Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Порода кучета,специфични условия за отглеждането им

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Порода кучета,специфични условия за отглеждането им

Понеже знам че много хора от форума си имат кучета, реших да попитам преди да направя някоя глупост. Желанието ми е да взема кучето от малко за да свикне с детето пък да се опитам да формирам някой навици в него. Трябва ми куче пазач за вилата мястото е достатъчно оградено от всякъде, и смятам да го пускам да тича свободно из двора. Лошото е че няма постояно хора в къщата. През седмицата два най-много три дни се ходи там а през целия уикенд има хора.
    Много бих искал хъски много е красиво обаче не мисля че ще му е конфортно като остане само. Другите ми "алтернативи" са немска овчарка или каракачан!

Благодаря ви за отговорите , надявамсе темата да е полезна и за други хора
    088455338две
    "Е нищо не пали като японските, палят като те видят да вадиш ключа от джоба"
    Джамбазов 2010г..

От: Порода кучета,специфични условия за отглеждането им

Каквото и куче да гледаш по този начин, няма да можеш да постигнеш нещо особено по възпитанието с него. Не, че се съмнявам в способностите ти, но очевидно няма да разполагаш с необходимото време.
    От трите изброени - хъскито ще започне да бяга, да ловува и няма да е добра идея. Каракачанец - ще се озлоби прекомерно и може да стане собственик на двора, не че това не важи и за немската овчарка, но там ще ти е по- лесно да въздействаш.
    Разбира се всяко куче си е индивидуално, независимо какви са общите характеристики на породата, но в общи линии така ми изглеждат нещата.

Успех
    Зима иде

Коментар

В така зададените условия, недей взима овчарка.
      За да станеш "шеф на глутницата" в неговите/нейните очи, да придобие навици/обучение в някаква степен/, трябват шест/осем месеца ежедневни занимания, поне по два-три часа.
      Колкото и да са "професорите при кучетата" си искат своето.
      Иначе ако вземеш читав екземпляр, докато отрасне могат и да ти го откраднат.
      Ще го храниш на три дена, а овчарката е с един от най-интензивните растежи до 9 месеца.
      Съпътсващи проблеми от това са рахит, авитаминоза и ако е гладно, да започне да си яде фекалиите.
      И на трите неща се реагира веднага, особено на последното.Куче научи ли се да яде л@йна - отпиши го.Римлянин, както искаш, така го дефинирай - все ще си от позналите....

Коментар

Факта, че няма да има постоянно хора означава, че няма да има кой да храни животинката.
        Да се вземе от малко е добра идея, ама в тази възраст храненето е до 5-6 пъти на ден.
        За да се научи на навици също е необходимо човешко присъствие и доста внимание.
        Оставено само и гладно едно куче винаги може да бъде отровено.
        За охрана по-добре аларма и СОТ.
        Кучето е невероятен приятел и дава много, а иска съвсем малко, но ако не можеш да му го дадеш, по-добре не взимай.
        Моята живее вътре в къщата като член от семейството:Натиснете снимката за да я уголемите

Име:060.jpg
Прегледи:1
Размер:158.6 КБ
ID:5233431
        Life is too short to drive dull cars!

Fight global warming !
        ... turn on your A/С !

Коментар

И според мен не е добре да се взима куче за къща, където няма постоянно хора. Не казвам по цял ден да стоиш при кучето, естествено, но и три дни да остава само също не е добър вариант, още повече ако е малко. Колегите са изброили повечето проблеми. Ако все пак мислиш, че може да се получи добре, категорично препоръчвам да огледаш приютите в Сеславци и Богров и да си вземеш голямо куче. Ако е в Богров, отиди с детето, за да видиш с кой кучо ще се харесат. (В Сеславци, доколкото знам, картинката е твърде тежка дори за възрастен, камо ли за дете. В Богров обаче от личен опит гарантирам, че всичко е ОК.) Можеш да следиш сайтовете за осиновяване на кучета (bezdom.info, подфорума Без дом на dog.bg и др.). Постоянно има кучета и от трите породи, които те интересуват, които си търсят дом, да не говорим, че може да си харесате със семейството и друго. И задължително го кастрирай!!! Ако е мъжко, ще се опитва да избяга след разгонените кучки и рано или късно ще успее, ако е женско - със сигурност някой селски пич ще успее да се вмъкне при нея. Кастрацията в никой случай няма да повлияе на охранителните инстинкти, в случай че това те притеснява (макар че и аз мисля, че кучето далеч не е ефективна охрана, още повече когато няма никого в къщата - просто първо и фатално ще си го отнесе, ако някой реши да влезе).
          Успех и да се похвалиш какво си решил.

Коментар

И аз съм на мнение, че ако кучето за дълго остава само, нито може да се възпита като хората, нито то ще се чувства добре. Хъскито е много социално и се разбира прекрасно с деца, но по природа не е куче пазач, то трябва постоянно нещо да „работи” и може да направи големи поразии, като остане само. Каракачанката обича да тича, не е капризна, но пък предназначението й е куче –пазач на други животни... Та това затваряне сама в двора...
            Мислех си, че немската овчарка е най-подходяща, но гледам, че колегата maxx категорично те съветва да не е.
            Моят личен опит е с две прекрасни кучета, с много неясен произход , които докато бяха с мен, не са оставяни за повече от ден сами, макар и пуснати на двора. За това идеята да си вземеш някое животинче от приют или по обява, макар и да не е породисто, ми се струва чудесна...
            Успех!
            Последно редактирано от Atallaya; 07-12-10, 11:05. Причина: много дребен шрифт
            0887 61 66 21 - Катя

Коментар

Може би малко не съм се изразил правилно, та ще се опитам да поясня. Кучето искам да го взема сега малко и да го гледам примерно 6 или 7 месеца тук при мен. После когато порасне смятам да го преместя на вилата, не като пазач на имуществото от кражби. В двора има животни за които баща ми се грижи зайци, кокошки и т.н. Той ходи там да им слага ядене през седмицата. Кучето няма да остане гладно ако трябва да се храни всеки ден мога да помоля съседа да го храни.
              Преди когато имахме къща на село и баба и дядо гледаха разни животинки винаги е имало куче, знам колко е готино за децата да си имат куче и да се забавляват с него.

Това ми е мисълта благодаря за бързите отговори!
              088455338две
              "Е нищо не пали като японските, палят като те видят да вадиш ключа от джоба"
              Джамбазов 2010г..

Коментар

За добър пазач, имам доверие само на кавказеца. Бях писал преди, че тези кучета по природа си знаят всичко, само трябва да научат командата "не". Този на аватара ми беше на четири месеца когато се роди внука ми. Още не беше започнал кучешко-училищно обучение. На разходки съвместно с внука плътно до количката и не даваше никои външен човек да се доближи до нея. Никой не го е учил на това. До сега на деца не е посягъл по никакъв повод. Външен човек в двора не може да влезе, ако не му позволим и го придружаваме. Но за такова куче всекидневни грижи докато стане на година и половина, а обучението му започва след шестия месец. Ако, се възпита да не взема храна от непознати, или такава намерена на двора, трудно може да бъде отровено. Оставено да пази къщата няма да я напусне при никакви обстоятелства. Може да намерите и обучено куче, стига да може да се приспособи към Вас. В най- лесния случай и едно улично куче може да Ви бъде от полза. Те много бързо се приспособяват към новите условия, особено когато сте добри с тях.
                Позволявам си да Ви дам един съвет от човек, който досега е имал 5 кучета - двете починаха - трите са все още живи и здрави. Всички кучета са добри, ако човек се отнася добросъвестно и отговорно с тях. Вземането на куче е поемането на отговрност за грижи по него до неговата смърт, а те винаги ни даряват с по малко радости, въртейки се около нас. Успех!

Коментар

Първоначално публикуван от Jivko Преглед на мнение
                  Кучето искам да го взема сега малко и да го гледам примерно 6 или 7 месеца тук при мен. После когато порасне смятам да го преместя на вилата, не като пазач на имуществото от кражби. В двора има животни за които баща ми се грижи зайци, кокошки и т.н. Той ходи там да им слага ядене през седмицата. Кучето няма да остане гладно ако трябва да се храни всеки ден мога да помоля съседа да го храни.
                  Преди когато имахме къща на село и баба и дядо гледаха разни животинки винаги е имало куче, знам колко е готино за децата да си имат куче и да се забавляват с него.
                  Да, така звучи малко по-различно. Ама пак, ако позволиш, 6-7 месеца са малко. На тази възраст тепърва започват да се възпитават. За да не забрави всичко, на което си мислиш, че си го научил, трябва поне до около 1,5 г. сериозно занимаване. От друга страна, като отиде по-голямо само на вилата, ще му е мъчно. Но щом си гледал кучета, сигурно си наясно с тези неща. Иначе това, че е готино за децата да си имат куче - абсолютно!!! А защо просто не си вземете куче и да го водите със себе си на вилата? Кеф за всички :-) (е, не и за този, който ще го разхожда в дъждовете и студовете всяка сутрин и вечер :-), ама се преглъща.)
                  Иначе взимането на малко куче, което първо да гледаш в апартамента (ако сте в апартамент де), а после да пратиш на вилата, има и още един неприятен момент -това са баш месеците, в които ще ака и пишка на поразия вкъщи. Не знам колко ти е голямо детето, обаче на собствен гръб изпитах разликата между гледането на бебе куче, когато нямаш деца, и когато имаш. Че много си зависи от конкретната животинка, така си е, обаче имай едно наум. Освен това, докато растат, кученцата са доста буйни и игриви и ако детето е по-малко, може да не се чувства безкрайно добре от това, рошаво гюлле от 20 кила да му се мята на врата. Вариантът детето да тормози кученцето също не се изключва. С една дума, да не се става постоянно играчка-плачка и да се чудиш как да въдрворяваш ред и спокойствие.
                  Изобщо не искам да споря, че кучето ще се чувства добре на двора - със сигурност много по-добре, отколкото повечето кучета в апартамент. Мисълта ми е само, че ще му е мъчно да стои само по няколко дни в седмицата, и че не е добра идея да отива там толкова малко, както и че точно първите месеци на бебе куче вкъщи могат да ви дойдат нанагорно. Т.е. все пак се връщам на идеята за вече пораснало куче, с което да си допаднете Естествено, това си е само лично мнение, важното е цялото семейство да се чувства добре с кучето, което си изберете и по начина, по който решите да си го гледате!

Коментар

Аз имам да кажа само едно - хъскито за тая работа не става. Големи са диванета и особено през първите си години не търпят да остават сами. Ще направи бербат в двора. Имаме си един такъв дивак - за цяла година се оставя сам за по няколко пъти по 2-3 дни, но комшията го храни всеки ден, когато майка ми и баща ми ги няма. Иначе е много добродушен и игрив и всеки път ни посреща и изпраща с "овации", но просто не е куче за твоите цели.

В първите му 2-3 години обаче нямаше начин да го оставиш и за по 2 часа сам. Направо откачаше и ставаше друго куче. Гад проклета е това.
                    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от eager Преглед на мнение
                      ...може да не се чувства безкрайно добре от това, рошаво гюлле от 20 кила да му се мята на врата. Вариантът детето да тормози кученцето също не се изключва. С една дума, да не се става постоянно играчка-плачка и да се чудиш как да въдрворяваш ред и спокойствие.
                      Вторият вариант е по-работещ, с предната ми овчарка щерката беше на 3/4 години в началото, засилка в седем метров хол и скачане върху него, той пале на девет/десет месеца, изпъшка, близне я по лицето и тя умирайки от кеф, пак така.Возенето по паркета, хваната за опашката му, отделно.
                      Чак след като стана на година и половина и показа два предни зъба при подобни заигравки и избяга в другата стая.
                      Навън косъм не можеше да падне от нея или някой от нас.
                      За мен кучето е ангажимент и то не малък, който съм поел за трети път и не съжалявам.
                      Общуването на деца с животни е само в плюс за децата.
                      Да, раздялата е тежка, като с всеки един член на семейството или друг близък на теб човек.
                      Последно редактирано от maxxx; 07-12-10, 12:45.

Коментар

Всяко куче придобива характера на стопанина.
                        Така ще стане и при теб каквато и порода да вземеш. Възпитание - каквото поискаш от кучето това ще получиш, постигнеш. Въпрос на твой избор . Не вземай ловна порода - ако е гладно може да посегне на живата храна.
                        Немеца - при него е въпрос на вярност. Няма да сгрешиш , ако правилно го насочиш.
                        Хъскито - не става. Красиво и усмихнато, дружелюбно.
                        Каракачанец - става, но много по-трудно.
                        Успех !
                        Така си мисля аз.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                        X