Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Озадачен съм.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Озадачен съм.

Здравейте колеги.

Проблемът ми е малко сложен за обясняване затова и направих опит да го илюстрирам нагледно.
    Знам, че изглежда недодялано и смешно, на предполагам, че така ще е най-лесно да покажа за какво иде реч.

Живея в къща близнак. Като и двете части са моя собственост. До сега си паркирах колата в гаража, който има излаз на главната улица, поради ред причини, но същото време той приспада в частта на къщата, която е необитаема.
    Планувам да продам въпросната необитаемата част от къщата, заедно с гаража, който ползвах до сега, но в такъв случай ще се наложи да използвам другия гараж, и именно тук е проблема.
    В другият ми гараж, който приспада към обитаемата част е "запушен" 10 години.
    Проблемът е следният.
    Гаражът е с лице към широка 2 метра и половина черна междублокова улица, по която едвам преминава кола.
    Преди повече от 35 години, когато е сторена къщата от другата страна е нямало нищо и спокойно можеше да се излиза напред.
    По преди 10 години някъде парцелът отсреща беше купен и заграден с бетонна ограда и вече нямаше начин да вкарвам и изкарвам колата от гаража без да влизам в чуждият имот отсреща. За щастие право срещу вратата на гаража ми съседа има вратник от, който може да влизам и излизам .от имота му. Просто няма как при широчина на улицата 2.5 метра да направя такъв ъгъл с 4 метров автомобил.
    Но преди 10 години не обърнах внимание за голяма беда и глупост, понеже ползвах другият гараж и на практика бях забравил за този.Можеше да се разберем нещо още преди да стори толкова близо. Така право срещу моят гараж от другата страна на "улицата" има чужд вратник. Понеже комшията отсреща си падна човечен, а и няма кола, няма нищо напротив всеки път да му отварям вратника и да влизам частично в неговия имот за да направя маневрата.....
    Но Не ми се мисли какво би станало ако евентуално си влошим взаимоотношенията или пък си купи кола.
    Няма да ми е възможно да си ползвам гаража.

Озадачен съм за това, как е възможно някой да ме запуши така??
    Когато е правен гаража преди 35 години от къде е можело да се предполага, че отсреща ще се направи ограда и няма да може да се излиза.
    Почти съм сигурен, че няма никакъв законов начин в случай, да мога да влизам частично в чужд имот за да мога да направя маневрата, в случай, ако съседът реши да ме отреже.
    Неговата ограда законна ли е, при положение че ми препречва достъпа до моя имот?

Ще приложа картинка, да се види нагледно.
    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:ситуация.jpg
Прегледи:1
Размер:72.3 КБ
ID:6094124

От: Озадачен съм.

Дали е законна оградата на съседа зависи от други неща, а не от това, че ти искаш да правиш маневри. Картинка хубаво си нарисувал, ама е по-интересно как изглежда скицата с нанесена регулация.

Тази улица 2.5 м май нещо не е много редовна. Поне според това, което чета в ЗУТ.

...
    Чл. 81.
    (1) Задънени улици за осигуряване на достъп до ограничен брой урегулирани поземлени имоти трябва да имат широчина най-малко 3,5 м, а в градовете, когато задънената улица обслужва повече от 4 урегулирани поземлени имота - най-малко 6 м. Задънени улици, по-дълги от 100 м, завършват накрая с уширение, осигуряващо обръщането на автомобилите в обратна посока....
    Последно редактирано от Чавдар (V93); 05-07-15, 20:28.
    Ние не сме неутрални!

Коментар

Май има нарушител тук
      KX 450F 2008 HONDA CR-V 2000г 147к.с.

Коментар

Благодаря за взетото отношение колеги. Значи по официално въпросната уличка се води като пешеходна, тротоар или не знам как е точният термин по скица, споням си, че така казаха от общината преди време когато щяхме да прокарваме канал от там. Погледнато от всички аспекти ми се струва, че просто гаражът ми се намира на неподходящото място, но както казах когато е строен пред него е имало обширна поляна, а пътят е бил достатъчен да премине Камаз, а не като сега 2,5м. и никой не е предполагал, че някой ще строи къща там, още повече че архитектът на града или който го е решавал, ще реши да остави толкова малка улица.
        Но както казах, тогава никой не е обръщал внимание и не е мислел за утрешния ден, и че някой ден може да се ползва и другият гараж.
        Според мен причината е в общината, за това че не са взели предвид границите. Човекът отсреща едва ли има вина, че е купел мястото с такива граници, и начертан толкова тесен път.

Коментар

След като от същото място на съседа можеш да излезеш на улицата,защо от твоето неможеш след като е със същите размери,разшири си твоята ограда така че по същия начин да влизаш в улицата както от към комшията
          Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010
          Kawasaki Versys 650 2008 Suzuki 600 DUCATO 3.L 180 hp. и други
          Анатолий Пейчинов o8875о9815
          https://dvrbg.com/

Коментар

Първоначално публикуван от Roninn Преглед на мнение
            След като от същото място на съседа можеш да излезеш на улицата,защо от твоето неможеш след като е със същите размери,разшири си твоята ограда така че по същия начин да влизаш в улицата както от към комшията

Да, съгласен съм, логически така е най-удачно.

Само ако гаражната ми врата не се явяваше и ограда.
            Нямам площадка пред гаража, а направо излизам от него на улицата. Така, че няма да стене с разширяване на вратника ми.
            А относно въпроса защо от неговото място мога да сляза от моето не: причината е , че вратника му е широк над 3 метра и преспокойно може да се направи достатъчно голям ъгъл, с който на заден да се промуша в улицата на излизане.

Коментар

Смяна на вратата на гаража с ролетна и директно влизане назад по улицата?
              Поне по нарисуваното, това ми идва като решение.
              Човек е ~70% вода. Ако няма мечти или цели в живота, това е просто една вертикална локва.

Коментар

То ,май и комшията ще има проблем,ако има кола.Ще трябва да навлиза в твойта част?
                Nissan Terrano II TDI 2700 2002g. avtomat - три вратичко.... )
                ".....ама сега пазара е пълен с джипове де, на тях даже JEEP пише ....."

Коментар

Ако , това е пешщеходна алея , както твърдиш, абсолштно незаконно е да минаваш оттам с кола. Тук няма как да е виновна общината.
                  По-горе ти писаха , че без да се види уличната и дворищна регулация , съвет не може да ти се даде.
                  Имам един насочващ въпро - твоя имот има ли излаз на улица на друго място , освен този гараж ?
                  Колкото по-проходима ти е колата ..... от толкова по-голяма дупка ще те ВАДЯТ
                  За добри дела .....БЪДЕТЕ ГОТОВИ !!!!

A1+

Коментар

Първоначално публикуван от ИВАН НЕДОКЛАНОВ Преглед на мнение
                    Ако , това е пешщеходна алея , както твърдиш, абсолштно незаконно е да минаваш оттам с кола. Тук няма как да е виновна общината.
                    По-горе ти писаха , че без да се види уличната и дворищна регулация , съвет не може да ти се даде.
                    Имам един насочващ въпро - твоя имот има ли излаз на улица на друго място , освен този гараж ?

"Улицата" е дълга 50-60 метра, дори от от общината я водеха просека, няма статут на улица.

И да, моят имот се простира по цялата дължина от край до край.

То дори за направата на самата улица са "национализирали" - навремето 2,5 метра именно от моя имот.

Коментар

Първоначално публикуван от wsxqaz Преглед на мнение
                      Озадачен съм за това, как е възможно някой да ме запуши така??
                      Дори ако пешеходната алея са я измислили след като ти си си построил гараж, това няма никакво значение, защото основният ти достъп до автомобилен път е от другата страна, нали? Единственото което общината е длъжна, е да предостави на твоя имот излаз на стандартна автомобилна улица. "Излаз" не значи "възможност за паркиране", значи само възможност кола да мине по улицата. Това дали в предния двор ти имаш или нямаш място за гараж, за стоянка за паркиране, или въобще ще имаш/нямаш паркомясто на самата улица, е без никакво значение. Виж сума ти кооперации в центъра на София няма къде да си паркират колите и това е абсолютно в рамките на закона.

Коментар

Автора няма да е лошо да пусне и поне един линк от чичо Гошо,за да видим все пак горе-долу за къде става въпрос.

Коментар

Първоначално публикуван от Asteri Преглед на мнение
                          Дори ако пешеходната алея са я измислили след като ти си си построил гараж, това няма никакво значение, защото основният ти достъп до автомобилен път е от другата страна, нали? Единственото което общината е длъжна, е да предостави на твоя имот излаз на стандартна автомобилна улица. "Излаз" не значи "възможност за паркиране", значи само възможност кола да мине по улицата. Това дали в предния двор ти имаш или нямаш място за гараж, за стоянка за паркиране, или въобще ще имаш/нямаш паркомясто на самата улица, е без никакво значение. Виж сума ти кооперации в центъра на София няма къде да си паркират колите и това е абсолютно в рамките на закона.

Абсолютно съм съгласен със всичко, което казваш, но както казах по-рано казах, улицата впоследтвие е създадена в частта отнета от имота ми.
                          Не съм пряк участник в събитията, но това, което чувам от близки е, че преди да се създаде улицата пред гаража е имало площадка -2.5 метра , от която се е излизало на черният път.(който в последствие изглежда попада в частен двор).
                          Вероятно причината да направят толкова тясна улица е била именно гаража, в противен случай е трябвало да го съборят, и са взели само празното пространство от 2,5 метра пред него.
                          Според мен причината за това е, че черният път, който се е използвал до преди това, впоследствие попада в частен имот, и когато някой е опънал ограда вече няма откъде да се минава, и затова общината вероятно решава на направи тази просека, по простата причина, че се е предплагало, че ще се построят и други къщи покрай него, но учи това не се случвам.

Благодаря на всички за взетото отношение по проблема ми.
                          Но предлагам да сложим точка тук.
                          Решение няма да има то е очевидно.
                          Комшията отсреща няма нищо напротив да отварям и затварям вратника и да влизам и излизам през имота му за маневрата, но на мен ми е неудобно и се чувствам много нахален.
                          Причината да ви пиша се появи внезапно. след поредният присмех от приятели, който получих заради невъзможността да си изкарвам колата нормално....
                          Отново благодаря на всички ви.

Коментар

НЕ се сърди , никой не ти се смее , а ти се обяснява законната обстановка . За новите строежи има точка в ЗУТ , да се осигури паркоместа за живущите и 10% от тях допълнително за гости. В миналото не е имло такова нещо , има изискване да имаш лице на улица , както по-горе ти обясниха , което не значи да можеш да влизаш с колата в имота си .
                            Законово институциите не са виновни , морално ..... тук оставям настрана , че мие болна тема , защото аз съга съм в една ситуация .. ама айде че избягах от темата
                            Колкото по-проходима ти е колата ..... от толкова по-голяма дупка ще те ВАДЯТ
                            За добри дела .....БЪДЕТЕ ГОТОВИ !!!!

A1+

Коментар

Купи си смарт.
                              "Джипът започва да върви, като спре да ти е жал за него"УАЗ 469ТЕРАНО 2,7ТДПЕЖО 307 1,6хди

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X