Здравейте отново, имам проблем, имам теч в банята от съседите. Съседите са правят на улави, какви са законните начини да ги накарам да отстранят проблема?
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Теч от съседа
Свий
X
-
От: Теч от съседа
Първоначално публикуван от kra_kra Преглед на мнениеЗдравейте отново, имам проблем, имам теч в банята от съседите. Съседите са правят на улави, какви са законните начини да ги накарам да отстранят проблема?
Проверено с дългогодишен опит.
-
Едиствен вариант е ти да платиш ремонта, но пак не е сигурно , че ще се навият.
Виж, ако имаш действаща застраховка би било доста по-различно.
Коментар
-
И аз го имах този проблем и то в ново строителство и всичко беше ново ремонтирано вкл. и в банята, съседа изобщо не искаше да оправи проблема и викал че не е било при него, в крайна сметка проблема при съседа се оказа елементарен, течеше от водомера за студената вода по щранговете и в резултат цялата ми външна стена откъм антрето и банята беше подпухнала мазилката и малко по тавана, съседа се направи на утрепан и след като написах проблема на бележка за да го прочетат всички съседи, тогава се сети да отстрани теча, но аз си платих за ремонта в нас и дали ми е ги е платил че е по негова вина... НЕ! Можех да се радвам че поне е спрял теча.
п.с. Та моят съвет е, да напишеш бележка с проблема, да го отпечаташ с голям шрифт и го сложи високо долу на входа за да го четат всички съседи, та въпросния съсед пък може и да се засрами от постъпката си, както подейства на моя съсед.
Коментар
-
Не 'Щат...даже за моя сметка...
За две различни места-на едното силово отрязах правата и обратната...не можа да ме осъди за 15 години и си прекара външни(за къща на 2 етажа). На второто аз не мога да го осъдя вече 3 години и прехвърлих проблема на долните етажи(етаж 5 от 8.
А...имаше и съветване-писах дълго и обяснително...
пп: И не пишете къде трябва да се жалва човек и как би трябвало да...
Коментар
-
Законни начини - май никакви. И аз като Павката - около година ми правеше мокро петно. Казвах му няколко пъти - прави се на ударен. Накрая взе да пада мазилката. Викнах го за пореден път, показах му, с блага приказка, без да го обвинявам и да се караме ... Накрая купи една туба силикон, намаза си фугата покрай душ кабината и теча спря! След две години пак почна да мокри - казах му - пак намаза и пак спря. И така до следващия път. Поне сам си откри от къде е проблема и си го реши.
Няма смисъл да се караш със съседите. Той проблема е в неговата баня, но резултата е при теб и съседа няма никаква мотивация да го разреши. Особено ако съвсем скоро си е ремонтирал банята за 2-3000 лв, теглени на заем ... Виж там - молби, общи събрания, предложи да помогнеш ... дано да се трогне.Nissan Terrano 2,7 TDI
Коментар
-
Първоначално публикуван от chrichri Преглед на мнение...
пп: И не пишете къде трябва да се жалва човек и как би трябвало да...
Проверих от "извора", и съм работил по такива ремонти, конкретно за казуса теч от собственик върху собственик.
Ако не ти е интересен и не е сработил при теб бюрократичният ред , то не значи че го няма.
Коментар
-
Първоначално публикуван от ALEX_Z Преглед на мнениеИ защо , след като законен начин има?
Проверих от "извора", и съм работил по такива ремонти, конкретно за казуса теч от собственик върху собственик.
Ако не ти е интересен и не е сработил при теб бюрократичният ред , то не значи че го няма.
Коментар
-
За да си застраховаш жилището, оглед не се изисква. Нататък се сещай ...Когато помагаш на другите, помагаш на себе си.
Стефан Арзатов
Коментар
-
Относно застраховката - дрън дрън - аз бях застрахован, наводниха ме от горе, дойде един момец писа, бърса, писа, бърса и каза "Щетите са описани - мокро петно 2 квадрата, нужда от шпакловане и боядисване, ще ви се обадим за обезщетението". Е верно се обадиха - 37лв ми дадоха. Питах по какъв ценоразпис са ги сметнали тея 2 квадрата стъргране до здраво, шпакловане и боядисване, че да полчат тази сума - поглед тъп и сумтене. Ха сега вие ми кажете за к'ъв ви е такава застраховка? Определено и застрахователната компания няма да хукне да съди виновника (та той да се стресне и да си ремонтира) за да си избива парите за такава сума.
При мен решението беше следното:
След като дълго време се правеше на улав комшията от горе и твърдеше, че вода не е пускал и вана не е ползвал, на средата на поредното наводнение се качих и настоятелно с блага дума го помолих да ме придружи. Дойде с мен, отворих му вратата на банята и като видя как тече вода от осветителното тяло, взе че ми повярва, даже допусна, че проблема може да е във ваната му. Със съвсем културен разговор му предложих да се обадим на домоуправителя на съседния вход, който се оказа водопроводчик и той се съгласи. На следващия ден бяхме в тях, направихме оглед и стигнахме до извода, че ваната следва да се разбие т.к. не е оставен никакъв достъп до сифона ѝ от където идва проблема. Стъжни му се на комшията. Интересното в тази ситуация беше, че теча се появява само когато ваната се пълни, ако се ползва само да се отича водата при къпане драма няма, очевидно при по-голямо налягане сифона не смогва и почва да подлизва между уплътнението му и тялото на ваната.. Разбрахме се с комшията да не пълнят повече ваната и за сега си държи на думата. Всичко изсъхна и от няколко месеца не е избивало влага никъде (да чукна на дърво).
Та...най-добре с блага дума. Другия вариант е в момент в който е най-зле положението да извикаш домоуправителя и двама трима свидетели и да направите един констативен протокол за теча.
Виж какво са писали колегите в моята тема:
http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=17808442
Коментар
-
Първоначално публикуван от chrichri Преглед на мнениеЕ...има го, ама не работи ! Ами за чий ми е тогава!?
/Говорим за "улави" съседи/
-уведомява се домоуправителя и прави събрание- решение за проверка на инсталацията
-съставя се протокол -там се уточнява вертикални или хоризонтални щрангове и разводки са източник на проблема-различна собственост са , съответно отговорност.Вертикалните се поемат от каса вход.Хоризонталните-без разлика вода/канал- от съсед.
-съседа не се подчинява на домсъвета-втори опит за доброволно решаване на проблема.Допускаме че отново е "улав"-Констативен протокол , подписан от домоуправител и членове на съвета-и към Кмета на общината,като приложение към жалба.
-това стига до юридическият отдел на администрацията,оттам Акт, и наказателно постановление от Кмета.
-санкции -по ЗУЕС има предвидени за собственик , както и за домоуправител , и за членове на домсъвет неизпълняващи задълженията си.
Това е алгоритъма най-общо,което е и синтезиран отговор по темата.
Коментар
-
Първоначално публикуван от slaf4u Преглед на мнениеОтносно застраховката - дрън дрън - аз бях застрахован, наводниха ме от горе, дойде един момец писа, бърса, писа, бърса и каза "Щетите са описани - мокро петно 2 квадрата, нужда от шпакловане и боядисване, ще ви се обадим за обезщетението". Е верно се обадиха - 37лв ми дадоха. Питах по какъв ценоразпис са ги сметнали тея 2 квадрата стъргране до здраво, шпакловане и боядисване, че да полчат тази сума - поглед тъп и сумтене. Ха сега вие ми кажете за к'ъв ви е такава застраховка? Определено и застрахователната компания няма да хукне да съди виновника (та той да се стресне и да си ремонтира) за да си избива парите за такава сума.
При мен решението беше следното:
След като дълго време се правеше на улав комшията от горе и твърдеше, че вода не е пускал и вана не е ползвал, на средата на поредното наводнение се качих и настоятелно с блага дума го помолих да ме придружи. Дойде с мен, отворих му вратата на банята и като видя как тече вода от осветителното тяло, взе че ми повярва, даже допусна, че проблема може да е във ваната му. Със съвсем културен разговор му предложих да се обадим на домоуправителя на съседния вход, който се оказа водопроводчик и той се съгласи. На следващия ден бяхме в тях, направихме оглед и стигнахме до извода, че ваната следва да се разбие т.к. не е оставен никакъв достъп до сифона ѝ от където идва проблема. Стъжни му се на комшията. Интересното в тази ситуация беше, че теча се появява само когато ваната се пълни, ако се ползва само да се отича водата при къпане драма няма, очевидно при по-голямо налягане сифона не смогва и почва да подлизва между уплътнението му и тялото на ваната.. Разбрахме се с комшията да не пълнят повече ваната и за сега си държи на думата. Всичко изсъхна и от няколко месеца не е избивало влага никъде (да чукна на дърво).
Та...най-добре с блага дума. Другия вариант е в момент в който е най-зле положението да извикаш домоуправителя и двама трима свидетели и да направите един констативен протокол за теча.
Виж какво са писали колегите в моята тема:
http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=178084
Наводниха ме, ама яката. Застрахователя каза че или покрива фактура за ремонт, или идват на оглед и плащат пари. Избрах второто. Обезщетението стигна да си подменя тапетите, да боядисам таваните, и в 2 стаи да сменя ламината, което бяха и собствено щетите. Остана и за почерпка. Аз се застраховах след като направих ремонт именно защото очаквах подобно развитие на нещата. От тогава все съм си застрахован при същите. Дали при следващ проблем развитието пак ще е такова - не знам, но при въпросния проблем нещата бяха съвсем човешки.
Застраховката за всичко (кражба, вандализън, природни бедствия, наводняване от съседи и квото се сетиш още) ми струва около 300 кинта на година, ако помня добре. Има някои изчекнати ограничения при застраховането на преносима техника (фотоапарати, лаптопи и прочие), но пък нищо не ти пречи тях да ги застраховаш при покупката или просто другаде. Аз такива неща, дето да си струват застраховането, вече така или иначе нямам - одъртяха.Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!
Коментар
-
Първоначално публикуван от slaf4u Преглед на мнениеОтносно застраховката - дрън дрън - аз бях застрахован,
Коментар
-
Със застраховките си е според зависи. От моя опит общо взето най-изгодният вариант за собственика е да представи фактура. Протокола който се съставя като щети от застрахователите не е окончателен опис и може да претърпи промяна във фактурата.Въпрос на грамотно и издържано оформяне.
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар