Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Барбекю на газ и вулканични камъни?!?

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Барбекю на газ и вулканични камъни?!?

    Имаме едно барбекю на газ с две горелки и работи с вулканични камъни. По принцип го имаме от мноого отдавна, но по една или друга причина не е ползвано .
    Та взехме му на това чудо вулканични камъни (Campingaz, ако има значение), взехме два пакета (лакомия ), че с един нещо не ни се видяха добре напълнени съдовете при горелките. Палим го, напича се много добре (термометъра показва 290 градуса, то до толко си може ) и после изключваме газта (поне по инструкции е така) и слагаме да печем, ама мъкАА. Температурата сякаш бързо му пада и държи няк'ви керливи 120 градуса .
    Та се чудя, ние ли нещо бъркаме или камъните нещо не са добри .
    Някой ако има опит с подобно барбекю, ще се радвам да обменим опит.
    Страхът от свободата е един от основните страхове на човека. И все пак той иска да бъде свободен.
    И в същото време я ограничава-застраховки, ипотеки,
    вярвания, обичаи, религии, общности, идеологии, догми, политически движения...

  • #2
    От: Барбекю на газ и вулканични камъни?!?

    Преди две години си взехме такова барбекю на газ, но и ние сме го ползвали 5-6 пъти от тогава. Не съм недоволен, но и няма какво особено да го похваля. Доста по-чисто се работи отколкото на въглища. Не се усеща миризма на газ.

    Реално, ако със дървените въглища използваш разпалваща течност ще мирише повече.



    Предварително го оставям затворено да се нагрее до 300 градуса и да се позачервят камъните. После отварям капака да спадне температурата до нормалната, защото ако веднага сложиш пържолите се палят камъните и става страшно...

    До колкото знам, камъните са за да акумулират топлината и да я отдадат по-равномерно нагоре.

    Това за изключване на газта не съм го чел. Аз през цялото време си поддържам температурата и газта си върви, но намалена наполовина. Запалена, разбира се.



    Не затварям капака, а на горната решетка слагам зеленчуци. Сега като си мисля, ако затвориш капака може и да почне да се усеща мирис на газ.

    Коментар


    • #3
      От: Барбекю на газ и вулканични камъни?!?

      Първоначално публикуван от mohera Преглед на мнение
      Имаме едно барбекю на газ с две горелки и работи с вулканични камъни. По принцип го имаме от мноого отдавна, но по една или друга причина не е ползвано .
      Та взехме му на това чудо вулканични камъни (Campingaz, ако има значение), взехме два пакета (лакомия ), че с един нещо не ни се видяха добре напълнени съдовете при горелките. Палим го, напича се много добре (термометъра показва 290 градуса, то до толко си може ) и после изключваме газта (поне по инструкции е така) и слагаме да печем, ама мъкАА. Температурата сякаш бързо му пада и държи няк'ви керливи 120 градуса .
      Та се чудя, ние ли нещо бъркаме или камъните нещо не са добри .
      Някой ако има опит с подобно барбекю, ще се радвам да обменим опит.
      Ползваме много интензивно подобен уред, скара с вулканични камъни, от около 12 години. От оргиналната конструкция май само алуминиевия кожух с капак е останал. Ламаринената горелка я смених с чугунена от гръчко, скарата с неръждавейка Ф8(жесток резултат!!!) и подложната ламарина също с неръждавейка 1,5. Грешка е да изключвате газта, когато печете, поради изстиването на системата. Не случайно би трябвало да имате "врътки" за регулиране пламъка на горелката. Добре наредените камъни и състоянието на ламарината над горелките (на която са наредени камънаците) гарантират чудесни резултати. Не случайно есенес, гостите ми пристигат с по един чувал чушки за печене. Пържолите башка...Натиснете снимката за да я уголемите

Име:20120730_155603[1].jpg
Прегледи:1
Размер:186.3 КБ
ID:5395483
      Последно редактирано от asenv; 30-07-12, 15:07.
      LZ1AIV

      Коментар


      • #4
        От: Барбекю на газ и вулканични камъни?!?

        Ами на "корубината" му има едни инструкции, дето кават, че като дигне температурата да се изключи/спре газта . Иначе хартиените инструкции, един ги господ знае къде са, че това е на поне 10г барбекю, нищо че е като ново .
        А иначе пробвахме и да не спираме газта, а само я намаляме, но така пак е слабо, ако пък я увеличиш, въпреки плътно наредените камъни, излизат пламъци над камъните и пак не е добре.
        Вчера даже с едни пилешки пържоли, дето по принцип се пекат доста по-лено от свинското, едвам ги е жарнало, е то и електрическата скара бяхме оп'нали, че имаше към 150-ти наща за печене.

        А иначе доста по-чисто ми изглежда за работа.
        Трябва да се сетя да му щтранкна няколко снимки отвечер след работа.
        Страхът от свободата е един от основните страхове на човека. И все пак той иска да бъде свободен.
        И в същото време я ограничава-застраховки, ипотеки,
        вярвания, обичаи, религии, общности, идеологии, догми, политически движения...

        Коментар


        • #5
          От: Барбекю на газ и вулканични камъни?!?

          камъните се затриха нейде и бяха заменени от парче неръждавейка.
          От тогава - проблеми йок.

          Коментар


          • #6
            От: Барбекю на газ и вулканични камъни?!?

            Първоначално публикуван от mohera Преглед на мнение
            А иначе пробвахме и да не спираме газта, а само я намаляме, но така пак е слабо, ако пък я увеличиш, въпреки плътно наредените камъни, излизат пламъци над камъните и пак не е добре.

            Дали пламъците са от газта? Дали не са от мазнината, която попада на много нагорещените камъни?

            Ако веднага от 300 градуса отворя капака и сложа месото и при мен става мазало - дим, пламъци, овъгляване...
            Трябва след като камъните си достигнат температурата да се отвори капака и да се почака 5-10 минути докато стане нормална температурата. Не знам колко е, но горе-долу да можеш да издържиш 3-5 секунди с ръка на около 5 см. от решетката.

            Коментар


            • #7
              От: Барбекю на газ и вулканични камъни?!?

              Първоначално публикуван от Felix Преглед на мнение
              ... Дали не са от мазнината, която попада на много нагорещените камъни?

              Ако веднага от 300 градуса отворя капака и сложа месото и при мен става мазало - дим, пламъци, овъгляване...
              Трябва след като камъните си достигнат температурата да се отвори капака и да се почака 5-10 минути докато стане нормална температурата. Не знам колко е, но горе-долу да можеш да издържиш 3-5 секунди с ръка на около 5 см. от решетката.
              Именно. Грешката идва почти винаги от прегряване на скарата. При намазване с парче сланина първоначално, не бива да избухват пламъци. Същевременно трябва да си "цвърчи" добре .
              LZ1AIV

              Коментар


              • #8
                От: Барбекю на газ и вулканични камъни?!?

                Амиии специално тея, последно пробвано, пилешки пържоли нямаше какво да пускат, че да го палят. Пламъците идваха от дюзите/горелката (това като се увеличи газта)

                Ей го на преди малко го снимах


                Това не го фокосирах добре ама се чете






                Това е между скарата отгоре и камъните


                Страхът от свободата е един от основните страхове на човека. И все пак той иска да бъде свободен.
                И в същото време я ограничава-застраховки, ипотеки,
                вярвания, обичаи, религии, общности, идеологии, догми, политически движения...

                Коментар


                • #9
                  От: Барбекю на газ и вулканични камъни?!?

                  Това е инструкция за запалване на скарата, а не за печене на продукти. В общи линии ако след няколко опита не успееш да запалиш скарата с вградения пиезокристал, затваряш газта и чакаш малко (5min)да се проветри коша да не ти гръмне в лицето. Понеже моя кристал сдаде багажа преди 8 години, купих си една горелка (паля и камината зиме), с която през един от страничните отвори подавам пламък и тогава пускам газта.
                  Печенето се извършва на средна температура ~ 1800 C, като основния принцип го споменах по-горе (сланината).
                  P.S. Пробвайте преди печенето да хвърлите щипка дъбови стърготини върху камънаците. Ще има изненадани от вкуса.
                  Последно редактирано от asenv; 30-07-12, 21:00.
                  LZ1AIV

                  Коментар


                  • #10
                    От: Барбекю на газ и вулканични камъни?!?

                    Благодарско за напътсвията и съветите .
                    Следващия път ако се сетя ще снимам по време на работа, дано й хванем цаката.
                    Страхът от свободата е един от основните страхове на човека. И все пак той иска да бъде свободен.
                    И в същото време я ограничава-застраховки, ипотеки,
                    вярвания, обичаи, религии, общности, идеологии, догми, политически движения...

                    Коментар


                    • #11
                      От: Барбекю на газ и вулканични камъни?!?

                      Темата е много стара, но колеги тези дни си купих газово барбекю и не мога да разбера трябва ли му редуцир вентил и какъв....В магазина ми казват да го регулирам директно от крана на бутилката, а в интернет чета на някои оферти, че трябва....

                      Коментар


                      • #12
                        Колега, задължително трябва да имаш редуцир вентил и то на ниско налягане, различните газови барбекюта работят на 30 или 50 mBAR , милибара! Ако пуснеш газово барбекю на високо налягане има огромна опасност да се запалиш, както и почти сигурно ще стопиш крановете и барбекюто ще е за кофата. Относно барбекютата с лава камъни, такива вече не се произвеждат в Германия, спряха ги защото се оказа вредно излъчването на камъните, както и това че по тях полепва много изгоряла мазнина, която многократно се затопля и изпаренията са канцерогенни. По-добре използвайте газови барбекюта с чугунени плочи или скари, пак задържат много добре топлината, но няма тези изпарения от лава камъните.Поздрави

                        Коментар

                        Активност за темата

                        Свий

                        В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                        Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                        Зареждам...
                        X