Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Голям бор за рязане

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Голям бор за рязане

Първоначално публикуван от Стария Преглед на мнение
    Борът вятърът го чупи наполовина но не го събаря никога
    Определено боровете не се чупят,а си полягат с корена навън,просто нямат осова коренна система.
    Конкретния бор може да се подсигури с 3 осигурителни въжета и проблема с опасността ще изчезне...и ще си хвъля борови иглички още дълги години...и ще е красиво,вероятно...

Коментар

Живея в София в блок. При скорошните бури отстрани на блока беше изваден бор, може би 10-15 м висок. Беше изваден целият и корените му се виждаха, не беше пречупен. Това, че е бил в града не е попречило на вятъра да го извади, явно вятъра е бил доста силен все пак, защото една стара върба до него имаше отчупен клон с дебелина близо метър, а върбата я помня от преди от дете и никога не се е случвало подобно нещо - това са 30 години, явно ветровете стават по силни.
      Последно редактирано от gogosi; 25-11-10, 00:18. Причина: повтарящо се изречение
      Jeep Wrangler YJ 5.9 МТ 1990/Suzuki Samurai 1.6 MT 1990/Chevrolet M1028 6.2D AT 1984/Jeep Cherokee XJ 4.0 AT 1997/Jeep Grand Cherokee WK 5.7 AT 2005
      http://www.facebook.com/JeepBG
      LZ1GGC

Коментар

Първоначално публикуван от kokolighta Преглед на мнение
        Колега това на Говедарци бяха смърчове, а не борове. Но иначе беше нещо страшно. Поздрави.
        Абсолютно вярно.Това на снимките са смърчове ,и са със съвсем различна коренова система от БОРА.Както се вижда от снимките корените на смърча са плитки и разклонени на страни,а на бора са дълбоко в земята и не така разклонени.
        0887632135-Краси

Коментар

Хайманата, на село имам 63 годишен бор. Въобще не си и помислям да го сека. Остави дървото да си живее, щом е здраво. Из цялото село има поне още 7-8 на същата възраст и големина. Никой до сега не е паднал и всичките са в перфектно здраве.
          Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Ще взема да го снимам,че вече не съм сигурен-бор ли е,смърч ли е,какво е! И ако се окаже,че е с дълбоки корени,няма да го барам!
            088пет722пет99
            http://www.hydropompi.com/

Коментар

Първоначално публикуван от REGULATOR Преглед на мнение
              Ще взема да го снимам,че вече не съм сигурен-бор ли е,смърч ли е,какво е! И ако се окаже,че е с дълбоки корени,няма да го барам!
              Корените много зависят от почвата надолу. Иглолистните основно местообитават планините, където надолу е скала. Имат предимно хоризонтална коренова система.

Коментар

Много специалисти по боровете, ей...
                От бор до бор разликата голяяяма. Сеща ли се някой колко вида борове има у нас, с декоративните...
                И като коренова система, и като механични качества на дървесината.
                Принципно положение за всички дървета - устойчивостта зависи много дали са расли в насаждение или като единични дървета.
                Друго принципно положение - обема на кореновата система отговаря на обема на короната. Зависи и от песъчливостта и каменистостта на почвата.
                С други думи, дърво, расло единично формира по-ниска и широка корона, по мощна коренова система и по-здрава дървесина (по-тесни годишни пръстени).
                Зависи много на каква възраст е засадено и доколко е увреден централният корен. Дали боледува, наличие на гъби в почвата...
                Нормално е в едновъзрастните гъсти млади насаждения да се наблюдават снеголоми (пречупване на стъблото), при възрастни дървета - снего и ветро вали.

Колега, дай някоя снимка на самото дърво, дето ти пречи.
                Иначе не е проблем да ти дам тел. на специалист.
                Най-елементарното правило за употреба на пълния член е да го слагаш отзад на извършителя на действието!

Коментар

За да ме разбереш правилно виж снимката:Натиснете снимката за да я уголемите

Име:003.jpg
Прегледи:1
Размер:219.2 КБ
ID:5230585

Тук живея и за 20-тината години откак имам/отново/ къщата не смея да си направя ремонт на покрива!
                  Всичко се пълни/разбирай керемиди и улуци/ с листа, иглички, шишарки и дори клони, после замръзва и т.н.
                  Досега са паднали 6-7 бора, които за щастие не засегнаха къщата/два от тях, обаче улучиха много точно гаража!/.
                  В интерес на истината всичките вече не бяха живи дървета, но някои от тях - на всичкото отгоре в чужд парцел.
                  Трябва да знаеш, също така, че се изисква специално разрешение за отрязването, а може и да не ти издадат такова.
                  Ако мислиш, че те застрашава - махай го без много шум и дано нямаш "добри съседи" да те "похвалят".
                  Всеки път при силен вятър ми прилошава от мисълта за евентуалните последствия.
                  Пожелавам ти успех!
                  Life is too short to drive dull cars!

Fight global warming !
                  ... turn on your A/С !

Коментар

Първоначално публикуван от mitkochanev Преглед на мнение
                    За да ме разбереш правилно виж снимката:[ATTACH=CONFIG]273946[/ATTACH]

!
                    Това не е ли на ул. "София"? Като го гледам съвсем спешен е! Аз бих се затичал към отдел "Зелена система" в общината,

Коментар

Първоначално публикуван от Стария Преглед на мнение
                      Борът вятърът го чупи наполовина но не го събаря никога
                      Вярно е защото -главният корен на бора достига до 8 метра дълбочина, а страничните разклонения образуват кръг с диаметър 6 - 8 метра.

Вятъра събаря почти само смърч
                      защото корените му са разположени плитко под повърхността на почвата.

Коментар

Не, но две преки по-нагоре.
                        Както се казва:"ХванАл съм гората!"
                        Жал ми е много за дърветата, само дано някой ден не се наложи да пусна тема в раздела "Закъсали"!
                        Life is too short to drive dull cars!

Fight global warming !
                        ... turn on your A/С !

Коментар

Първоначално публикуван от mitkochanev Преглед на мнение
                          Не, но две преки по-нагоре.
                          Както се казва:"ХванАл съм гората!"
                          Жал ми е много за дърветата, само дано някой ден не се наложи да пусна тема в раздела "Закъсали"!
                          Да, сетих се. Имам доста приятели в района.
                          А този наклонения, наистина е потенциална опасност. Дори и без вятър! Помисли, колко му е изместен ЦТ. Това са няколко тона напън!
                          Падало е такова на метри от катуна ми в планината. В съвсем безветрие. Като земетресение е! Вдигна към 6 метра коренища вертикално.
                          Но пък имахме дърва за огрев за 2-3 сезона.

Коментар

Първоначално публикуван от misho60 Преглед на мнение
                            Вярно е защото -главният корен на бора достига до 8 метра дълбочина, а страничните разклонения образуват кръг с диаметър 6 - 8 метра.

Вятъра събаря почти само смърч
                            защото корените му са разположени плитко под повърхността на почвата.
                            Точно това имах впредвид.
                            0887632135-Краси

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                            X