Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Работа на климатик при 98% влажност на въздуха.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Работа на климатик при 98% влажност на въздуха.

Здравейте колеги.
    Смятам да се занимавам с производство на печурки и за целта имам няколко портативни климатика, горе долу като този...

както знаете те не се инсталират,а се поставят директно в помещението.
    Въпросът ми е,след като относителната влажност на въздуха ще е около 98%,това няма ли да пречи на работата на климатиците.
    Другият вариант е да оставя климатика в отделно помещение с нормална влажност,да го разглобя и да оставя само датчика за температурата в гъбарника(да му удължа кабела).
    Дайте съвет.
    Последно редактирано от kty; 12-04-09, 17:11.
    Красимир Йотов

До: Работа на климатик при 98% влажност на въздуха.

възможно е да не ти свърше никаква работа такъв климатик нещо по голямо сплит система вече ще стане със сигурност пробвано е на други гъбарници може и колона зависи от помещението другото важно което помня че не трябваше да въздушната струя да бие директно върху гъбите защата пожълтяват и почват да се белят за целта единия собственик си бише направил от ламарина подобия на улуци за да отклонява въздушната струя равномерно из целия гъбарник а какви са тези климатици за вътрешен монтаж без да има къде да се изкарва топлия въздух при работа на охлаждане на климатика
    Ако заради влажността имаш проблеми с работата на климатика махаш платката и за датчик температурен включваш някой външен с по голям хистерезис и управляван от реле който да включва и изключва компресора а вентилатора с пусковия кондензатор да си върти да речем постоянно макар че може да го включиш и него към датчика който включва компресора
    vw passat B5 1.9tdi 1997 110 hp
    Suzuki GSR600 98 hp
    Nissan Pathfinder 174 hp
    0878222 три 3 шест

Коментар

Първоначално публикуван от ivo hondata Преглед на мнение
      възможно е да не ти свърше никаква работа такъв климатик нещо по голямо сплит система вече ще стане със сигурност пробвано е на ............
      Като видях такъв климатик преди няколко години в ресторант на Сл Бряг, помислих си на какъв принцип работи, т.к. няма контакт с външната среда за обмен.
      Обясниха ми,че охлаждането се получава от това, че кондензирал влагата от околната среда.
      Нагряването на въздуха е по-проста работа.
      И все пак?

Коментар

Разбира се ,че трябва да изхвърля топлият въздух и за целта се монтира пластмасова тръба в комина или през прозореца по този начин.....

климатиците работят на същият принцип като стандартните (сплит системата)

Що се отнася до това дали ще охлаждат достатъчно отговорът е ДА ,всичко е изчислено ще работят без проблем.Въздухопроводи ще има също.
        Въпросът е само пречи ли му на мотора да работи на 98% влажност и ако му пречи може ли да се удължи кабела на датчика.
        Благодаря предварително.
        Красимир Йотов

Коментар

Виждал съм подобен климатик на който отзад се закача една гофрирана тръба и се изкарва извън помещението.
          When I'm good, I'm very good. When I'm bad, I'm even better!

Коментар

Нямат ли инструкция за употреба? А при тази влажност конденза къде ще ходи. Иначе, според мен, не би трябвало влажността да им пречи. Иначе в тропиците трябва да не се ползват климатици.

Коментар

С гъбите не съм запознат, но с климатиците...
              Ако е за охлаждане, тези не са никак добра идея. Те ще изсушават много въздуха, а и КПД-то им е много ниско, защото за топлообмен взимат въздух от помещението и го изхвърлят навън. Демек губиш двойно от микроклимата вътре - изсушаваш и изхвърляш енергия. Да не говорим, че при тази влажност може да замръзва изпарителя и нацяло да откаже. По принцип процесът на охлаждане е еднакъв с този на изсушаване на въздуха и затова в случая си трябват преоразмерени инверторни климатици - при тях температурата на изпарителя не е толкова ниска и няма да изсушават толкова. Харченето на ток е друга тема...
              Ако настояваш да останеш с тези - няма проблем да ги изнесеш навън с въздуховоди и да удължиш датчика. Така ще работят енергийно по-ефективно, но им осигури добър дренаж, защото ще кондензират страшно много вода.

Коментар

Първоначално публикуван от Паджеровод Преглед на мнение
                С гъбите не съм запознат, но с климатиците...
                Ако е за охлаждане, тези не са никак добра идея. Те ще изсушават много въздуха, а и КПД-то им е много ниско, защото за топлообмен взимат въздух от помещението и го изхвърлят навън. Демек губиш двойно от микроклимата вътре - изсушаваш и изхвърляш енергия. Да не говорим, че при тази влажност може да замръзва изпарителя и нацяло да откаже. По принцип процесът на охлаждане е еднакъв с този на изсушаване на въздуха и затова в случая си трябват преоразмерени инверторни климатици - при тях температурата на изпарителя не е толкова ниска и няма да изсушават толкова. Харченето на ток е друга тема...
                Ако настояваш да останеш с тези - няма проблем да ги изнесеш навън с въздуховоди и да удължиш датчика. Така ще работят енергийно по-ефективно, но им осигури добър дренаж, защото ще кондензират страшно много вода.
                Mного благодаря за компетентният отговор,точно за тези рискове исках да разбера.

По първоначален план бях решил ,че ще са навън и че ще има въздухопроводи към помещенията и най-вероятно това ще направя.

Остава само да ги разглобя и да намеря температурните датчици, за да им удължа кабелите.
                Красимир Йотов

Коментар

Тъкмо бях тръгнал с кутията с инстроменти да разглабям климатика и да му търся датчика,но се оказа че няма нужда.Датчикът е монтиран зад филтъра на много видно и лесно за обслужване място
                  Прикачени файлове
                  Красимир Йотов

Коментар

Това, гледам, е задната част на климатика, т.е. това е кондензаторът и по-долу е отворът за "отпадния" въздух, който се отвежда с "ръкав" навън. Имам съмнение, че отпред може да има друг въздушен датчик, който да следи температурата на климатизираното помещение. Провери, защото ако е така този не ти върши работа

Коментар

Преносимите климатици са по принцип лоша идея. Паджеровод е обяснил защо.

Още едно съображение - те хубаво изкарват един маркуч с топъл въздух от помещението, а на мястото на изкарания въздух влиза откъде и какъв? Джокер: приготви се за много прах. И ми кажи коя марка гъби да не ям.

Коментар

Ясен, по нагоре обясних, че климатиците няма да са в помещението, така че можеш да ядеш от гъбите спокойно

Паджеровод, направих проба с топъл въздух (сешоар за коса) директно върху датчика и градусите на дисплея, който показва температурата в момента, започнаха да се покачват. В този момент климатикът автоматично превключи от режим затопляне на режим охлаждане.Да, това е гърба на климатика, над датчика се поставя филтъра и през този отвор дърпа чист въздух, а долният (малкият) отвор е за отходният въздух. Както обясних на Ясен, климатиците ще са извън помещенията, така че няма страшно за микроклимата в производствените зали.
                        Красимир Йотов

Коментар

те и да са навън, ако не ги преустроиш творчески, все едно част от засмуквания въздуху нагряват и изхвърлят, а друга - охлаждат и връщат. Та за изхвърления навън въздух ми беше мисълта, където и да са.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                          X