Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Красивата къща ?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Красивата къща ?

Първоначално публикуван от petrof Преглед на мнение
    Не можах да се въздържа, сканирах един материал от едно списание, което запазих точно заради уникалните идеи на въпросното семейство.
    Приятно четене, маркираните с червено абзаци са ми любими.

Ам, чи вий кво разбирати от еклектика и от "завършена хармонизираща цялост"... всичко в тази къща е толкова ненатрапчиво...и цялостно....То вярно че всеки си има вкус и усещането за хармония май е леко индивидуално....ама все си мисля че повечето от хората биха изпитали тих ужас докато седят на някой от помпозните "кресла" в таз къща.
    Ужас....без думи...парите не създават вкус....в случая показват тоталната липса на такъв.
    Per aspera ad astra.

Коментар

Всъщност много малко архитекти разбират от математика. Повечето са "творци" на които после стоителните инжинери им сърбат попарата.

Но понякога е точно обратно по веригата - клиентите плюят по архитекта за кривата им къща, която естествено на чертежа си е съвсем права, ама позная на коя зидаро-мазаческа стъпка е станала крива ))
      Което ми навява един спомен:
      Преди време, във факултета размествахме някакви мебели и джунджурии. Разбира се, никое шкафче не можеше да се опре плътно в сетната, тъй като тя беше направена със силно дизайнерско чувство, пресъздаващо морско вълнение от 5 бала. Възмутен (и изморен от мъкненето) аз креснах, че в София няма две стени под прав ъгъл една с друга. Тогава доцентът (между другото и математик) ме успокои: "Не бе, казва, то има. Но просто не са в една сграда..." ))
      Volk: Уж мъжки форума, ала-бала, ама до 10 секунди темата ще е изтрита!

Коментар

Не можах да се въздържа, сканирах един материал от едно списание, което запазих точно заради уникалните идеи на въпросното семейство.
        Извинявам се за спама, но не се сдържах.
        Ето няколко снимки от хотел "Пампорово"

Интериорът:

И малко от стаята...

Има ли желание-има и начин!

Коментар

Петров, стреляш в десятката. Уникални са. А какви купони правят с местните селяндури братятаот Свети Влас. Яхти, коли...Не ще да е минало без подпиране крака на масата с пачки пари...Сръбски певачки плюс Азис...

Коментар

Първоначално публикуван от Mimeto Преглед на мнение
            Така,така!Те за да влязат архитектура им трябва математика!Приемат тези със 6-тици по математика,а не по рисуване.
            Миме, не е хубаво да приказваш, без да си наясно с нещата. Приемът е с един изпит по математика и три изпита по рисуване. На който и да се издъниш - отпадаш!

После....първо учиш занаят и нормативна уредба, запознаваш се с материали и технологии...после на тази основа вече си готов да твориш. Архитектурата е винаги компромис - между разнообразни и често противоречащи си изисквания.
            Когато архитектът влага знания, сърце и душа - няма как да не стане хубава къщата. (и когато инвеститорът не пречи )
            Грозна къща става когато:
            1. архитектът е калпав или не влага душата си в това, което прави.
            2. инвеститорът нищо не разбира, но се изживява като автор (полудявам когато някой ми пристигне с прилежно разграфен кариран лист и ми каже: ей тва трябва да стане! )
            3. не се влагат качествени материали или не са спазени технологиите в строителството. много сгради са хубави просто защото са пропорционални и довършителните им работи са качествени.

Липсва контрол върху разпасаността на строителите - правят каквито промени им скимнат и понякога сградата доста се различава от проекта. Няма контрол също и върху изпълнението.
            ОБАЧЕ! по стара традиция виновен е Архитектът! За всички прегрешения на обекта... А правата на архитекта са само на хартия.... За което си е виновен и самият той!

Айде моля ако има и други "виновници" във форума, обадете сееееее....
            Че се чувствам като бяла врана.
            НИКОЙ НЕ Е ТОЛКОВА СЛЯП, КОЛКОТО ОНЗИ, КОЙТО НЕ ИСКА ДА ВИДИ!
            Omnia vincit amor !

Коментар

Мисля, че повечето коментиращи преди мен леко се изместиха от темата и взеха да обобщават и по стар български обичай да критикуват вкуса на другите. Аз ще Ви опиша моята мечта за къща. За мен най важното е идеята, хрумването как ще изглежда ТЯ...
              Живеем в България и идеите за къщи са малко. Повече са калъпите, копирането и плагиатството. Имам предвид, че тук се е наложил видът на къщата да бъде тип ТРАФОПОСТ! Тоест тясна и обезателно на два и ако може на три етажа, та да е висока като водна кула и всички да гледат нагоре, да им падат капите и да цъкат с език "тцъ-тцъ-тцъ".
              На мен това не ми харесва.
              Харесвам къща на един етаж! Съгласен съм с прежде пишещия, че може да бъде и на скат, но тогава да бъде раздвижена т.е. на две три нива по релефа, но не нивата едно над друго!
              Едно време, когато имаше Западна Германия някъде 1972 или 1973 година на Пловдивския панаир немците пуснаха едно цветно илюстровано списание, което се казваше "Така живеем във Федерална Република Германия". Там имаше такава къща на един етаж, но много широка, много общирна.Вътре имаше и второ ниво за спални помещения, но то се вписваше в едноетажния профил. Къщата беше снимана и отвън, и отвътре. Покривът и стигаше почти до земята някъде 1,60 - 1,80 м. Беше прекрасна! Внушаваше страхотно чувство за свобода, индивидуалност и уют! Ето такава къща искам да имам! С двор и як каменен зид естествено! Защото тази тип "трафопост" на три етажа и в подземието с механа, и на скат я имам наследство от тъста ми, но въобще не ме кефи!
              sigpicНЕ ТРУПАЙТЕ ПАРИ! ТЕ СА СРЕДСТВО ЗА ЖИВОТ! ПОЛЗУВАЙТЕ ГИ ВСЕКИ ДЕН!(Ванга)

Коментар

Първоначално публикуван от contacol Преглед на мнение
                ... страхотно чувство за свобода ... с як каменен зид естествено!
                Не си ли противоречиш нещо?!

То това с дуварите си е за цяла тема - интересно явление...

Коментар

Това с къщите малко е като с джиповете. Всеки си представя идеалната къща по различен начин.
                  Поради особености в характера ми, вече съм построил и съответно продал 4 броя къщи явяващи се основно жилище. Два апартамента и една къща. Все още живем в четвъртата.
                  Не мога да не се съглася с Петя, по темата с архитектите. Затова на последната дама архитеект казах- Ей ти този парцел, искам в общи линии това и онова. Ти си...дръж
                  И дамата спретна каквото й душа искаше. И следващият път, пак така ще направя. Аз лично съм много доволен. Но приказката беше за красивата къща.
                  Аз с дувар не мога да си я представя тази къща. В момента в които погледа ми се срещне с преграда имам чувството, че съм в някой жк.
                  Но ако имаше универсална рецепта за красивата къща, нямаше да има неща като Версай и Ла саграда и Пашковски дом и Мон Сент Мишел. И много други подобни примери. Не малко има и у нас. Като тези в Ковачевица и Жеравна и Медвен и Банско ( онова старото) и т.н.
                  Затова нека не бъдем униформени. Живота е пъстър и къщите трябва да бъдат такива.....
                  Последно редактирано от Pursie; 04-11-08, 23:39. Причина: Толкова правописни грешки....
                  Колкото и коне да има под капака, важното е магарето зад волана
                  NULLA TENACI INVIA EST VIA

Коментар

Скъпи ПАДЖЕРОВОД и PURSIE,
                    Може и да си противореча, но дувара го искам от практична гледна точка. В момента всяка събота и неделя обитавам къща във Великотърновско, която е накрая на селото. От нея нагоре на север започват нивите. Отдолу от юг комшията е изоставил неговата къща вече 12-15 години и в двора му се е заселила лисица. Един път като я залаяха някакви кучета се прехвърли спокойно през моя двор прескочи и дувара ми, който е 50-60 см/имам дувар тип "английски" както се изрази един мой познат/ и отпраши нагоре в нивите. Евгения Раданова ряпа да яде. Освен това във въпросния съседски двор живее и пор. Един път го видях качил се на ниския ми дувар. Влиза си у дома по всяко време и си маркира като ака навсякъде, територийка.
                    Отгоре в нивите има черен път. По него непрекъснато сноват с каруци роми от съседното село и си съставят кадастъра за набези. Какво повече да пиша! Мила родна картинка! И на това място ако забода една баварска супер къща и да няма як дувар, това ще е все едно да отидеш и да се бръснеш в казармата със самобръсначка Жилет последен модел с 5 ножчета и едно от опаката страна, докато другите се пилят с ножчета Polsilver! Просто няма да ми позволят околните да имам тази свобода, която в нормалните държави за хората е ежедневие. Ето защо си противореча! Това е.
                    sigpicНЕ ТРУПАЙТЕ ПАРИ! ТЕ СА СРЕДСТВО ЗА ЖИВОТ! ПОЛЗУВАЙТЕ ГИ ВСЕКИ ДЕН!(Ванга)

Коментар

Първоначално публикуван от Петя Преглед на мнение
                      Миме, не е хубаво да приказваш, без да си наясно с нещата. Приемът е с един изпит по математика и три изпита по рисуване. На който и да се издъниш - отпадаш!
                      Петя, да ти "наприказвам" не уцели човека, който не е наясно с нещата. Разбира се, че като се издъниш на някой изпит няма да влезеш. Аз не съм чувала с двойка да се влиза някъде(освен ако не е подкрепена с 200 марки и едно прасе ). Въпроса е в това, че с оценки 5 по математика и три шестици на рисуването шанса да влезеш е много по-малък отколкото, ако имаш 6 по математика и 5 петици по рисуване.

Коментар

Първоначално публикуван от Mimeto Преглед на мнение
                        Петя, да ти "наприказвам" не уцели човека, който не е наясно с нещата. Разбира се, че като се издъниш на някой изпит няма да влезеш. Аз не съм чувала с двойка да се влиза някъде(освен ако не е подкрепена с 200 марки и едно прасе ). Въпроса е в това, че с оценки 5 по математика и три шестици на рисуването шанса да влезеш е много по-малък отколкото, ако имаш 6 по математика и 5 петици по рисуване.
                        Миме, извинявай, ако съм те засегнала. Няма как да се прескочи математиката, все пак. Нужно си е и математическо мислене. Иначе който е много добър по рисуване, си става художник. Без математика. Не може да проектираш сгради, съоръжения, да оформяш терени, без да ползват тригонометрия, да смяташ площи и нива. Тогава ще си останеш просто един рисувач. И ще те псуват де що инженери и строители попаднат на тебе!
                        Между другото, по света не е изключение да се учат и двете специалности - архитектура и строително инженерство - тогава наистина няма пречки пред теб - защото заедно с шантавата форма ще осигуриш и конструкцията за нея. Останало ми е в главата името на един австрийски архитект, работещ в Австарлия - Хари Зайдлер - много бях впечатлена от стоманобетоновите му конструкции - фантазия и стабилност в едно...
                        Пожелавам ти успех в това, което си намислила!
                        НИКОЙ НЕ Е ТОЛКОВА СЛЯП, КОЛКОТО ОНЗИ, КОЙТО НЕ ИСКА ДА ВИДИ!
                        Omnia vincit amor !

Коментар

За мен къщата трябва да е удобна, функционална, и не голяма за да може да се поддържа, а не да се изостави под претекста че поддръжката била скъпа. Във всеки случай избора на дизайна е въпрос на вкус.
                          На мен например ми харесва този тип, въпреки че в БГ са рядкост. Ако някога доживея края на процедурата за законно строителство може и да я построя.
                          Прикачени файлове
                          ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО

Коментар

За мен една удобна непретенциозна къщичка е достатъчна.

Виж, за местоположението имам идея: На изхода от гр.Каблешково по посока Варна има едно местенце, от което се вижда Бургаският залив от Емине до Созопол. Няма две еднакви сутрини в гледката!
                            Малко пада в циганска махала, но пълно щастие няма.

Живял съм на самия бряг на морето. Нищо особено. А да гледаш едно крайбрежие с протежение от 80 километра...

Коментар

Колеги ,както и да го усукваме коя къща е хубава и коя не да не забравяме,че голи идваме и голи ще си отидем.В другия живот /ако го има/ ще закараме толкова колкото закараха Илия Павлов , Емил Кюлев и десетките знайни и незнайни новобогаташи.Според мен е важно да ти е хубаво,незаисимо каква ти е къщата.
                              Специално на колегата CONTACOL искам да кажа да пази лисицата и пора,които го посещават.Те са по добри от нас хората.Най много да му замъкнат някоя кокошка.Аз също живея в къща край В.Търново на 140 години.Долен етаж от камък,горе от дърво.В града ходя на работа.В три декара двор имам десет дървета и английска ливада.Плюс три прекрасни кучета "Улична превъзходна" и пет котки.Разкош.Както казва колегата Симеон две еднакви утрини няма.И тъй като съм в края на селото често ставам свидетел на бурни срещи на моите кучета с глутници чакали.Гонят се, лаят се но не се ядат както се ядем ние хората.Ранено куче и ранен чакал не съм видял.За мен истината е една. Тези които имат възможност да отиват да живеят в природата.Време е да се върви назад.Тези които живеят в големите градове най добре ще ме разберат.Апартамента ми е на главната улица на В.Търново,но за последен път съм бил там преди две години. В него не се живее.Мразя чалгата но до момента когато живеех там знаех целия репертоар на чалгаджиите.По цяла нощ насам натам сновяха коли с надути радиоуредби.Не е важно каква ще е къщата,а къде е и как се чувстваш в нея.Красивата къща е моята къща.Пожелавам на всеки да мисли за своята къща като мен.

Коментар

А какво ще кажете за "мутро-барока" в архитектурата?

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X