Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Силиконов прах - колко е вреден?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Силиконов прах - колко е вреден?

Здравейте,
    причината да подхвана тази тема са котешките тоалетни. На моя дивак по принцип му вземам натурална постелка от пресовани борови гранули. Проблема, е че доста често се сменя, никак не е евтина, а и за капак не се продава тук в Козлодуй, а се налага да ползвам куриери. Самите пълнежи си тежат и като краен резултат се получава сума от около 70лв на месец. В местните магазини са най-разпространени силиконовите тоалетни (на практика са от силикагел), а и доста ги хвалят като дълготрайни и немиришещи. Взех да пробвам за един месец и се оказа точно така, но проблема беше, че всеки път като се разрови котето и се вдига прах от силикагела, който се усеща в цялата стая. Това няма как да не е вредно, та вече пак сме на борова дървесина, но си мисля, ако тоя силикагел се промие и изсуши, дали няма да е безопасно за здравето да се ползва? Гледам навсякъде в описанията за силикагела пише "Нетоксичен, биоразградим, екологичен", а на места пише и че не отделя прах. Да взема да пробвам и с такъв ли... ама защо ли ми се струва, че си е същия.
    Междувременно гледам американците произвеждат тоалетни от царевица, ама и там са едни цени - 12кг е 80лв, но пък твърдят че издържа 2 месеца при 2 котки. Значи за една - 4 месеца
    Седя и си мисля... по едно време усещам, че само седя...

От: Силиконов прах - колко е вреден?

Хм , модерна работа ... навремето като гледах маца в къщи ( 6 г. ) в една пластмасова кутия и нарязвах вестник. Миризма няма.
    На нас клиренс ни трябва , не скорост

Коментар

Първоначално публикуван от aldr Преглед на мнение
      Хм , модерна работа ... навремето като гледах маца в къщи ( 6 г. ) в една пластмасова кутия и нарязвах вестник. Миризма няма.
      Миризма има, но не я долавяш, защото обонянието ти свиква с нея!
      Когато помагаш на другите, помагаш на себе си.
      Стефан Арзатов

Коментар

Силика гелът е хигроскопичен. Ако си забелязал, използват го и в опаковките на електронни, кожени и т.н. изделия, за да отнема влагата докато стоката кибичи в очакване някой да я купи. Ако "промиеш" котешката тоалетна, не е ясно какво ще остане от гранулите и дали ще поемат после котешката урина.
        В БГ пътната безопасност се решава със знаци 40 км/ч.

Коментар

Да, знам къде се използва, ама като изсъхне мисля, че ще си възстанови свойствата.
          Междувременно поръчах от "царевичната" тоалетна. Оказа се, че и австрийците произвеждат, пък тяхната е точно на 1/2 цена от американската. Засега поръчах от американската, после от австрийската да видим дали има разлика.

Коментар

Според Американската асоциация за предотвратяване жестокостта спрямо животни, силикатите в котешките тоалетни са инертни, минават и заминават без да взаимодействат.
            Кристалната силика е вредна, но в котешките тоалетни се ползва друг вид, синтетичен аморфен силикат който не причинява силикоза и т.н.
            Добавят се заради абсорбиращите им свойства, без него ще абсорбира по-малко. Има и "безпрашни" (dust-free) котешки тоалетни.

Екологични алтернативи, освен млените царевични кочани, са пелети от вестник, млени фъстъчени шушулки, обработени портокалови обелки, зърно, борови или кедрови стърготини. Може да се ползва и разновидност пясък който е за детски пясъчници (той е по-фин от пясъка за строежи). Самите котки предпочитат материал с финна и лека структура, по възможност неароматизирани.

Практични са гранулиращите вещества (clumping litter)

Когато котката пишка върху гранулите те образуват буца, и така мокрото може директно да се махне. Така хем отстраняваш миризмата, хем е по-пестеливо отколкото да изхвърляш всичко. Има икономичен вариянт ежедневно да се махат буците и да се добавят гранулки за да се запазва нивото (ако има твърде малко гранулки почват да се формират локвички), така кутията не е нужно да се сменя около месец, чак тогава се опразва и се мие изцяло.

В интернет има доста слухове за вредността на глинените гранули, но няма документирани случаи на вредни последици от последните 20г за които те се ползват. Гранулиращите вещества не трябва да се дават на малки котенца, защото те ядат всичко. Ако възрастна котка започне да яде от гранулите, трябва да се води на ветеринар, защото това е болестен симптом породен от липса на хранителни вещества.

Съществено е също да ползваш популярни марки, а не случайни неща.

Коментар

Значи да съм спокоен за праха. Макар, че щом е прах... Ще ги видя тези царевици и ако не съм доволен минаваме на "безпрашни" силиконови

Коментар

Мда, или много ядем или ни е много рекламата. Гледам съм пуснал темата на 03.11, да речем с поръчката още 2-3 дни. Днес е 08.12, т.е. почти за един месец и царевицата вече е почти неизползваема. Колкото и да се чисти, започна да мирише. Котака се мъчи да рови отстрани. Ще се връщаме на силикона. Сега проблема е, че единствената която намерих да пише изрично, че не отделя прах е насипна произведена в България. Ако до утре някой не препоръча нещо, отивам в магазина, купувам, промивам и така

Коментар

Прахът вероятно е силикатен, а не силиконов. Заглавието ме накара да отворя и прочета.
                  LZ1AIV

Коментар

По-добре си научете котките да ходят в тоалетната.
                    Вярно е че повече им харесва да си изровят дупка, а не да лъзгат лапите по порцелана или плочките, но с хигиената е песен.
                    Казват че където искаш да ходи котката, трябва да сипеш белина. Установих, че наистина е така.
                    Може и да не е белина, а някакъв препарат, който да маскира тяхната миризма.
                    Те затова и копаят дупки и заравят. За да маскират миризмата си.
                    Имал съм котки цял живот. С кутии и сандъчета съм приключил преди 20 години.
                    Котарака който ми е в апартамента (не аватара ми, той е на вилата), пикае в сифона на душкабината и ака в един от ъглите и.
                    Лесно се мие, а голямата беля със салфетки от най-евтините заминава в тоалетната.
                    Преди всяко миене пръскам с някакъв препарат с пръскалка и изплаквам с душа.
                    Дори препарат за стъкла става.
                    Предишният ми котарак умря на 16 години и ходеше в самата тоалетна, разкрачвайки се на краищата. Само дето не умееше да си пуска водата.
                    Малко хора, освен приятели и близки които са го виждали ми вярват.
                    Your conscience is all you can take to your grave.

Коментар

Това при мен не е опция, защото първо трябва да науча ротвайлера да не гони котката. Ако догодина успея да направя новата къща, то няма да имам проблем, но засега това е положението.

Коментар

В къщи използваме за нашия котарак тоалетна от бентонит- Може би е малко по-прашна от силиконовите, но като че ли повече време издържа и котарака си я харесва повече. Като сложим силиконова често си свършва ''работата'' извън нея.
                        На сърбела майката му е чесането.
                        Борислав Борисов Русе О885 О37815

Коментар

Явно си има кучета, които не се научават.
                          На вилата имам три песа. Два от тях въобще не отразяват котарака, обаче третия (БОК), вече трета година не може да свикне да не скача по мрежата като минава аватара ми.
                          Разбирам те.
                          Your conscience is all you can take to your grave.

Коментар

Първоначално публикуван от asenv Преглед на мнение
                            Прахът вероятно е силикатен, а не силиконов. Заглавието ме накара да отворя и прочета.
                            Сигурно е така. На пликовете обаче пишат силиконови, ама като знам колко време мина докато се научат, че процесорите се правят от силиций, а не от силикон...

Първоначално публикуван от borko_ruse Преглед на мнение
                            В къщи използваме за нашия котарак тоалетна от бентонит- Може би е малко по-прашна от силиконовите, но като че ли повече време издържа и котарака си я харесва повече. Като сложим силиконова често си свършва ''работата'' извън нея.
                            Моя дивак няма проблем с никаква тоалетна - досега пробвахме всякакви, включително бентонит. Културен съм го намерил. Аз имам проблем със силиконовите (силикагелните). Най са удобни, само да намеря безпрашни. Сега поръчах Силикагел пълнеж за тоалетна "Karlie - Percato Premium", немски, "Супер премиум клас!", демек турбо силикагел, да видим.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                            X