Обява

Свий
Няма добавени обяви.

На ски с по-малко пари!

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • На ски с по-малко пари!

    На фона на лъскавите курорти – Банско, Боровец, Пампорово все повече българи търсят алтернативни начини за практикуване на любимите си зимни спортове.

    В следващата поредица ще ви представим някои писти, които засега остават далеч от шумотевицата на ски-центорвете, но предлагат не по-лоша алтернатива за спокойна и пълноценна почивка сред недокосната природа.

    Осогово

    Три писти работят в планината Осогово на 20 км. от Кюстендил. Най-дългото трасе е „Осогово” с дължина 910 м. и среден наклон 30%. Денивелацията е 206 м. Изкачването на върха става едва за 3 минути със ски влек. В долната част на пистата са разположени бар и мини ски-писта „Трите буки” с малък наклон, подходяща заначинаещи и пързаляне с шейна.
    Влековете работят, като еднодневната карта струва 15 лв. Възможно е наемането на ски и екипировка на цена 10-20 лв.
    От края на 2006 г. в местността „Плавело” действа и ски-писта за начинаещи „Людмил Янков”. Трасето е леко с дължина 350 метра, влекът е докаран специално от италианските Алпи и е 300-метров.

    Има възможност за нощувка в хижа Осогово, с капацитет 37 места и хотел „Три буки”. До него води 20-километров асфалтиран път от Кюстендил, който се почиства редовно.

    Вр. Ком

    Алпийската писта (1,5 км), се спуска от връх Малък Ком и е с лесна до средна степен на трудност. На разположение на скиорите са два влека. Единият е нов, с дължина 800 м., а старият е детски. За час по пистата могат да се спускат по 800 скиори, но по-важното е, че зимният сезон трае близо 5 месеца и ски се карат чак до пролетта. Цените на влека са: 20 лв. карта за цял ден; 15 лв. карта за половин ден. За деца: 15 за цял ден; 10 за половин ден.
    До пистата води 15-километрово асфалтирано шосе от Берковица, което се почиства.
    Място за нощувка има в хижа Ком – легло в стая със санитарен възел – 15 лв.; легло в стая без санитарен възел – 10 лв. Капацитетът е 120 места. Хижата разполага с ресторант, предлагащ разнообразно меню. Старата хижа, с капацитет 28 места, също приема посетители. Цената за едно легло е 15 лв.
    Има постоянен пост на ПСС.

    Пършевица

    Ски-писта „Пършевица” във Врачанския балкан е с дължина над 1000 м. В долния й край е разположено и детско трасе. На разположение на посетителите са два ски-влека. Пистите работят всеки петък, събота и неделя.
    За любителите на зимните спортове са отворени чайната и оборудваният скигардероб на ТД „Веслец”. Дневните карти за ползване на ски съоръженията на голямата писта струват 20 лева за възрастни и 17 лева – за ученици, студенти и пенсионери над 63 години. За малката писта картата за цял ден е 7 лева – за възрастни и 5 лева – за деца. Предвидени са и полудневни карти по 15 лева и за двете писти.
    До пистите се стига по асфалтов път от Враца, който през зимата се поддържа много добре.
    Място за нощувка предлага хижа Пършевица с капацитет 40 легла. Цената за нощувка е 10 лв.
    За по-претенциозните, недалеч от хижата е разположен тризвездният хотел Зоров.

    Беклемето

    Курортен комплекс Беклемето, община Троян, разполага с три ски писти за любителите на зимните спортове с обща дължина около 2,5 км. Тук е най-добрата писта в България за ски-бягане и биатлон в широколистна гора, отговаряща на европейските изисквания. Комплексът разполага с комбинация от два стационарни ски влека и един помагалски; три ски-гардероба, шест моторни шейни и един раттрак. Тук може да наемете ски-екипировка или ски-учител. Цената за еднодневна карта за възрастни е 12 лв., за деца – 5.
    Курортът е разположен на 22 км. от Троян, под Троянския проход на надморска височина 1320 м.
    Възможностите за нощувка са разнообразни. Сред най-предпочитаните от туристите и скиорите е хотел Беклемето. Цените са между 25 и 35 лв.

    Узана

    Ски курортът Узана се намира в непосредствена близост до Географския център на България и на 22 км. от Габрово на надморска височина 1300-1400 м.
    Общата дължина на пистите е 3 км. Узана разполага с трасе с дължина 1300 м., снабдено с Помагалски влек. На разположение на начинаещите скиори има и 7 по-малки писти. Цените са 15 лв. за целодневна карта за възрастни и 10 лв. за карта за деца до 12 години. Предлагат се и полудневни карти на цени 12 лв. за възрастни и 8 лв. за деца, както и екипировка под наем. Цените за влек са между 3 и 8 лв.
    Пътят към Узана е почистен и опесъчен.

    Чумерна

    Връх Чумерна в Еленския Балкан привлича с възможността за ски и еко-туризъм. Непосредствено до едноименната хижа е изградена 750-метрова писта с 4 влека Помагалски и ски-гардероб. Еднодсневната карта струва 12 лв, а ски-екипировка може да наемете също срещу 12 лв. До там се достига по асфалтово шосе на 17 км. от гр. Твърдица и на 26 от гр. Елена. През зимата запознати препоръчват да се избере пътя от Твърдица.

    Семково

    Освен курорта Боровец и Мальовица, известен ски-център в Рила е Семково. Курортът предлага седем ски писти с обща дължина от 4 км. Три от трасетата са на северните склонове с няколко степени на трудност. Ски терените се обслужват от осем ски влека и се поддържат в идеални условия. Сред по-важните са пистата в курорта, с дължина 400 м., която се обслужва от влек с капацитет 150 души на час и ски-писта в м. Орлите (Картала) е с дължина 800 м., обслужва се от 2 ски-влека с дължина 800 м. и 1100 м. с капацитети съответно 450 и 700 души за 1 час. Цената на еднодневна карта за този сезон е 10 лв. за възрастни и 7 лв. за деца.
    До курорта Семково се достига по 17-километров асфалтиран път от гр. Белица.


    Паничище

    В района на курорта Паничище са изградени няколко ски-писти:
    “Бекяра” – алпийски ски 470 м., съоръжена със ски влек 280 човека за 1 час.
    “Аждена” – детски ски – плац съоръжен с “бейби” – ски влек и писта 400 м. със ски влек 250 човека / час.
    Детска писта 200 м. пред х. Пионерска.
    Писта за дълго бягане 5 000 м.
    хижа Пионерска – ски писта 400 м. със ски влек 350 човека /час.
    Хомологирана писта за спускане със шейни на естествена писта 1130 м.
    хижа Седемте езера – Ски писта 300 м. със ски влек за 250 човека/час.
    Ски-пистата край хижа Рилски езера е с дължина 950 метра, съоръжена с модерен ски-влек тип “Помагалски” с капацитет 700 човека/час. Ски влекът функционира ежедневно при посещаемост над 6 души. В непосредствена близост има още една писта за начинаещи, съоръжена с влек. В хижата се предлага ски-екипировка под наем.
    Паничище е привлекателно, заради удобните хижи, хотели и почивни домове, които предлагат възможност за нощувка за всеки джоб.

    Добринище

    Ски комплекс Добринище е изходна база за ски туризъм през зимата в Пирин с писта дълга 5 км., с начало хижа Безбог и крайна точка хижа Гоце Делчев. Трасето е широко 25-30 м. и с денивелация 826 м., съоръжено е с двуседалков лифт, ски влекове, ски гардероб, ски училище. Комплексът разполага с два лифта с обща дължина 3200 м. Цената на еднодневната карта за възрастни е 25 лв., за деца – 15. Двупосочният билет за лифта е 10 лв.

    Бяла черква

    Надморската височина на ски-центъра Бяла черква е 1600м. Дължината на пистата е 1100м., ширина 25-30м., денивелация 180м. Трасето е подходящо, както за напреднали и средно добри скиори, така и аматьори. Пистата се обслужва от ски влек тип “котва”. Дължината на влека е 960м. Капацитетът на влека е 250 души/час. До Белочерковския манастир има и втора писта с дължина 300 метра, съоръжена със ски-влек. Подходяща е за начинаещи скиори.
    Ски-център “Бяла черква” се намира на 37 км. южно от град Пловдив. До ски-центъра има асфалтов път.

    х. Здравец

    Намира се в местността Овчарски поляни на 1185 м.н.в. в Родопите. Разполага с 4 писти, сред които три със средна трудност и една за начинаещи.
    Още две писти за начинаещи са разположени в местността Копривките на 1350 м.н.в. Трасето е с дължина 450 метра и денивелация 45метра. Цената на еднодневната карта е 12 в. за възрастни и 10 лв. за деца.
    Към ски центъра има гардероб и ски училище.
    Разположен е на 28 км. от град Пловдив по асфалтово шосе.
    Последно редактирано от Zahari007; 23-01-12, 08:21.
    LZ1ZAH

  • #2
    От: На ски с по-малко пари!

    Ски парк Картала (Благоевград) http://kartala.cbbbg.com/pisti.html Парка се намира на 27 км планински път от центъра на Благоевград. Преди седмица ходихме за първи път да караме там с приятели и останахме много впечатлени. И цените са много приемливи. Заслужава си да се посети
    Life Begins Where The Road Ends.
    Nissan Patrol Y60 GR RD28T
    0889 9две 99 55 Иво

    Коментар


    • #3
      От: На ски с по-малко пари!

      Едно любимо място - сноуборд паркът над с. Момчиловци (Смолянско). Доста къса полегата писта с две влекчета, малко уреди (рейлове, скокчета etc.), стена за катерене. Цената за влека е към 8-10 лв. на ден, оборудването под наем също е на супер скромни цени. Барака с печка, горещ домашен боб и сандвичи. Всичко се върти от изключително готини хора от Момчиловци. Квартири в селото колкото искаш, на съвсем приемливи цени.

      Идеално е за съвсем начинаещи скиори/бордисти или за ентусиасти на фрийстайла. Или просто за лежерен кибик на снега с малко раздвижване без зор. Има и варианти за слизане до селото (около 9 км.) през гората, но трябва да имате подходящо оборудване за фрийрайд и да се посъветвате с местните апапи за маршрута.

      Повече информация - питайте Гугъл, ще каже всичко. Има си и селски туристически информационен център - работещ: http://www.momchilovtsi.info/locationbg.htm.
      Право казват докторите, че калта е целебна. Колкото по-дълбоко се бухнеш, толкова по-нахилен излизаш...

      TLC 100 1HD-FTE manual '02 | Forester '98 | Моntesa 315 '99

      Коментар


      • #4
        От: На ски с по-малко пари!

        Бузлуджа също има писти, хижи, хотел ... има детски влек като искалатор (лента).
        Biagini Passo Powered By VW Syncro

        Коментар


        • #5
          От: На ски с по-малко пари!

          Първоначално публикуван от Захари Коровски(Zahari007) Преглед на мнение

          Добринище

          ... Цената на еднодневната карта за възрастни е 20 лв., за деца – 15...

          Цената на карта за възрастни е 25лв. Поне така беше към края на декември.

          Коментар


          • #6
            От: На ски с по-малко пари!

            Да добавя и аз
            Хижа Плевен, северен джандем, цена на нощувка 16 лв., цена на картата за ден 15 лв. Влека е паничков в момента има 180 см сняг пистите две на брой, обработени са когато трака не е закъсал в дерето , а в гората е идеално за фрийрайд.

            Коментар


            • #7
              От: На ски с по-малко пари!

              Да се включа и аз в темата.Имам питане:Начинаещи сме и ме интересува има ли условия за каране като за нас на Осогово или Паничище.Преминахме нивото бейби влек и ми се иска по дълга писта с МАЛЪК наклон или по точно синя както слушам че си ги разграничават напредналите.Предварително благодаря за инфото.

              Коментар


              • #8
                От: На ски с по-малко пари!

                Курорт Трещеник.
                Информация:
                Курорт Трещеник се намира в Град Якоруда, в едноименната месност Трещеник( Много Трещи/Ечи, като се гърми и от там му произлиза името)Затънтен, усамотен курорт.
                Разположен е в Източната част на Рила с прекрасна гледка към отсрещните Родопи, към селата Бунцево, Смолево, Бел Камен и Конарско..
                Зимата може да се стигне спокойно и с кола, пътят се почиства редовно..Вериги в Багажника са ПРЕПОРЪЧИТЕЛНИ.Вали много сняг и не се знае на какво ще попаднете....
                Почиства се от трактор Кировец мисля, че е 701..
                Намира се в Община Якоруда, Област Благоевград....
                Влек има, не е седалков, ами са някакви като щеки, слагаш си ги м/у краката, не ги знам как се казват, цената е 15 лева цял ден..
                Хотели има два. Но с цената не съм запознат(по Спомен 40лева нощувка, на луксозният), нов е, база на БТС, правен е основен ремонт преди може би 2-3 год..Ресторант, фитнес, бар, компютърна зала/Айде да не е компютърна, но има два компютъра на разположение/. Wi-Fi мрежа за целия хотел...
                Които иска и има моторна шейна, може спокойно да си я кара, понеже Рат-Трак-а обработва пътят от х.Трещеник до Местноста Нехтеница която се намира на 2 000 метра надморска височина, разтоянието от Трещеник до Нехтеница е около 5-6 километра(не съм ги засичал, но май е толкова)
                Хотелът предлага и шейни под наем, цената е 3лв на минута../дето се бъзикам, докато я запаля и вече 3 лева съм вътре, а не съм я и подкарал /.
                Шейните са някакви състезателни(бегачки) /Ямаха, доколкото си спомням е едната/..
                Другия хотел е, дет се вика, "по-сиромашки", познавам собственика, но за цена не мога да кажа(на спомен ми е нещо от сорта на 12-15 лева спане )..
                Условията за ски са прекрасни(поне според мен, но аз от ски не разбирам), обработва се от чисто нов Рат-Трак(марка не знам)
                Две писти са на разположение на скиорите, Малка за начинаещите и Голяма... Но за сноуборд, не знам дали става..
                Ако не намерите информация за Курорта в интернет или не можете да го намерите, звъннете на телефона в подписа/ Може и на Лс/, ще ви помогна
                Ето една снимка, да можете по добре да се ориентирате, къде се намира курорта:
                Натиснете снимката за да я уголемите

Име:RilaMap.jpg
Прегледи:1
Размер:183.2 КБ
ID:5354140
                Последно редактирано от Борис Хаджиценев (bob4oo); 07-03-12, 20:32.
                За Лада НиВа--->Имам СаМо ДвЕ ДуМи---->НяМаМ ДуМи....!!
                Honda Dominator 650
                088ЧЧ93979-->Борис
                0878956Ч38-->Борис

                Коментар

                Активност за темата

                Свий

                В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                Зареждам...
                X