Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Болест по доматите - пожълтяване на листата

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Болест по доматите - пожълтяване на листата

Здравейте,
    За първа година реших да се занимавам с отглеждане на домати за лични нужди. До този момент го е правил баща ми на същото място.
    На 19 февруари засадих първите семена и съм ги гледал със страшна любов. На 24 май засадих първите два реда и така постепенно във времето 340 корена, това е много за мен, но ми беше жал да изхвърля оставащия ми разсад.
    Моля, да ми помогнете, защото от близо две седмици се наблйдава едно пожълтяване по листата и сякаш се разпространява със бързи темпове. Миналата седмица пръсках със зелен камък тези жълтите корени, след което и със бордолезов разтвор/но явно е бил по силен, защото съм ги поизгорил някои/.
    Молбата ми е да кажете, каква е тази болест и как да процедирам, има ли лечение или ще ми се заразят всичките корени?
    от това се опасявам, как да предотвратя, заразата да не стигне до тези корени. Благодаря за помоща.

От: Болест по доматите - пожълтяване на листата

Откъде си, ако са ти много? Да те нападната помагачи копачи и ядачи.
    Отиди с листа в близката агроаптека и разпитай там. Разпитай и кой препарат как работи, за кои има съмнения или се знае, че са вредни и други неща каквито са ти важни.
    Иначе следващия път може да намалиш щетите с повече разстояние между лехите и растенията. Може би трябва да се проучи дали и сега това няма да помогне - на всеки три домата махаш единия. Но трябват здрави нерви за това.
    Бързо поглеждане в гугъл с "пожълтяване домати листа" връща материали за четене. Примерно http://nivabg.com/suveti-ot-speciali...1%D1%8F%D1%82/
    http://www.gradinar.net/1650-Ako-lis...gi-e-bakteriya
    и други. Там пише.

Коментар

Първоначално публикуван от lodkar Преглед на мнение
      Откъде си, ако са ти много? Да те нападната помагачи копачи и ядачи.
      Отиди с листа в близката агроаптека и разпитай там. Разпитай и кой препарат как работи, за кои има съмнения или се знае, че са вредни и други неща каквито са ти важни.
      Иначе следващия път може да намалиш щетите с повече разстояние между лехите и растенията. Може би трябва да се проучи дали и сега това няма да помогне - на всеки три домата махаш единия. Но трябват здрави нерви за това.
      Бързо поглеждане в гугъл с "пожълтяване домати листа" връща материали за четене. Примерно http://nivabg.com/suveti-ot-speciali...1%D1%8F%D1%82/
      http://www.gradinar.net/1650-Ako-lis...gi-e-bakteriya
      и други. Там пише.
      от София. Следващата година, живот и здраве, определено ще намаля бройката на половина, както и разстоянията ще увелича. Благодаря

Коментар

Нашите така станаха след 3 дни проливни дъждове и са засадени в едно ниско място, където се беше образувало бладо.. Близо 2 дни бяха в две педи вода..

Коментар

Разгледай около сухите клони дали няма малки паяжини. При мен е горе-долу такова положението, ама го хванах доста късно, че ме нямаше за 10 дни. И вчера ги пръсках за акараи. Но не съм сигурен, че от тях е тръгнало, а по-скоро са ги удавили по време на дъждовете от поливане.

Както са ти казали - хващаш едно по-болно клонче и отиваш в агро аптека. Аз така направих, жената хвана една лупа, погледна и каза, че са акари. И ми намерих химията с която да ги пръскам.

Коментар

Снимките не могат да дадат точна представа, но от това което виждам, бих се обзаложил на една бира, че вероятно става въпрос за т.нар. бактериално изсъхване по доматите. Напиши в Гугал "бактериално изсъхване" и прочети симптомите.Има качени и снимки.Можеш да опиташ да сравниш симптомите с това което е при теб. За по точно занеси едно растение(цяло с плодовете) в някоя агроаптека и поискай да ти кажат какво е заболяването.Ако е това което си мисля, няма ефективно средство за борба-нещата се свеждат до минимализиране на загубите.

Коментар

Благодаря ви ! Ще послушам съвета ви, ще отида в някоя агроаптека да видя там какво ще кажат. Успешен ден !

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
              X