Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Хинап ( Zizyphus vulgaris )

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Хинап ( Zizyphus vulgaris )

.

Продължавам със серията от дървета и храсти подходящи за всеки двор в нашите географски ширини.

Тук ще разгледаме едно интересно и полезно плодно дърво - Хинапа.
    Пренесен е от Азия, но успешно е аклиматизиран в Европа, включително и в България.
    Издържа студове около -30гр. Много адаптивен вид. Живее над 100 години. Няма сведения за вредители.
    Обича по засушени места. Цъфти около месец с дребни цветове без особена стойност.
    Хинапа ражда много вкусни плодове с форма на фурми и с високи лечебни свойства.
    Напоследък има нови хибридни видове с плодове големи колкото круши и без бодли по клонките.
    Плододаването зависи от слънцегреенето. Повече слънце, повече плодове.
    Размножава се от резници и семена. След поникването няма какво да се прави по него.
    Просто си чакате узряването на плодовете за да ги превърнете в конфитюр или директна консумация.
    Хинапа не е рядък вид и често се среща из паркове, градини и разсадници.

От: Хинап ( Zizyphus vulgaris )

От есента имам успешно две фиданки в двора и една съвсем малка в саксия. Знаеш ли на коя година дават плод?
    "...колко ли скучен ми би бил живота без мотоциклета и без прекрасното, истинско усещане за Пътя..." - Бат Димо - R.I.P.

Коментар

Първоначално публикуван от Джамбазов Преглед на мнение
      От есента имам успешно две фиданки в двора и една съвсем малка в саксия. Знаеш ли на коя година дават плод?
      Според експертите трябва да цъфне и даде плод още това лято, но има противоречиви мнения.
      Други казват, че на втората година.
      Дръж ги на яко слънце и дано се окажат прави тези, които казват че на първата година дава плодове.

Коментар

Моят роди на втората година 30-тина огромни плода. След тва влезе в час и започна да ражда по много но с нормални размери. Около 10 годишен е а все още прилича на фиданка. Адски бавно расте. По нашия край му викат Финап
        О, ефимерност! О, най-безсилно и позорно време в живота на моя народ — времето от разсъмване до отварянето на магазините за спиртни напитки! Колко излишни бели косми е вплело то във всички нас, в бездомните и страдащи шатени!

Коментар

Първоначално публикуван от droba Преглед на мнение
          Моят роди на втората година 30-тина огромни плода. След тва влезе в час и започна да ражда по много но с нормални размери. Около 10 годишен е а все още прилича на фиданка. Адски бавно расте. По нашия край му викат Финап
          Бодлив ли е или не ?
          Май този хибрид с огромните плодове е без бодли.

Коментар

Откъде може да си намеря Хинап ? Плодът много ми харесва.
            ДА ПОМОГНЕМ НА НИКИ- http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=102019
            0878 23 58 34- Радо

Коментар

Първоначално публикуван от Райковски Преглед на мнение
              Откъде може да си намеря Хинап ? Плодът много ми харесва.
              Питай в най-близкия до Троян разсадник и може да го има.
              Не е рядък вид и лесно се намира.

Коментар

Ще отида и ще видя, благодаря. На вилата бях засадил една ябълка, но сега ще я изкореня и се чудя какво да сложа. Ако намеря хинап, ще го засадя, защото мястото е слънчево.
                ДА ПОМОГНЕМ НА НИКИ- http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=102019
                0878 23 58 34- Радо

Коментар

Първоначално публикуван от Майкъл Преглед на мнение
                  Бодлив ли е или не ?
                  Май този хибрид с огромните плодове е без бодли.
                  Плодовете бяха големи само първия път. Бодлив е
                  О, ефимерност! О, най-безсилно и позорно време в живота на моя народ — времето от разсъмване до отварянето на магазините за спиртни напитки! Колко излишни бели косми е вплело то във всички нас, в бездомните и страдащи шатени!

Коментар

Първоначално публикуван от droba Преглед на мнение
                    Плодовете бяха големи само първия път. Бодлив е
                    Чудесно !
                    Бодливите са по-вкусни от хибридните.
                    Значи сега като цъфне, вземаш една мека четка от тези дето се обира праха
                    и направи изкуствено опрашване с нея.
                    Гарантирани много плодове.

Коментар

И ние имаме едно дръвче което макар по мойте представи да е доста мъничко за дръвче (около 3м високо) дава доста плод който е невъзможно да изконсумираме и най-често си изсъхва по земята.

Та в роя ред на мисли сладкото от хинап/финап (и аз го знаех финап до преди година, когато го срещнах и като хинап) сполучливо ли е?
                      Иван Маринов
                      Suzuki RMX 250 '92 - sold / Yamaha XTZ 750 Super Tenere '91 - sold / KTM EXC 250 2t '06 - sold
                      ЕНДУРО ВАРНА

Коментар

Ухаа, благодаря много! Аз имам да садя фиданки на воля и се чудя, какво да слагам. Щом издържа до -30 ще се възползвам. Четох, че и кивито издържа подобни температури... колко интересно. Пък хората само ябълки и круши турат в планината.

Коментар

Иска много слънце за да се развива нормално.
                          Всъщност освен край морето другаде не съм го мяркал в България.

Коментар

Първоначално публикуван от VaHk0_ Преглед на мнение
                            И ние имаме едно дръвче което макар по мойте представи да е доста мъничко за дръвче (около 3м високо) дава доста плод който е невъзможно да изконсумираме и най-често си изсъхва по земята.

Та в роя ред на мисли сладкото от хинап/финап (и аз го знаех финап до преди година, когато го срещнах и като хинап) сполучливо ли е?
                            Питах как се прави сладко от хинап и ето какво ми казаха:

На 1 кг. плодове слага 1 кг. захар разтворена в около 400гр. вода.
                            Половината от захарния сироп го слага при първоначалното варене
                            а другата половина на сиропа добавя накрая на варенето на сладкото.

Коментар

И на вилата си имам хинап, а в Стара Загора има и един ресторант с голям хинап, който се казва именно така - Хинапа.
                              Когато опознаеш живота - няма закъде да бързаш...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X