Обява

Свий
Няма добавени обяви.

В трамвая, автобуса.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• В трамвая, автобуса.

Отдавна ме вълнува такъв въпрос: кой на кого да отстъпва място в автобуса?

Отговорът изглежда прост. Мъжете - на жените. Младите - на старите.
    Но мъж на 70 години да отстъпва ли мястото си на жена на 18?
    А, ако на мен (75) ми отстъпи място 35 годишна красавица? Обидно, някак си!

Идеята ми е да се състави нагледна таблица, или графика и се окачи на видно място във всяко превозно средство.

А то - докато си стоя прав с две чанти и си мисля за проклетата таблица, 15-годишен младок си разглежда съсредоточено телефона и, като дойде време да слизам, великодушно ми отстъпва да седна...

До: В трамвая, автобуса.

Първоначално публикуван от Симеон Преглед на мнение
    Отдавна ме вълнува такъв въпрос: кой на кого да отстъпва място в автобуса?
    Правилният отговор е следният - по-културният отстъпва.
    Може да се разиграят различни комбинации, но как ще постъпи човек зависи предимно от самосъзнанието на самия човек и от някои допълнителни фактори като възраст, здраве, пол и др.
    Редно е млад човек да отстъпи на възрастен, без значение на пола, но ако младия е инвалид например, а възрастния може да стои прав тогава възрастния трябва да отстъпи мястото.
    Общо взето съм виждал добри и лоши примери от различни хора - зависи от възпитанието.
    Добре е когото ти отстъпят място да се каже едно благодаря!
    Последно редактирано от Тодор (Zaarin); 18-08-09, 22:17.

Коментар

Нека живеещите по света опишат как е при тях, ако имат впечатление.Доколкото си спомням в метрото в Ню Йорк нямаше такова нещо.

Коментар

Навсякъде казват по-младите на по-възрастните. За пол не съм се замисляла...ама пък е грозно, когато 3 момчета на по 20 седят около теб, да трябва момичето да стане, за да отстъпи място на по-възрастен човек.
        Все, что делаешь, надо делать хорошо, даже если совершаешь безумство.
        A2 (+)

Коментар

Дали те са некултурни е техен проблем. Дали да станеш ти е твой проблем.
          Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Адаш, ако в трамвая влезе Terry Gene Bollea...няма да стана, освен ако не ме "помоли". Нищо че е по възрастен... Ако аз съм седнал - да стана е по преценка - общоздравословна. Всички мъже са слаби, а най слаби са джентълмените. Ама бабата дето гони трамвая не знае че седналият джентълмен е с гипсиран крак. Или просто уважението на което е свикнала е отдавна изродено в наглост. А веднъж един дядо(>80)ми се нацупи: "Наборе - да не съм сакат или стар, че ми правиш място...."

Коментар

По-скоро дамите да се замислят, като някой им предложи място да го уважат, а не да ги гони еманципацията и да те поставят в състояние на мек картоф.

Иначе отвъд океана като, че ли са малко по-културни хората в тая насока отколкото това което съм виждал в България. Дори понякога ти отстъпват ако те видят с много багаж.
              No bike - no fun!

Коментар

Всичко зависи от човека! Аз лично отстъпвам място, но преди 1-2 седмици седят 2 момчета на по 17 18 год. Правят се на кой съм аз! На следващата спирка се качва възрастен човек (около 78 80) аз му помогам да се качи, но дядото няма къде да седни, и казах на тея момчета един от вас да стани да седни стария човек. А те ми отговориха, кой си ти че ще ми казваш кво да прая. казах на дядото, дядо почакай мале, такъв бой им хварлих на тея хърлиовци на единия му чупих раката без да искам, но не съжалявам. После имаше разправий, но всичко мина ОК. Дядото седна и ми каза момче, много ти благодаря ( а дядо имаше една кисийка с Ябълки) ето ти една ябълка да хапниш. Стана ми приятно с този човек разговарях, до следващата спирка като слезна даже му помогнах. Но с такива надути лапенца. Да не отстъпват на възрастен човек, трепя хора, като видя такова нещу...
                Поздрави!

Коментар

Първоначално публикуван от m17k0 Преглед на мнение
                  Всичко зависи от човека! Аз лично отстъпвам място, но преди 1-2 седмици седят 2 момчета на по 17 18 год. Правят се на кой съм аз! На следващата спирка се качва възрастен човек (около 78 80) аз му помогам да се качи, но дядото няма къде да седни, и казах на тея момчета един от вас да стани да седни стария човек. А те ми отговориха, кой си ти че ще ми казваш кво да прая. казах на дядото, дядо почакай мале, такъв бой им хварлих на тея хърлиовци на единия му чупих раката без да искам, но не съжалявам. После имаше разправий, но всичко мина ОК. Дядото седна и ми каза момче, много ти благодаря ( а дядо имаше една кисийка с Ябълки) ето ти една ябълка да хапниш. Стана ми приятно с този човек разговарях, до следващата спирка като слезна даже му помогнах. Но с такива надути лапенца. Да не отстъпват на възрастен човек, трепя хора, като видя такова нещу...
                  Поздрави!

да не те подведат под отговорност за нанесена тежка телесна повреда?
                  Последно редактирано от Goblin; 20-08-09, 01:06.
                  LZ1PER

Коментар

- Момче, стани да седна, че съм възрастна и ме болят краката.....
                    - А ти ставала ли си, когато си била млада на по-възрастните?
                    - Ставала съм, как да не съм ставала....
                    - Ето затова те болят сега краката...(продължава да си седи)

Това е виц, разбира се, аз не се возя в градски автобуси, имаме си служебни. Имам и две коли.....

Коментар

Първоначално публикуван от peppy Преглед на мнение
                      да не те подведат под отговорност за нанесена тежка телесна повреда?
                      Разминах се, на косъм.

Коментар

Всичко е до възпитание, желание и възможност, разбира се (на малките в пубертета понякога им пада кръвното и припадат по рейсовете, та и на такива съм ставала). Принципно правилата всички ги знаем - по-млади отстъпват на по-стари (мъже на жени по-рядко, освен ако не са бременни и тогава пак няма гаранция ).

Но чак пък да му счупиш на момчето ръката, че не искало да стане ...
                        Кръвна група 0+

Ivan_J: " Всеки си има глава на раменете, лично негово задължение е да си я пази, ако му трябва за нещо. "

Коментар

Ми почна да се заяжда, а аз много бързо паля. И се случи инцидент, но пак повтарям не СЪЖАЛЯВАМ!!!

Коментар

Гледайте внимателно тези 50 секунди между. 36:30 - 37:20 минути
                            това една от най-култовите реплики в българското кино, на малкия Димитър Митко Миташки...
                            Никога няма да забравя тази сцена и тази реплика вече 27 години, и даже съм я използвал не веднъж.

Коментар

Разговор между възрастна жена и младеж в трамвая:
                              - Младежо, би ли станал, баба, че съм стара и не мога да си седя на краката
                              - няма проблем, бабо - и прав мога да карам

Това на шега, а истинските ми впечатления са:

Возя се изключително рядко в публичния транспорт и то сядам само ако половината возило е празно.
                              Има обаче едни баби и дядовци които в момента на приближаване на возилото до спирката заемат "нисък старт", в момента в който се отворят вратите ти удрят два лакътя в ребрата, да не би случайно да ги изпревариш, минават през слизащите(по скоро опитващите се да слязат) със скоростта и вида на стадо бизони подплашени от 3 племена чероки, след което(ако няма места) слагат милата физиономия и молят някой млад за място.
                              Вероятно тази реакция е следствие на поведението на младите и отказите им да стават, но повярвайте ми, изумяващо е. Винаги съм се чудел от къде вземат тази сила

Не ме разбирайте погрешно - винаги съм правел място на възрастните и съм им помагал. Просто споделям какво ми се е случвало няколко пъти
                              LZ1DWW

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X