Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Избор на сноуборбд с твърди или меки обувки

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Избор на сноуборбд с твърди или меки обувки

    Каква е разликата между двата сноуборда?Кои се кара по-лесно и какви са предимствата и недостатъците на единия и на другия?Моля помогнете ми при избора!Мисля,че тази тема ще бъде полезна за много начинаещи сноубордисти.

  • #2
    От: Избор на сноуборбд с твърди или меки обувки

    Лично аз карам с меки, нямам компетентно мнение но на времето като си копувах ми предлагаха на борда да е с едни по различни от обикновенните апарати ако може някой да сподели повече, че и аз вече не сам в час с тая техника само си спомням че преди бяха доста скъии си взех с меки обуща с нормален автомат.
    Айде запознатите да се изкажат...

    Коментар


    • #3
      От: Избор на сноуборбд с твърди или меки обувки

      Основното им предимство е, че са меки Първоначално си взех с по-твърд индекс, мислейки, че ще ми пази по-добре краката, но сега съм с един от най-меките индекси. Комфортно ми е, мога спокойно цял ден да изкарам на пистата. Мога да си ходя с тях. Леко по-лоша управляемост, но аз не съм спортист и комфорта ми е по-важен.
      Павел Викторов - 0 осем 7817878 три

      Коментар


      • #4
        От: Избор на сноуборбд с твърди или меки обувки

        Борда с твърди автомати- алпийски борд, е за писта и скорост. Той е дълъг, тесен, еднопосочен и най-вече твърд. Обувките са подобни на тези за ски, макар и доста по-меки, а автоматите нямат нищо общо с меките автомати. Всичко изглежда горе-долу така:



        и ако станеш много добър, един ден ще можеш да караш ето така:


        Аз карах такъв в продължение на десетина години и не можех да правя като този на снимката. За сметка на това карах по-бързо от повечето скиори. Като цяло вече излизат от употреба и по-трудно се намира екипировка. Това е сайтът за повече информация.

        Борда с меки автомати е по-универсален и най-вече- с него можеш доста успешно да караш извън пистата! Или да правиш скокове, трикове и т.н. Колкото е по-твърд мекия борд (заедно с обувките и автоматите), толкова повече контрол имаш върху това което се случва, докато караш- подходящ за писта, фрирайд и т.н. Ако искаш да правиш трикове ти трябва по-мека екипировка за повече свобода на движенията. За начинаещ няма голямо значение какъв борд ще вземе, стига да му е по мярка. Докато се понаучиш вече в общи линии ще знаеш какво искаш. От две-три години карам такъв борд със сравнително висок индекс на твърдост на автоматите и обувките. Самият борд не го знам колко е твърд, но някъде бях чел, че в твърда конфигурация е хубаво един от компонентите да е по-мек, затова не му се притеснявам.

        Не знам кой тип борд се кара по-лесно, но определено мекият борд е по-удобен, най-вече заради по-нормалното разположение на краката, а и е по-толерантен към грешки.
        Последно редактирано от chanchito; 15-04-11, 11:53.

        Коментар


        • #5
          От: Избор на сноуборбд с твърди или меки обувки

          Аз карам от 16 години. Повече мек, но и твърд доста покарах. Твърдият борд е направен само за стабилност и скорост. Вече много малко хора карат любителски твърди бордове, повечето го ползват за състезания, защото за хоби е много ограничаващ, обувките са тежки и неудобни за ходене и не може да се правят скокове, също по-трудно се кара в дълбок сняг. Иначе на пистата е ракета. Кара се право напред и се ляга до земята. Опирал съм си ребрата в снега на завой с борд за супер гигантски слалом.
          За ученето е горе-долу същото - да се научиш дакараш добре ски ти трябват почти един сезон. За да се научиш да караш нормално борд ти трябват около 7 дни мек или твърд, стига да не си пълен лимон, но в този форум едва ли се срещат. Децата се учат за 3 дни.

          Предимствата на мекия са:
          • по-свободен си да караш на всякакъв терен
          • може да се скача много с него
          • можеш спокойно да си обуеш обувките от вас и да идеш на планината без втори чифт
          • може да се кара и с опашката напред
          • като цяло с него можеш да си много по-креативен и е много по-забавно. Общо взето като кросовите и пистовите мотори


          На повечето начинаещи изцяло препоръчвам мек борд, освен ако специално не са се насочили към бързи скорости и изписване на завои и то само на трасе.

          Как да изберем борд?
          Правилото по-скъпо- по-добре абсолютно важи. Стига да сте сигурни, че ви се кара, препоръчвам да дадете максимума от бюджета си за хубава дъска, защото човек наистина много бързо се научава и после се мъчи (дори и да не го съзнава) с лоша дъска. Аз ползвам една дъска по 3-4-5 години или докато не я счупя.

          Дъската трябва да е приблизително висока до брадата на човека.
          Важно е да е еластична и лесно огъваема. Това се тества като я хванеш права за носа и я натиснеш по средата с коляно или я раздрусваш напред назад и сравниш с други. Когато дъската е еластична, тя се огъва по формата на терена и така канта й остава в контакт със снега, което дава контрол.

          Друго важно нещо е талията на дъската. В средата дъската е по-тясна. По-този начин когато легнеш на единия и кант се образува дъга , по която завива борда. Този приом вече се ползва и в ските и се нарича карвинг. Колкото по-вталена е дъската толкова по-лесно завива сама, когато се наклониш на едната и страна, но и толкова по-тесен е радиуса на завоя. Тоест някакъв среден вариант.
          Важно е да се знае, че макар и да има стотици марки , заводите, в които се произвеждат са само няколко. Тоест по-важно е дъската да е висок клас, отколкото да е еди каква си марка. Евтините дъски не се огъват - не следват терена, по-трудно завиват, тежки са, слаби са на удър от камъни и се чупят лесно.

          Повечето автомати са съвместими с повечето дъски. Даже автоматите се продават с два вида плочки за монтаж, което позволява да си купите дъска от една фирма и автомати от друга, но задължително провете от дали са по един стандарт. Аз знам за 2 стандарта - с три и четири винта, но вероятно има и повече.

          За автоматите най-добре е да заложите на класическият тип- обувката се фиксира със щраймери и има кора отзад. Има и други системи като "степ ин", която автоматично заключва обувката към дъската, но създават проблеми , когато механизма се задръсти със сняг и т.н.

          Обувките са с различна твърдост. По-твърдите дават стабилност по-меките свобода на движение , но и по-малко контрол при бърза скорост. Много меките обувки се ползват за фристайл- скокове, парзаляне на тръби и т.н. Като цяло вече обувките са доста твърди и ограничават глезена. По долу съм обяснил защо.
          Най-важното е да са ви наистина много удобни, защото от този спорт всяка година докато привикнете 2-3-4 пъти краката доста болят. Ако са ви леко малки или ви стискат в комбинация със студа е нещо ужасно - боли! Ако ви хлопат лекичко , петите ви се вадят на завой и пак боли. "Ще карам с 2 чорапа " не работи като концепция. Обувката не може да ви задържи петата така в завой и са мъки големи. АКо носите огромен номер- над 45 върховете на обувките ви ще стърчат пред канта и ще опират в земята. Трябва да си потърсите автомати с подложка- подиум, на който стъпвате и ги вдига по-високо и така не опират в земята.

          Ръкавиците задължително трябва да са за сноуборд, защото си много често в контакт със снега и ако не се защипват над ръкава на якето влиза много сняг.
          За останалия екип- може всичко, само да ви е удобен и да не пропуска, че в началото много се седи и се въргаля човек. Силно препоръчвам в началото да се ползват наколенки и нагъзник Каска също - нея винаги.

          Общо казано пълна екипировка от по-висок клас струва около 1500лв. - дъска 6-700лв. автомати 200, обувки 250 и останалото за яке, панталон, очила и ръкавици. Лично аз предпочитам да си купя нещо на старо, но висок клас (стига да е запазено ), от колкото ново , но нисък или среден клас.

          Нова и стара концепция
          Преди карахме сноуборд като сърф - с тялото напред и въртиш задния крак , за да завиваш със свободни глезени. Автоматите в този случай сочат и двата напред. Предният повече, задния по-малко и се монтираха така, че носа да е по-дълъг от опашката.
          Сега концепцията вече друга. Автоматите сочат предния леко напред, задния леко назад и носа и опашката са равни. Тялото седи центрирано ,абсолютно на страни, без да се усуква, само главата сочи напред. Завива се като просто се наклониш на едната страна и борда сам завива, заради талията. Вече не са необходими глезените и затова принципно обувките вече са по-твърди.

          Един съвет, който според мен е най-важен да се знае преди да започнеш:
          Бордът винаги е на кант!
          Ако го оставиш залепен със цялата му повърхност върху снега той става безконтролен и се завърта произволно. В едния случай се пресреща предния кант и падаш по лице (този трик наричаме скорпион, защото борда се вдига като опашката над главата ти) или задният кант се пресреща, от което прозилиза "камшик"- камшичен удър с тила на главата. Така си направих комоциум, понеже нямаше кой да ми каже горното.


          Иначе е невероятен спорт. Дава много свобода за себеизразяване, полет , скорост, майсторство. Чувството да караш в пресен неотъпкан сняг е неописуемо. Най-добре си вземете учител и ако имате някаква двигателната култура ще ви научи за 3 урока. После можете да се пуснете по всяка нормална писта.
          Последно редактирано от iassen; 16-04-11, 09:40.

          Коментар


          • #6
            От: Избор на сноуборбд с твърди или меки обувки

            Браво Ясене, доста ценна информация. Особенно съм съгласен, подплатено с болезнен опит с:

            - винаги на кант, когато съм стъпил с цялата повърхност, закантва сам, когато най-неочакваш и боли доста.

            - нагъзник е мнооооого важен, изключителна е болката при падането на гъз на твърда писта,

            - и задължителна каска.
            Павел Викторов - 0 осем 7817878 три

            Коментар


            • #7
              От: Избор на сноуборбд с твърди или меки обувки

              А и още един важен съвет: Ако се засилите повече от колкото ви се иска СТОЙТЕ НИСКО и гледайте да паднете плавно

              Коментар


              • #8
                От: Избор на сноуборбд с твърди или меки обувки

                Привет Ясене, за начинаещи са доста ценни съветите ти:

                - и аз първо карах с нова дъска нисък ценови клас, обаче след като се качих на ТЕС втора употреба на два сезона, разбрах, че управляемоста е впъти по-лесна и борда е доста по-стабилен.

                - та, както казва Ясен, по-добре със втора ръка марков борд, отколкото за същите пари, лъскав, нов, но неизвестен.

                А сега и въпрос имам - заслужава ли си борд с банана технология ако си го карал, наистина ли е по-устойчив при закантването или всичко е рекламен трик.
                Павел Викторов - 0 осем 7817878 три

                Коментар


                • #9
                  От: Избор на сноуборбд с твърди или меки обувки

                  Нямам преки впечатления от банана технологията, но предишния ми борд беше Lib Tech и мога да кажа, че това е много сериозна фирма. Изобретението им ми звучи доста логично, особено вълнистия кант. Общо взето си го обяснявам, че когато носа е разтоварен той сам си вдига , заради зададената му форма и така цепи по-добре през бабунките.

                  Коментар


                  • #10
                    От: Избор на сноуборбд с твърди или меки обувки

                    Първоначално публикуван от iassen Преглед на мнение
                    Нямам преки впечатления от банана технологията, но предишния ми борд беше Lib Tech и мога да кажа, че това е много сериозна фирма. Изобретението им ми звучи доста логично, особено вълнистия кант. Общо взето си го обяснявам, че когато носа е разтоварен той сам си вдига , заради зададената му форма и така цепи по-добре през бабунките.
                    Виждам че си доста навътре в нещата.Взех сноуборд с твърди обувки понеже карам ски и да използувам тези от ските-по рентабилно.Въпроса ми е после ако ми хареса на сноуборд ,прехода от този с твърди към този с меки.........лесно ли ще подкарам сноуборда с меките обувки?

                    Коментар


                    • #11
                      От: Избор на сноуборбд с твърди или меки обувки

                      Първоначално публикуван от niki34 Преглед на мнение
                      Виждам че си доста навътре в нещата.Взех сноуборд с твърди обувки понеже карам ски и да използувам тези от ските-по рентабилно.Въпроса ми е после ако ми хареса на сноуборд ,прехода от този с твърди към този с меки.........лесно ли ще подкарам сноуборда с меките обувки?
                      Ами не е като да нямат нищо общо двете , но си е доста различно. При мене беше обратното - от мек на твърд и пак ми трябваха 3-4 дена да го усвоя нормално, бая се пльосках, защото начина на управление е различен, а и все пак си останаха навиците от мекия, които ми пречеха. Няма къде да ходиш ще свикнеш, но предполагам отначало ще ти е кофти да ти е разпанцано всичко в сравнение с твърдия. Лесно чак няма да ти е, ама с всичко се свиква... Според мен твоят избор е добър, ако си намерил твърда дъска евтино и искаш само да пробваш, за да видиш дали изобщо ти харесва. Минусите са, че обувките за твърд борд имат малки разлики от тези за ски- върховете са малко извити нагоре , за да не опират в снега, сгъването на глезена се регулира, малко по-леки са, другото е, че ако ти хареса и искаш да се възползваш напълно от карането на борд, ще искаш мек според мен, което значи , че ще се окажеш с една дъска в повече.

                      Имам един приятел, който си носеше и мекия и твърдия и си ги сменяше през спускане

                      Коментар


                      • #12
                        От: Избор на сноуборбд с твърди или меки обувки

                        Ясен го е обяснил добре.
                        Аз карах борд за меки обувки с твърди все пак бях карал дълги години ски - голям кеф, но после направих грешката да го сменя с пистов тесен борд и макар и кефа да ти се влачи ухото по пистата в завой с 80км/ч да е Страхотен, бързо се отказах и се върнах към ските, защото пистовият тесен борд ми беше неудобен като позиция и изисква широки и равни (без бабуни) писти който у нас освен на Банско нямаше много.
                        Карвинг ските са по-големият кеф за мен, макар и да удъртявам и да карам вече доста рядко

                        Коментар


                        • #13
                          От: Избор на сноуборбд с твърди или меки обувки

                          Ок. разбрах.За проба става .Пък по нататък ще видим....

                          Коментар


                          • #14
                            От: Избор на сноуборбд с твърди или меки обувки

                            Браво на Ясен за подробните разяснения, но само да вметна няколко неща от моя личен опит.

                            Твърд борд не съм карал, нямам и намерение да пробвам, защото свободата, която получаваш с меки автомати е неописуема.

                            Относно сноуборд автоматите (основния въпрос на темата), те са няколко вида:

                            - твърди автомати, които са описани даже със снимка по-горе. Реално освен скоростта и това, че изглеждаш адски смешно на пистата с подобни автмати, не виждам друго положително.

                            - ковенционални меки автомати - това са описаните от Ясен автомати с пета и щраймери. Реално твърдостта им зависи от това какъв тип каране практикуваш - основно по фън паркове и скокове или по неотъпкан сняг. Реално има и "златна среда" - това са про моделите автомати, които са доататъчно гъвкави за трикове и никак не лоши за контрол навсякъде другаде, вкл. и с висока скорост.

                            - степ-ин е система измислена от Росиниол. Идеята е да комбинира автомат и обувка, които да са "липсващото звено" между твърди и меки автомати. Практически имаш много твърда мека обувка, която се закрепва към дъската. Честно казано през годините тази система не се наложи на пазара.

                            - Flow система - това е системата на въпросната марка, която представлява следното: падаща пета, оборудвана със силен ластик. Когато махнеш петата назад си вкарваш крака в автомата, като контактната площ на пръстите е ограничена освен от щраймери и от текстилна част, която поема голяма част от тежестта при завиване. След като си вкарал крака просто дърпаш петата и си готов за спускане. Негативите на тези автомати са, че конструкцията е направена с цел фрирайд - в дълбокия сняг е уникално, но не и на пистата.

                            - в момента добре се котира и систмата на HEAD, която е комбинация между конвенционален автомат и flow, но не съм карал такива.

                            Иначе съвети за начинаещи:
                            - давайте повече пари за чисто нови обувки по мярка, останалото няма много да го усетите на 1-ви сезон.
                            - ако имате възможност купете си хубава предпазна екипировка за сметка на по-нискокачествен борд. Един начинаещ трудно прави разлика между Либ Теха, който съм харесал за $ 1350 и чепеларска талпа за 200 лв.
                            - ако имате повече възможност направете както Ясен ви съветва - винги повече пари за най-доброто, макар и 2ра ръка, но не и компромис с обувките!
                            - вземете си учител, макар и за три дни - така ще спестите главоболие на себе си, на приятелите ви, които искат да карат и т.н. Пък и ще научите неща, които е изключително болезнено да научиш сам
                            Ако няма къде да отидеш, ела на себе си!

                            Коментар


                            • #15
                              От: Избор на сноуборбд с твърди или меки обувки

                              Първоначално публикуван от Чичка Преглед на мнение
                              ...Пък и ще научите неща, които е изключително болезнено да научиш сам
                              Вярно!

                              П.С.
                              Аз Естествено не съм си взимал учител и по най-мъчителният начин откривах топлата вода

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X