Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Може ли да се отглеждат плодове и зеленчуци без употреба на торове?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Може ли да се отглеждат плодове и зеленчуци без употреба на торове?

Селекция, просто. Има си специалисти по това - те да кажат.

"Изнасилените" домати например си личат още на първата хапка. Разбирай тия, зорлем почервеняли, или обрани зелени и почервеняли някъде си, по пътя. Независимо от сорта.

За другото - кой ще ти гледа "розови" домати, дето боледуват много повече и се скапват много по-лесно. Не ги ли продадеш до няколко дни, отиват на боклука. И няколкото дни са от градината, до салатата.

За сметка на това "отворените" западняци като дойдат тук се счупват да ядат от нашите. Що ли?

ПП: Аз не съм "за" или "против" нещо. Просто "дървенията" по пазарските сергии не ми е по вкуса. На снимка може да са много хубави и "стандартни", ама в чинията със салата не ми стоят добре.
    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
      Селекция, просто. Има си специалисти по това - те да кажат.

"Изнасилените" домати например си личат още на първата хапка. Разбирай тия, зорлем почервеняли, или обрани зелени и почервеняли някъде си, по пътя. Независимо от сорта.

За другото - кой ще ти гледа "розови" домати, дето боледуват много повече и се скапват много по-лесно. Не ги ли продадеш до няколко дни, отиват на боклука. И няколкото дни са от градината, до салатата.

За сметка на това "отворените" западняци като дойдат тук се счупват да ядат от нашите. Що ли?

ПП: Аз не съм "за" или "против" нещо. Просто "дървенията" по пазарските сергии не ми е по вкуса. На снимка може да са много хубави и "стандартни", ама в чинията със салата не ми стоят добре.
      И аз не харесвам това което се продава, то не е и за харесване, но като производител само за семейството знам, че без ръсене не става. Не отричайте напълно химията тъпо е... и да знаещите ще се смеят.
      Citroen C-Crosser 2.4 бензин ръчка 2009г.
      Телефон - в профила!

Коментар

Първоначално публикуван от Иван Жоров Преглед на мнение
        И аз не харесвам това което се продава, то не е и за харесване, но като производител само за семейството знам, че без ръсене не става. Не отричайте напълно химията тъпо е... и да знаещите ще се смеят.
        Че аз не я отричам. Напротив - твърдя че към момента избора да не ползваш нищо е сведен до минимум. В колкото и "еко" място да ти е градината, дъжда все едно е еднакъв навсякъде.

И не говоря за производство. Говоря за количества достатъчни да ги ям на салата лятото + някой и друг буркан и шише "елексир". В производство, от което се изхранваш, уравненията са тотално различни.
        Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Че аз не я отричам. Напротив - твърдя че към момента избора да не ползваш нищо е сведен до минимум. В колкото и "еко" място да ти е градината, дъжда все едно е еднакъв навсякъде.

И не говоря за производство. Говоря за количества достатъчни да ги ям на салата лятото + някой и друг буркан и шише "елексир". В производство, от което се изхранваш, уравненията са тотално различни.
          Точно така е. Ние имаме 10-15 квадрата домати и по-малко от всичко останало, изкарваме прилични добиви може би заради наличието на поливна вода. Стигаме близо тон домати на година от тези 10-15 квадрата и вкусът им е уникален.
          Citroen C-Crosser 2.4 бензин ръчка 2009г.
          Телефон - в профила!

Коментар

http://dnes.dir.bg/news/antibiotitzi...ntnost-8371182
            http://dnes.dir.bg/news.php?id=6893963&&nt=14
            http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=916096

И това са първите 3 от над 12 000 статии за това, как от единични места тръгват бактерии, погубващи стотици, а в бъдеще хиляди хора, по натам милиони хора.

Относно пластмасовия вкус - при генните модификации се маха генът отговорен за гниенето (е, и за характерния вкус на домат, но на кой му пука за него ), от където се вдига здравината и издържливостта. Не знам дали си забелязал, но някои от купешките домати спокойно издържат над 6 месеца в хладилник, без сериозни видими щети.

П.П. Най-фрапиращи са северните лози с ген от риба, но това си е за друга тема...

П.П.П. За тези, които ще кажат, че това за резистентните бактерии е вестникарски мит и поредната олелия ... не, за съжаление не е .
            Последно редактирано от upi; 08-06-11, 23:14.
            Ако не свършва добре, значи не е свършило!
            0888 315 794
            LZ1UPI
            A1 (Rh+)

Коментар

Да, знам за тия неща. Въпроса е че за да се стигне днес до използване на "айряна", си има съответните причини, които в миналото ги е нямало. Тоест, аз не го ползвам, щото много ми харесва, а щото искам да ям домати от собствената си градина, а другите химикали, които ползват нашите, не решават тоя проблем. Сигурно има и по-правилен начин, и сигурно има съвсем официална химия за същото, само дето не всеки е агроном, за да знае всичко. А и съвсем не е сигурно че конкретното не е измислено от някой агроном, накъде, някога. На мен например никога не би ми хрумнало да пръскам с мляко, вода и антибиотик, и то точно определен. При това в точно определена доза. Значи или някой си е правил експерименти, или просто е бил достатъчно наясно, за да го направи.

И забележи, въпреки че се стремим да направим домати, дето да могат да се консумират и догодина, пак се изхвърлят огромни количества, тоест, има свръхпроизводство, докато някъде хора умират от недояждане. Ей в това е цинизма на цялата работа. Вместо да произвеждаме толкова, колкото ни е нужно, и да го продаваме на съответната цена, ние се стремим към свръхпроизводство, нищо че половината ще го изхвърлим, защото е по-евтино (като парични измерения) да го изхвърлим, отколкото да го закараме на тия, дето реално имат нужда от него.

Просто проблема не е в моята градина. Проблема на моята градина е заради другото. Иначе е по-добре да гледам райграс. Ама пусто за салата не става.

Химии, включително и антибиотици, се използват отдавна, навсякъде. Иначе да сме всичко на всичко половин милиард, и да сме на ръба на оцеляването. А може би това си е съвсем естествения ход на нещата, и в момента сме просто в една голяма девиация от равновесното положение. Ама, какво са за природата едни 100 години? А 1000?

ПП: Я кажи за рибогроздето?

Коментар

ПП: Я кажи за рибогроздето?
                Ами, това е една от най-веселите генни шашмагории - ползва се от доста години насам. Има някаква врътка с рибените мазнини и издържливостта на студ. Така наречените аклиматизирани лози за северните държави, са генноаклиматизирани според един голям и по-късно потулен "био, еко" скандал.

А, и тая година са изкарали статия за нов асортимент - домати с риба. А едно време му викахме рибена салата и бяха поотделно
                Последно редактирано от upi; 08-06-11, 23:54.
                0888 315 794
                LZ1UPI
                A1 (Rh+)

Коментар

Спарки, използването на антибиотици е тъпо...и не затова, че няма ефект, напротив.Ще се опитам да обесня, а от там нататък всеки сам си преценява.През 70-80-те години на миналия век антибиотиците са използвани често в земеделието, за съжаление преобладаващо за борба срещу бактериалните болести по оранжерийните краставици(бакт.увяхване и изсъхване).Били са в списъка на разрешените за употреба препарати в България и даже са се продавали в селскостопанските аптеки.Аз съм се дипломирал през 92 г и въпреки това са ни ги преподавали...имам предвид конкретно стрептомицин сулфат. Внасяли са се както чрез пръскане, така и чрез поливане в корените.Лошото е, че предизвикват устойчивост към тази група антибиотици използвани и в медицината, но това е по-малката беда и се отнася основно до работниците конкретно ангажирани с приложението им в оранжериите. По-големия проблем, особено напоследък, са тежките алергичните реакции, които е възможно да се получат при консумация.Тук измиване и белене не помага, а и лошото е, че много от хората дори не подозират, че имат такъв проблем, а и да знаят, едва ли ще се сетят че се дължи на такива зеленчуци.Такава реакция е възможно да се предизвика от нищожни остатъчни количества.Разбира се, всичко това не означава, че задължително ще се случи с теб или с членове на твоето семейство.Става въпрос за вероятност!
                  П.П.Използването на мляко(или млечни продукти) също не е новост.Освен като прилепител, се е прилагало за косвена борба с вирусните заболявания пренасяни от листни въшки, чрез създаване на предпазен филм.Макар теоретично ефективността да е логически обоснована, в практически прилаганите концентрации, ефекта е минимален или спорен.
                  Последно редактирано от emil5koff; 09-06-11, 00:08.

Коментар

А, и да ти кажа, на вилата ми на Варна само садим доматите - не ги пръскаме и не ги торим никога с нищо и винаги имаме за салатата вечер. Е, не изхвърляме, но имайки предвид, че са само 5 до 10 корена (колкото оцелеят) мисля, че не ми е нужно повече. Ако не ми стигат, предпочитам да боцна още 5, отколкото да ги напръскам.
                    0888 315 794
                    LZ1UPI
                    A1 (Rh+)

Коментар

Само хумус (л***на от калифорнийски червяк) за доматите и марулите ,аз това ползвам.

Коментар

Първоначално публикуван от emil5koff Преглед на мнение
                        Спарки, използването на антибиотици е тъпо...и не затова, че няма ефект, напротив.Ще се опитам да обесня, а от там нататък всеки сам си преценява.През 70-80-те години на миналия век антибиотиците са използвани често в земеделието, за съжаление преобладаващо за борба срещу бактериалните болести по оранжерийните краставици(бакт.увяхване и изсъхване).Били са в списъка на разрешените за употреба препарати в България и даже са се продавали в селскостопанските аптеки.Аз съм се дипломирал през 92 г и въпреки това са ни ги преподавали...имам предвид конкретно стрептомицин сулфат. Внасяли са се както чрез пръскане, така и чрез поливане в корените.Лошото е, че предизвикват устойчивост към тази група антибиотици използвани и в медицината, но това е по-малката беда и се отнася основно до работниците конкретно ангажирани с приложението им в оранжериите. По-големия проблем, особено напоследък, са тежките алергичните реакции, които е възможно да се получат при консумация.Тук измиване и белене не помага, а и лошото е, че много от хората дори не подозират, че имат такъв проблем, а и да знаят, едва ли ще се сетят че се дължи на такива зеленчуци.Такава реакция е възможно да се предизвика от нищожни остатъчни количества.Разбира се, всичко това незначи, че задължително ще се случи с теб или с членове на твоето семейство.Става въпрос за вероятност!
                        Ето това е отговор. Благодаря.

Виж сега, аз съм наясно че всяка химия дето се ползва в съвременното земеделие, малко или много има странични ефекти. По думите ти, антибиотиците са отречени от горчив опит. Както и много други неща в ежедневието ни.

Та, каква ми е гаранцията че утрешния горчив опит с днешните химии няма да е същия? И каква е гаранцията че няма да получа алергична реакция към тях?Извода е да не се пръска с нищо, ама и това не върви, защото се скапват. Преди 50 години например не са се скапвали толкова, при това не само доматите. Саденето на "дървении", дето не се скапват, също не е решение, според мен. Щом и това се прави, авно по-добро решение не е намерено. А и е по-рентабилно такива да се купуват от пазара, вместо да се гърбиш сам да си ги гледаш, ако не ти дават нищо повече от купешките,

Та, какво е решението? Какво правим, за да ядем здравословни български розови домати, например, които да не се скапват след всеки дъжд? Едно решение е да се гледат в парник, примерно. Само че много хора ще кажат че и това не е решение, щото не стават същите (в което аз не съм съвсем убеден - чичо ми има парник и сади от същите - еми, еднакви са). Само дето вади значително повече. Различни са само ранните и късните, защото малко или много са "изнасилени", или "последни издихания", които нормална открита градина не може да даде. В разгара на сезона са си съвсем еднакви, или поне аз не съм в състояние да направя разлика.

Е, решението, освен парника?

Коментар

Първоначално публикуван от upi Преглед на мнение
                          А, и да ти кажа, на вилата ми на Варна само садим доматите - не ги пръскаме и не ги торим никога с нищо и винаги имаме за салатата вечер. Е, не изхвърляме, но имайки предвид, че са само 5 до 10 корена (колкото оцелеят) мисля, че не ми е нужно повече. Ако не ми стигат, предпочитам да боцна още 5, отколкото да ги напръскам.
                          Пожелавам да продължаваш така. Както и по-горе казах - в миналото такъв проблем и при нас не е имало, или поне не е бил кой-знае колко сериозен. От известно време насам обаче проблема е факт. А те и нашите градини са за лично ползване. Никой не е тръгнал да продава.

Аз не изключвам проблема да е някаква локална зараза, или просто да не се появява навсякъде. Обаче метода работи на 3 тотално различни места, от които едното на близо 200 километра от другите две, със съвсем различни и почвени, и климатични условия. Може и нещо сорта да е кекав, или да се е изродил. Ама и това ме съмнява, защото не садим само от един сорт.

...всъщност, аз все още нищо не садя и не копая. Занимават се родителските тела, за удоволствие. Когато одъртея достатъчно че да имам време за това, със сигурност и аз ще го правя.

Коментар

"...Та, какво е решението?..."
                            Само, да го знаех...???...вероятно щях да сменя Тераното...

Коментар

Първоначално публикуван от emil5koff Преглед на мнение
                              "...Та, какво е решението?..."
                              Само, да го знаех...???...вероятно щях да сменя Тераното...
                              А, именно!

Ей това явно не можах да кажа с 200 реда текст.

Коментар

Ами, ако мога да обобщя, всъщност питаш каква е гаранцията, че това което в момента ползваме и го обевяваме за топ технология след 10-20 години няма да се окаже по вредно от всичко ползвано до сега...едно време и ДДТ-то е обявено за химическо чудо...Та, какво е решението...и има ли гаранция че това няма да се повтори!?...За съжаление не го знам решението и няма гаранция...наясно съм че цигарите са вредни, но си пуша по една кутия...и тука е така знаем, че вероятно в бъдеще ще има проблем, но поради липса на алтернатива или по друга причина сме склонни да приемем риска
                                Последно редактирано от emil5koff; 09-06-11, 00:45.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X