Имам известни понятия от този вид оранжерии.
До ТЕЦ Бургас имаше оранжерия, която използваше топината от ТЕЦа и беше напълно компютеризирана.
Брат ми в продължение на две години поддържаше компютрите там. Защо я затвориха - не знам.
Какво съм запомнил?
В дълги пластмасови корита е насипан перлит. Растенията са засадени в перлита и се хранят от воден разтвор на торове и всичко необходимо за растенията. Стъблата на доматите бяпа около 2,5 метра, отрупани с плод. Казват, че времето от разсаждането до зреенето е 4 седмици, вместо 7, както е в обикновенните оранжерии и 9 на открито. А добивите от еднаква площ - 3 пъти по-големи.
По телевизията показаха хидропонна оранжерия в Белгия. В нея процесът за отглеждане на марули беше напълно автоматизиран. от засаждането, до опаковането.
Чувал съм, че в Чехия и Унгария този метод бил доста разпространен.
Най-евтиното гориво за отопление на въздуха и разтвора е сгъстеният природен газ етан. Етан доставят в пакет-контейнери по 12, 24, 36 бутилки.
Някой знае ли за този метод у нас?
Има ли намерение да опита?
До ТЕЦ Бургас имаше оранжерия, която използваше топината от ТЕЦа и беше напълно компютеризирана.
Брат ми в продължение на две години поддържаше компютрите там. Защо я затвориха - не знам.
Какво съм запомнил?
В дълги пластмасови корита е насипан перлит. Растенията са засадени в перлита и се хранят от воден разтвор на торове и всичко необходимо за растенията. Стъблата на доматите бяпа около 2,5 метра, отрупани с плод. Казват, че времето от разсаждането до зреенето е 4 седмици, вместо 7, както е в обикновенните оранжерии и 9 на открито. А добивите от еднаква площ - 3 пъти по-големи.
По телевизията показаха хидропонна оранжерия в Белгия. В нея процесът за отглеждане на марули беше напълно автоматизиран. от засаждането, до опаковането.
Чувал съм, че в Чехия и Унгария този метод бил доста разпространен.
Най-евтиното гориво за отопление на въздуха и разтвора е сгъстеният природен газ етан. Етан доставят в пакет-контейнери по 12, 24, 36 бутилки.
Някой знае ли за този метод у нас?
Има ли намерение да опита?
Коментар