Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Oвошки за двора

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Oвошки за двора

Искам да си засадя няколко овошки в двора, вече имам ябълки, праскова, кайсия, круши, сливи и дюла, наскоро си засадих и мушмула, та въпроса ми дайте идея за някое плодно дръвче, нещо по нестандартно, което да вирее в планински район на северозападна България.
    "Джипът започва да върви, като спре да ти е жал за него"УАЗ 469ТЕРАНО 2,7ТДПЕЖО 307 1,6хди

От: Oвошки за двора

Ами колега, какво и да ти дойде на ума все става. Бели сливи имаш ли, много са хубави. Нар също е хубаво, ама при вас едвали ще вирее.
    Ако е машина, нека бъде немска!
    XJR 1200
    ETZ 150
    Kawasaki Ninja ZX10R

Коментар

Аз затова питам, че не се сещам за друго, мислех да пробвам с райска ябълка но ме отказаха, няма да иззимува, имам смокиня, която всяка година увивам и пак през 2-3 години измръзва, и напролет избива наново.
      Я кажи какви са тези бели сливи?
      "Джипът започва да върви, като спре да ти е жал за него"УАЗ 469ТЕРАНО 2,7ТДПЕЖО 307 1,6хди

Коментар

Разходи се из района (ама по обстойно) и виж какви дървета има -е от тея дървета можеш да притежаваш в двора ,а останалото в саксия или оранжерия.Нищо случайно няма на тоя свят.Много е разочароващо ако го гледаш и увиваш 3 години и преди да даде плод да изсъхне или замръзне.Оня отгоре като каже- 1 месец ще бъде не повече от -10 градуса и с фибран да го опаковаш цялото...
        Sent from my Nokia s fenerche

Коментар

Добро начинание
          Кайсиите и прасковите са любимите ми овошки, но за съжаление са капризни по отношение на ph на почвата. Дават добър плод 2-3 години и започват да загиват. Доста боледуват и за София специално се налага подновяване през няколко години. Смокинята измръзва понякога докато е по-млада, след като заякне / след 5-6 години/ дори не се налага зазимяване. Тази пролет засадих три шизандри, не са дървета, по-скоро са като лозата-увивни. Изискват специална по-кисела почва, слънчево място и добро зазимяване, но са интересни като химичен състав на плодовете и имат и декоративна стойност/гроздчета от яркочервени плодове на наситено зелен фон на листната маса/. Имам и киви, но то е еднополово, значи ще са необходими поне три. Мръзнат, значи нужно е зазимяване през първите няколко години и здрава конструкция като за асма, когато порастнат. Според мен двор без хубав орех не може. За него обаче е нужно много място-става голям, хвърля дебела сянка под която нищо не вирее, но за сметка на това не изисква никакви специални грижи. Можеш да боднеш и един два кестена /не конски кестен разбира се/. Мисля, че ще виреят добре без специални грижи / в Берковица имаше естествени гори от този вид/.Един едър лешник също може в някой ъгъл до оградата, но постоянно избиват нови и нови издънки-трябва да се прорежда по-често. Една нискостеблена дюла също ще радва окото в късната есен с едрите си яркожълти плодове, пък и става страхотно ароматно сладко и компот от нея.
          От моя градинарски опит мога да те посъветвам да заложиш на традиционни български видове и сортове овошки. Адаптират се добре и не изискват кой знае какви специални грижи.
          Успех!

Коментар

За Белите Сливи, ами като другите са, само че, поне тази, която я имаме стават по - едри а като озреят отвън стават розовки такива и са доста вкусни. На форма са повече обли отколкото издължени.
            Ако е машина, нека бъде немска!
            XJR 1200
            ETZ 150
            Kawasaki Ninja ZX10R

Коментар

Хвърляй костилки от каквото се сетиш по двора. Или от чукарите наоколо си донасяй дивачки - киселици, сливи и ги посаждай. След година - две ги присади с каквото искаш и така ще имаш подложка, която си е от твоя район и съответно има повече шансове да оцелее.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
              X