Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Статут на вътрешен двор

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Статут на вътрешен двор

Абе ще видим - преди да се предприемат действия трябва да се обмислят вариантите...
    Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
    Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

Първоначално публикуван от IvanIvanovi Преглед на мнение
      Само внимавайте да не спечели някой друг обществената поръчка за отдаване под наем и да почнете и да си плащате че спирате там.........
      Точно така паркинга на един блок в центъра на Бургас се оказа синя зона
      Ford Bronco II 2.9 V6
      Уаз 469Б
      Hyundai Santa Fe 2.0 CRDI 125
      0899846606

Коментар

Това е и една от причините да се обмисля легално решение на въпроса. Към момента не е синя зона, и не бе включено в проектите за синя зона.
        Обаче в далечно бъдеще не се знае дали няма да им скимне да влезе в зелена (това е почти сигурно), пембяна или друга зона.
        Дворчето не е голямо, но през него практически се осъществява достъпа до блока (над 5 входа)... Друг достъп до имота не е възможен...
        Така, че ще се мисли. Още при построяването на блока по проект е поставена ограда на парцела, като вратата е продължение на оградата.
        Само че времената са други...
        Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

Купете си парцела. В момента вие не сте собственици не само на двора, а и на земята под сградата. Това е от интерес не само на тези 30-ина души, които си паркират в двора, а и на всички останали. Даже имаше някакви преференции при закупуване, за притежателите на право на строеж, но не знам дали не изтекоха сроковете.
          Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
            Купете си парцела.....
            Доколкото се сещам във Варна няма Наредба, по която да могат да ни продадат земята...
            Пък и там вече не съм сигурен как ще стане въпроса със съседите. Дали няма да ревнат първо за парите за няколко квадратни метра идеални части, които им се падат... И дали няма да ревнат за няколкото лева променени данъци след това..
            Въпреки, че лично аз съм точно за такова решение...

Коментар

Не става въпрос за местни общински наредби. Това е законово положение (ма дали не беше със срок не знам). Аз имам няколко имота (на различни места), които бяха с такъв статут. Два са в ЕПК, където за организацията няма смисъл да изпадам в подробности - на всички е ясна. Някакси трябва да наблегнете не единствено върху паркирането, за да заинтересовате останалите.

Коментар

Явно става въпрос и за местни общински наредби...
                http://www.dnesplus.bg/News.aspx?n=536817
                В края на мандата си общинските съветници във Варна отказаха да продават земята под старите панелни блокове в града. На днешното заседание на комисията по собственост, те върнаха преписка за продажбата на 4,95 кв. метра идеална част от подблоковото пространство на сградата на ул. „Царевец“ №55.

Мнението на съветниците е, че чрез подобна продажба ще настъпи хаос със собствеността и общинският регистър ще трябва да е безкраен. По думите на Стелиян Севастиянов от ДСБ, закупуването на терените трябва да бъде организирано по строги правила. Колегата му от „Отечество“ Красимир Маринов поиска земята под панелките да се продава единствено ако има искане от всички собственици на сградата. Той посочи още, че цената трябва да е на цена по данъчна оценка, а сделката да е осъществена по акта за общинска собственост. Дилемата дали да се продава идеална част от земята под контурите на блока или по акт за собственост, който включва и прилежащите територии, т.е. градинките, е дискутирана и друг път в местния парламент, но без конкретно решение.
                Ще го мисля... В момента тръся адвокат с опит в тази материя...

Коментар

Доколкото аз го разбирам, тук става въпрос за спиране движението по конкретна сделка. А това за искане от всички собственици си е условие по дефиниция. Дали пък във Варна не е имало практика да се продава „на парче“ идеални части и тя да е прекратена? А без юрист по никакъв начин няма стане, то това няма какво да му се мисли.

Коментар

Така си е - затова и в момента търся инфо за юрист с добър опит в сферата...

Коментар

И аз имах спор с общината с общинско място с отстъпено право на строеж. Много е важно да се види колко е отстъпеното право на строеж. В моя случай в стария нотариален акт не беше упоменато че го притежаваме, но в общината си имат документи и пише че сме купили за цялото място. Обаче имало случай да се закупува ОПС само за площа на застрояване. Така имате право да ползвате само имота, но не и останалия парцел. Дядо ми когато е закупувал имота от общината, не са продавали земята, но ОПС давало собственост на всичко над земята. Много е тънък момента че ОПС може да се наследява. Примерно ако се продаде имота след като е завършен, ОПС не може да се продаде и така се връща пак към общинската собственост. Наследствеността между съпрузи също губи правото на ОПС. Вижте в общината на какво ОПС имате право и тогава мислете по-нататъчните действия.
                      Имам гаражи също в ОПС и за тях сме закупили само площа на застрояване на гаражите. Нямам права над останалата част от имота. Общо сме 17 гаража, два от които моите. Целия имот е около 15дка, но пустее. Ако беше да имам право и на част от терена, то тогава трябваше да ползвам почети 2 дка от земята.

Коментар

Абе пуснахме едно възражение - ще видим какво ще отговори официално общината, защото в момента има единствено един протокол, отразяващ недействителни 'факти'...
                        А вече с официално становище може да се занимават адвокати и т.н.

Коментар

Вървете и вижде какво ОПС притежавате. Ако парцела е примерно 1000кв.м, а сградата е построена на 300кв.м, може да е закупено ОПС само за 300кв.м. Така всеки от собствениците притежава % от 300кв.м ОПС и то само ако са закупили апартаментите преди тяхното окончателно завършване (първи собственик). При продажба се губи този % ОПС.
                          А ОПС в момента се издава за конкретно строителство за земята.

Коментар

Къде се проверява това? В моя нотариален акт пише - % идеални части от правото на строеж върху парцел идентификатор еди какъв си...
                            В кадастъра под този номер се води целия парцел с прилежащите части, а не само площта под блока...
                            Дали тази информация е достатъчна?

Коментар

Бъркате изначално теорията. Вземете нот. акт., оригиналните проекти и актуална скица. Отидете при гл. архитект на района, ако има нужда и при адвокат, и нещата ще станат ясни. Там всичко е написано.
                              Ако имате законен паркинг, изграден по проект, нямате грижи. Но ако само паркирате на "свободно място", което няма статут на паркинг, нямате основание за претенции. Ако сте си направили сами вратата, подлежи на демонтаж. Най-малкото пожарникаря ще ви накара да го направите. В Сф на маса паркинги им махнаха огражденията за да има път за евакуация и достъп за гасене.
                              0885600006 - Чичо Коце

Коментар

Всичко е записано, и направено, но преди 40години.
                                По думите на главния стоителен инженер на Варна по него време (съсед) са обсъжани два проекта - мястото да е градинка, и втория, който е бил приет - да е паркинг....
                                Паркинга е бил асфалтиран на времето с построена ограда и врата... Главния архитект на Варна по него време също е бил съсед в съседен вход. Така, че не вярвам да не са си изпипали нещата - все пак са имали възможност.
                                Обаче нещата и правилата се изменят... Някои неща, които не са били изисквани на времето изведнъж стават актуални и важни. И там може да се крие ключа от бараката. Относно пожарникарите - не вярвам да има проблем, защото пешеходния достъп е безпроблемен и широк, цялата една страна на блока граничи с улица (достъп на пожарна). А дори и да няма преграда във вътрешния паркинг не би могъл да влезе тежкотоварен автомобил - просто няма място за маневри.
                                Тъй-като битката ще е трудна, предпочитам първо да се изясни становището на общината - за какво се борят...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X