Обява

Свий
Няма добавени обяви.

парно с котел на дърва-прегря

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• парно с котел на дърва-прегря

Моля ако някой знае нещо по въпроса да ми отговори.
    Котела е Линд25 /на дърва/и преди няколко дни едва не гръмна./добре че майка е чула врящата вода/.
    По принцип е настроен на 75 град. и досега не е имало проблем.
    Сега обаче е загрял до 120гр. вътре в камерата всичко е било на жар и водата по тръбите е завряла и свистяла като в чайник.
    Може ли някой да ми каже какво е станало за да се стигне до това прегряване, без да се вкл. защитата.
    Благодаря предварително.
    ПП преди месец му смених термостат /който беше изгорял/, който включва помпата при определена темп.
    Последно редактирано от PETER PETRAKIEV; 04-02-11, 20:03.

От: парно с котел на дърва-прегря

Ние имаме същия ling 25d.
    Доста оскъдно като информация. Проблемът може и да е в сменения термостат, в смисъл нещо да е дефектен. Помпата, до колкото разбирам, не се е включила за да достигне тези градуси.
    Къде се намира котела? На едно ниво ли е с радиаторите, понеже ако е на по-ниско ниво би трябвало по естествен път да избута водата.
    Като начало може да погледнете или пробвате с друг термостат. Както и да погледнете помпата.
    Страхът от свободата е един от основните страхове на човека. И все пак той иска да бъде свободен.
    И в същото време я ограничава-застраховки, ипотеки,
    вярвания, обичаи, религии, общности, идеологии, догми, политически движения...

Коментар

Може да е от филтара (цедката) преди помпата ако има монтирана такава може да се е запушила и да не пропуска нужното количество вода да преминава.

Коментар

Такава случка след нормална експлуатация може да се дължи на дефектирал терморегулатор(дето управлява помпата),което е доста често имайки предвид качеството им или забравена отворена някоя клапа за въздух при паленето,щото тогава никой регулатор и помпа не може да смогне и помогне. Ако инсталацията е изградена от многослойни тръби с алуминиева вложка, ще има проблем при ескплуатацията по-нататък. Вътрешния слой на тръбите от високата температура се отлепя и се нагърчва, като прави по тоя начин тапа, която не е възможно да се намери и отстрани.
        диф сеуянин със самоует - www.rif4x4.bg

Коментар

Колега, питай майка ти дали е спирал тока и поради тази причина помпата да не е работила (ако няма UPS).
          LR 90 - 1990, 2.5 TD заменен от Andro160 с 300 TDi
          LR Defender 110 - 2003, TD5
          Honda CR-V II - 2004, 2.0
          тел. 0887 581 738

Коментар

Най-вероятно помпа.

Коментар

Може би наистина клапата за димните газове е било леко отворена /получава се при нагар/ и на някоя от вратите уплътненията пропускат. Заедно с това не се е включила и циркулационната помпа.
              А вентилатора работил ли е в момента на прегряването или е изключил?

На таблото има авариен изключвател с капачка /пластмасова или от бакелит под която се намира червено микробутонче/, който изключва вентилатора при 95 С. Той изключил ли е?
              Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Първоначално публикуван от nedon Преглед на мнение
                Колега, питай майка ти дали е спирал тока и поради тази причина помпата да не е работила (ако няма UPS).
                Колега, не разбрах това коментира ли го с майка ти, а също така и за клапата ?
                ОМ602->Tremec T5WC->Borg Warner 4408E 1:1/2.48:1->DANA30/103.4in/DANA44->29"AT

Коментар

Така не може да се направи диагноза и да се реши проблема.Нищо не знаем за цялата ти инсталация.Опиши подробно какво топлиш,с колко радиатора,кой го е правил,с какво го е правил,каква е автоматиката и има ли дублираща система на ръчен режим.Обитаващите и обслужващите системата обучени ли са за извънредни ситуации.Лично аз помпата съм я включил и забравил вече 3 години и отделно 75 гр. ми се вижда височка работна температура.Аз карам на 60,топля 120 кв.м.+серпентина на бойлер,къщата не е санирана и котела ми е правен(от мен самия).Ефекта е повече от задоволителен.При теб има две хипотези-Да имаш проблем с разнасянето на топлото на разстояние(помпа) и недостатъчна площ на отдаване(малко радиатори и буфери).
                  МБ124 200Д седан 5 скорости 88 год. МБ 124 Е300Д Т 24 в 93 год. ОПЕЛ ФРОНТЕРА А ДБ 2,8ТДИ 95год. Не е проблем че човек е смъртен,проблема е че е внезапно смъртен!

Коментар

Първоначално публикуван от mihov_1969 Преглед на мнение
                    ...Лично аз помпата съм я включил и забравил вече 3 години и отделно 75 гр. ми се вижда височка работна температура.Аз карам на 60,топля 120 кв.м.+серпентина на бойлер,къщата не е санирана и котела ми е правен(от мен самия).Ефекта е повече от задоволителен.При теб има две хипотези-Да имаш проблем с разнасянето на топлото на разстояние(помпа) и недостатъчна площ на отдаване(малко радиатори и буфери).
                    Този котел е пиролизен и под 60 С е извън режим, а под 70 е неефективен. Заради това в указанията за монтаж съветват да се монтира с четирипътен вентил.
                    Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Първоначално публикуван от s_s1 Преглед на мнение
                      Този котел е пиролизен и под 60 С е извън режим, а под 70 е неефективен. Заради това в указанията за монтаж съветват да се монтира с четирипътен вентил.
                      Това съм го пропуснал,сори.Чак се зачудих как вдига тия градуси на дърва.Аз на донбаски едва ги вдигам.
                      МБ124 200Д седан 5 скорости 88 год. МБ 124 Е300Д Т 24 в 93 год. ОПЕЛ ФРОНТЕРА А ДБ 2,8ТДИ 95год. Не е проблем че човек е смъртен,проблема е че е внезапно смъртен!

Коментар

Трудно може да се даде някакъв съвет, бе да се познава схемата на свързване, кръгове, автоматика за защита и т.н. За пиролизните котли оптималния режим е в диапазона 85 - 95 С. Над тази температура се включва автоматично системата за вътрешно охлаждане на котела - при мен е така. При температури под 85 С това означава, че въздушната клапа е напълно затворена и котела работи на минимален режим - за поддържане на определена температура във вътрешния контур - бойлер - котел.
                        Едно вероятностно обяснение на случая може да е следното - при работа дълго време в режим около 60 С, то реално пиролиза няма, а тлеене и образуването на вътрешен, дебел налеп от смолисти отлагания които в един момент се самозапалват и предизвикват неконтролируемо повишаване на температурата. Но, ако при другите системи всичко е изрядно, то следва котела самостоятелно да се саморегулира. Може би причините не са една, а няколко.

Коментар

Ако имаш възможност си купи автоматична циркулационна помпа.Тя работи с термо датчик монтиран близо до водната риза на котела и си регулира оборотите и потока в зависимост от температурата.Баланс вентила също трябва да е близо до котела.Отделно си монтирай автоматична пълначка на системата така ще си сигурен че винаги е пълна освен ако не си с гликол.УСПЕХ!
                          Трябваше да почивам вчера! // Мразя сапунени сериали и фейсбук ,не слушам чалга!NO FEAR!

Коментар

Благодаря на всички включили се по темата. Смених термостата и се оказа филтъра преди помпата запушен. Сега работи добре. Не ми е ясно само защо тази зима вътре в горивната камера се образува този смолист черен налеп и то много, чак залепва вратата на камерата. Къде е проблема?

Коментар

Сурови дърва; ниска работна температура
                              Когато човек говори истината - не се налага да лъже!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X