Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Как да застраховам "оффроуд" вила в планината удачно?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Как да застраховам "оффроуд" вила в планината удачно?

Първоначално публикуван от Evgeni Enduro Преглед на мнение
    До тук описанията отговарят на мястото, където имам имот и аз. Само, че съм облагодетелстван от гледна точка на състоянието и възрастта на къщата, както и от наличието на съсед в непосредствена близост.
    Другият ми съсед /през 2 баира, на 2 километра/ изгради с къртовски труд къща, годна за целогодишно живеене с всички "градски" удобства. Поради рязко влошаване здравето на прародителите му се наложи да изостави имота през зимата /пропуснах да отбележа, че всеки уикенд къщата се посещава, без значение от метеорологичните условия. Често се е случвало да вървим в сняг до кръста по 4-5 километра/. Това наложи изграждане на врата с пълнеж от бетон и армировка, масивни метални капаци по прозорците и т.н. Въпросът е че апашите ни там са си от околностите. Знаят кой кога идва, кой кога си тръгва. А и да не знаят, от добре подбрано място се вижда/чува автомобилът, с което се осигурява време за "евакуация" от поне 30 минути. Кражбите стават след обстоен оглед и проучване в най-малки детайли.
    Започна едно мислене - СОТ -не е ефективно,зимата невъзможно, онлайн камери - не е надеждно, аларма - няма смисъл, кой ще я чуе!? а и електрозахранването често спира за часове, денонощия, седмица. Остана варианта със заключващите механизми. Въпреки че съм виждал къща с разбит покрив, от където гадовете са се промъкнали.
    Не помогнах особено много със съвет, но ние все още не сме го измислили ..... Хубавото е, че местните ни апаши намаляха с 2 броя. Единия го прибраха за убийство, което е извършил по време на кражба от съседно село, а другия го намериха /по-точно части от него/ в дън горите.
    Аз съм избрал следния метод - НИКАКВИ ценности, зидана камина, минимално количество метални прибори/пособия/инструменти/, НИКАКЪВ алкохол на склад, алуминиеви проводници, нямам пердета и вратата е заключена само веднъж/с цел минимални последствия ако някой реши да провери какво има вътре.
    Както казах по-горе, "къщата" ми по-скоро прилича на заслон и няма какво да се краде, но и нямам никакви удобства в нея.
    Приятелят ми за когото споменах отделя по 2 часа товарене на техниката - всичко си прибира, дори телевизорите. Само бойлерът остава. Вдигнахме ръце!
    Много от вас ще се запитат какъв е смисъла на тези гимнастики ....!? Ами Роден край, спомени, чистота, красива природа, спокойствие
    Много точно описани "Виладжийски неволи" в Бг, е аз не издържах и на петата година се разделих с вилата, с непоколебимото убеждение, че в определени случай имота е наказание.

Коментар

И все пак да се върнем към въпроса в заглавието на темата!
      Моята къща я застраховах преди месец-два. Застрахована е срещу всички природни бедствия за 100000лв., движимо имущество не желаят повече от 5000лв.( за толкова и засраховах), мебели и друга покъщнина също не желаят повече от 5000лв.( и за толкова и писах) = 180лв. годишна премия. НЕ искат никакви документи за придобиване на движимо имущество,(за къщата искат нотариален акт) и много учудващо за мен - не правят оглед въпреки изричното ми желание. Заплащането на щети (не дай Боже) се извършвало след оглед на експерт. Това е в една от големите "реномирани" международни компании.
      Венцислав Петров
      Горното е изцяло мое лично мнение, с което не ангажирам никое друго лице.
      Рекстън 2 2.7 165 к.с. ; Лагуна купе 2.0 dci 210 к.с.
      0889 62 8четири 6четири

Коментар

Виж си личните.
        Бизнеса е проста работа, ама не е за прости хора !!!

Коментар

Баща ми има вила в планината, която двамата сме построли. Супер скромна. Всяка година го обират по два пъти. Нищо ценно - там ценни неща няма - последния път откраднаха хидрофор и кафемашина - неработещи. Оставам с впечатление, че сме се "абонирали" към крадци, най-вероятно от региона, които познават къщата, навиците ни, липсата на съседи и периодично ни тарашат. Нищо не помогна, всички мерки се оказаха напразни. Няма смисъл да забавиш крадец, който има всичкото време на света и не е прекалено лаком. Лично за мен вила в планината е супер заробване и не си заслужава нервите.

Първоначално публикуван от venciru Преглед на мнение
          Заплащането на щети (не дай Боже) се извършвало след оглед на експерт.
          Излиза, че се разчита на застрахователя "доброволно" да заплати откраднати вещи?

Коментар

Първоначално публикуван от P2P Преглед на мнение

Излиза, че се разчита на застрахователя "доброволно" да заплати откраднати вещи?
            Не точно, че иначе от умрял писмо. Оглед се извършва при застрахователно събитие след природно или друго бедствие, засегнало къщата. Заплащане на откраднати вещи - с протокол от полицията.
            Венцислав Петров
            Горното е изцяло мое лично мнение, с което не ангажирам никое друго лице.
            Рекстън 2 2.7 165 к.с. ; Лагуна купе 2.0 dci 210 к.с.
            0889 62 8четири 6четири

Коментар

Първоначално публикуван от venciru Преглед на мнение
              Не точно, че иначе от умрял писмо. Оглед се извършва при застрахователно събитие след природно или друго бедствие, засегнало къщата. Заплащане на откраднати вещи - с протокол от полицията.
              Как ще докараш полицай горе в планината, вие забравяте къде живете, те полицаите не ходят при инцидент в центъра на града заради липса на коли, гориво, хора, приоритети а вие за планината говорите...

Колега с вилата,

Много други хора ти го казаха по един или друг начин, нека опитам отново - ЗАГУБА НА ПАРИ И ВРЕМЕ и НЕРВИ, е всичко това дето го мислиш, не е ли обитаем квартал/махала/село, целогодишно с хора, не е въпроса дали и кога и колко пъти и какво ще ти окрадат, ако си карък и тамазлък може да си завъдиш я наркомани, я дървари я други животни, тва е обречена кауза, продавай ако ще се махаш и с парите дето ще спечелиш ще си ходиш където си искаш, ако ти е толкова мило като се върнеш ако се върнеш, купи си земя и си построи нещо наново, къщата е ПАСИВ, тоест нещо което ти ХАРЧИ пари всеки месец, освен ако нямаш наематели и не ги държиш адекватно из късо.

Ако си разбрал добре, ако не си сега, ще разбереш след време и след доста загубени парици.

С най-добри пожелания и поздрави от един човек минал по този път, няколко пъти
              Бъдете живи и здрави!

Коментар

Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
                И какво се случва, ако алармата сработи?
                Алармата трябва да е такава, че да покаже кой краде
                Въпросът е че апашите ни там са си от околностите. Знаят кой кога идва, кой кога си тръгва
                Резултатът - духовно забавление. Да можеш да се подиграеш над съседа, който не подозира, че знаеш че е той.
                Смисъл - нула. Да се има предвид, че става все по-лошо и по-лошо и усъвършенстването на охраната ще гълта повече и повече. По-добре да се подари на сметка отколкото да се запази. А ако може и да се продаде... мечти де.

Коментар

Първоначално публикуван от lodkar Преглед на мнение
                  Алармата трябва да е такава, че да покаже кой краде
                  ...
                  Алармата не може да покаже. Евентуално може да го направи видеонаблюдение (ако не откраднат и камерите и др. оборудване към тях), но файдата ще е малка, ако изобщо я има. Една качулка на главата и "правилна" позиция спрямо камерата ще елиминират възможностите за разпознаване.
                  Ние не сме неутрални!

Коментар

Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
                    Алармата не може да покаже. Евентуално може да го направи видеонаблюдение (ако не откраднат и камерите и др. оборудване към тях), но файдата ще е малка, ако изобщо я има. Една качулка на главата и "правилна" позиция спрямо камерата ще елиминират възможностите за разпознаване.
                    След като на крадците на колелото на синчето бяха извадени почти портретни снимки, надлежно предоставени на тия, дето им е работа това, резултата беше съвършено никакъв...
                    ...файдата не е малка, направо няма файда...

Коментар

Първоначално публикуван от Veni1 Преглед на мнение
                      След като на крадците на колелото на синчето бяха извадени почти портретни снимки, надлежно предоставени на тия, дето им е работа това, резултата беше съвършено никакъв...
                      ...файдата не е малка, направо няма файда...
                      Наглеците могат и да помахат за поздрав на камерите, резултата пак ще е нулев (за съжаление).
                      Когато помагаш на другите, помагаш на себе си.
                      Стефан Арзатов

Коментар

Малко е настрани от темата,ама май е същото.
                        Днес по една телевизия имаше интересни дебати относно застраховките.
                        Един специалист каза че,статистиката показвала че,Българите сме последни е Европа по застраховане.
                        Когато си счупих крака ми дадоха едни кирливи 700 лв и то след 4 месеца.В действителност бях 6 месеца нетрудоспособен.
                        Защо ли няма вяра в застрахователите???

Коментар

А някой има ли реален опит със застраховане на такъв виладжийски имот срещу други беди, извън кражбите? Или препоръки към проверени застрахователи?

Колкото пъти съм питал всякакви застрахователи, всички радостно ми предлагат да ми застраховат колибката срещу пожар, наводнение, земетръс и за каквото си искам - за сума (и съответната застрахователна премия), каквито аз им кажа. Никой не иска да прави оглед на място за какво става дума, в най-добрия случай питат за снимки.

Чудя се: ако едно нещо ми е струвало 100 пари, застраховал съм го до същите 100 пари и то вземе, че се срине от земетръс, какво да очаквам? Че ще ми възстановят тези 100 пари, за които си плащам премията, или изведнъж ще се окаже, че по оценка то е струвало 20, или 30, или 50 пари?
                          Право казват докторите, че калта е целебна. Колкото по-дълбоко се бухнеш, толкова по-нахилен излизаш...

TLC 100 1HD-FTE manual '02 | Forester '98 | Моntesa 315 '99

Коментар

Охрана със сот има смисъл само тогава,когато някой реагира на сигналите,ако няма кой да реагира,сигналите могат да излизат на вашите телефони,как и кога ще отреагирате си е ваш проблем.В такива трудно достъпно места,често подхода е един,особенно в сняг рядко се краде,а и след като се знае кои са бандитите пътищата са няколко.
                            1.Ангажирате ги да пазят имота когато сработи техниката,плащате нещо на месец,или както се разберете бутилка домашна ......
                            2.Вариянт...мачкаш ги от бой с и без причина,особенно без причина.

Щом обаче питате за съвет,ми се струва че няма да се оправите.
                            За съжаление,ежедневно се срещам с хора във вашето положение,една малка част от тях водят доста успешна битка с крадците,други са обезверени.Продавай и бягай в UK,това е и моя съвет,макар че ,лично аз не бих направил така
                            Последно редактирано от Roninn; 23-06-14, 23:38.
                            Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010
                            Kawasaki Versys 650 2008 Suzuki 600 DUCATO 3.L 180 hp. и други
                            Анатолий Пейчинов o8875о9815
                            https://dvrbg.com/

Коментар

Няма оправия при вашето положение, ние имаме къща на едно малко пусто селце но сме последна къща, та са ни обирали и последния път взеха даже приборите за хранене и крушките От тогава не държим нищо ценно и като ходим мъкнем по 100кила неща от елементарна необходимост. И аз съм на мнение че най-сигурния възможен начин е човек който да си седи там целогодишно и да се грижи за имота ви...

Коментар

Пояснявам по моето питане в темата: не става дума за застраховане срещу кражба на имущество от къщата, а срещу всякакви щети, причинени от други фактори: пожар, наводнение, смерч, тайфун, НЛО...
                                Право казват докторите, че калта е целебна. Колкото по-дълбоко се бухнеш, толкова по-нахилен излизаш...

TLC 100 1HD-FTE manual '02 | Forester '98 | Моntesa 315 '99

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X