Застраховам всяка година...
Какво покриват застраховките? Ами зависи какви клаузи си включил. На някои апартаменти съм сключил застраховка и кражба. На други - само увреждания...
За сега са ми плащали ремонт за наводнение от съседите отгоре..
Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.
Хубаво нещо е имуществената застраховката,като цяло говоря,от където и да го гледаш! Една от големите у нас компании след наводнението в Аспарухово похарчи много за обезщетения!
Може ли подробности относно клаузата за кражба?
Какви са условията за нея?
Срещу какви рискове е хубаво да се застрахова?
Обикновено пишат "кражба с взлом" и "въоръжен грабеж". При взлома значи че са ти счупили вратата или прозореца. Специално питай застрахователя къде се включва случая при който са влезли без взлом, примерно през отворен прозорец или с подправен ключ, т.е. без чупене. За условието "въоръжен грабеж" също питай какво става ако грабежът не е въоръжен, примерно няколко мутри ти размахват юмрюк на вратата и просто те избутват само с мускули, без да са въоръжени.
Другото от значение е как включват самото имущество. Вариянтите са два, с или без опис. Без опис просто казваш до каква сума да се застрахова, а ако стане беля, чак тогава доказваш какви вещи си имал. Ако имаш нещо по-ценно е най-добре да го имаш описано.
Рисковете обикновено ги групират и имаш няколко пакета от които избираш. Като избираш рискове винаги гледай да има подробно някъде казано какво точно включват. Примерно "мълния" дали включва само изгорен покрив или и изгорял компютър от токов удар.
Да, хубаво е да си поговорите добре с брокера или представителя на застрахователя и да прочетете малките буквички...
Например последните години застраховката срещу повреди от земетресение беше отделна клауза, и обикновено я нямаше включена в 'общата застраховка'...
Практически голямата сума за застрахователна премия обикновено трупа застраховката срещу кражба и грабеж...
Добре е да имаш пълен комплект документи (фактури и т.н.) на закупените неща, за да можеш да докажеш цена и собственост ако не дай си боже се наложи да завеждаш такава щета
Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.
Аз покрай ипотеката имам и задължителна застраховка. Покрива каквото банката е решила, че е важно за нея. Аз не съм смятал до сега, че има смисъл да опитвам да добавям други клаузи.
Наскоро ме наводниха отново съседите отгоре. Предния път като стана не беше сериозно - понамокри се мазилката и в последствие изсъхна, като само леко останаха бледи очертания на размера на петното. Съответно не съм се занимавал със застрахователи. Този път обаче, вода директно си капеше. Съответно няколко дни по-късно мазилката се напука и провисна.
Свързах се със застрахователя, идваха, гледаха и накрая много елагантно отказаха да ми платят каквото и да е. С две думи първо защото не е за пръв пут и второ, забележете, защото не съм отстранил причината за теча. А това дали е при мен или в съседа отгоре било неустановено.
Та така...явно за застрахователя или имам тръби минаващи в плочата, или съм длъжен да оправям съседски проблеми...
Като застраховаш (а ти го препоръчвам, въпреки, че и при мен се лигавиха 2 пъти), поразтърси клаузи и цени и не се връзвай на благи усмихнати девойки за "промоции". Понякога "промоциите", заради добре изградената оранжева застрахователна мрежа, излизат двойно с едни и същи клаузи сравнени с други оператори...
Нашата застраховка я направих "онлине", както си пиша сега. Плащане през карта, изпратена полица на .pdf по ел. поща.
Аз покрай ипотеката имам и задължителна застраховка. Покрива каквото банката е решила, че е важно за нея...
При ипотеките имайте предвид, че банката обикновено застрахова нейната си част (нейния процент участие)... Поне при мен беше така. И затова дозастраховах моята част за да има пълно покритие...
А относно наводнението - явно нещо не сте се разбрали със застрахователя... Вярно, че при мен теча бе причина за започване на основен ремонт на банята (като купих апартамента нямах възможност за ремонти и бе оставена на доизживяване), който струваше хиляди левове, но все пак изпратих снимките на застрахователя, и в сметката ми дойдоха някъде към 400-500лв за наводнението, което би покрило преките щети..
Коментар