Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Старите водомери и топломери аут след 31 декември

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Старите водомери и топломери аут след 31 декември

Сега разбирам
    Някой знае ли подробности къде, как, кога, защо?

Старите водомери и топломери аут след 31 декември - солени сметки, ако останат

Всеки, който пропусне крайния срок за смяна на старите водомери за топла вода и топломерите по радиаторите с нови уреди с дистанционно отчитане, ще плаща от 1 януари 2027 г. драстично високи сметки за топла вода и парно. След 31 декември 2026 г. всички уреди без радиоотчет стават незаконни, предупреждават експертите.

Тъй като вече сме в последните месеци от този преходен период, графиците на топлинните счетоводители и фирмите, специализирани да монтират и пломбират подобни измервателни уреди, се запълват бързо, съобщава "Сега".

Подмяната на водомерите и топломерите с уреди с дистанционно отчитане е за сметка на домакинствата. В момента поставянето на нов, умен водомер с дистанционно отчитане в София излиза над 80 евро. В цената влиза стойността на самия уред, пломбирането и административното обслужване - придвижването на документите към "Софийска вода" или "Топлофикация София".

Смяната на топломерите излиза по-скъпо. Цената на един дистанционен разпределител за радиатор е около 30 евро, а на апартаментите с централен топломер - между 100 и 200 евро.

Преминаването към изцяло дистанционно отчитане на водомерите и топломерите (вкл. разпределителите на радиаторите) е задължително европейско изискване. То бе въведено с идеята за пълна прозрачност и преминаване към ежемесечни реални сметки, без прогнозно начисляване на месечно потребление и последващо изравняване на сметката.

Няма да се налагат и посещения на инкасатори по домовете за засичане на уредите.

Важно е да се знае, че новите уреди задължително трябва да са съвместими с честотата на обслужващата фирма, за да може да се засичат автоматично и безпроблемно от разстояние. Най-лесният и финансово изгоден вариант е да се заяви подмяната на всичко наведнъж директно през фирмата, която изготвя изравнителните сметки.

Засега изискването на дистанционно отчитане не е задължително при водомерите за студена вода.
    Спрете Земята, искам да сляза!

Заглавието е леко подвеждащо. Ако имаш водомер или топломер с дистанционно отчитане, и още са в метрологичниа си срок който май беше 10г. не трябва да ги сменяш.
    Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Както и ако имаш водомер за студена вода, а те са много повече.
      Ford Maverick II 2.3 XLT
      Ford Mondeo MK5

Коментар

Това пак е пълнене на гушите на наши фирми . Силно ме съмнява че при сегашните управляващи това ще мине .
        Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

• ивайло
          ивайло коментира
          Редактиране на коментар
          Нима си мислиш, че сегашните управляващи си нямат " свои фирми" ?

Според мен, поне още няколко години инкасаторите на Софийска вода ще си минават, както и тези на Топлофикация веднъж годишно, това няма да се промени в скоро време, въвеждането за задължителни дистанционни водомери и топломери и заплахата че ще са незаконни от 01.01.2027г. е да се вземат едни немалко пари от всяко домакинство

Коментар

Първоначално публикуван от Еделвайс Преглед на мнение
          Според мен, поне още няколко години инкасаторите на Софийска вода ще си минават, както и тези на Топлофикация веднъж годишно, това няма да се промени в скоро време, въвеждането за задължителни дистанционни водомери и топломери и заплахата че ще са незаконни от 01.01.2027г. е да се вземат едни немалко пари от всяко домакинство
          Нищо не пипам . Ако трябва и през съда ще мина . Водомерите които са ми в момента в къщата са си в годност в законовия срок 10 години .
          Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

• sek.1
            sek.1 коментира
            Редактиране на коментар
            И какво ще ми направят ? Водата и да искат няма как да ми спрат . С 99 % ТЕЛК твоята организация на секвеститорите не може да ме доближи .

• Еделвайс
            Еделвайс коментира
            Редактиране на коментар
            sek.1 За студената вода няма задължително условия да е с дистанционно отчитане, говорим за топломерите и за водомера за топлата вода, според мен би трябвало ако наистина има такова задължение в този срок до 31.12.2026, то би трябвало всички домоуправители, да сложат на информационните ни табла по входовете че задължително и комплексно да се сменят всички топломери и водомери към даден блок, кооперация и др., от гледна точка за такава организация, но след като липсва засега такава инициатива от домоуправителите, ме кара да мисля че може би в крайна сметка ще се подменят с дистанциони когато им дойде времето за тяхната подмяна, след изтичане на законовия срок на старите ни водомери и топломери.

Пак да кажа, само за студената вода го няма това изискване засега със сигурност.

• sek.1
            sek.1 коментира
            Редактиране на коментар
            То така и трябва . Иначе е наливане на пари в наши фирми . По блоковете е малко странна работата с тая етажна собственост . Показанията на общия водомер обикновено се разминават в минус на показанията на индивидуалните защото някой е " подпрял " водомера . Разликата се начислява на всички по равно . С ел. енергията задължението за търговско измерване на границата на имота е на електроснабдителното дружество . При мен в подстанцията измерването е на средно напрежение и дистанционно отчитане . Електромера праща отчет на всеки 10 минути . Цялата измервателна техника си е собственост на Електрохолд в случая . Чакам ги в скоро време и измерителните трансформатори да си сменят .
            Последно редактирано от sek.1; Вчера, 08:31.

Това е поредния "добър пример", който нашите местни представителства вземат от "Белия Свят".

Надали са останали доставчици на услуги, които да са местни, родни, български.

В ЮК, за водомера за студена вода, ако го нямаш, аз примерно нямам, имам само стоп кран на улицата, а къщата е на 100 години и поне от толкова в водозахранена; та ако нямаш водомер, плащаш някаква месечна фиксирана сума, която е сериозна, да кажем моята е около 100тина еврака на месец.

Обаче, к*ура е ако си сложа водомер, тогава нещата са следните:

1. Колкото вода изхарча плащам сума Х.
          2. Сумата Х ми се умножава по "такса пречистване на отпадни води" = поне двойно на Х или повече.
          3. Такса, че съм водозахранен.
          4. Ако имам теч, между водомера (вънка на улицата) и някъде преди къщата = аз го духам и плащам няколко бона, съседите ми и двата ядоха точно този бахур с тази схема. Монтират ти водомер, осират ти нещо по трасето (5-10 метра дълбоко(между 0.7-1.5метра) под земята/асвалта/тревата) почват едни водозагуби, които ти плащаш докато се усетиш, после когато се усетиш, ти казват, НЕ Е НАШ ПРОБЛЕМ, проблема е след нашия водомер, оправяй се = следват още поне 1-2 бона за ремонти, копане и т.н.
          5. Имаш водомер= край на поливането из градината, край на миене на коли и т.н.

Следващия такъв к*р ще дойде от застраховането на МПС, след това от просрочени задължения, следва наказателни сметки за много разход на ток(зер цапаш природата), следват старите коли, следват соларните панели, че са черни и нагряват атмосферата и т.н. докато не се озовем в едни няколко стотака таксички и данъци още преди да сме излезли от дома...
          Бъдете живи и здрави!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 117,215 в 10:38 на Вчера.

Зареждам...
          X