Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Въпрос за мед

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #16
    От: Въпрос за мед

    Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
    Благодаря за линка, явно все пак нещо се губи.
    Успокоявам се че го ям и захаросан и не се заигравам с топене.

    Коментар


    • #17
      От: Въпрос за мед

      Колеги, всички употребявате термина "захаросан", по-редно е да се казва "кристализирал", както е и в линка малко по-нагоре. Щото под "захаросан" някой може да има и нещо друго предвид.
      У нас е прието, че загряване до 40-45 градуса не променят с нищо свойствата и качествата на продукта. Аз лично, когато доставям на колеги, познати, роднини и т.н. винаги агитирам да консумират директно, без втечняване. За семейна употреба - също. За чай или кафе - меда да се слага не като се смъкне джезвето от котлона, ами малко преди да се почне да се пие от чашата, например.
      Мед в микровълнова... който става на бонбон - това надявам се е проява на английски хумор
      От масовия мед в България, Акациевият мед /зависи има ли примеси и от още някои неща/ не кристализира с години. Неспециалист обаче много трудно може да различи инвертиран сироп от акациев мед. Преди няколко години си направих експеримент - произведох си една туба инвертиран сироп по класическия метод и занесох по едно бурканче от най-малките на няколко колежки, на които редовно съм давал мед. Не можаха да разберат, че е фалшификат, ами даже много го харесаха... Та се наложи да им изнеса кратка лекция.

      Коментар


      • #18
        От: Въпрос за мед

        Втечняване на мед в микровълнова - НИКОГА не правете това.
        Кристализирал мед се втечнява за денонощие на около 38/40 градуса.
        В домашни условия можете да си втечнявате бурканите с мед, като ги оставите на някой прозорец на припек за ден два ( трябва да ги завъртате от време на време) или на някой радиатор на парното.
        Use since:
        OpenBSD 3.x
        FreeBSD 4.x
        Centos 5.x Debian 3.x Ubuntu 7.x Аз съм фен на OpenWRT.

        Коментар


        • #19
          От: Въпрос за мед

          Хм, снимките на Борето ми напомнят, че трябва да кажа няколко думи за меда от рапица. Само ще маркирам и заострям внимание по простата причина, че у нас за него обикновено се говори крайно негативно /понякога има известни основания по една или друга причина, но в масовия случай - не/, цената му е ниска /което напълно устройва пък търговци и производители/, а в Англия например и Сев. Европа си го ценят хората. Препоръчват го особено за жените - при остеопороза и проблеми с щитовидната жлеза. Без подробности, някой ако се интересува - ще намери. Същото и при сърдечни и чернодробни проблеми. За проблеми с гърлото и гласните струни /един от корифеите в пчелари форума преди години каза че си има постоянни клиенти - оперни певци/, особено разтворен в топло мляко. Аромата /или миризмата/ не била допадала на някои хора, казват, но на вкус не е натрапчиво сладък и понеже почти не е алерген може да се дава на деца. Башка че и понеже глюкозата му е почти над 50%, има подсилващ и укрепващ ефект. Много е подходящ и за домашна направа на крем-мед и тогава въпросите за втечняване че да има как да си мажем филийките направо отпадат.
          Това е общо взето, аз си го ям с наслада /кога го има / а лично за мен и за семейството нумеро уно си е смеската рапица/акация, също когато я има. На второ място остава късният букет, като зависи - ако има достатъчно дива мента и бодиляк, може и начело да излезе.

          П.п. Хаха, как щях да забравя... преди няколко години се похвалих у пчеларския как си изкарах няколко целувки от една колежка... Алергична е, ама аз и давам по един-два буркана рапица, да си има у тях, за чайче, за тва, за онова. Беше луднала тогава по колоезденето, правеше някви обиколки с десетки километри и прочие. И един понеделник, февруари или март - ми разправя. Събота-неделя и се напукали зверски устните почва наред с всички мазила дето ги има у тях /а па въпросната е окумуш и ги разбира тея работи/, е да ама не, не става, тръгва някакъв бяс, истерия и секунди преди да почне да троши и да хвърля, се сеща че има малко мед в бурканя /от Моя мед/, хаха, натюр продукт. И само след няколко намазвания през половин час, резултатът е поразяващ... Е няма как, тука вече трябваше да проверя как са нещата... Мдаа, нищо лично, просто професионален подход, направих комплексна оценка на въздействието на продукта... Е имаше лека суматоха от което се възползвах да изнеса една кратка сказка пред няколко колеги относно непопулярните качества на меда от рапица, добит в екостопанства от полуекстензивен тип, хаха. Немедлено получих поръчки за няколко буркана, а пък нашата героиня директно ми ги заяви в малки разфасовки, направо за козметични нужди...
          Последно редактирано от jordanov sv; 13-12-18, 12:45.

          Коментар


          • #20
            От: Въпрос за мед

            Хаха, Йорданов, развесели ме много с тази лакърдия за рапичния мед. Бях я чел навремето и в пчеларския форум.

            Относно микровълновата - наистина медът се втечнява перфектно, но се нагрява до висока температура и му се променя състава. Това, че не се усеща на вкус е без значение.

            При декристализация на висока температура се повишават нивата на ХМФ, което се оказва доста вредно вещество. Повече информация ето тук - https://aktivnipotrebiteli.bg/тест/1...