Обява

Свий
Няма добавени обяви.

"Частна мрежа"

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• "Частна мрежа"

Да се похваля де!
    Оказа се, че със съседите ми сме собственици на "частна енергоразпределителна мрежа".
    Нищо че и чичко Гугъл не е чувал за такъв дзвер. Ние си я имаме.
    И това в комплект с всички екстри и най-вече ангажимента за нейната поддръжка. Нищо че си плащаме пренос ниско напрежение. Имали сме бол парици дали сме. Пък и в крайна сметка сме четвъртия оператор. Отива ни да сме заможни.
    Та дотук с хваленето.
    Почва клатенето.
    Колегите от североизточния оператор, които са до ниското напрежение, ни фактурират такси за пренос в нашата си мрежа а не искат да я поддържат и си ни държат без ток. Отказват да пращат екипи и настояват да си ремонтираме сами повредите от трафопоста до парцелите.
    Материята ми е доста непозната, но не мога да проумея коректно и законно ли е да плащаш такса за пренос по трасе което трябва сам да си поддържаш?
    Надявам се някой запознат с проблематиката да сподели мнение, а ние като собственици на мрежа ще намерим начин да се реваншираме
    GPS системи https://www.easytracking.bg/
    Пътна помощ навсякъде и по всяко време https://закъсах.бг

От: "Частна мрежа"

Колега наскоро пуска жалба до западния оператор за ниско напрежение на виличката му. Отговора беше, че от трафопоста до парцела му/земеделска земя/ мрежата е частна и е изградена технически неправилно. За подобряване на качеството на ел. енергията е необходимо изграждане на нова мрежа за сметка на абонатите.

Коментар

Първоначално публикуван от D.Dimitrov Преглед на мнение
      ...Отказват да пращат екипи и настояват да си ремонтираме сами повредите от трафопоста до парцелите...
      Да не би в трафопоста да са ви електромерите? Имам приятел с къща, на която таблото с електромерите са на 200 м от парцела. И от там нататък си е грижа на ползвателя. Минава си мрежа по улицата и т.н.

Коментар

Ако си купиш трафопоста и сложиш електромера на средно напрежение, ще ти отпадне преноса на ниско.
        Частните мрежи, няма как да ти ги поддържа някой друг, както и да го гледаш. Това е като да викна ЧЕЗ да ми оправят сградната инсталация в блока.
        Subaru Forester 2.0 S Turbo + Autohome Columbus = 4x4 Light Fast Camper
        Drag Grand Canyon Daily
        Faction Prodigy + Secura Fix + G3 Alpinist
        LZ1JYM

Коментар

Няколко приятеля бяха в същото положение (изградени от тях трансформатори, линии и т.н.)...
          Всичките решиха и 'дариха' техниката на енергото... Така им отпадна по-нататъшната разправия/плащания за поддръжката...
          Знам, че не е правилно, но бе ефективно - имаха си добър ток в момента, а не след 10 години, когато развият мрежата в дадения участък.
          Това бе преди около 15 години (последния си 'подари' жерето преди около 8г), и от тогава не са имали проблеми с поддръжката (повреди са имали)...
          Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
          Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

Първоначално публикуван от slowtraveler Преглед на мнение
            ...Всичките решиха и 'дариха' техниката на енергото...Знам, че не е правилно...
            Е, а кое е правилното?

Коментар

Правилното е или въпросното дружество дето ти донася тока да напрви така, че да има мощности за всички ( в един идеален свят)
              Или другото правилно е да им се отдаде само право на достъп - и те да си го ремонтират, след като искат и да им плащаш.

За съжаление в реалностите в България - проектирането, построяването и впоследствие дарението на трафопоста е изхода. (и не забравяйте една студена вода за успосоение).

Коментар

Първоначално публикуван от Slick Преглед на мнение
                Правилното е или въпросното дружество дето ти донася тока да напрви така, че да има мощности за всички ( в един идеален свят)
                Или другото правилно е да им се отдаде само право на достъп - и те да си го ремонтират, след като искат и да им плащаш.

За съжаление в реалностите в България - проектирането, построяването и впоследствие дарението на трафопоста е изхода. (и не забравяйте една студена вода за успосоение).
                Няма дарение на трафопоста. Има продаване. Но става бавно.

Коментар

Ми това поне е нещо - бавно, но поне ти връщат нещо. Може да ми вярваш, че дарението също често е в схемата.
                  Последно редактирано от Slick; 06-09-14, 00:27.

Коментар

Малко доуточняваща информация.
                    Вилна зона. Парцели раздадени по постановление с право на строеж и последващо закупуване. Преди 30 години с позволението на тогавашната "власт народна" собственици и ползватели изграждаме преносна подземна мрежа с трафопостове и всичко необходимо. В района са сформирани няколко "кооперации" с цел изграждане на мрежата. Изработка на проекти, разрешения за закупуване на кабели, копане, приемателни комисии и всичко как си му е реда. Индивидуални партиди и електромери в имотите. Добре изградена мрежа с изключително редки аварии. /предпазител, окислени клеми/
                    И така до преди две години.
                    В началото горят предпазители в трафопоста и биват заменяни с по-малки/още по-бързо горят/ и обяснения от рода на: "До като не си оправите повредата, щот мрежата ви е частна, ще е тъй". Добре, ама като е частна защо тогава плащаме пренос ниско напрежение и защо оператора присъединява нови абонати/не безплатно/ към "частната ни мрежа".
                    След писмени молби и "технологични" 25 дни от оператора решиха да се срещнат с нас. На по безумна среща не съм присъствал.
                    То видите ли докато не ни я изкупят тя била частна, ама сега нямали възможност за изкупуване, а и ние сме нямали документи за собственост/на мрежата/. То пък остана и да имаме! Нали сме си я предали доброволно още навремето. Нали на тази база някой се разпорежда и събира парички.
                    А и трябвало да им влезем в положение защото знаем ли колко малко печелели те и как държавата нищо не правела да печелят достатъчно та да си поддържат и мрежата за която все пак плащаме. Да сме благодарни и за тези сменени предпазители щото това било жест от тях.
                    Потрес!
                    И естествено категоричен отказ за писмено становище.
                    Та след всичко това, що си мисля че ни клатят?
                    Може и да не съм прав, но чувството за некоректно отношение остава. И сметките де.
                    Поне се опитвам да си изясня: Държавата ли позволи на някой да ни клати или той по собствена инициатива в разрез с правилата?
                    Та поне да знам кого да псувам като плащам.
                    GPS системи https://www.easytracking.bg/
                    Пътна помощ навсякъде и по всяко време https://закъсах.бг

Коментар

Първоначално публикуван от Kozzzec Преглед на мнение
                      Няма дарение на трафопоста. Има продаване. Но става бавно.
                      Споделям как реално станаха нещата при колегите...
                      ЕРП на времето нямаше желание, интерес и т.н. за да изкупи техниката - ти си им в ръцете.
                      Не вярвам и сега да си е променило становището.
                      Официалното становище бе същото, както е споделил колегата: 'ами в момента няма пари, пък и нашата техника не е съвсем същата като вашата и не е правена по наш проект, така, че няма как да обосновем изкупуване'.... И такива сказки...

Та затова и колегите така решиха - направиха събрание и подариха техниката на ЕРП, защото в противен случай освен скъпоструващите ремонти, постоянно трябваше да доказват на ЕРП, че например подаваното напрежение не е каквото трябва (ЕРП казва 'ама нашата техника показва, че всичко е ОК, а вие какво сте закачили отзад - не знаем')...

Може нещата да са се променили - споделям опита и пътеките, по които минаха няколко приятели (къщите им бяха районите във Варна на сп.Марек, м.Траката и между Св.Св.Констанин и Елена и Виница)
                      Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
                      Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                      X