Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Съвет за езеро

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Съвет за езеро

има един проблем,миналата година направихме подобие на домашно езерце за естетически вид и разхлаждане,проблема е че водата лови жабуняк,а езерото не може да се каже,че е точно езеро-дълбоко е от 60 до 25см. широко 60см и дълго към 2метра,обема е около 500литра.и е уморително да се чисти в седмицата по 2пъти.
    гледахме в практикер предлагат лампа ,през която минава водата и лампа умъртвява водораслите.,но цената е умупомрачителна за една лампа~160лв...
    варианта с хлор отпада,защото лятото се топя вътре,както и разни напитки.
    въпроса с лампата е силно привлекателен,но усъществимо ли е?
    лампата е обикновена УВ тръба,хирурзите ползват такива.струва не повече от 30лв.идеята е да я сложа в водоизолиран контейнер,стъклен,на дъното на езерото,ще покрива ли площа която е около 2кв.
    но ще уморява ли водораслите и има ли друг 3ти вариант?

До: съвет за езеро

Препарат за басейн...

Пускаш таблетка и забравяш!

Коментар

е таблетките не са ли пак на основата на хлора,проблема,че не мога да ползвам е моравата обграждаща басейна/райграс,котараците ми които пият вода и това че отвреме на време се разхлаждам.
      това с лампата ми се струва най удачно,но възможно ли е да се копира в домашни условия и ще дава ли нужния ефект.а и смятам да гледам малки рибки вътре,който при съприкосновение с хлора,познайте чия закуска ще станат.

Коментар

Ще споделя и моя опит.

Преди 4 години си направих езеро.Тогава беше още по-трудно да намеря информация и материали за изработката му.

Моето езеро е около 10 м3, с максимална дълбочина 1,2 метра.
        Имам известен опит и с поддържането на малък басейн за деца - 4м3 .

Според мен трябва да избереш един от двата възможни варианта:
        1.Живо езеро-с растителност, риби .
        2.Шадраван - третиран с препарати.

И в двата случая циркулацията и филтрацията на водата е много важна предпоставка за нейното качество!

Не губи време и средства и направо си вземи помпа за езеро/шадраван с по-голям дебит!

Относно UV лампите наистина са на цени 120-240 лв.
        Те се използват основно при живите езера и задължително работят в комбинация с филтри за остраняването на алгите!
        Самата лампа има ограничен живот и е доста скъпа!
        Според мен в твоя случай мини на варианта шадраван с помпа и малък филтър и поддържай в топлите месеци с таблетки за басейни.
        Една таблетка е няколко лева и стига за седмица!
        Ще можеш да се къпеш спокойно , а за изстудяването не виждам особен ефект в летните месеци при твоя обем и дълбочина!

Снимки от моето езеро:

Последно редактирано от Красимир Найденов; 29-05-09, 20:39.
        0+,Bombardier DS650,Discovery II.

Коментар

колега,моето най точно да се каже е шадраван изцяло от бетон,има две помпи едната все още не се ползва има смукател на дъното,а другата е обикновена ,с фонтанче,за риби май няма да може да се ползва,но поне за разхлаждане-да.Тези таблетки безопасни ли са за треви и подобни?
          самата лампа съм проверил и струва точно 25лв. филтри има всякакви за малко пари.
          самата лампа ще лежи на дъното и ще има филтър на втората помпа,фонтанната си има.

Коментар

Първоначално публикуван от sparow Преглед на мнение
            ...лампата е обикновена УВ тръба,хирурзите ползват такива.струва не повече от 30лв.идеята е да я сложа в водоизолиран контейнер,стъклен,на дъното на езерото,ще покрива ли площа която е около 2кв.
            но ще уморява ли водораслите и има ли друг 3ти вариант?
            Няма да стане .
            И аз още пазя две тръби взети от болница -бях решил да правя това , което и ти си намислил.

Да приемем че се справиш с проблема с изолацията и игнорираме риска от офазяване (езерните UV лампи са 12/24V.)

Лампата убива алгите само в непосредствена близост до нея -при езерните лампи водата преминава на разстояние 2-3 см в радиус от лампата , като е много важно движението да става бавно за да може алгите да са изложени на нейното въздействие по-продължително време!
            След UV лампата винаги се поставя филтър който "събира жертвите".

Понеже си мераклия можеш да поставиш лампата в тръба , водата да преминава около нея и така ще има ефект!!!
            Последно редактирано от Красимир Найденов; 29-05-09, 21:00.

Коментар

това имам предвид,в тръба която е завита за възвратния клапан/смукателя/ на помпата.
              много важно при воден басейн в който има ток,и се бърка,мокри да има дефектно токова защита.
              на мен ми я подариха,но иначе струва към 50-60лв. и е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ако все още искате да си пишеме.

Коментар

Първоначално публикуван от keeway Преглед на мнение
                ...
                Ще споделя и моя опит.

Според мен трябва да избереш един от двата възможни варианта:
                1.Живо езеро-с растителност, риби .
                2.Шадраван - третиран с препарати.

И в двата случая циркулацията и филтрацията на водата е много важна предпоставка за нейното качество!
                ...
                При мен работи отворена система, като пускам водата само когато сме на двора, или има пъстърва в езерцето с ручея. Има сериозен недостатък. Студена е (12) и не става за топене.
                LZ1AIV

Коментар

Има много фактори които са от значение за правилната работа на едно езеро :
                  1.Обем .Колкото по-голям толкова по-добре.
                  2.Разположение-достъп на светлина .Колкото повече светлина толкова повече алги .
                  3.Наличие на дървета и растителност в близост-падат листа които замърсяват и гният.
                  4.Дълбочина -ако ще отглеждате риби (кои,езерни риби) трабва да е над 1 м за да може в студените зимни дни температурата на дъното да бъде около 4*С.
                  5.Циркулация и филтрация.Тук правилото е че е необходима добра/силна циркулация .При филтрацията е по-различно .Има различни видове филтри ,но като правило филтрацията протича по-добре при ниска скорост на преминаване на водата.
                  Когато погледнете водата в различните части на езерото трябва да е забележимо че се движи!
                  Хората смятат че водата винаги трябва да е иделно бистра и чиста за да могат да живеят риби.Това не е точно така и на практика е непостижимо .
                  6.Наличие на растителност в езерото.Това е много добър филтър който поддържа по естествен начин (както е в природата) качествата на водата.

Умишлено не се спирам на поддържането на химичните показатели на водата в езерата.
                  Това е доста сложна материя и скъпа за прилагане в любителски условия!
                  От 2 години не използвам препарати!
                  Последно редактирано от Красимир Найденов; 30-05-09, 07:22.

Коментар

значи езерото е около 1м3.в най-дълбоката си част е 70см а в най-плитката около 30.
                    смукателя се намира на дъното ,а помпата е до него,само с нея се вижда че водата се движи защото прави струйки и цапа,ако ползвам и голямата сигурно ще има по малко жабуняци.
                    имаше дърво точно хвърляше сянка в/у езерото,но падаха листа,в последствие го махнахме,защото изсъхна.
                    целта е възможно най малко жабуняк,по рядко чистене и бистра вода.
                    първо ще пробвам с двете помпи и после с лампа.

Коментар

Имаш ли място където да разположиш филтър?
                      Може да не е много голям ,ще го чистиш по-често.
                      Можеш сам да си направиш!
                      Ако те интересува ще ти обясня !

Имаш ли филтриращи елементи по помпите?

Коментар

Здравейте колега,
                        мисля че ето този препарат

http://www.bochemie.bg/cat_10572/article25044.aspx

е подходящ за това, което описвате. До колкото разбрах от описанието му не само почиства и премахва бактерии и водорасли, а и дезинфекцира водата и я прави годна дори и за пиене, така няма да се притеснявате за тревата наоколо и домашните любимци.
                        Дано съм ви бил полезен.
                        Поздрави
                        www.occ.bg - Преносими газови бойлери и Мобилна баня за къмпингуване
                        0898777327

Коментар

Колега, не разбрах последно дали ще е само гьолче или ще има рибки и растения вътре? Във втория случай мога да помогна, но имай предвид, че за да стане както трябва, ще се нужни пари.

Ако няма да има животни вътре, то препаратите вършат работа. За да е бистра водата, обаче, филтър ще трябва да има. Филтрите за този обем са си скъпи. А по повод УВ стерилизацията - не се хвърляй на самоделни варианти - ще спестиш малко, а ядовете са много.
                          ДНЕВНИКЪТ НА СТАС
                          СВЕТЪТ НА МАИТЕ. ГВАТЕМАЛА, БЕЛИЗ И ХОНДУРАС

Коментар

без рибки ,защото е много плитко.вчера измерих обема,защото го чистих-620литра.
                            сега си купих един препарат за басейни и с него и чистене на филтъра на помпичката жабунясва по бавно.иначе преди без препарат лови жабуняк за 3дена.

Коментар

Имам приятел, който с това се занимава, продава и изгражда фонтани. Та от него знам - 1 чаена лъжичка калиев перманганат на 100 л. вода. И няма алги и жабуняци, а на човека не му вреди да се кисне вътре.
                              подаръци за мъже от FACOM
                              промоция на читави инструменти

и на хоби такива

тел. О879 Ч8Ч 2З5

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X