Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Старите водомери и топломери аут след 31 декември

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Старите водомери и топломери аут след 31 декември

Сега разбирам
    Някой знае ли подробности къде, как, кога, защо?

Старите водомери и топломери аут след 31 декември - солени сметки, ако останат

Всеки, който пропусне крайния срок за смяна на старите водомери за топла вода и топломерите по радиаторите с нови уреди с дистанционно отчитане, ще плаща от 1 януари 2027 г. драстично високи сметки за топла вода и парно. След 31 декември 2026 г. всички уреди без радиоотчет стават незаконни, предупреждават експертите.

Тъй като вече сме в последните месеци от този преходен период, графиците на топлинните счетоводители и фирмите, специализирани да монтират и пломбират подобни измервателни уреди, се запълват бързо, съобщава "Сега".

Подмяната на водомерите и топломерите с уреди с дистанционно отчитане е за сметка на домакинствата. В момента поставянето на нов, умен водомер с дистанционно отчитане в София излиза над 80 евро. В цената влиза стойността на самия уред, пломбирането и административното обслужване - придвижването на документите към "Софийска вода" или "Топлофикация София".

Смяната на топломерите излиза по-скъпо. Цената на един дистанционен разпределител за радиатор е около 30 евро, а на апартаментите с централен топломер - между 100 и 200 евро.

Преминаването към изцяло дистанционно отчитане на водомерите и топломерите (вкл. разпределителите на радиаторите) е задължително европейско изискване. То бе въведено с идеята за пълна прозрачност и преминаване към ежемесечни реални сметки, без прогнозно начисляване на месечно потребление и последващо изравняване на сметката.

Няма да се налагат и посещения на инкасатори по домовете за засичане на уредите.

Важно е да се знае, че новите уреди задължително трябва да са съвместими с честотата на обслужващата фирма, за да може да се засичат автоматично и безпроблемно от разстояние. Най-лесният и финансово изгоден вариант е да се заяви подмяната на всичко наведнъж директно през фирмата, която изготвя изравнителните сметки.

Засега изискването на дистанционно отчитане не е задължително при водомерите за студена вода.
    Спрете Земята, искам да сляза!

Заглавието е леко подвеждащо. Ако имаш водомер или топломер с дистанционно отчитане, и още са в метрологичниа си срок който май беше 10г. не трябва да ги сменяш.
    Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Както и ако имаш водомер за студена вода, а те са много повече.
      Ford Maverick II 2.3 XLT
      Ford Mondeo MK5

Коментар

Това пак е пълнене на гушите на наши фирми . Силно ме съмнява че при сегашните управляващи това ще мине .
        Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

• ивайло
          ивайло коментира
          Редактиране на коментар
          Нима си мислиш, че сегашните управляващи си нямат " свои фирми" ?

Според мен, поне още няколко години инкасаторите на Софийска вода ще си минават, както и тези на Топлофикация веднъж годишно, това няма да се промени в скоро време, въвеждането за задължителни дистанционни водомери и топломери и заплахата че ще са незаконни от 01.01.2027г. е да се вземат едни немалко пари от всяко домакинство

Коментар

Първоначално публикуван от Еделвайс Преглед на мнение
          Според мен, поне още няколко години инкасаторите на Софийска вода ще си минават, както и тези на Топлофикация веднъж годишно, това няма да се промени в скоро време, въвеждането за задължителни дистанционни водомери и топломери и заплахата че ще са незаконни от 01.01.2027г. е да се вземат едни немалко пари от всяко домакинство
          Нищо не пипам . Ако трябва и през съда ще мина . Водомерите които са ми в момента в къщата са си в годност в законовия срок 10 години .
          Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

• sek.1
            sek.1 коментира
            Редактиране на коментар
            И какво ще ми направят ? Водата и да искат няма как да ми спрат . С 99 % ТЕЛК твоята организация на секвеститорите не може да ме доближи .

• Еделвайс
            Еделвайс коментира
            Редактиране на коментар
            sek.1 За студената вода няма задължително условия да е с дистанционно отчитане, говорим за топломерите и за водомера за топлата вода, според мен би трябвало ако наистина има такова задължение в този срок до 31.12.2026, то би трябвало всички домоуправители, да сложат на информационните ни табла по входовете че задължително и комплексно да се сменят всички топломери и водомери към даден блок, кооперация и др., от гледна точка за такава организация, но след като липсва засега такава инициатива от домоуправителите, ме кара да мисля че може би в крайна сметка ще се подменят с дистанциони когато им дойде времето за тяхната подмяна, след изтичане на законовия срок на старите ни водомери и топломери.

Пак да кажа, само за студената вода го няма това изискване засега със сигурност.

• sek.1
            sek.1 коментира
            Редактиране на коментар
            То така и трябва . Иначе е наливане на пари в наши фирми . По блоковете е малко странна работата с тая етажна собственост . Показанията на общия водомер обикновено се разминават в минус на показанията на индивидуалните защото някой е " подпрял " водомера . Разликата се начислява на всички по равно . С ел. енергията задължението за търговско измерване на границата на имота е на електроснабдителното дружество . При мен в подстанцията измерването е на средно напрежение и дистанционно отчитане . Електромера праща отчет на всеки 10 минути . Цялата измервателна техника си е собственост на Електрохолд в случая . Чакам ги в скоро време и измерителните трансформатори да си сменят .
            Последно редактирано от sek.1; 20-06-26, 08:31.

Това е поредния "добър пример", който нашите местни представителства вземат от "Белия Свят".

Надали са останали доставчици на услуги, които да са местни, родни, български.

В ЮК, за водомера за студена вода, ако го нямаш, аз примерно нямам, имам само стоп кран на улицата, а къщата е на 100 години и поне от толкова в водозахранена; та ако нямаш водомер, плащаш някаква месечна фиксирана сума, която е сериозна, да кажем моята е около 100тина еврака на месец.

Обаче, к*ура е ако си сложа водомер, тогава нещата са следните:

1. Колкото вода изхарча плащам сума Х.
          2. Сумата Х ми се умножава по "такса пречистване на отпадни води" = поне двойно на Х или повече.
          3. Такса, че съм водозахранен.
          4. Ако имам теч, между водомера (вънка на улицата) и някъде преди къщата = аз го духам и плащам няколко бона, съседите ми и двата ядоха точно този бахур с тази схема. Монтират ти водомер, осират ти нещо по трасето (5-10 метра дълбоко(между 0.7-1.5метра) под земята/асвалта/тревата) почват едни водозагуби, които ти плащаш докато се усетиш, после когато се усетиш, ти казват, НЕ Е НАШ ПРОБЛЕМ, проблема е след нашия водомер, оправяй се = следват още поне 1-2 бона за ремонти, копане и т.н.
          5. Имаш водомер= край на поливането из градината, край на миене на коли и т.н.

Следващия такъв к*р ще дойде от застраховането на МПС, след това от просрочени задължения, следва наказателни сметки за много разход на ток(зер цапаш природата), следват старите коли, следват соларните панели, че са черни и нагряват атмосферата и т.н. докато не се озовем в едни няколко стотака таксички и данъци още преди да сме излезли от дома...
          Бъдете живи и здрави!

Коментар

• sek.1
            sek.1 коментира
            Редактиране на коментар
            Нашите се оправдават с ЕС . Вие излязохте точно заради тая дивотия . Ако ЕС се върне към началото си като икономически съюз а не да се опитва да регулира всички аспекти на живота може и да оцелее . Тоя еко талибанизъм рано или късно трябва да спре . За това на Тръмп един от първите му укази беше да извади щатите от тая дивотия наречена зелена сделка . И тук като нямаш водомер е на база на брой хора живеещи в имота . 5 кубика е на човек в нетоплофицирано жилище и 6 в топлофицирано .
            Последно редактирано от sek.1; Вчера, 08:02.

• Asteri
            Asteri коментира
            Редактиране на коментар
            на бунар си е най-хубаво, зарежи ги тези изгъзици с някакъв си водопровод, че и да им плащаш.

• sek.1
            sek.1 коментира
            Редактиране на коментар
            Тези които живеем в къща с двор и това е вариант ако има водоносен хоризонт на приемлива дълбочина до 30 метра .
            Последно редактирано от sek.1; Вчера, 19:49.

В България подземната водата в двора ти не е твоя, също така нефта златото и много други. За да ги ползваш трябва да плащащ, без значение "днес утре или след време"
          Трите О-та на неудачниците: Оплакване, Оправдаване, Обвиняване.

Коментар

• sek.1
            sek.1 коментира
            Редактиране на коментар
            Нищо не регистрирам . Да ме хванат за долуподписания .

• siem
            siem коментира
            Редактиране на коментар
            Уфф, съгласен съм с тебе. Само не се заблуждавай- не са поискали- не са те хванали. В тях (разбирай държавата и общината) е силата (хляба и ножа) За това и ред други...И аз съм в подобна ситуация... И мен ме дразнят все повече и повече, ПРОСТОТИИТЕ, които ни сервират всеки нов ден. Обаче, какво е другото спасение? Осен да хванем "гората" и да станем "шумкари" или 'хайдути" което повече ти харесва

• sek.1
            sek.1 коментира
            Редактиране на коментар
            Какво ли не сме скрили от тая държава та един бунар ли ако се наложи няма да скрия ?

Какъв е проблемът да си регистрираш кладенеца? Аз имам от 2013 г. подадено уведомление, че ще копая, след 2-3 месеца - искане за регистрация и след регистрирането му не съм платили и 0,5 ойроцента за ползването му.

Коментар

• sek.1
            sek.1 коментира
            Редактиране на коментар
            За сега при консумация до 10 кубика на денонощие е безплатно . Което не означава че и в бъдеще ще е така . Имаше някакви идеи и на кладенците да слагат водомери ама се усетиха че е технически много трудно изпълнимо . Въпрос на време е и за това да намерят начина как да скубат от хората пари . Срещу кой данък който плащаш на тая държава си получил нещо насреща ? Навремето един мой директор с икономическо образование имаше една максима че колкото повече им дадеш ( на държавата ) толкова повече ще имат да откраднат . Все повече се убеждавам че човека е абсолютно прав . Крайния срок за регистрация го удължиха до 2039 година така че време има .
            Последно редактирано от sek.1; Днес, 08:45.

И още нещо за "старите" водомери. Ако последните няколко години сте сменяли водомерите заради изтекла метрология, новите почти със сигурност имат "дупка" за монтаж на модул за комуникация. Само требе да мине некой байчо да завинти такъв и да го активира.
          Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Не всички имат, зависи и колко струва модула, да не се окаже че е колкото водумер с модул или близка цена. И зависи кой го е сменял, различните дружества работят с различни протоколи за радиоотчитане....щото няма държава.

Коментар

• sek.1
              sek.1 коментира
              Редактиране на коментар
              При сегашното ниво на технологиите системата на самоотчет е повече от прекрасна . Снимаш примерно с телефона и пращаш ако трябва и на другия край на света . Даже и майка ми която е на 80 години се научи да ползва в основни линии съвременен телефон .

Винаги може да е още по-зле, в чужбината няма кладенци(поне в ЮК) защото видиш ли опасно, вредно за здравето и само на олигополистите за едни скромни трицифрени суми на месец и те така те, а водата от монополистите хубава та хубава, твърда, химизирана и за сметка на това и опасна за пиене.
            Бъдете живи и здрави!

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 3 потребители онлайн. 0 потребители и 3 гости.

Най-много потребители онлайн 117,215 в 10:38 на 20-06-26.

Зареждам...
            X