Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Как се развъждат тези?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Как се развъждат тези?

Здравейте колеги, извинявам се но дори не им знам името.

Много ми харесват и като пораснат стават страхотни, но как да си развъдя още?
    Преди 4 години точно в същата саксия бях засадил и започнаха да стават големи храсти и ги присадих.
    Не мога да си спомня обаче как започна всичко(как съм го направил тогава, от къде ги бях взел)... - знам, че се слагат в почва и сами се засаждат, защото като ги сложа във вода пускат корени, но много бавно или не пускат въобще.
    Сега в почвата съм сложил от вече разсадените храсти - от връхчета на клоните или цели млади клони, но нищо не става.
    И това вече ми е втори опит - изсъхват без да са пуснали корени.
    Къде бъркам? Неправилно ги бера от храста ли? Неправилно ги засяждам ли? Почвата ли е грешна? Сезона ли е важен?

Кои каквото знае нека ми помага!
    Благодаря!

От: Как се развъждат тези?

Аз не виждам снимките...

Коментар

Това на Български му казват "крушка" от семейство euonimus. Има много видове. Напиши в чичо Google и той ще ти ги покаже.
      За развъждането им не се "берат" връхчета, а се правят резници от едногодишни ластари (клонки), като се използва вече втвърдената част. Пъпките са близо една до друга.Режеш резници по около 10-12 см, като внимателно премахваш листата, без най-горната двойка. Нея само я подрязваш (като ушите на доберман). Забиваш ги 2\3 в пясък и ги гледаш да са влажни.
      Това обаче се прави или късна есен или ранна пролет, когато сокотечението е слабо!!!
      Последно редактирано от peshunov; 02-08-11, 22:06. Причина: допълнение
      HONDA XL650

Коментар

Благодаря колега, Пешунов! Утре ще огледам храстите, че това с пъпките не ми стана ясно? Всичко друго май схванах. По спомен издържат зимата и на замръзване, т.е. като ги насадя есента, не им търся къде да ги прибирам?

Коментар

Хубаво е да им направиш малка скаричка и да ги покриеш с найлон. В никакъв случай не ги сей в кашпа като от снимката, защото почвата в нея замръзва и язък за труда и мерака. Що се отнася до издържливостта си права, НО ако зимата не ги е покрил сняг мръзнат при по- студени нощи, а и резниците са слаби и много могат да загинат.
          Относно пъпките: във вертикала те са на около 1.5-3 см. Ти ще направиш резник с примерно с 5 двойки пъки и ще забодеш в пясъка 3 от тях. Това е, а ако има нещо-питай
          HONDA XL650

Коментар

Първоначално публикуван от maistora_1 Преглед на мнение
            По спомен издържат зимата и на замръзване, т.е. като ги насадя есента, не им търся къде да ги прибирам?
            Издържат когато вече имат добра коренова система, т.е. ако ги беше вкоренил през април-май. Сега ще трябва да си ги прибереш поне за тази зима, след това не мръзнат. Щото иде лято де.
            подаръци за мъже от FACOM
            промоция на читави инструменти

и на хоби такива

тел. О879 Ч8Ч 2З5

Коментар

От тоя род "евонимус" има голямо разнообразие. Имам поне 4-5 вида в двора. Отскочи до някой "човешки ориентиран" разсадник и си купи. Цената им е смешна (ок. 2лв.)- ще спестиш доста време, освен ако не са нужни промишлени количества.
              Други интересни подобни са - микрофила, лугуструм + разновидностите им.
              Sent from my Nokia s fenerche

Коментар

Мерси колега, наистина ще проверя цената им каква е по развъдниците и тогава ще преценя дали да се занимавам.
                Лошото е, че в София винаги цените са ограмни на растителността, та ако някой знае около София за такива да сподели

Коментар

Колеги, подготвих тези:

и ги започнах така:

засадих ги в кашпа, защото зимата ще ги прибера на топло.
                  Не съм им подрязал листата, но ако наистина се налага вероятно и утре няма да е късно.

Интересното е, че до сега винаги съм ги засаждал директно в пръст и 7 от 10 се вкореняват

Стана ми интересно и затова сега ще опитам в пясък.

Сега въпрос 1ви: резниците ги правих от клони, като не всичките са връхчета - има ли значение?(защото досега винаги съм засаждал връхчета)

и въпрос 2ри: препоръчайте препарат с който да напръскам против листна въшка дето ги е започнала, че имам няколко големи - 80-90 см високи храсти дето искам да ги спася, че вчера извадих и изхвърлих 10-15 броя стари храсти на 3-4 години умрели от въпросната въшка?

Коментар

http://www.hrasti.com/plants2.php?cat=1

Не правя реклама, проверено е. Тези хора произвеждат разсад от различни растения, подходящо за оформяне на жив плет. Дават информация и по телефона, а и може да се поръча с доставка с куриер, като разсада е опакован по подходящ начин и пристига в перфектно състояние. Струва си поне да разгледаш сайта и да ги поразпиташ по телефона.

Коментар

Мерси!
                      Много полезно!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                      X