Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Гъбофоби

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Гъбофоби

Обичате ли гъби? Гъбки, гъбчици...Ама, не псилоциби и не по краката, а такива за ядене. Аз много. И миди обичам, ама лятото и сам да ги извадя. Сега нали съм земски лекар и по-голямата част от живота ми преминава на село. По цял ден преглеждам римлянчета. Имам чувството, че в Суворово са няколко милиона... Сополиви, кашлящи или просто скептици на тема начално и средно образование. На такива им давам само извинителни бележки. Аз и на другите давам.... на всички. На българчета, на турчета, даже на едно негърче Не може всеки да е учен утре. Трябва да има кенефджии, общи работници, бармани и чистачки. И други рицари на кирката и мотиката. Впрочем, това не е толкова лошо. Бил съм всичко от горе изброеното /кенефджия в казармата и за малко, щото бира имаше само зад оградата/ а и заплащането им в докризисните времена беше съпоставимо с това на един нелош инжинер или учител. Ама, избухна кризата, избухнаха и сапунените мехури. И се свиха финансовите хоризонти на широк спектър професии. За които не се искаше са знаеш цитати от "Илиада" или от последната Фармакопея....хахахахахха... "Нашия го уредихме за барман/готвач на Златните" ще е фраза, която скоро ще изчезне окончателно в някое мъничко чекмедженце на най-забутания рафт в прашния скрин на най-новата истария. Както изчезнаха мераклиите за водни спасители по курортите тук. Миналото лято гледах едни дядовци спасяват:rotfl24: ..../кинтите са малко, а плажните мацки, вкл. - арийки в трета възраст ....Св.Петър ги търси на оня свят с газена лампа. И началниците с начално образувание понамаляха тоже. Аферим на кризата наша кърмилница. Поне моя де. Ама, исках да кажа за гъбите. Свършвам си аз работа, архивирам човешките болежки и рипвам към Къщата. На пет минути от поликлиниката е. Днес мисля да си разнообразя делника като се върна до Варна. Полага ми се веднъж-дваж на седмица. Иначе и на село работа много. Селските жители знаят.... Алпинеума трябва да се доизкусури, една ограда мисля да дигна - каменна /някой да знае как се прави ограда от итонгови блокчета? ...5 метра дълга, колко трява да се копае за основите и кви да са те, бетон или железобетон?/ да не замразява зимния вятър наровете, райската ябълка и смокините в задното дворче. И мойте кактуси. А, до оградата може да се направи барбекю и тя да се покрие с нещо като навес. И лятото да се правят оргии на тъмно и скатано. Пак се отвлякох.... Та хвърлих аз лекарските мантии в коша за пране, яхнах Астрата и потеглих. Бях решил да прослушам гъбите около село. Знам места където се въдят и ловят или берат /не знам как се казва/ нали не са точно растения Отивам на мястото, почвам да ручкам наоколу и какво мислите. Попадам между борчетата на цяло семейство изскубнати масловки. С луковичките барабар.

Без много да му мисля, изрязвам им пънчетата, разхвърлям ги, а горните части прибирам в торбата. В съседния ред борчета същото, после пак и пак. Има и растящи, но са малко и малки. Сигурно терминатора не ги е забелязъл... После паля и отивам към сърнеленото място. Същата картинка. Но, тук пропорцията изтръгнати-растящи е 1 към 1.
    Растяща гъба:-)

Без много да му мисля прибирам всички. Докато карам към Варна ме гложди мисълта кой е този унижожител. Дали е човек или животно. Гъбите които не познавам и не са от най комерсиално-ядливите си стоят непокътнати.

Само сърнелите и масловките...Имаше една голяма сърнела подпряна на пън. Друга набучена на клонче. Да не би да има вече и гъбена секта...:rotfl24:
    А?

До: Гъбофоби

Колега незнам от кога береш гъби,но основно правило е да не се скубят....изравят и т.нат.Гъбите се режат с ножче от коренчето нагоре....иначе догодина ще береш цървулите на гъбите

Коментар

Първоначално публикуван от sithius Преглед на мнение
      Колега незнам от кога береш гъби,но основно правило е да не се скубят....изравят и т.нат.Гъбите се режат с ножче от коренчето нагоре....иначе догодина ще береш цървулите на гъбите
      Колега, написах на Български по-горе, че гъбите /част от тях/ си бяха изскубнати и оставени. И това ме учуди.... Аз само ги събрах. Не съм профи гъбар, но ми стига акъла да ги режа. Поздрави

Коментар

Първоначално публикуван от Kent Преглед на мнение
        Колега, написах на Български по-горе, че гъбите /част от тях/ си бяха изскубнати и оставени. И това ме учуди.... Аз само ги събрах. Не съм профи гъбар, но ми стига акъла да ги режа. Поздрави
        Извинявай това го пропуснах.Добре,че си ги събрал,но да знаеш/не от мен-от доста дърти гъбари/ пънчетата или коренчетата се заравят.Поздрави!
        Темата е страхотна!Браво!

Коментар

Има си цяла тема за гъбите.Ако ти е интересно пиши и чети там.Аз поне не виждам смисъл за едно и също нещо да има по няколко теми.Твой избор.
          Верно е това че баламите нямат свършване, няма нужда от кука, захапват влакното и стискат здраво. Стария.
          Селска фурна аспух нема. Пак същият.
          В+ LZ1HAN нула три осмици 9014две тройки

Коментар

Съжалавам, убягнала ми е. ... Вярно, май имаше Ако, уважаемите Модератори преместят темата там, няма да се сърдя.
            п.п. Тя стана малко социално-медицинска в началото, де....сори.
            Последно редактирано от Kent; 22-10-09, 20:07.

Коментар

Съжалавам, убягнала ми е. ... Вярно, май имаше Ако, уважаемите Модератори преместят темата там, няма да се сърдя.
              п.п. Тя стана малко социално-медицинска в началото, де....сори.
              Много си е добра темата!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
              X