От: Подрязване на асма
Където съм сложил червени линии го режи. Асмата ти е млада и няма оформена глава. Там където са ти първите две пръчки за следващите години гласи да стане глава, от където ще избиват младите. Така както съм показал гледам че остават 5 пръчки. На пръчка оставям по 4-5 пъпки най-много. Всичко зависи от това какво предпочиташ (сянка или грозде). За сянка може да оставиш и повече пъпки. Общо на асмата повече от 25 пъпки не оставям. Зависи пак от ситуацията разбира се. Имам един чердак около 3х3 и имам една асма там. Пускам по диагонала една пръчка и по двете страни пак по една пръчка. Оставям на всяка пръчка по 10-тина пъпки, но сорта е предимно за сянка и да си берем листа за лозови сърми. Грозде не разчитам от там да бера.
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Подрязване на асма
Свий
X
-
Първоначално публикуван от dimich87 Преглед на мнение[ATTACH=CONFIG]682640[/ATTACH] Където съм сложил червени линии го режи. Асмата ти е млада и няма оформена глава. Там където са ти първите две пръчки за следващите години гласи да стане глава, от където ще избиват младите. Така както съм показал гледам че остават 5 пръчки. На пръчка оставям по 4-5 пъпки най-много. Всичко зависи от това какво предпочиташ (сянка или грозде). За сянка може да оставиш и повече пъпки. Общо на асмата повече от 25 пъпки не оставям. Зависи пак от ситуацията разбира се. Имам един чердак около 3х3 и имам една асма там. Пускам по диагонала една пръчка и по двете страни пак по една пръчка. Оставям на всяка пръчка по 10-тина пъпки, но сорта е предимно за сянка и да си берем листа за лозови сърми. Грозде не разчитам от там да бера.
На запад - добре, на северозапад - пак долу-горе, но на североизток защо са му две пръчки?
Коментар
-
Така както са на снимката пръчките ще се подрежат. После се насочват към желаната посока. Ако се гледа стеблото от корена нагоре е хубаво да се направи една глава, от където на по късен етап избиват младите пръчки и лесно се подрязва. Аз предлагам точно там на двете пръчки да се остави главата. Ако може да се прежали тази година с по слаба сянка, може да се оставят само тези две пръчки. От следващата година, точно там ще са избили много пръчки и ще има богат избор.
Коментар
-
Значи на снимките са 2 асми. Два различни сорта грозде са. Чак за вино едва ли ще стигне гроздето от тях. Идеята е да има сянка но да има и грозде - хем красиво, хем за похапване. Това е пред офиса и под асмата е мястото за пушене. Миналата година един човечец оряза едната асма на първата снимка и тя не роди нищо, а предната година роди бая като за млада асмичка. Другата я беше орязал единия от гардовете и тя роди няколко грозда. Ще гледам да спазя инструкциите за образуване на глава. На тази на която dimich87 е белязал ще е лесно за глава, но на другата съм малко в шах. Утре ще ги подрязвам. Така че има още малко време за съветиНе е луд, който яде баницата.... Кучето си лае, кервана си върви... ДОКОГА?
Форд Фокус 1,4 1999 г., Крайслер Гранд Вояджър, Corvette C5
ИСКАМ БЪЛГАРИЯ ЧИСТА
Коментар
-
Е няма за кога да се чака, точно тази година. От тук насетне, точно по Варна няма начин да измръзне.
Коментар
-
Първоначално публикуван от REGULATOR Преглед на мнениеТакава, с тази дължина нямам,ама имам стълба(халумин)двураменна!! Ела да си я вземеш,и да си свършиш работа.Стига само,асмата да не е на 6 метра височина!!0 8 76 36 8 542
Коментар
-
Аз имам косер около 2м е дръжката му и с въженце се издърпва едната челюст за да одреже. Малко съм далечко обаче за да ти услужа. Преди 3-4 години си купих от кауфланд ножица с телескопични дръжки 70-120см. С нея режа дръвчетата и съм доволен. Цената и беше на промоция 7-8лв. Бяха останали 2 броя. Яд ме е че не ги вземах и двете че на село да имам също една ножица. Гледах ги след това по 20лв и не ми се даваха толкова пари.
Коментар
-
Здравейте, наред е рязането на асмите, но искам да ви попитам, добре ли е да ги подрежа тези дни, при условие че дават времето с отрицателни температури през нощта. Има ли възможност да измръзнат, ако ги подрежа сега? Благодаря предварително!
Коментар
-
Първоначално публикуван от jordanov sv Преглед на мнениеКато ги режете, събирайте си по някое шишенце от мъзгата. Съхранява се в хладилник и много помага за уморени очи.На нас клиренс ни трябва , не скорост
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар