Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Има ли съфорумци с намален слух, да се запознаем :)

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Има ли съфорумци с намален слух, да се запознаем :)

    Привет колеги, от много години съм член на форума, досега не съм открил да има тук такава тема за хора с намален слух, реших аз да пусна такава тема, за да може ако има сред нас съфорумци с намален слух и не се притесняват да споделят тук, за да можем да си споделяме как се справяте с чуването в шумна среда, от кои марки и модели слухови апарати сте най-доволни и т.н.

    Мисля че е редно да кажа накратко за мен, още като съм бил бебе, се е наложило да ми дават силни антибиотици, които за съжаление са ми увредили сериозно слуха и на двете ми уши, лявото ми ухо е със тотална загуба на слуха и с това ухо не мога да чувам и със слухов апарат, цял живот чувам само с дясното ухо с помощта на мощен слухов апарат поддържащ 125 децибела, завършил съм нормална средна гимназия, почти и висше но там не успях по ред причини, по професия съм градинар и това работя от години до ден днешен и си харесвам професията ми

    Повода да пусна темата е че към днешна дата има вече много модерни слухови апарати, скоро ще ми се наложи да си купувам нов слухов апарат и осъзнах че не мога да намеря даже и форум и то от години сред нета, където би могло да се обсъжда марките и модели слухови апарати, така както се обсъждат например каква марка и модел смартфон да си купя , та реших че ако има сред нас колеги с които да можем да обсъждаме най-различни теми по повод намаления ни слух, както за момента при избор на нов слухов апарат, така ще си помагаме взаимно.

    п.с. Цял живот ползвам слухови апарати - Widex - Дания, дето се казва, доживотен редовен клиент съм им към фирма - Анка, тя е първата фирма за слухови апарати в София, още като съм бил малък ученик съм им редовен клиент
    Последно редактирано от Еделвайс; 24-07-22, 16:25.

  • #2
    Не мога да се включа в дискусията, но мога да разкажа нещо:

    Тъща ми на 16 годишна възраст изкарва заушка. В резултат, оглушава напълно с едното ухо, но чува с другото. С течение на годините, слуха на второто ухо нямалява бавно и постепенно. Та като станахме гаджета с жената, тя почти не чуваше. Говориш и зад гърба - а тя не те чува. Ако те гледа в лице - разбира, ама дали чуваше или по устата разбираше ..? Слухов апарат така и не беше ползвала.

    С много уговорки я заведохме на лекар в Пловдив. Прегледа я той и установи - на едното ухо слухът е 0%, а на другото - 10%. Поговориха си двамата доста. Лекарят предложи операция на напълно глухото ухо. Или слухов апарат на другото. Но каза, че след време и с апарат няма да може да чува.



    Тъщата първоначално не искаше операция, но с натиск от дъщерите и, и още разговори с лекаря се нави в крайна сметка. След 6 часова операция излезна с бинтована глава и носи превръзка около месец. Като махна превръзката, първоначално каза: "Все едно са ми надули тонколона в ухото..." След още месец слухът и се нормализира.

    По нейни думи живее съвсем друг живот. Чува звук на кола, пеещи птички, щурци и какво ли още не...

    Тогава тя беше на 48 години. Минаха 14 години от тогава и тя продължава да си чува. Диагнозата и беше Отосклероза.


    Не е моя работа, но да питам - ти ходил ли си на лекар скоро? Защото тя ходила, ходила преди доста години и и казали че това нейното е необратимо. Но медицината върви напред и се оказа че след години има решение.
    Nissan Terrano 2,7 TDI

    Коментар


    • Еделвайс
      Еделвайс коментира
      Редактиране на коментар
      Ходил съм при едни от най-добрите лекари за УНГ, накратко, моя случай е такъв че нямам нужда даже и от кохлеарен имплант, с дясното ухо чувам със слухов апарат от 5 годишна възраст, добре че още по Татово време е имало тук в София, единствения специализиран магазин за западни слухови апарати за което съм много благодарен, толкова много слухови апарати съм сменил от тогава, че за мен да обсъдя с някой за марка и модел слухов апарат, е като да обсъдя какъв смарт часовник и какъв смартфон да си купя, затова ако има и други като мен които носят активно и от години слухови апарати, да обсъдим техническите им възможности към днешна дата, защото единствените хора с които мога да обсъждам за това, са тези от фирмата за слухови апарати, друго си е да го обсъдя и с други ползватели на техническо ниво

      Говоря и общувам нормално с хората, не съм глухоням и не говоря с ръце, това го казвам за всеки случай, да не остане някой с погрешно мнение за мен

  • #3
    Това което исках да обсъдя с някой който също ползва слухов апарат, е дали ползва от последното поколение слухови апарати, които имат вграден блутут и най-хубавата им техническа част е че имат директен стрийминг между смартфона и слуховия апарат по време на разговор, при слушане на музика, без за това да се ползват трети устройства за това, хубавото е че моя нов смартфон Samsung Ultra S22, има вградена опция за директен стрийминг за слухови апарати, това беше една от причините да го купя, въпросния слухов апарат който съм си харесал е на Widex Evoke 15 канален, 115 db, но цената му е към 6000 лв, досега най-скъпия слухов апарат който съм ползвал е струвал 1500 лв, затова исках да обсъдя с някой друг за върховия клас слухови апарати, плюсове, минуси, така както обсъждаме новите модели смартфони, наскоро си купих и смарт часовник Samsung Galaxy Watch4 Classic 46mm, за да получавам пълните известия от смартфона чрез вибрация на ръката ми, от вайбър целите текстове, смс, при обаждания и т.н. много ме улеснява особено в метрото където е шумно, няма как да пропусна ако някой ми пише или обажда ?
    Последно редактирано от Еделвайс; 24-07-22, 20:09.

    Коментар


    • #4
      А може ли освен слухови апарати да обсъдим и добри лекари ?
      Колкото по-проходима ти е колата ..... от толкова по-голяма дупка ще те ВАДЯТ
      За добри дела .....БЪДЕТЕ ГОТОВИ !!!!

      A1+

      Коментар


      • Еделвайс
        Еделвайс коментира
        Редактиране на коментар
        Може разбира се, темата е за всичко свързано за хора с увреден слух

    • #5
      Причината за загуба на слуха са антибиотици в голяма доза - като тетрациклините ли??
      Които имат увреждат нерва отвътре и заради това ли кохлеарния иплант не върши работа?? Защото не могат да го съединят с нерва??
      Може ли малко повече инфо за това?

      Коментар


      • Еделвайс
        Еделвайс коментира
        Редактиране на коментар
        Не съм сигурен с кой точно антибиотик от времето на соца са използвали, бил съм новородено бебе когато са ми го давали, но антибиотиците са ми увредили именно слуховите нерви имало много малък процент здрави, точно поради тази причина при мен от 5 годишен чувам само на дясното ухо със слухов апарат, лявото ухо е тотален аут, кохлеарния имплант не ми е бил препоръчителен изобщо, не ми е бил такъв случая, кохлеарния имплант доколкото съм чел към днешна дата се прилага за хора с абсолютно тотална глухота и на двете уши и не могат да чуват и със слухови апарати, като е силно желателно да се правят още докато са малки деца заради по-меката костна тъкан при операция за импланта, не съм се интересувал повече, след като знам че е силно нежелателно и безсмислено за в моя случай.

        За съжаление едва ли ще доживея да може медицината да възстановява увредени слухови нерви, това е почти равносилно на вечна младост без стареене, по-скоро ще има биочипове директно в мозъка, вместо кохлеарен имплант който има и външна част върху черепа, освен вътре...

    • #6
      Здравейте,

      за мен загубата на слуха е нещо съвсем ново и неочаквано. Случи ми се по време на тежко боледуване от ковид. В общи линии от октомври миналата година, до края на март тази година бях в болница. Боледуването ми беше съпътствано с множество неочаквани усложнения. Като цяло тежкото боледуване беше изненада за мен, защото в болница до тогава не бях стъпвал, здравословни проблеми не съм имал кой знае какви, да не кажа никакви. Някъде към февруари се наложи да ме лекуват с гентамицин, и през март вече слуха ми започна да намалява, усещаше се като заглъхване. Първоначално беше възможно, макар и трудно, да разбирам реч, но постепенно слуха се влошаваше, а при мен е придружено и с пищене в ушите. В този момент беше съпътствано и със силно нарушение във вестибуларния апарат, но той се адаптира за около месец два. Първо реших да пробвам някакво съвсем евтино апаратче, само на дясното ухо, което помагаше малко, а в един момент установих че без него не мога. След това пробвах друг евтин апарат, по силен, постепенно и без него не можех. Това се разви в рамки на месец, месец и малко. Накрая си взех качествени слухови апарати и за двете уши. Много са модерни, дискретни са, имат модбите функции за стрийминг в ушите, могат да се ползват и като хендсфри, и за слушане на музика. Имат directional hearing, echo cancellation и още куп неща, които за съжаление не ми вършат почти никаква работа, защото и с тях трудно разбирам. Явно слуха ми е много увреден. Иначе са силни и предполагам съвсем читави. Моделът е Signia Pure C&G 7AX. Управляват се през телефона, имат различни звукови програми според обстановката, както и автоматичен режим. Струваха около 9000 лв. Просто за жалост тези екстри не ми вършат никаква работа. По телефона не разбирам почти нищо, въпреки блутута, както и от всякакви електронни източници на звук. Музика също не мога да чувам, което много ми липсва. Шумове чувам различни, някои птички, кучета, котки, на шофирането не ми пречи. При директен разговор има много условности за да разбера - думите да се изговарят отчетливо и бавно, както и да гледам говорящия в лицето. При тези условия се оправям. Без апаратите бих казал, че не чувам нищо. На скоро установих, че с лявото ухо също не чувам почти нищо дори и с апарата. Дясното върши цялата работа.
      Съществен недостатък - не могат да се свържат с нищо освен iPhone. За компютър, телевизор и дори iMac трябва допълнително устройство, което е около 700 лв. Не съм го взимал, защото няма да ми върши работа. Мисля, че има и варианти за андроид. Аз също ползвам смарт часовник за да ми вибрира на ръката, което много помага.
      Ходих на двама доктори, но нямаше кой знае какво да кажат. В общи линии знаело се какъв е проблема и се работело по него. Но същите неща ги чета от преди 5-10 години в интернет, така че нямам кой знае какви очаквания. Единият е известен и много добър в областта си - доктор Лолов.
      Аудиограми правих около 3 за два месеца, на различни места. Уж казват че нямало промяна, но аз знам че има. Причината предполагам е в гентамицина, а възможно е и да в комбинация с ковид инфекцията.
      И така вече около 4 месеца не чувам, но пък благодарен съм че имам възможност да пиша сега. Другото ще го избутаме, а да не забравяме че стават и чудеса понякога. Това ме подсеща, че по време на боледуването загубих напълно зрение за няколко дни, но се възстанови слава Богу. Това е по-ужасното от двете, бих казал. Електроинженер съм по професия и успявам да работя сравнително нормално, но се усеща липсата на слух в някои ситуации.
      Четох за имплантите, но са ужасно скъпи до колкото разбрах, а резултата не останах с впечатление да е по-добър.

      Поздрви!
      Последно редактирано от Pavlin; 26-07-22, 00:54.
      Jeep Cherokee 2.5 Tdi VM '96

      Коментар


      • Еделвайс
        Еделвайс коментира
        Редактиране на коментар
        Привет, снощи по новините за първи път казаха че сега новата мутация на ковида засягал слуха, това е много притеснително защото освен че засяга и нормално чуващи хора, най-уязвими са и хората с вече намален слух както и аз в това число, в този случай има голяма опасност (да не дава Господ) още по-катастрофални последици и никакъв апарат няма да може да помогне ако не се вземат спешни мерки да се пият съдоразширяващи лекарства и др за да не увредят и малкото останали здрави слухови нерви...

        Относно слуховия апарат, специално този на Widex Evoke, за първи път се предлага слухов стрийминг с андроид телефон, но важи само за върхови модели по техен списък на Widex, на първо място са посочили - Samsung S22, заради което и го купих, в скоро време като бъде наличен апарата ще ходя да направим тестове, как ще чувам с него и най-вече как ще работи със смоя смартфон, всичко нужно и чак тогава ще реша дали ще го купувам че е бая скъп 6000 лв а от социалните ми отпускат едва 460 лв.

        И аз знаех че досега всичките модерни апарати работели само с Айфони, добре че от тази година за първи път има и за андроид телефони, макар и само за върховия клас като Samsung S22, но пак е добре че има тази възможност.

      • Danika
        Danika коментира
        Редактиране на коментар
        Здравей, може да не е окончателна загубата на слуха ти, а да е преходна последица от ковида. Преди десетина години преболедувах свински грип (от семейството на ковида е ) Много тежко беше. Загубих обонянието си за около 3 години. При липсата на обоняние нямах и вкус - сладко, кисело, солено, люто и... дотам. Къде ли не ходих по прегледи. Бях се примирила. През третата година започнах да усещам някои миризми. Предимно неприятните😁 Обонянието ми така и не се възстанови изцяло, но около 80-90% - да. Та може и при теб да не е от гентамицина, а от самия ковид и да се възстановиш.
        Еделвайс, извинявай за спама в темата ти!

      • rosikch
        rosikch коментира
        Редактиране на коментар
        Здравейте, и аз съм от лекуваните с Гентамицин, но в детска възраст - начален курс. Двустранна сериозна загуба на слуха, лявото ухо по-зле. Завърших математическа гимназия и висше образование, после работа в банка с клиенти . Без апарат, в детството опитахме с Оticon, не стана и така продължих. От десетина години започнах да нося апарат на дясното /по-чуващо/ ухо. Първо Widex, после Starkey Xino. Със Старки имах много добър комфорт, но остаря доста, трябва да се сменя. Сега трябва да избирам нов и търся всякаква информация. Имам следните колебания: апарат на едното или на двете уши? При мен дясното ухо чуваше доста по-добре, сега се изравни с лявото. Убеждават ме, че апарата не може да е причина, но не съм сигурна, факт е, че дясното ухо се влоши, лявото е все така. Иначе да, с два апарата се чува по-добре. Другото е, че в момента работя в Москва и тук ме свари проблемът. Отидох в един център за слуха, където правят замерване по REM технология - real ear meusures - измерване в реално ухо. Много съм впечатлена, не съм била на такова място в БГ, имам час за събота. Работят с европейските Phonak, Oticon, ReSound,Siemens и други. Направиха ми аудиограма, и тук ми препоръчаха да се протезират двете уши, пробвахме Oticon и Phonak, усеща се разликата веднага. В събота започвам сериозно да ходя, всеки месец ще имам контроли и замерания. Може ли да споделите чисто технически показатели за изброените марки - за мен е важна, разбира се, разговорната реч, но също чуваемостта от телевизор и радио, за какво да питам и да внимавам при избора. Ценовия клас за моята загуба е в порядъка на 2000 евро, + /- 300. Еделвайс, видях че сте с нов апарат отскоро, дайте повече инфо за - цитирам ви - Bluetooth LE интерфейс заедно с безплатно приложение за Android и iPhone и възможност за директна стрийминг - поточна връзка с смартфона.

    • #7
      Както вече писах, на тъщата диагнозата е Отосклероза. По думите на лекаря представлява срастване на тъкани в ухото. Звукът се предава от малка костица, която вибрира и удря тъпанчето, от там през слухов нерв сигналите стигат до мозъка. При това заболяване тъканите блокират движението на костицата и тя спира да удря тъпанчето. При операцията доплатихме за имплант (незнам дали е въпросният "Кохлеарен имплат). Нещо като 1000-1200 лв доплатихме за самия имплант. Преди 14 години.

      Очевидно се предава наследствено. Баба и не е чувала. И балдъза ми (малката и дъщеря) си прави същата операция, но беше в доста по-ранен стадия. Жена ми проблеми със слуха няма.

      Лекарят на двете операции беше проф. Карен Джамбазов. В момента много му порасна работата и е директор на УМБАЛ "Св. Георги" - гр. Пловдив. Също е и ръководител на клиниката по УНГ.

      Не знам дали още прави операции, но като лекар е много добър.
      Nissan Terrano 2,7 TDI

      Коментар


      • mishomishev
        mishomishev коментира
        Редактиране на коментар
        Ама страстването на костицата(или чукчето) и "изядените" нерви са две различни неща.
        Кохлеарния имплант на практика е изкуствено ухо и то предава сигнала директно на нерва - който отива в мозъка.
        По този начин импланта прескача проблемния участък и прави нещо като байпас.
        Обаче когато проблема е в самия нерв - нещата стават различни. На практика ухото работи - ама сигнала не отива до мозъка.
        Интересното е че тази полупропускливост на нервите е честотно зависима..
        И все още - засега нервите не могат да ги оправят. Или поне аз не знам или не съм чувал.
        За да се реши този проблем със слуха - би трябвало да е по технологията на Мъск - дето говори за чип/имплант директно в мозъка.
        Тогава ще се прескочи проблемния участък от ухото до мозъка.
        П.П
        Мисля че от 1965 до 1985 някъде - лекарите изписваха масово антибиотиците(тези дето завършват "циклини") които ползват нанасят голяма вреда. И докато се усетят ... бая народ пострада.После след 1985 някъде се усетиха... А нещата бяха много прости - трябвало е или да намалят дозата или да ги редуват.

      • Еделвайс
        Еделвайс коментира
        Редактиране на коментар
        Точно си го описал- mishomishev, така си е, при моя случай касае нерва и причина за това антибиотици като съм бил новородено бебе, само като си помисля как за толкова дребно нещо като предозиране за онова време силно вредните антибиотици, се инвалидизираха сума ти хора за цял живот, но да не се оплаквам че има и по-страшни неща, важното е да сме живи и здрави и доколкото е възможно да се приспособяваме с помощта на съвременната техника и медицина...
        Последно редактирано от Еделвайс; 26-07-22, 18:14.

    • #8
      Темата е интересна и се абонирам.
      При мен има намален сух в лявото ухо в следствие на перфорация на тъпанчето преди време.
      Преболедувах го този проблем и нещата се нормализираха.
      Минаха години и започна заглъхване на ухото и шум(пищене).
      Ходих на доктор, той ме прегледа, направи аудиограма, обясни ми каква е ситуацията - тоест да не чакам да се оправят нещата.
      Препоръча ми терапия с "мек лазер" - нямаше никакъв ефект, според мен е шарлатанска работа.

      Към момента чувам слабо с лявото ухо, но добре че другото е наред.

      Поздрави.
      Нула 8 Седем 8 500 225 Ogi Lazarov
      Nissan Terrano II 2.7TDi '01 (дълга база)
      Opel Campo 3,1 TD '99
      Надпис в каменоломна: "Повече камъни за народа"

      Коментар


      • #9
        Моята диагноза е “двустранна неврална загуба на слуха”, което според мен е състояние , а не диагноза , но какво ли разбирам аз
        След два престоя в болницата , в период от 4 години , резултата е , наднормено тегло и пищене в ушите .
        Трябва да призная , че втория път , не стоях до края на лечението. След като ми казаха : “ не знам какво да те правя , давам ти от всичко което имам …”, си тръгнах .
        На изписването една стажантка благоволи да ме предупреди за наднорменото тегло, нещо което не ми бяха казали предния път и 3 години се чудех какво става , пия само вода и ям трева а станах 105 кила
        Колкото по-проходима ти е колата ..... от толкова по-голяма дупка ще те ВАДЯТ
        За добри дела .....БЪДЕТЕ ГОТОВИ !!!!

        A1+

        Коментар


        • s_s1
          s_s1 коментира
          Редактиране на коментар
          И коя е причината за наднорменото тегло?

        • ИВАН НЕДОКЛАНОВ
          ИВАН НЕДОКЛАНОВ коментира
          Редактиране на коментар
          Химията която са ми вливали - кортикостероиди и хормони на разстежа

        • piron45
          piron45 коментира
          Редактиране на коментар
          Аз имам пищене в двете уши, изпил съм сума ти апове и накрая се примирих, че това няма лекуване. Старая се да не му обръщам внимание. В колата надувам музиката, в шумна среда се смесва и не е така дразнещо. Основния проблем е преди заспиване, тогава няма други звуци и остава само пищенето в ушите, като изключа хъркането на жената понякога.

      • #10
        От два дни съм с най-новия и върхов модел слухов апарат, Widex EVOKE модел E-F2 Fusion 2 (15 канала), има вграден Bluetooth LE интерфейс заедно с безплатно приложение за Android и iPhone и има възможност за директна стрийминг - поточна връзка с смартфона.

        Също така чрез приложението мога да създавам собствени програми според слуховите ми предпочитания, например направил съм програма за музика с повечко бас и съм много доволен, има много възможности и е подходящ за хора от лека до тежка слухова загуба, моята е от тежката загуба, апарата е с максимална мощност 115 децибела, много е мъничък, почти невидим на ухото.

        За 40 години от дете ползвам слухови апарати, с този апарат направо преоткрих някои звуци, горещо го препоръчвам, цената му е 4500 лв, но си струва всеки лев, убедих се, много се радвам че живея във време което технологиите се развиват на високо ниво и ще продължават да се развиват.

        Голямо удобство е да говоря и да слушам музика директно между смартфона и апарата, директния стрийминг е голяма работа

        Ако някой го интересува нещо за въпросния апарат да пита.

        Дано да съм полезен и за други с нужда от наистина върхов модел и много качествен слухов апарат с много екстри и възможности, определено се убедих лично че апарат на цена около 1000 лв, нямат нищо общо с тези над 3000 лв, това е самата истина, лично се убедих.

        Това засега от мен

        Коментар


        • #11
          rosikch коментира
          Вчера, 15:19
          . ....Еделвайс, видях че сте с нов апарат отскоро, дайте повече инфо за - цитирам ви - Bluetooth LE интерфейс заедно с безплатно приложение за Android и iPhone и възможност за директна стрийминг - поточна връзка с смартфона.



          Привет, марката и модела на слуховия апарат е Widex - EVOKE модел E-F2 Fusion 2 (15 канала), апарата особено 15 канала, покрива много по-голям спектър от звуци, слушането на музика например е много по-реалистично, с този апарат чувам как трака та чак ме дразни, секундарника (цък-цък-цък....) на стенния ни часовник, чувам доста отчетливо и как ми шумят чехлите като ходя, все звуци които преди не ги чувах толкова отчетливо, в същото време ако съм в метрото и говоря с някой, апарата автоматично фокусира говора и занижава леко шума от метрото, отделно можеш чрез приложението Widex Evoke, индивидуално да си регулираш звуковите си предпочитания, при музика например, баси, средни, високи, на открито в гората да чуваш птичките по-добре, на работното място други, на обществено и т.н., относно стрийминг поточно предаване при разговор се осъществява директно между смартфона и слуховия апарат, за най-отлична свързаност се препоръчва смартфона да е iPhone, фирмата която предлага Widex е само една в България - Анка, конкретния модел не фигурира на сайта им, аз съм първия който ползва въпросния апарат и чакат отзиви от мен , аз съм им клиент откак съществува фирмата им вече 30 години, от дете само от тях купувам слуховите си апарати.

          Апарата има само един недостатък, заради блутут свързаност, батерията изкарва 5 дни, това за сравнение със стандартния ми апарат, батерията ми изкараше с него по един месец, наистина цял месец, така че разходите за батерии за новия апарат заради блутута са значителни, но за мен е по-важно да чувам добре и да имам стрийминг поточна връзка, освен за разговори, ползвам го и много за слушане на музика

          Питайте ако има нещо друго?
          Последно редактирано от Еделвайс; 05-10-22, 20:13.

          Коментар


          • rosikch
            rosikch коментира
            Редактиране на коментар
            Много ви благодаря за коментара. А как сте с телевизора, чувате ли добре говора, дублираните филми? Аз харесах един Phonak Audeo Marvel 70, но за телевизия трябва и tv connector. Не мога да преценя съпоставима ли е цената с тази в Бг / за този модел ми искат приблизително 2000 евро/, но пък и нямам накъде, трябва да купувам...

          • Еделвайс
            Еделвайс коментира
            Редактиране на коментар
            При гледане на телевизия чувам достатъчно ясно за да разбирам говора им при новините например, при филми дали от навик или нещо друго, гледам само такива със субтитри и да чувам оригиналните им гласове, честно казано на мен много странно ми звучат дублираните филми, някак неестествено ми звучат, не че не ги разбирам но може би е нормално при положение че години наред гледах и все още гледам само филми със субтитри, абониран съм към HBO Max, по същата причина че всичките им хитови филми, сериали са със субтитри.

            Не съм пробвал да се свързвам с блутута директно със телевизора или с лаптопа, май при Айфоните има тази възможност без външно трето устройство за това, апарата за който споменах че съм доволен, тук цената му е 4500 лв.

          • Еделвайс
            Еделвайс коментира
            Редактиране на коментар
            Да допълна едно важно инфо, повече от желателно е да ползвате два слухови апарата, най-малкото ще държите активен и стимулиран слуховия нерв, аз като бях малък 5 годишен, още тогава и с двете уши съм бил с еднаква загуба на слуха според аудиограмите които имам от тогава, още от тогава е трябвало да ми сложат два слухови апарата а не само един, като минаха години и станах ученик в горните класове, пробвах да сложа втори апарат, нищо, оказа се че заради нестимулиран слухов нерв през годините, съм загубил тотално слуха си на лявото ухо, сега и с апарат не мога да чувам с това ухо, така че моят съвет е ако имате финансова възможност, задължително си сложете два апарата, те ще работят в пълен синхрон и всеки апарат ще го настроят спрямо загубите на слуха ви, според вашата аудиограма на ляво и дясно ухо.

            Питах наскоро нашите защо не са ми сложили два апарата, но когато съм бил 5 годишен - 1982 г., тогава лекарката УНГ, е казала на нашите че един апарат е достатъчно, много ме е яд, защото можеше да чувам определено по-добре с два апарата и да усетя какво е да чуваш стерео, но това е положението, да сме живи и здрави, че има и по-тежки случаи...
            Последно редактирано от Еделвайс; 07-10-22, 05:52.

        Активност за темата

        Свий

        В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

        Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

        Зареждам...
        X