До: КОЛЕДНАТА ЕЛХА
Аз ги деля на живи, отсечени и изкуствени.
Отсечените се добиват основно по три начина - от специални горски култури, при извеждане на отгледни сечи и незаконно. За да са законно добити трябва да е маркирано стъблото отдолу и да има превозен билет. Като дървесни видове се използват най-вече обикновен смърч, бор и ела. Най-красиви са а и най-бавно падат иглиците на елите.
"Живите" се произвеждат в разсадниците, при тях разнообразието от към дървесни видове е най-голямо. Има основно два начина за производство - контейнерно, когато през цялото време са били в контейнери и разсадниково в школи - когато се изваждат с пръст (бала) от земята. При контейнерните фиданки е характерно, че се произвеждат в почвено-торфни смески; има доста внос от Холандия и Унгария, кореновата система не е много добре развита, често - усукана по дъното на контейнера (саксията) и често имат проблеми при прихващането, когато се залесят на терена.
Съветът ми е или "елхичката" да се вкара за не повече от седмица в отопляемото помещение покрай празниците, или да стои вътре до май месец, като се полива, разбира се, за да не започне растеж и да не загине от студовете.
Другият основен принцип е, че колкото по-младо е растението, толкова по-лесно се прихваща.
За изкуствените няма да коментирам, всеки сам си решава, все пак - предпочитам да ползвам "възобновяем ресурс", а не петролни продукти.
Аз съм за "живите" елхи, най-вече елите - обикновена, кавказка, гръцка, испанска, конколорка; сребрист смърч, дуглазки.
Аз ги деля на живи, отсечени и изкуствени.
Отсечените се добиват основно по три начина - от специални горски култури, при извеждане на отгледни сечи и незаконно. За да са законно добити трябва да е маркирано стъблото отдолу и да има превозен билет. Като дървесни видове се използват най-вече обикновен смърч, бор и ела. Най-красиви са а и най-бавно падат иглиците на елите.
"Живите" се произвеждат в разсадниците, при тях разнообразието от към дървесни видове е най-голямо. Има основно два начина за производство - контейнерно, когато през цялото време са били в контейнери и разсадниково в школи - когато се изваждат с пръст (бала) от земята. При контейнерните фиданки е характерно, че се произвеждат в почвено-торфни смески; има доста внос от Холандия и Унгария, кореновата система не е много добре развита, често - усукана по дъното на контейнера (саксията) и често имат проблеми при прихващането, когато се залесят на терена.
Съветът ми е или "елхичката" да се вкара за не повече от седмица в отопляемото помещение покрай празниците, или да стои вътре до май месец, като се полива, разбира се, за да не започне растеж и да не загине от студовете.
Другият основен принцип е, че колкото по-младо е растението, толкова по-лесно се прихваща.
За изкуствените няма да коментирам, всеки сам си решава, все пак - предпочитам да ползвам "възобновяем ресурс", а не петролни продукти.
Аз съм за "живите" елхи, най-вече елите - обикновена, кавказка, гръцка, испанска, конколорка; сребрист смърч, дуглазки.
Коментар