Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Скоруша

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Скоруша

Първоначално публикуван от TigerHunter Преглед на мнение
    Не е круша. Знам какво е дива круша и има доста по полето около вилата.
    Листата са и малки и кръгли.
    Плодовете на скорушата имат само по една семка. Когато са зелени, та дори когато пожълтеят, са ужасно стипчиви, подобно на трънките. Но никга не съм опитвал скоруша да киселее дори мъничко.
    Вкусът е стипчив, но почти неутрален, до съвсем леко сладникав.

Когато угният, на вкус много приличат на мушмули. Сладки са, но не много и вътре са като мармалад.
    Забележете и структурата на листата, и факта че плодчетата са на гроздове.
    В края на седмицата ще снимам и дива круша. Миналата седмица отрязах една дива круша засъхнала.
    Да, точно така. Стиптосват устата. Стипчиви и леко кисели. Тази година ходих в гората, но нямаше.

Коментар

По вашия край би трябвало да има, Митак.
      Но общо взето, е рядко дърво.
      Your conscience is all you can take to your grave.

Коментар

И аз това имах предвид!

Коментар

Първоначално публикуван от valsodar_rn Преглед на мнение
          И аз това имах предвид!

Първоначално публикуван от TigerHunter Преглед на мнение
          По вашия край би трябвало да има, Митак.
          Но общо взето, е рядко дърво.
          Има ги да, но са на определени места. Винаги са някъде между лек баир или дере(наклон) и т.н. Не може там при нас да се срещнат на поляната. А и то там няма кой знае какви поляни. С Дядо ми сме обикаля ли целия баир, а той е огромен и киселка(скоруша) има само на определени места. Само,че тази година, когато ходих на разходка дървото нямаше плод.
          Дядо ми каза, че там по - принцип през година има плод. Дядо ми е диабетик и много го яде този плод, помага му,за захарността.

П.П Продават ли се семена на такова дръвче, искам да си засадя в двора и да си го гледам, че ние имахме преди старо, но при орането на градината го изкорениха, а и сега нещо дръвчето не може да се развие и мисля, да го премахвам.

Коментар

От семена някои казват че и 20 години може да се чака докато почне да ражда! Не че нямам няколко от семка, посеяни миналата година . Но имам намерение да ги облагородявам като пораснат след още 1-2 години.

Коментар

До вилата има 4-5 дръвчета и бяха родили страшно много, ама като не знаех какво е, най-вероятно вече са изгнили , защото преди месец и половина, когато ходих за последно, всички бяха изпопадали по земята.
              подаръци за мъже от FACOM
              промоция на читави инструменти

и на хоби такива

тел. О879 Ч8Ч 2З5

Коментар

Наистина плододава през година. Тази година имаше много, но предишната едното нямаше изобщо, а едно от другите имаше тук-там.
                Аз бях набелязал едно никнало от семка, но беше високо около 50-60 см. Майка ми ми каза, че знаела къде има младички по-големи фиданки.
                Иначе, наистина расте много бавно и започва да дава плод след доста години.
                Най-старото ми дърво, което е високо поне 8 метра имаше някои засъхнали клони, които очистих преди месец. Ще видя догодина как ще е .

Коментар

Понеже се бърка с дива круша, ето снимки на дива круша:

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC00724.jpg
Прегледи:1
Размер:356.5 КБ
ID:5581592Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC00725.jpg
Размер:384.1 КБ
ID:5581593Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC00726.jpg
Размер:327.9 КБ
ID:5581594

Ето и на скоруша:

Име:DSC00727.jpg
Размер:226.5 КБ
ID:5581595Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC00728.jpg
Размер:322.5 КБ
ID:5581596

Ето как цъфти:

Име:DSC00729.jpg
Размер:177.9 КБ
ID:5581597

И цветовете и листата са много близки до тези на калината, и нямат нищо общо с тези на дивата круша.

Коментар

Има ли при вас скоруши тази година?
                    Във Враца гледах две дръвчета миналата година бяха родили, а сега нямат нищо!

Коментар

То си е и до година.
                      Има едно дръвче в съседското място, което не пропуска година.
                      Имам в двора едно почти същото на размер и не е прородило.
                      Старата ми скоруша позасъхна, въпреки че почистих сухите клони лани.
                      Родила е малко.
                      Над вилата има огромна скоруша ( над 40см диаметър и 10-12 м висока).
                      Никога не беше раждала. Последните две години има много.
                      Тази година доста поокапаха още докато се "чистеше".
                      До нея има една по-малка, която не ражда. Тази година я нападна корояда, наедно с някои млади брястове и я изсуши повече от половината.
                      Много вредители тая година. Не знам дали зашото дъждовна.
                      Та, закономерност никаква не откривам аз.

Иначе, намирам тук таме по някое младо фиданче от семка.
                      Има доста наоколо.
                      Доста и унищожиха, хубави млади дръвчета, по трасето на магистралата.
                      Знам и една огромна наблизо. Най-голямата, която някога съм виждал.
                      Тя си стои, ма докога...
                      Докато не и хвърлят мерака тъмно зелените.
                      До една запусната виличка е ...

Коментар

Тук в троянско също има.Вуйчо е засадил две дръвчета на село опита да ги присади на пъпка на едната изсъхна а другата не се хвана.

Коментар

Здраейте!
                          Миналата есен си взех присадена скоруша от Плевенско, мисля. Ето и координати
                          0878121217 Миро
                          Хубав ден

Коментар

Здравейте! Да се представя накратко - казвам се Мартин Стоилов и съм докторант първа година в Аграрен Университет Пловдив. Темата на докторантурата ми е свързана с изследване на скорушата в България. Тъй като числеността на този вид намалява в цяла Европа поради различни причини, моята цел е да изследвам колкото мога повече плододаващи дървета и накрая да създам насаждение, където да се съхраняват дърветата с най-едри, красиви и вкусни плодове. Така те ще бъдат запазени за поколенията, дори и в природата да им се случи нещо. Тъй като скорушата се среща на най-различни места в България, имам нужда от вашата помощ - споделете информация за всяко едно плододаващо дърво, което ви е известно (кратко описание, снимки, приблизително местоположение). Ще ви бъда много благодарен. През лятото ще проведа експедиции из страната и ще се радвам да се срещна на живо с хората, които ги е грижа за опазването на скорушата в България.

Коментар

• TigerHunter
                              TigerHunter коментира
                              Редактиране на коментар
                              Заповядай в Дупница. Имам поне четири плододаващи. По-назад в темата съм качил и снимки.

• mitko 53
                              mitko 53 коментира
                              Редактиране на коментар
                              На Витиня, в местността Копелица, съм виждал доста скоруши, отначало ги бърках с офики по листата. Даже отсякохме четири яки дървета, един колега си прави мебели, много хвалеше материала. Това обаче беше малко преди милениума, достъпът беше забранен, имаше поделение.

• Martin Stoilov
                              Martin Stoilov коментира
                              Редактиране на коментар
                              Благодаря ви много TigerHunter и mitko 53! Когато дойде време за командировките ми, ще ви пиша, за да се срещнем. Надявам се още хора от форума да се отзоват.

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,310 в 20:45 на 05-12-25.

Зареждам...
                          X