Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Как да изберем сноуборд

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Как да изберем сноуборд

    Вече сте решили да отдадете зимните уикенди на спускане в планината. Може би сте взели и първите си уроци по сноуборд и смятате, че е дошло времето да имате собствена дъска.

    Изборът е голям. Сноуборд дъски се предлагат в много магазини, може да закупите и втора употреба, в зависимост от сумата, която сте решили да отделите. Независимо от цената, когато избирате, имайте предвид това:

    Най-важното при избора на сноуборд дъска е да решите къде и в какъв стил ще се пързаляте. Ако смятате да правите повече трикове, ви е нужна по-къса дъска, ако ще практикувате сноуборд свободен стил (freestyle) за вас е дъската freestyle/freeride. Ако смятате да прекарвате повече време в планините пък ви е необходим по-дълъг сноуборд, известен като freeride или crosscountry.

    Вашето тегло

    При избора на сноуборд голямо значение може да окаже теглото ви, то е определящо за дължината му.
    Много често в характеристиките на дъската производителят посочва препоръчително тегло на сноубордиста.

    Приблизително може да използвате следната таблица:
    Тегло на сноубордиста
    40-50 кг 50-60 кг 60-75 кг 75 кг и повече
    Стил пързаляне:
    Freeride
    135-145 cm 145-155 cm 155-165 cm 165 cm и повече
    Freestyle
    130-140 cm 140-150 cm 150-160 cm 160 cm и повече

    Ако тежите над 100 кг., дъската ви не трябва да е по-къса от 160 см.

    Стил на пързаляне

    От вашия стил на пързаляне зависи избора на твърдост на дъската. Основно правило е, че колкото сте по-добър, толкова по-твърда дъска ви е необходима. Това не означава, че ако сте много добър, трябва да имате най-твърдия сноуборд. Но, ако още не се чувствате уверено на дъската, то по-добре не купувайте твърда дъска. Обикновено на новаците подходждат меки и средни дъски.
    Твърдите дъски се държат добре на твърд сняг. Ето защо всички сноубордисти, каращи в стил racing и carving – са твърди. В същото време, добрата дъска за Halfpipe също е твърда, впрочем, както и добрия сноуборд за boardercross.
    От друга страна, меката дъска е удобна за неголеми скокове и трикове и, което навярно е най-важно, за пързаляне по необработен терен. Мекият сноуборд е подходящ да учите трикове, той се управлява лесно и неизмеримо гладко се пързаля по дълбок сняг.
    Недостатъците на мекия сноуборд са невъзможността да се пързаляте “с остри завои” на твърд сняг. Общата препоръка в дадения случай може да бъде следната: ако не сте закоравял сноубордист и не смятате да участвате в състезания, вземете по-мека дъска.

    Класификация на сноуборда по гъвкавост

    Сноубордът по гъвкавост се различава като:
    Лесноогъваща се дъска (Easyflex). Такива дъски се характеризират с тънък слой дърво под обувките и постоянно намаляващ слой от средата към носа и петата. Такъв сноуборд се огъва без усилие и е идеален за начинаещи и пързалящи се не много агресивно. Тази дъска лесно може да се огъне, както и да завие без особен натиск или висока скорост.

    Средна гъвкавост (Midflex/Midflex Carbon). Слоят дърво под обувките е по-дебел, но както и при предния тип, намалява от средата към носа и петата на сноуборда. Тази обикновена дъска позволява да се развиват по-високи скорости при стабилни усилия и отворени завои. Добавеният слой от тройно карбоново влакно прави дъската Midflex подходяща за freestyle.

    Съвършена или абсолютна гъвкавост (Fullflex/Fullflex Carbon). Дебел слой дърво под краката и по-малка дебелина на талията. Даже при голям натиск “зоната на краката ” се държи уверено и спокойно, и при това средата се извива, така, както при талия с по-малък дървен слой. Зоната на носа и петите са направени много по-меки за меко приземяване и облекчаване при изпълнението на трикове. Фактически Fullflex – обединява преимуществата на меката и твърдата дъска.
    Fullflex- най-добрата гъвкавост за freeride.

    Как да разпознаете мекия от твърдия сноуборд

    Вземете два сноуборда: един твърд, друг – мек. Вземете първия сноуборд така, че в единя край да допира пода, а другия да е в ръката ви под ъгъл 45 градуса спрямо пода. Със свободната ръка силно натиснете и отпуснете сноуборда в района на неговата талия, така че да се извие.
    Направете това и с двете дъски и ще установите, че едната се огъва много по-малко от другата.

    Ширина на сноуборда

    Ширината на сноуборда – това е много важна характеристика. На прекалено тясна дъска краката ви могат да не се съберат добре и да се допират до снега, което затруднява пързалянето. От друга страна, прекалено широката дъска е трудна за управление (този проблем е най-актуален за повечето жени и деца), така че ще е трудно да направите завой. Необходимо е да се убедите, че краката ви в обувките, стъпили на сноуборда, се подават от двете страни не повече от 1 см. Имайте предвид, че тясната дъска е по-подходяща за racing и carving пързаляне и пързаляне в Halfpipe и сноуборд паркове. Най-широките сноубордове се използват за freeride, пързаляне необработен терен и имат по-голяма повърхност за успешно приземяване. Те са полезни само в случай, че размерът на краката ви е много голям.

    Страничен радиус (sidecut radius)

    Страничният разрез на съвременните дъски не винаги е кръгъл, а има по-сложна параболическа форма. По правило страничните разрези имат три размера, а именно нос-талия-пета.
    Под страничен радиус се разбира радиусът на дъгата, която съответства на извития ръб. Той влияе на радуса на обръщане на сноуборда. Колкото по-дълбок е разрезът, т.е. абсолютната величина на страничния радиус е по-малка, толкова по-къс и точен може да бъде завоят. Това е необходимо в Halfpipe. При по-малък радиус (до 9 м.) по-трудно се обръщате, отколкото при голям (над 9 м.).
    Тази характеристика действително е важна за сноубордистите, пързалящи се по трасе или в Halfpipe. За тези, които се пързалят само за удоволствие, това не е толкова съществено.

    Twin Tip или Directional

    Directional – Това е сноуборд, на който носът е по-голям, от петата.
    Twin Tip – носът и петата имат еднакъв размер.
    В средата на 90-те в Европа стана безкрайно модерно пързалянето на сноуборд. Всички искаха да имат възможност да се пързалят отзад напред. Производителите на сноуборди извиха носа на своите дъски. Така се появиха Twin Tip.
    Освен това напоследък сноубордистите станаха толкова добри, че започнаха да се пързалят на своите дъски свободен стил и в планините. Те бързо откриха, че голяма част от времето карат по обичаен начин, а не обърнати назад. Затова отново потрябва сноуборд с удължен нос, т.е. Directional.
    Същестуват и компромисни варианти на дъската във формата Twin Tip – directional , които имат абсолютно симетрична форма както при Twin Tip и при това с различни по твърдост нос и пета като directional, избор в дадения случай на дъската не е сложен, ако вие не възнамерявате да се пързаляте през голяма част от времето отзад напред, то по-добре си вземете сноуборд, тип Directional.

    Вместо заключение…

    Най-важното при избора на сноуборд се състои в това, че ви е необходимо да се ориентирате при неговия избор не от модния цвят за дадения сезон (например: искам син борд за син костюм, а пък и очите ми са сини… и т.н.); не по стандартния подход – по съвета на продавача (дори и в най- добрите магазини) – главният ви ориентир трябва да са конкретни сноубордисти, използващи продукцията на конкретни производители. Сноубордът далеч не е предмет от първа необходимост, но е вещ, крайно важно да съответства на изискванията!
    LZ1ZAH

  • #2
    От: Как да изберем сноуборд

    Това е добра статия и дава представа за оборудването, но едва ли по нея начинаещ бордист ще се ориентира.
    Начинаещ бордист е този, който е изтърпял първата седмица болката в задника и дискомфорта да сяда на една страна. След това вече идва идеята за собствен сноуборд. Стила се определя от компанията, в която се усвояват уменията на този спорт. Едва ли човек ще се пусне по улей, при положение, че обкръжението му кара в парка. Първият борд няма значение за какво е, каква твърдост има и т.н. Един начинаещ няма да открие разлика поне един сезон /ако е интензивен/.
    Основното при избора е, борда да е висок..., аз го определям на две граници. Ако е едър или ще кара повече извън пистово височината да е от върха на носа до брадичката, ако е по-слаб и си пада по парк или писта, борда да е в зоната от брадичката до адамовата ябълка. По мекият борд се управлява по-лесно. Друг груб начин за определяне е, дъската да е около 20 см. по-ниска от височината на бордиста. Най-подходящи за начинаещи са така наречените All mountain дъски.
    За мен първият борд трябва да е втора употреба, който позволява блъскане, преминаване през оголени части от пистата или камъчета. Така ще си спестите носенето по пистата на изгладуваният борд. А и като се увъргаляте у пряспата никой няма да обърне внимание на марката и модела. Така де, само позьорите се оглеждат за оборудването на другите.
    Как милата ми родина се падна в толкова скапана държава?

    Коментар


    • #3
      От: Как да изберем сноуборд

      Копуваш си първия който на височина е до брадичката ти и не е много надран и отиваш на пистата. Следващия сезон ако ти е харесало и си се научил да стоиш здраво на борда си взимаш нов от магазина там ще те насочат пък и ще имаш някакъв опит, а стария закачай на стената като трофей.

      Коментар


      • #4
        От: Как да изберем сноуборд

        Първият сезон така и направих, взимах под наем, после на една изоставена дъска докато научих основните неща. Вторият сезон си купих нов к-т от магазин от среден клас. Трети сезон си купих втора употреба, запазен, висок клас дъска, на цена малко под новия от среден клас.

        Амиии....сега когато мога да сравнявам... не се качвам на лъскавата )) Затова, ако парите все пак са фактор при купуването, за горе долу едни и същи пари, бих избрал втора употреба дъска висок клас. Просто с нея всичко става по-лесно.

        Въпреки, че пък ще отпадне, откриването на топлата вода, когато сте в състояние спокойно да се пускате по червени писти, да преоткриете удоволствието от управлението и контрола.
        Павел Викторов - 0 осем 7817878 три

        Коментар


        • #5
          От: Как да изберем сноуборд

          Къде може да се купи,втора употреба сноуборд?
          sigpic

          Коментар


          • #6
            От: Как да изберем сноуборд

            Най-добрите оферти за бордисти търси в whiteroom/community, там излизат добри оферти за бордове на по сезон-два, които хората с пари, вече сменяват с нови дъски за да са в час с новите технологии.
            Павел Викторов - 0 осем 7817878 три

            Коментар


            • #7
              От: Как да изберем сноуборд

              На пазара на стадиона също изкачат маркови дъски за смешни пари, ако имаш представа от материята си заслужава да минаваш рано сутрин да огледаш.

              Това за килограмите и сантиметрите...не съм много съгласен, но всеки си има предпочитания. Ако вземем предвид факта че в БГ се кара 98% по писти, размера няма толкова голямо значение. Аз например съм 186 санта 80+ кила и цъкам със 153 санта - и това ми е за сега най-удобната дъска, даже мисля че по-малка ще ми е още по-добре. Но това си е строго индивидуално и зависи от стила на каране. Принципно по-големите дъски са за по-дълбок сняг - ако се кара само по писта за какво ти е тая лодка 160+ санта? Няма да потънеш на пистата Имам и такава - 161 екстра уайд и до сега за 6 години съм я ползвал не повече от 5 пъти по предназначение. Така че ако се чудите - по-добре по-малка от колкото по-голяма.

              Коментар


              • #8
                От: Как да изберем сноуборд

                Първоначално публикуван от paksss Преглед на мнение
                ....

                Вторият сезон си купих нов к-т от магазин от среден клас. Трети сезон си купих втора употреба, запазен, висок клас дъска, на цена малко под новия от среден клас.
                Затова, ако парите все пак са фактор при купуването, за горе долу едни и същи пари, бих избрал втора употреба дъска висок клас.

                .....
                Колега как разбирате кои клас е дъската ?
                Аз карам от няколко години борд и бях решил да го сменям обаче да ви кажа честно освен в дължината друга разлика между дъските не можах да открия .
                Бях си харесал един росиньол намален от 700 на 500 с автоматите и не го купих точно паради споменатите причини . Според вас по цената можем ли да определим класа на дъската ?
                примерно до 500 лв са един клас след това друг или нещо такова .
                [SIGPIC]http://www.offroad-bulgaria.com/signaturepics/sigpic68289_4.gif[/SIGPIC]

                Коментар


                • #9
                  От: Как да изберем сноуборд

                  Първоначално публикуван от iansto Преглед на мнение
                  Колега как разбирате кои клас е дъската ?
                  Аз карам от няколко години борд и бях решил да го сменям обаче да ви кажа честно освен в дължината друга разлика между дъските не можах да открия .
                  Бях си харесал един росиньол намален от 700 на 500 с автоматите и не го купих точно паради споменатите причини . Според вас по цената можем ли да определим класа на дъската ?
                  примерно до 500 лв са един клас след това друг или нещо такова .

                  Най-лесно и бързо да се ориентираш е все пак по цената, след това по марката, на трето място за мен е четене на американски/английски форуми.

                  То е като, примерно да речем при шарнири - китайски 12лв, оптимал 18лв, феби 25лв, лемфьердер 35л - а все са от метал, а и на външен вид еднакви.

                  Хубав борд, има куп иновации, качествени материали, патенти, както естественно, ако е нов и на година, се плаща и за имидж.

                  Вторият ми борд беше точно Росиньол за 350лв на разпродажба от магазин. След каране, на следващият сезон си взех запазен Либ за 400лв, при условия, че нов беше 900. И двата си ги обслужих на Пампорово при англичанина и разлика си имаше - управляемост и контрол при горе долу еднаква скорост, е същественно по-добър. Съответно и удоволствието от каране е по-добро
                  Павел Викторов - 0 осем 7817878 три

                  Коментар


                  • #10
                    От: Как да изберем сноуборд

                    Благодаря Ви колега за отговора .
                    Да си кажа честно тези дъски Либ не ги бях чувал (виждал) до сега ! Една бърза проверка от моя страна ме отведе до сайт в които се предлагат същите на цени не по ниски от 1000 лв. и очевидно са добри ...!

                    Бихте ли ми препоръчали някои английски / американски форум ?
                    И само за потвърждение ... споменатият от Вас сайт whiteroom/community е на Български нали ?

                    Благодаря
                    [SIGPIC]http://www.offroad-bulgaria.com/signaturepics/sigpic68289_4.gif[/SIGPIC]

                    Коментар


                    • #11
                      От: Как да изберем сноуборд

                      Първоначално публикуван от iansto Преглед на мнение
                      Благодаря Ви колега за отговора .
                      Да си кажа честно тези дъски Либ не ги бях чувал (виждал) до сега ! Една бърза проверка от моя страна ме отведе до сайт в които се предлагат същите на цени не по ниски от 1000 лв. и очевидно са добри ...!

                      Бихте ли ми препоръчали някои английски / американски форум ?
                      И само за потвърждение ... споменатият от Вас сайт whiteroom/community е на Български нали ?

                      Благодаря
                      В whiteroom има доста печени измамници, който се лансират от форума така, че ви съветвам да потърсите по скоро помощ, поне ще получите компетентно мнение.

                      Коментар

                      Активност за темата

                      Свий

                      В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                      Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                      Зареждам...
                      X