Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Статут на вътрешен двор

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Статут на вътрешен двор

Първоначално публикуван от slowtraveler Преглед на мнение
    Къде се проверява това? В моя нотариален акт пише - % идеални части от правото на строеж върху парцел идентификатор еди какъв си...
    В кадастъра под този номер се води целия парцел с прилежащите части, а не само площта под блока...
    Дали тази информация е достатъчна?
    В нотариалния акт трябва да пише освен еди-колко си % от правото на строеж и някакъв процент от площта на имота.

Иначе ще трябва да си плащате земята. Най-добре идете при геодезическа фирма да ви изработи ПУП - план за регулация - ПР или ИПР, а преди това подайте заявление до кмета на общината за допускане на устройствена процедура. Към молбата за допускане трябва да има скица на желаната от вас конфигурация/изработва се от геодезист, за Варна евентуално може и от друг специалист/.
    В допускането ще има написани някои изисквания към проекта, направете го и го процедирайте в общината.

Коментар

Къде се проверява това? В моя нотариален акт пише - % идеални части от правото на строеж върху парцел идентификатор еди какъв си...
      В кадастъра под този номер се води целия парцел с прилежащите части, а не само площта под блока...
      Дали тази информация е достатъчна?
      Ако беше от Русе да ти кажа къде точно се проверява. При нас си има в Голяма и малка община. Маклата следи за строителстото и всички документи. В голямата община се пази архив със собствеността и статуса на гражданите. Аз в голямата община съм търсил в архива. Всеки парцел си има история, като в парцела сградите също си имат истори и всичко трябва да се пази в архива. Така от там аз си изнамерих документа с, който дядо ми е закупил ОПС за целия парцел, а не само за частта под построената сграда. Това ОПС дава право да се ползва целия имот, без да се главоболите и никой не може да ви предявява претенции за двора. Ако обаче при проектиране на сградата е закупено ОПС само за застроената площ на сградата е друго. Цените за ОПС са същите като цените и за продажба на самия имот. При парцел от няколко декара и застроена площ от няколко стотин квадрата, няма смисъл да се купува за целия парцел ОПС, като реално се ползва само за строителството.

Коментар

Точно това ми бе целта с възражението - общината да изясни с какво разполага.
        И вече ако това с което разполага не ни устройва - да потърсим друг източник и ровене в архивите ...
        Иначе блока заема около 50% от площта на парцела, като двора/паркинг е около 25-30% от общата площ (другите % са пред едната страна на блока към улицата, и там има градинка/тротоар)
        Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
        Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

Трябва да си изясните какви показатели има парцела - размер, % застрояване, % зелени площи и т.н., Кинт. Според проектите трябва да видите ОПС дали е върху 100% от парцела или за част от него. Засичате информацията от нот. актовете. Ако е за част от него, то на проекта е начертано точно къде ще е сградата. Самите проекти се пазят в архив. Намерете ги и действайте. И да не ви лъжат, че ги няма.
          0885600006 - Чичо Коце

Коментар

ОК - Благодаря за съветите !
            При всички случаи ще изчакаме отговора на възражението - ако 'клекнат' на този етап, ще ни спестят много нерви и време (и $ разбира се)...
            Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

Няма начин да клекнат. Просто много главоболия създават. Аз се занимавах 3 месеца с оправяне на документите за да може баба ми да ми прехвърли имота. Малката и голямата община не си вярват една на друга и по 100 пъти са ме разхождали. Аз тогава бях свободен и веднага като се обадят отивах им вадих нов документ. Като средства за документи не ми е коствало много, но доста време и нерви загубих. Адвокат ако бях наел, нямаше да ми свърши тази работа толкова бързо. Баща ми за един друг имот вече втора година чрез адвокат се опитва да оправи документите. Там проблемите са че кадастара е разделил имота и му издават скица за едната част на имота, а другата част е с друг номер и все едно не притежаваме документ за нея. От общината са го предвидили да стане така по новия план, но по стария не. В общината издадоха някаква скица стара, на база на която от кадастара да ги обединят, но сега става проблеми с кадастара и не искат да ги обединяват. Почети година стои в кадастара и не искат да го оправят. Адвоката предложи да ги съдим за пропуснати ползи та да видим.

Коментар

Подайте заявление за допускане на устройствена процедура и ще ви отговорят какви са параметрите на застрояване и другите им специфични изисквания.

Коментар

Първоначално публикуван от n_petrova Преглед на мнение
                  Подайте заявление за допускане на устройствена процедура и ще ви отговорят какви са параметрите на застрояване и другите им специфични изисквания.
                  При подаване на такова заявление не се ли иска и техническа документация/проект и т.н.

Коментар

Не, не се иска. Може да ви поискат чертеж на това, което искате като прилежащи площи към блока. Ще ви поискат и документи за собственост.

Коментар

Идеята ви е да изискаме да се определи административно вътрешния двор като прилежаща територия към блока?

Коментар

Идеята ви е да изискаме да се определи административно вътрешния двор като прилежаща територия към блока?
                        Предложението ми е не да изисквате общината да ви определи прилежащата площ, защото тя няма да го направи по ваше искане. Направете си го вие чрез проект - ПУП-ИПР (подр. устр. план за изменение на плана за регулация) и го внесете в общината да бъде одобрен със заповед. Трябва да мине и процедурите по обявяване на заинтересованите лица. Дано да не сте в зона за комплексно застрояване, че там е малко по-тромаво.
                        Но вие сте тези, които трябва да си движите нещата, а не общината.

Коментар

Абе, не се въвеждайте в глупости. Какви процедури, какви 5 лв? Отиваш и питаш какви са показателите на парцела. Това е градоустройствен план, не на съседа любовницата!!!
                          Ако някой ти каже "не", му цитирай правата за достъп до обществена информация.
                          0885600006 - Чичо Коце

Коментар

Отиваш и питаш какви са показателите на парцела
                            Там е работата, че човекът иска да обособи в отделен парцел прилежащите площи на блока,в който живее, а сега блокът му е в общ УПИ.

Аз поне така разбрах. Ако не е така, нека да каже какво се търси в задачата. Отделен УПИ, за да бъде заграден, или нещо друго?Има ли скица от общината, на този блок с прилежащите УПИ и улици?

Показателите мога отсега да ги кажа - мах. 40% ЗП, К инт. 2,3, мин. озеленяване 40%, вид застрояване комплексно/най-вероятно/, кота корниз от 15 до 26 м височина. Едва ли са достигнати.

Коментар

И на мен не ми е ясно кое точно как е - материята ми не ми е свойствена.
                              Това, което искам е да ми се изясни дали наистина общината е права в искането си да бъде изменен начина на ползване на тази площ.
                              Защото площта си е била оградена откакто е построен блока - едва ли тогава това е било незаконно (също както са оградени и затворени паркинзите на няколко околни, построени по същото време блокове). И винаги досега е била използвана точно и единствено по този начин.
                              Посочените 'наводки' за документи, в които може да пише нещо по въпроса и откъде може да се види - като че ли това ми трябва (и това е споменато от колегите/колежките в някои от по-горните постове)...

В момента отговора от заместник кмета (нещо ми подсказва, че може и точно той да е пуснал жалбата) е, че тази площ е общински паркинг.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X