Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Тютюн за лула /качак/ - домашно приготвен

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #91
    От: Тютюн за лула /качак/ - домашно приготвен

    Доколкото схванах от всичко изчетено не става въпрос за нещо което може да бъде отстранено механически. Трябва да протече ферментация при определени условия с участието на разни бацили. Като с ракията и виното е малко работата. Може да се прецака във всеки момент и етап от оработката. Това което си видял вероятно е подготовката за ускорена ферментация по метода "Кавендиш". Ама той изисква камера с определена влажност и температура .... В моя случай за сега си е чист неуспех. Дали от изходния материал или от обработката - не знам. Ако някой успее- ще казва.
    0888932647

    Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

    Коментар


    • #92
      От: Тютюн за лула /качак/ - домашно приготвен

      Донякъде успях - на места тютюна е тъмно кафяв, зет ми дето е враг на смрадливите тютюни запали и го пробва - каза че хич не мирише а и има някакъв аромат, не е гаден дори е приятен, не знам той как се е получил А тютюна беше доста смрадлив като се запалеше от него, отделно че страшно много лютеше..

      Коментар


      • #93
        От: Тютюн за лула /качак/ - домашно приготвен

        Колеги и аз да помогна с нещо : ако ви е сух тютюна го слагате в голяма купа и отгоре го покривате с мокра кърпа . Той си поема влагата . Ако не се е овлажнил достатъчно мокрите пак кърпата и покривате . Аз също си свивам , но основния проблем е да се намери качествен тютюн . Решението е да намерим начин за зреене в домашни условия . Надявам се някой който е работил в тютюнева фабрика да опише прроцеса с думи прости .

        Коментар


        • #94
          От: Тютюн за лула /качак/ - домашно приготвен

          Здравейте, прочетох всичко до тук, прочетох много други неща, гледах няколко клипа в тубата. През това време обработвах тютюна ми по единствената смислена и бърза схема за мен. Значи основното, което може да се направи вкъщи за обработка на тютюн е 'варене' ( не в тенджера с гъби и други щуротии) и пресоване. Това става лесно, ако се забърза процедурата. Другото много важно нещо е комбинирането на различни тютюни. Моя го вземам нарязан преди няколко дена обработвах ориенталски днес, в момента обработвам нарязан във вид Shag ( много ситно нарязан, като например голден вирджиния в пакетите) вирджиния - смес светла и тъмна. Вирджинския тютюн много пари на езика и е не става за пушене без обработка. Преди малко пробвах и направих смес от недообработената м ивирджиния и обработения ми ориенталски тютюн, в пропорция вирджиния- ориенталски 70:30% оказа се доста добра комбинация ! Сега за обработката, както я правят във фабриката. Те комбинират двата метода в 1, слагат тютюна във, така наречената ферментационна камера, която е под налягане, регулирана влажност и температура 60 С . Там седи около седмица с тези показатели. В домашни условия може да се направи, но поотделно. Значи нарязания тютюн се слага в тави (ако е много една над друга) във фурната на 60 С. Със спрей, като от препарат предварително се овлажнява и през 20 мин се разбърква и пръска непрекъснато. Разбъркването се оказва влажно, по този начин тютюна ферментира по ускорен начин и парливите аромати изчезват. Също така вкуса му се променя и от най-гадния качак става доста добър. Значи първо правите сместа, като вирджиния е основата, и е в по-големи количества 50% + другите са ориенталски или други, ще ги покажа по-долу. Процедурата във фурната с непрекъснато овлажняване на 60 С трае 3 дена за добри резултати. По тази технология потдържате, голямата влажност, която остава между нарязания тютюн, както и температурата, а чрез разбъркването от време на време, се сваля тази температура до оптимална, тъй- като тютюна ще задържа висока температура отвътре. Ако нямате възможност да го гледате определено време и да го бъркате, слагате алуминиево фолио плътно на тавата или го правите в гювеч, с капак, като фурната работи на 60 С. По този начин, няма да изсъхне докато спите или сте на работа и ще продължи да ферментира. След 2-3 дена като го извадите да е леко влажен, тогава го пресовате, с голям натиск на 'плочка' (както намирате тютюна golden virginia за свиване в пакета) пресоването да трае поне 7-10 часа, и да е във хартия за печене. Може да ползвате менгеме може тежести но да са тежки. И това е Сега ще покажа различните сортове тютюн, които може да ползвате. Ползвайте вирджиния за основа на сместта и помнете, че ако не го смесите никога няма да е като на магазина. Ето ги и сортовете:

          Virginia- вирджиния обикновено е сортът, който преобладава в една смес. Въпреки че има доста видове вирджиния, от които да се избира- например светла (bright VA), узряла (matured VA), stoved VA, общо взето, колкото по- светъл е цветът, толкова по- остър, силен аромат има тютюнът, докато по- тъмната вирджиния придава по- дълбоки, богати нотки. Необработените тютюни от този сорт горчат и щипят на езика, докато stoved VA's дразни доста по- слабо.

          Burley- бърли, подобно на вирджиния, е добър базисен тютюн. Той не сладни сам по себе си, но е относително негорчив. Бърли е тютюн, който не трябва да доминира в никакъв случай, затова се използва пестеливо. The "Burley Curse" - проклятието на Бърли- се отнася за способността на този тютюн да подтиска всички други тютюни в една смес. Подчертано ореховият му вкус е донякъде скучен, затова често го ароматизират допълнително.

          Cavendish- кавендиш е група различни тютюни, които обикновено са подсладени, обработени и пресовани. Необработеният черен кавендиш (black cavendish) например се произвежда от сорта Kentucky Green River burley, към който е добавена захар, обработен е на пара и чрез изпичане, което му придава специфичен аромат на карамел. В смесите кавендиш се използва пестеливо, за придаване на плътност или аромат. Когато се цели получаването на сладък тютюн, той може да е основата. Съчетава се особено добре с латакия.

          Perique- перик е „тютюн- подправка” с ясно доловим пиперлив вкус. Произвеждан основно в Луизиана от различни сортове тютюн и обработван в собствения му сок, тай придава характер на вирджиниевата смес, а също и смекчава голяма част от горчивината й. Ако сместа не е чиста VA/Perique blend, той би трябвало да се включи само до степента, в която присъствието му започва да се долавя. Ако сместа е обичайна VA/Perique blend, е допустимо да присъства в по- висок процент, като 10%обикновено е напълно достатъчно.

          Latakia-латакия е турски тютюн, ароматизиран чрез опушване. Сирийската латакия е силна и ярка, докато кипърската е по- мека и дълбока. Това е също тютюн- подправка, който се нуждае от стабилна основа. Смес с 50 % латакия спокойно може да бъде наречена „тежка латакиева смес”. Здравият разум съветва в общия случай да се ползва повече сирийската, отколкото кипърската латакия.

          Oriental-ориенталски тютюн е също тютюн- подправка от източното Средиземноморие- Гърция, Турция. Отделните видове са получили имената си от градовете и регионите, откъдето произхождат- Yenidje, Smyrna, Samsun, Izmir, Drama, Xanthe. Отчасти сроден с латакия, ориенталският тютюн е пикантен и сладък. Този тютюн е основно смес, като дори в случаите, когато има етикет с името на конкретен сорт, например basma, всъщност става въпрос за основната съставка. Тютюневото растение се отличава по своите малки листа. Крайният продукт е със силен аромат и варира по цвят от жълт до кафяв.
          Турският (или ориенталски) тютюн често се ползва за корекция на общото излъчване на една латакиева смес. Отново, ако съдържанието му е 50%, сместа е "heavy Oriental".
          Ориенталските тютюни са основната съставка на английските смеси, заедно с латакия, която сама по себе си е също ориенталски тютюн, обработен чрез опушване.

          Maryland- Мериленд и Carolina cе считат за тютюни- пълнители, придаващи плътност на смес на основата на вирджиния или бърли. Те не са ясно различими, но могат да се ползват за намаляване на щипенето на езика.

          Коментар


          • #95
            От: Тютюн за лула /качак/ - домашно приготвен

            Камера за ферментация на тютюн http://www.seedman.com/wkiln.htm

            Коментар

            Активност за темата

            Свий

            В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

            Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

            Зареждам...
            X