Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Конвектор?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Конвектор?

Здравейте!
    Извинявам се за въпроса - на който му се занимава, нека сподели това, което знае за конвекторните печки! Какво ги отличава от обикновените вентилаторни печки например? Дали може да се разчита на по-малко неприятни изненади от към месечната сметка от енергото, в сравнение с горните и т.н.?
    В офиса в кухничката не се отоплява постоянно, а само при необходимост с вентилаторна печка. Та бях се замислил дали ако я заменя с конвекторна ще се постигне като ефект поне по-бързо затопляне, а пък ако се отрази положително и на разхода на ел енергия, би било чудесно!
    Приятна вечер на всички!
    Казано е:
    -"Обичай ближния",
    щото ако заобичаш далечния... баси транспортните разходи!

От: Конвектор?

Прочети в гугъла за конвекторни радиатори АДАКС.Има много изписано.
    Поздрави
    К мирной жизни не пригоден.
    Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
    ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

Коментар

Мисля, че откъм ефективност не са по-добри от духалките, но аз ги предпочитам, тъй като почти не вдигат шум и затоплянето е по-комфортно, ако въобще има такова понятие.

Коментар

Това, което разбрах, от първи прочит ( поправете ме, ако греша някъде ):
        - От към ефективност са си като обикновен ел. уред - т.е., каквато мощност му пише, толкова и консумира.
        - Не мога да разчитам на него, че ще ми затопли помещението по-бързо от духалката.
        Което и обезмисля закупуването му, при положение, че ще се използва рядко и за малко!
        Успешна седмица на всички!
        Казано е:
        -"Обичай ближния",

Коментар

И не на последно място - доста по-скъпи от добра духалка.
          подаръци за мъже от FACOM
          промоция на читави инструменти

и на хоби такива

тел. О879 Ч8Ч 2З5

Коментар

Първоначално публикуван от maystor Преглед на мнение
            И не на последно място - доста по-скъпи от добра духалка.
            Зависи от конвектора. ADAX са скъпи, да, но има и доста по-евтини. Нагревятеля им се нагрява до към 80 градуса, и толкоз. Не шуми и сам си регулира температурата. Стопля толкова бързо, колкото и духалка със същата мощност. Не вярвам да има повече от 10-ина процента разлика в изхарчения ток, освен ако духалката освен да духа и свети.

Вкъщи навсякъде съм с ADAX. Според мен цените им са попресилени спрямо това, което има вътре, а то е един дълъг нагревател с ламели+електронен терморегулатор. От друга страна нямам поводи за оплакване, освен гадните потенциометри, които подменям на 2-3 години.
            Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Значи при електрическите нагреватели нещата си остават константни що се отнася до консумация и КПД ,тои стндарта за домашно ползване си е до 2 киловата,а в какъв корпус ще е събран и навит кантала т,ест нагр, е друг въпрос.Плюса на духалките е че са компактни и по бързо обработват въздуха в помещението.Минусите са шум от вентилатора които с течение на времето става и все по шумен,кратък живот на същия защото са на втулки а не с търкалящи лагери , и др. че постоянно се затлачват с пепеляк.Два киловата консумира двакиловата отдава, същото като и с конвектора,само че тои безшумен и по надежден. При маслените радиатори може да се очаква по голяма икономия поради инертността на течността в него , но това вече е др. песен.

Коментар

Първоначално публикуван от andro_3j Преглед на мнение
                Значи при електрическите нагреватели нещата си остават константни що се отнася до консумация и КПД ,тои стндарта за домашно ползване си е до 2 киловата,а в какъв корпус ще е събран и навит кантала т,ест нагр, е друг въпрос.Плюса на духалките е че са компактни и по бързо обработват въздуха в помещението.Минусите са шум от вентилатора които с течение на времето става и все по шумен,кратък живот на същия защото са на втулки а не с търкалящи лагери , и др. че постоянно се затлачват с пепеляк.Два киловата консумира двакиловата отдава, същото като и с конвектора,само че тои безшумен и по надежден. При маслените радиатори може да се очаква по голяма икономия поради инертността на течността в него , но това вече е др. песен.
                КПД-то на нагревателен уред като тия двата, освен от друго зависи и от температурата, с която работи нагревателя. Понеже греем въздух - ниска температура + голяма площ = голямо КПД по отношение на топлене на въздуха. Щото можеш да сложиш и 20 100 ватови крушки, вместо 2 киловатов конвектор или духалка, ама ония ще топлят повече стените и дрехите ти отколкото въздуха.

При маслените радиатори няма никаква икономия. Инертността не значи икономия. Интегрирай всичко изхарчено за цял ден, и разлика няма да има никаква.
                Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Отоплителните електроуреди имат КПД близко до 100%. На практика фирата от употребата на електроенергия се изразява основно в отделяне на топлина. А в случая това е полезна можщност, а не фира.
                  Като погледнем:
                  Конвектор с пасивен въздухообмен има КПД близко до 100%
                  Духалка с вентилатор има КПД близко до 98-99% - все пак и вентилатора харчи ток, който не топли. Но колко е този ток? 10-20-30 вата...
                  Маслен радиатор - като конвектора но въздъхът около него почти не циркулира, така че ефектът от него се усеща по-късно от колкото от конвектора иначе в дългосрочен план КПД-то им е почти еднакво - почти 100%.

Усещането от 3-те вида електроуреди е различно:
                  Масленият радиатор топли предимно себе си. Трябва да го гушнеш за да се стоплиш... или да изчакаш няколко часа.
                  Духалката бързо обръща въздуха. Затова създава усещане за течение, което е особено неприятно преди да се е постоплил въдуха в помещението. Затова хората мислят, че са слаби - въртят в началото студен въздух.
                  Конвектора е по средата - върти въздуха, но по-бавно от духалка. Затова създава по-бързо усещане за комфорт.
                  Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

Коментар

Първоначално публикуван от Alexfield Преглед на мнение
                    Отоплителните електроуреди имат КПД близко до 100%.
                    Купи си една светеща печка 2 киловата, и като си стоплиш въздуха в стаята с нея, ела ми се обади. За разнообразие можеш да я насочиш и към прозореца, белким стоплиш времето навън.

Аз и горе казах - ако искаш да топлиш въздуха, а не стените, трябва ти нагревателен уред, дето работи на ниска температура. Ако искаш вместо въздуха да топлиш стените (а те да топлят въздуха, но доста по-бавно) - взимаш си уред с нагревател на висока температура (светещ).

В единия случай преобладава директния топлообмен между нагревателя и въздуха, а в другия - инфрачервеното излъчване.

Има един съществен момент - насочи светещата печка към стената под прозореца, ако тя хваща мухъл, и проблема с мухъла ще изчезне.

Коментар

Спарки, все пак условието на задачата беше духалка срещу конвектор.
                      От друга страна и светещата печка има КПД близко до 100%, но все пак по-малко, защото излъчва светлина, която не е топлина. Сега, ако я сложиш срещу прозореца ще имаш загуби, но не от лошо КПД на уреда, а от неправилна експлоатация - зорлем да губиш произведената топлина.
                      За всеки отделен случай може духалка, маслен радиатор, конвектор, лъчева печка и т.н. да са добри и не.
                      Духалката, например, е добра да си я сложиш под бюрото да ти топли краката.
                      Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

Коментар

конвектора е едно много добро решение, когато се търси постоянна температура, уют и тишина... а и безопасност за скоро проходили мъници!
                        Какво отличава марката Адакс от другите конвектори? Отговора е: 3 неща!
                        Може да се закупи от една единствена фирма легално и с гаранционен сервиз... 5 години ли беше?;
                        Високата цена;
                        Прецизния терморегулатор;

та именно с последното се отличават най-много от всички други конвектори... повярвайте ми, нагласен на 22 градуса, прави 22 градуса.
                        за справка мога да ви кажа разликата в цената на един и същи модел с "прост" терморегулатор тип би-метална пластина, където пише мин, комфорт, макс и "умен" терморегулатор, който цепи градуса до една десета - 80лв.

в спалнята съм с едно смешно конвекторче адакс 600ватово... спалня 11 квадрата... кеф голям, конвектор малък, изолация и дограма налични, ЕВН сърдити... ама какво да се прави, пълно щастие няма!

Догодина и в склада (северната ми спалня) ще подпра стената с едно конвекторче пак под прозореца, но мисля да е малко над киловат, че там стената е голяма и да не падне... може и да е от ония фешън изпълненията, че да ходи на полилея!

пък маслен радиатор... не благодаря! сервизите ми са нови, има няма на две години, та излишни чинийки за под радиатора нямам... че и естествен паркет настъпвам и не ща да го цапам с масла... а и рекламите добре си продават ароматизаторите, не ща да ми мирише на масло!

Духалка? Не мерси! искам поне у нас да ми е тихо...

А като порасна, ще си направя камина и водно подово...

Коментар

+1 Имам нещо подобно,мисля че е Шведско само че 1 кв, от повече от 10 г. и не бих се разделил с него,вярно че беше скъпичко за времето си,някъде около 300лв но се е изплатило многократно от тогава.
                          Кия Спортидж 2000тди
                          Всеки шут отзад-е крачка на пред

Коментар

Първоначално публикуван от alex_serviz Преглед на мнение
                            ....В офиса в кухничката не се отоплява постоянно, а само при необходимост с вентилаторна печка. Та бях се замислил дали ако я заменя с конвекторна ще се постигне като ефект поне по-бързо затопляне, а пък ако се отрази положително и на разхода на ел енергия, би било чудесно!....
                            Само да припомня дилемата, пред която бях изправен:
                            1. Кое от двете ще затопли по-бързо помещението. Според мен наличната в момента духалка!
                            2. Не от особена важност в случая, защото се ползва рядко и за кратко време, но все пак - кое от двете би имало по-малък разход на енергия. В случая конвектора, ако превъзхожда духалката по икономичност е пренебрежимо малко.
                            Съвсем друг е въпроса, ако ми се налага да отоплявам с ел. енергия някакво помещение за дълго/постоянно и в него ми се налага да прекарвам не-малка част от времето си ( при условие, че не мога да го сторя с климатик ) - тогава безапелационния победител би бил конвектора!
                            Хубава вечер на всички!
                            Казано е:
                            -"Обичай ближния",

Коментар

Първоначално публикуван от alex_serviz Преглед на мнение
                              Само да припомня дилемата, пред която бях изправен:
                              1. Кое от двете ще затопли по-бързо помещението. Според мен наличната в момента духалка!
                              2. Не от особена важност в случая, защото се ползва рядко и за кратко време, но все пак - кое от двете би имало по-малък разход на енергия. В случая конвектора, ако превъзхожда духалката по икономичност е пренебрежимо малко.
                              Съвсем друг е въпроса, ако ми се налага да отоплявам с ел. енергия някакво помещение за дълго/постоянно и в него ми се налага да прекарвам не-малка част от времето си ( при условие, че не мога да го сторя с климатик ) - тогава безапелационния победител би бил конвектора!
                              Хубава вечер на всички!
                              Именно!

Всъщност и по т.1 и по т.2 разликите ще са достатъчно малки за да не са водещи при избора. Остава цената и шума - едното за сметка на другото.

Колко бързо топли един уред = времето по отдадената мощност. Ако духалката и конвектора са с еднаква мощност, понеже и двете са ниско инертни (все пак конвектора е с една идея по-бавен), ще стоплят стаята кажи-речи еднакво бързо.
                              Последно редактирано от sparkybg; 13-12-11, 23:36.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X