Днес се сблъсках със следния юридически казус : Съпругата ми е в неплатен отпуск по майчинство (истичат нейните шест месеца) по стария закон тя може да ползва с мое съгласие шесте месеца които ми се полагат на мен по нови неможе и тук започна един спор с двама юристконсули единя е на мнение че съпругата ми има право на моите шест месеца защото е излязла майчиство по стария закон другия казва че това няма значение. Ако някой може да помага с компетентно мнение.
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Питане към юристите
Свий
X
-
До: Питане към юристите
Съпругата ми също е в майчинство, но платен отпуск. За нея знам, че има право на 1 година 90% от заплатата, след което може да продължи + още 2 години, като взима минимална заплата.
Определено не съм сигурен как седи въпроса за Не платения, но нещо ме кара да си мисля, че също е една година. Изглежда ми еднакво. Все пак за деца става дума. Ако дохода ви е малък, ще се взимат помощи.
най-добре да погледнеш в сайта бгмама. Там има хора от социалните и дават много добри компетентни отговори.
-
До: Питане към юристите
Понеже сме в 2009 година и България е член на ЕС, важат новите правила. Всеки родител има право на 6 месеца неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8 годишна възраст, като това право е субективно и непрехвърлимо.
Ето и малко по-подробна информация, която може да се види тук: ODIT.infoПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ към Закона за изменение и допълнение на Кодекса на труда
(ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 1.08.2004 г.)
§ 37. Когато отпускът за отглеждане на дете до 3-годишна възраст за времето след навършване на 2-годишна възраст на детето по досегашния чл. 165, ал. 1 не е ползван, отпускът по чл. 167а може да се ползва до навършване на 8-годишна възраст на детето. Когато е използвана само част от отпуска за времето след навършване на 2-годишна възраст на детето, отпускът по чл. 167а може да се ползва в размер на неизползваната част до навършване на 8-годишна възраст на детето.
§ 38. Когато отпускът за отглеждане на дете до 3-годишна възраст по досегашния чл. 165, ал. 1 е ползван изцяло, разпоредбата на чл. 167а не се прилага.
§ 39. До 31 декември 2006 г. отпускът по чл. 167а, ал. 1 със съгласието на единия родител може да се ползва изцяло от другия родител.
№ 94РР-1 от 6.02.2007 г. относно отпуска за отглеждане на дете до 8-годишна възраст по чл. 167а, ал. 1 КТ
МИНИСТЕРСТВО НА ТРУДА И СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА
чл. 164 - 165,
чл. 167а КТ,
чл. 63 ЗДСл
Според чл. 63 от Закона за държавния служител държавният служител има право да ползва неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст при условията, по реда и в размерите, предвидени в чл. 167а от Кодекса на труда (КТ).
Съгласно разпоредбата на чл. 167а, ал. 1 КТ след използването на отпуските по чл. 164, ал. 1 и чл. 165, ал. 1 КТ всеки от родителите, ако работят по трудово (служебно) правоотношение и детето не е настанено в заведение на пълна държавна издръжка, при поискване има право да ползва неплатен отпуск в размер 6 месеца за отглеждане на дете до навършване на 8-годишна възраст. Цитираната разпоредба регламентира правото на ползване на т.н. "родителски отпуск", като право на такъв отпуск имат и осиновителите и настойникът на детето (чл. 167а, ал. 2 и 3 КТ).
При отпуска за отглеждане на дете до 8-годишна възраст по чл. 167а, ал. 1 КТ законът въвежда принципа на индивидуалното право на всеки един от родителите на детето да ползва този вид отпуск, ако работи по трудово (служебно) правоотношение и детето не е настанено в заведение на пълна държавна издръжка. Законът не поставя изискване за последователност при ползването на отпуска, т.е. всеки от родителите преценява кога да ползва своето право на отпуск.
Следва да се има предвид, че законодателят е предвидил възможност до 31.12.2006 г. отпускът по чл. 167а, ал. 1, със съгласието на единия родител, да може да се ползва изцяло от другия родител (според § 39 от преходните и заключителни разпоредби към Закона за изменение и допълнение на Кодекса на труда (ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 1.08.2004 г.). За тази цел и двамата родители следва да работят по трудово (служебно) правоотношение. Разпоредбата установява, че отпускът може да се "ползва" до края на 2006 г. След посочената дата всеки родител ползва на самостоятелно правно основание своето право на отпуск по чл. 167а, ал. 1 КТ.proud founder of Anna Veith fan club Bulgaria
NISSAN Terrano II R20 2.7 TDi [A1 Rh+]
Заедно в борбата срещу злокачествените мозъчни тумори
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар