Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Въпрос за отглеждане на подходящ сорт лоза

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Въпрос за отглеждане на подходящ сорт лоза

Здравейте!Питането ми,е какъв сорт лозови насаждения,могат да виреят успешно(най-вече да презимуват)в района между Варна и Добрич.В нет-а,има информация относно насаждения отглеждани в страната,но не намирам сортове който са строго определени за дадени райони,и по-специално за упоменатият регион!Ако,имате някаква информация,ще се радвам да я споделите.Още по-добре би бил и практичният опит на някой от вас,от този район.Благодаря!

От: Въпрос за отглеждане на подходящ сорт лоза

Знам,че има доста лозари тук,но защо не се включват???

Коментар

То има цяла дисциплина -Лозарство и Винарство(жената скоро го държа изпита Тр У-Ст.Загора).Иначе по въпроса-той прилича на математическа задача с малко данни,т.е. нерешима.Като цяло е нужно да се преформулира въпроса като нещо такова:Искам да отглеждам грозде за ядене-какво да е?или Искам грозде за червено вино?или за бяло?Пие ми се ракия,какво да садя?Но в това отношение в България сме облагодетелствани с доста местни сортове-памид,шевка,мискети безброй,мавруд,широка мелнишка(топлолюбива,късен сорт) па да не говоря за отели,унгарки,алжирки-очень дуракоустойчиви сортове.Тъй като си в Северна България се разходи до Плевен-там са майсторите на посадъчен материал и автори на нови студоустойчиви сортове.Не е маловажно и избора на място за засаждане(изложение,роза на ветровете,локален климат).Не е лошо и да се почерпи опит от побелелите старци-те дават акъл и на агрономите.
      МБ124 200Д седан 5 скорости 88 год. МБ 124 Е300Д Т 24 в 93 год. ОПЕЛ ФРОНТЕРА А ДБ 2,8ТДИ 95год. Не е проблем че човек е смъртен,проблема е че е внезапно смъртен!

Коментар

Виж,за побелелите хора си прав!Бил съм пряк свидетел на доста спорове от различни теми,в който все тия хорица,в крайна сметка са побеждавали,и то не срещу случайни хора!!!Но,те си знаят само за местните 'задължителни' сортове,от време оно.Пък,аз искам да разбера за други популярни винени сортове в страната,без значение бели или червени!Примерно,за 'каберне совиньон','мерло','мавруд' или пък 'шардоне','ризлинг','мискет(мускат) отонел','врачански мискет',ето тези конкретно ме интересуват!Климата е хладен(да не кажа студен),почвата - прекрасен чернозем,местото е сравнително високо-ветровито,но равно,не е използвано като лозово насаждение до сега.Също,не съм запознат с местата(институти примерно),където се извършват самите селекцйии,кръстосвания и тем подобни!Казваш Плевен ми е най-близо,тогава нека почерпя вода от извора!Но,ми се искаше някой с практичен опит,от нашия край да сподели - нали затова държа на темата с ''побелелите хора''!!!!!

Коментар

Първоначално публикуван от bon40 Преглед на мнение
          Здравейте!Питането ми,е какъв сорт лозови насаждения,могат да виреят успешно(най-вече да презимуват)в района между Варна и Добрич.В нет-а,има информация относно насаждения отглеждани в страната,но не намирам сортове който са строго определени за дадени райони,и по-специално за упоменатият регион!Ако,имате някаква информация,ще се радвам да я споделите.Още по-добре би бил и практичният опит на някой от вас,от този район.Благодаря!
          Аз лично се съмнявам да има лоза, която да не презимува в тоя край на България, още повече ако си по-скоро към Варна. Имаме къща там и лози, които по принцип са мноооого южни сортове, виреят чудесно, дори на асмалък. По-скоро ще ти е трудно да намериш сорт, който да измръзне, отколкото обратно ... и все пак много зависи от чисто локалните особености на мястото. Имам случаи когато на разстояние 50 метра виреят коренно различни растения заради коренно различния климат, с температурни разлики до десетина градуса. Така де, кажи на кой-точно хълм между Варна и Добрич искаш да садиш
          Ако не свършва добре, значи не е свършило!
          0888 315 794
          LZ1UPI
          A1 (Rh+)

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
          X