Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Статут на вътрешен двор

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Статут на вътрешен двор

Здравейте колеги,
    Живея в блок, в чиито вътрешен двор при построяването му е направен паркинг с около 30 паркоместа. Този двор се затваряше с врата.
    Явно на някой това му е накривило шапката (според някакви общински служители автомобил на някакъв човек заключен няколко часа, докато някой му отвори) и е пуснал жалба.
    Та са се появили някакви общински служители с констативен протокол, убеждаващ ни, че трябва да демонтираме вратата, защото било общински паркинг.
    Земята на двора е общинска, а правото на строеж върху нея - наше (пише го в нотариалния ми акт - право за строеж върху % идеални части от парцела, включително двора/паркинга ).
    Има ли опитни в това дело тук - какви са най-оптималните стъпки за последващи действия за запазване на двора като вътрешен паркинг (мястото е доста терсене откъм спиране)...
    Оспорване констатацията? (ами тя земята наистина към момента е общинска, въпреки, че правото за строеж е наше).
    Закупуване на земята (има ли някой инфо за цената на общинската земя прилежаща към имот, върху която собствениците имат право на строеж?) ?
    Или проект за паркинг, който 'да построим' (с една дума да подменим оградата и да оправим вратата), но който легализира положението?
    Става въпрос за напълно легални предложения.
    Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
    Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

От: Статут на вътрешен двор

Единствения, според мен шанс, е да закупите земята.

Коментар

Купувате земята, ако изобщо ви разрешат. Друго решение не виждам.

Коментар

Другото решение (навярно по-евтино, но по-бавно) навярно е съгласуване 'да си построим паркинг' - все пак имаме право на строеж точно върху тази земя.
        Но съм съвсем лаик в тази област, та затова търся съвет от хора, които навярно са минали по този път...
        Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

Първоначално публикуван от slowtraveler Преглед на мнение
          Другото решение (навярно по-евтино, но по-бавно) навярно е съгласуване 'да си построим паркинг' - все пак имаме право на строеж точно върху тази земя...
          Нямате право на строеж върху вътрешния двор. Може би ще стане по-ясно, ако си спомниш разговорния термин "петно за строеж". Та "петното" е било само за земята под сградата.
          Suzuki Jimny, 1.3, 2009

Коментар

...'да си построим паркинг' - все пак имаме право на строеж точно върху тази земя...
            Не съм минавал по този път, но имаш право на строеж за точно определено нещо, а не за каквото си искаш - в случая, доколкото разбирам, е само за жилищна сграда.

Коментар

Първоначално публикуван от Danika Преглед на мнение
              Нямате право на строеж върху вътрешния двор. Може би ще стане по-ясно, ако си спомниш разговорния термин "петно за строеж". Та "петното" е било само за земята под сградата.
              В нотариалния акт пише - % от идеални части от правото на строеж върху поземлен имот с идентификатор еди-какъв си. В кадастъра под този идентификатор се води не само петното на блока, а и прилежащите части - двора, с общата площ, заета от блока, двор и още една част...

Коментар

Жоро, имате учредено право на строеж на сграда върху общинска земя. С построяването на сградата, това право е изчерпано. Ако искате (и има възможност) да построите нещо друго върху същия поземлен имот, собственикът на земята трябва да ви учреди ново право на строеж за това конкретно нещо.
                Suzuki Jimny, 1.3, 2009

Коментар

Да, но парцела е един... Та затова и си мислех дали би била успешна стратегия да се поиска право на строеж на паркинг върху част от останалата част на парцела...
                  Защото покупката на земята май е загубена кауза ... Да накараш 60 апартамента да платят - не ми се струва реално...
                  А и най-вече - във Варна няма наредба и общината няма да приеме решение да продаде земята.

Коментар

По принцип, при учредяване право на строеж върху чужда земя, би следвало да се определи каква част от земята ще има обслужващо предназначение по отношение на сградата. Можете да проверите каква е частта във вашия случай. Защото "вътрешен двор" звучи много общо - не е ясно каква е площта, само вашата сграда ли обслужва и т.н.
                    Suzuki Jimny, 1.3, 2009

Коментар

Площта на двора на око е около 20-30% от общата площ на парцела и обслужва само нашата сграда - Г-образен блок, третата страна - 2м висока ограда/денивелация към двора на съседна къща, четвъртата страна - улицата.
                      Последно редактирано от slowtraveler; 26-03-14, 20:45.

Коментар

Другото решение (навярно по-евтино, но по-бавно) навярно е съгласуване 'да си построим паркинг' - все пак имаме право на строеж точно върху тази земя.
                        Но съм съвсем лаик в тази област, та затова търся съвет от хора, които навярно са минали по този път...
                        Построете нещо по така - мол - магазин - офис сграда.
                        When I'm good, I'm very good. When I'm bad, I'm even better!

Коментар

Или просто да сключите договор с общината за НАЕМ на земята(паркинга) и в договора да уредите нещата с ограда/порта и т.н., така няма да има сърдити от общината.
                          Бъдете живи и здрави!

Коментар

Първоначално публикуван от persuader Преглед на мнение
                            Построете нещо по така - мол - магазин - офис сграда.
                            Хаха - и ше паркираме на 'дедовия'
                            Тъпотията е била, че в кооперацията са били проектирани 64 паркоместа - 32 гаража на нулево ниво и още толкова - на -1...
                            Ама някои ревнали, че трябвало да има повече апартаменти, та затова сега имаме огромни мази и тавански помещения, ама без гаражи

П.С. BatGeorgeone, да, това е идея - ще трябва да проверя възможностите...

Коментар

Само внимавайте да не спечели някой друг обществената поръчка за отдаване под наем и да почнете и да си плащате че спирате там.........

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X