Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Искам да карам колело в гората!

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Искам да карам колело в гората!

    Написано от Любомир Ботушаров Четвъртък, 10 Февруари 2011 14:45

    Преди броени дни Народното събрание гласува на второ четене новия Закон за горите. За съжаление, в него присъстват няколко текста, които драстично ограничават карането на велосипед в горските територии. Става дума за чл. 148 до чл.150, с които на практика се забранява карането на велосипед по горските и туристически пътеки, освен ако те не са специално обозначени за тази цел. Това ограничава нашето любимо занимание до каране само по горски пътища в една значителна част от територията на България, което е крайно неприемливо. Получава се така, че ние сме почти изцяло приравнени на моторните превозни средства и достъпът ни до най-хубавите места за каране, пътеките, е ограничен със закон.

    Ето как изглеждат въпросните текстове в законопроекта (за момента законът все още не е обнародван в Държавен вестник):

    Глава 7 - „Достъп до горите“, чл. 148 - чл. 150.

    Чл. 148. (1) Пътни превозни средства могат да се движат в гората и по горските пътища само във връзка с изпълнение на горскостопански, селскостопански и ловностопански дейности.

    (2) Обстоятелството, че пътното превозно средство ще се ползва за изпълнение на дейностите по ал. 1, се удостоверява с документ, издаден без заплащане на такса:

    1. от директора на държавното горско стопанство или на държавното ловно стопанство – когато дейността се извършва от стопанството или е възложена от него;

    2. от кмета на населеното място - в останалите случаи.

    (3) Движението на пътни превозни средства, в т.ч. такива с висока проходимост, моторни шейни и каруци, когато не е свързано с изпълнение на горскостопански, селскостопански или ловностопански дейности, е допустимо само когато:

    1. е дадено разрешение за това от директора на регионалната дирекция по горите или от оправомощено от него длъжностно лице, или

    2. по пътища и трасета, които са специално обозначени за такива цели.

    (4) Органите по ал. 2 и 3 съхраняват копие от издадените от тях удостоверения и разрешения в срок до една година от издаването им.

    (5) Управлението на велосипеди, както и ездата в гората са разрешени само по горските пътища и по обозначените за целта трасета.

    (6) Собствениците на имоти, граничещи с горски територии, не могат да ограничават достъпа до горските пътища, включително чрез ограждане или по друг начин, ограничаващ свободното им ползване.

    (7) Условията и редът за движението по горските пътища, за поставяне на пътни знаци и техните образци, както и образците на документите за достъп до гората се определят с наредба на министъра на земеделието и храните и министъра на вътрешните работи.

    Чл. 149. (1) Забранява се движението на пътни превозни средства и ездата по обозначените туристически пътеки, освен когато трасето на туристическата пътека съвпада с горски път.

    (2) Обозначаването на нови туристически пътеки и трасета в горските територии се извършва със съгласие на собственика, съответно на лицата, на които територията е предоставена за управление.

    Чл. 150. (1) Организирани обществени или спортни мероприятия в горските територии, както и в територии, които граничат с такива, могат да се провеждат, след като се уведоми съответната регионална дирекция по горите най-малко 14 дни преди датата на мероприятието, като се посочи мястото на провеждане и очакваният брой участници.

    (2) В срок до 7 дни преди датата на мероприятието регионалната дирекция по горите може да определи допълнителни условия за провеждане на мероприятието, които са задължителни за организатора.

    (3) Организаторът на мероприятието по ал. 1 осигурява:

    1. съгласието на собственика или на лицето, управляващо територията;

    2. пожарната безопасност на провежданото мероприятие;

    3. почистването на територията и премахването на поставените преместваеми обекти.

    Заради това MTB-BG.com заедно с клубове и организации като "Крива спица", "Байкария", "Адвентура", "С.К.А.", "Нашата група", "Исполин", "Зарата", "ShturKur Bike Team - Sofia West" и др. започваме кампания, наречена "Искам да карам колело в гората", като целта ни е да се опитаме да провокираме промяна в ограничаващите текстове на закона.

    Ще се опитаме да осигурим колкото се може по-широка подкрепа от клубове, сродни организации и фирми, свързани с планинското колоездене за това предложение, след което ще го внесем в парламента с надеждата депутатите да се отнесат сериозно към аргументите и да обмислят промени в цитираните разпоредби.

    Създадени са и група и страница във Facebook, чрез които можете да изразите своята подкрепа за кампанията:
    Група "Искам да карам колело в гората"
    Страница "Искам да карам колело в гората"

    Ще сме благодарни на всеки, който се присъедини към групата и страницата - това е един от начините да покажем, че сме много на брой и да засвидетелстваме неодобрението си към текстовете на чл. 148 до чл. 150 в новоприетия Закон за горите и желанието за промени в законовата уредба, които да премахнат общия забранителен режим за каране по горските и туристическите пътеки. Надяваме се, че ще поканите в тази група всички колоездачи, които познавате, както и всички приятели, които са загрижени за свободния достъп до природата и до горските пътеки.

    Днес бе разпространено и писмо до медиите, базирано върху предложението и включващо някои допълнителни доводи. Надяваме се и то да предизвика обществен отзвук.

    Накратко, нещата не изглеждат добре, тъй като едва ли можем да се надяваме законът да бъде променен веднага след приемането му. По-важното обаче е да успеем да защитим пред законодателя една аргументирана позиция, която да го убеди при първа възможност да промени режима в Закона за горите към по-лек. Успехът зависи от всички ни, който може - да помага!
    Последно редактирано от братчеда; 11-02-11, 20:20. Причина: непозволен линк

  • #2
    От: Искам да карам колело в гората!

    Не мисля че е подходящо да се кара колело по туристическите пътеки където вървят пешеходците.
    емил златков
    паджеро 2.5тд
    ве стром 650

    Коментар


    • #3
      От: Искам да карам колело в гората!

      Те ти булка ...... къде бяхте като дискутирахме тази забрана - преди гласуването и?
      Сега е в пъти По-трудно.
      Освен това - като искаш да караш колело, аз искам да карам джип. Ти (вие от изброените групи, клубове) що се делите на наши (колела) и ваши (джипове). Защо не се обединихте с нас когато имаше някаква смътна идея за "ДА НИ СЕ ЧУЕ ГЛАСА И МНЕНИЕТО".
      Не твоето или моето мнение - а на обществото офроудажии , горски хора и т.н. Спахте, дрямахте , а сега - ущипани булки.
      Така си върви нашето общество - като ни го ..... се сещаме , че е нашия гъз, а не на колегата или друг.
      Нямаме колективно мислене за големи идей. Тук-там да се видим и да пиинем бира с кюфтета и .... това ни задоволява егото.
      (мен лично ме натъжава и ..... не присъствам на софри)
      АКО не се обединим в исканията си всички засегнати - няма колела,мотори, коне, джипове - ВСИЧКИ -ВСИЧКИ - няма да постигнем нищичко ! Те си гледат сеира с нас.....
      Потърси тема "забраняват офроуда в гората" и ще ти се изясни кой какво е казвал и кой е спал с идеята "тоя е балък"
      ЖАЛКО за всички добри намерения ......сега всеки се спасява поединично. Мен лично - не ме касае забраната за в гората.
      Дразни ме въобще ЗАБРАНАТА на свободата ми. Под всякаква форма.
      Само тъпаците и робите понасят забрани на собствената им свобода ! Другите .....те са друга тема за разговор.
      Скоро идва следващата забрана - да видим каква ще е .
      И всеки сам да се определи от кои е по повод поносимостта към забраните.
      Ех .... до когааааааа.......

      Коментар


      • #4
        От: Искам да карам колело в гората!

        Лично за себе аз мога да кажа че съм карал колелото в гората, винаги съм се съобразявал с другите хора, но не смятам да се отказвам от карането в горите и в планините. Нека да се опитат да ме спрат, па после ще видим как става тази и онази работа! Напълно те подкрепям за отношението ти към всякакви забрани!

        Коментар


        • #5
          От: Искам да карам колело в гората!

          Че какво общо имат забраните и карането. Те си забраняват, ти си караш...
          "...колко ли скучен ми би бил живота без мотоциклета и без прекрасното, истинско усещане за Пътя..." - Бат Димо - R.I.P.

          Коментар


          • #6
            От: Искам да карам колело в гората!

            Много ми е интересно и към правилата за движение по пътищата ли така се отнасяш?Паркирането забранено-те ще ми кажат.Червен светофар ли?Глупости,за мен не важи.
            По-скоро ми прилича повече на пъчене.
            Масовото несъобразяване със нищо когато сме сред природата е и една от причините за възникналите забрани.
            В момента пияният гръцки народ се опитва да фокусира дългия лист със сметката, който му подава все по-изнервеният европейски сервитьор. А махмурлука тепърва предстои...

            Коментар


            • #7
              От: Искам да карам колело в гората!

              Всеки си носи отговорноста за нарушаването на забраната. Яд ме е на мъртвородените забрани. Един пешеходец турист причинява повече вреди от един велосипедист.
              "...колко ли скучен ми би бил живота без мотоциклета и без прекрасното, истинско усещане за Пътя..." - Бат Димо - R.I.P.

              Коментар


              • #8
                От: Искам да карам колело в гората!

                Така е.
                В момента пияният гръцки народ се опитва да фокусира дългия лист със сметката, който му подава все по-изнервеният европейски сервитьор. А махмурлука тепърва предстои...

                Коментар


                • #9
                  От: Искам да карам колело в гората!

                  Никой не може да ми вземе гората. Аз съм роден в нея и ще умра в нея. Някой готов ли е да ме изпревари...........
                  Искаш ли да получиш умен отговор-питай умно!
                  0894328706

                  Коментар


                  • #10
                    От: Искам да карам колело в гората!

                    Добре го казвате, ама като сложат огради и бариери на първи етап.
                    На втори - казват, че тази гора е .... за ограничено посещение. На трети етап - казват - тази гора е частна и вече не може да се посещава.
                    И така нататък ......искате ли примери за такива територии(ловни стопанства в държавна(национална) гора. Дадени на концесия (как звучи) и ... там не може да влезнете дори и без забрана.
                    И тези територии се множат.... заради робското мислене - мене никой не може ...... ГРЕШКА !
                    Докато не стане НАС НИКОЙ НЕ МОЖЕ ще си бъдем роби !

                    Коментар


                    • #11
                      От: Искам да карам колело в гората!

                      Колеги! Проблема който коментирате не касае само разходките ни в гората! Става дума за равномерно постъпателно ограничение на личните ни свободи с една единствена цел - да копаме на работните си места по часовник, за да могат някои "хора" да продължават да богатеят безметежно, а ние да не се "разсейваме с глупости"...!!! Превръщането на хората в работническа маса не е от вчера, а науката как да стане това е още по-стара! Програмирането ни е стигнало до там, че вече ние сами искаме да се откажем от правата си (най-малкото не се интересуваме от тях)...!!! Един прост пример - Б.Б. и компания ни разгонват фамилията, но ние се скъсваме да им ръкопляскаме въпреки, че тази сбирщина от полуграмотни пожарникари, физкултурници, ветеринари и не знам още каква паплач, вече буквално взема залъка от устата на децата ни! Вижте какво става в близкия изток и така наречените от нас "мангали" и вижте какво става тук..?!! Вижте какво става в Гърция и определяните от нас като "мързеливи" гърци и какво става тук...?!! Още примери - колкото искате и всичките завършват с един-единствен извод: ТУК НЕ СЕ СЛУЧВА НИЩО и тези които затягат примката около врата ни го знаят много добре и максимално се възползват от него! Тук във форума има доста смели хора които открито заявяват, че няма да спазват подобен закон! Дали ще е така обаче, когато този закон влезе в сила и започне да се прилага..?!! Когато започнат да се конфискуват джипове, АТВ-та и велосипеди...?!! Смелостта се вижда когато заиграе сопата, а защо въобще трябва да чакаме това да се случи..?!!! 200 таксита на паветата пред парламента карат политиците ни да започнат да се обясняват... Какво ли могат да постигнат 2 000 джипа...?!!!

                      Поздрави

                      Коментар


                      • #12
                        От: Искам да карам колело в гората!

                        Първоначално публикуван от zemo Преглед на мнение
                        Не мисля че е подходящо да се кара колело по туристическите пътеки където вървят пешеходците.
                        Принципно не е. Но конфликта колоездачи - туристи е подобен като офроудаджии - туристи ... не го толерираме, прави се от малцина, но вреди на всички. Има и съществената разлика, че е ограничен почти само до някои пренаселени пътекина Витоша и хората, които се спускат по тях (не карат, а спускат).
                        Карайки из Родопите с туристи проблеми не съм имал

                        Коментар


                        • #13
                          От: Искам да карам колело в гората!

                          Както всички закони в България, така и този е недомислен. В гората трябва да се кара, съгласен съм, НО....
                          1. Само на определените за това места. Да се задължи държавата в нейните си гори да направи маршрути, обозначени и достатъчно на брой за велосипедистите. Б другите райони и по необозначени маршрути да не може да се кара.
                          2. В частните гори и горските ловни стопанства маршрути да се правят само по желание на собствениците, даже може и да се искат такси за каране в тези гори, ако собственика реши.
                          3. На всички, дето ритат срещу всякакви забрани за в гората, дето били родени в гората и щели да си умрат в нея им предлагам да отидат да покарат колеленцата си извън маршрутите в горите из Швейцария, Германия, Италия или САЩ. Ама да си вземат тубичка с лубрикант, сами ще се сетят защо. Па после да пишат из форума. На смешки от типа-един велосипедист нанася по-малко вреда от един турист не мисля даже и да отговарям.

                          Коментар


                          • #14
                            От: Искам да карам колело в гората!

                            Първоначално публикуван от lazarlk Преглед на мнение
                            Както всички закони в България, така и този е недомислен. В гората трябва да се кара, съгласен съм, НО....
                            1. Само на определените за това места. Да се задължи държавата в нейните си гори да направи маршрути, обозначени и достатъчно на брой за велосипедистите. Б другите райони и по необозначени маршрути да не може да се кара.
                            2. В частните гори и горските ловни стопанства маршрути да се правят само по желание на собствениците, даже може и да се искат такси за каране в тези гори, ако собственика реши.
                            3. На всички, дето ритат срещу всякакви забрани за в гората, дето били родени в гората и щели да си умрат в нея им предлагам да отидат да покарат колеленцата си извън маршрутите в горите из Швейцария, Германия, Италия или САЩ. Ама да си вземат тубичка с лубрикант, сами ще се сетят защо. Па после да пишат из форума. На смешки от типа-един велосипедист нанася по-малко вреда от един турист не мисля даже и да отговарям.
                            Отказах се да пиша....... нашенска работа. Държавата да се задължи ......кой е държавата ?
                            Кой е горското ?
                            Какво значи държавна гора ?
                            Въобще до кога ще се разграничаваме от държавата ?
                            Не станем ли "НИЕ " - сила която да диктува законите и правилата - ТЕ ще си правят каквото поискат.
                            И когато пишеш за изключенията - помисли първо. Ти на коя позиция заставаш - "за забраната" или "против" ?
                            Няма средно положение.
                            Всъщност ........ средното е това в което сме в момента . Имаме мнение и позиция, но само на маса.
                            Последно редактирано от bgbul; 12-02-11, 15:56.

                            Коментар


                            • #15
                              От: Искам да карам колело в гората!

                              Първоначално публикуван от bgbul Преглед на мнение
                              Когато не си карал в чужбина - не давай примери. Тук не ядем доматите с коловете.
                              В чужбина с един номер можеш да караш двете си коли (само прехвърляш табелката) . Това ограничение ли е или свобода и доверие?
                              В чужбина - до сега никой не ме е спирал да пита кой съм, къде отивам и дали не съм иманяр. А съм бил стотици километри в гранична зона .
                              Никой не ме е ограничавал да бера гъби и билки. Тук в България съм се карал (скандал ) с новия директор на горското - показваше колко му е голям ....... не ме впечатли . И то за три килограма гъби.
                              Няма какво да обсъждаме чужбина - там е друга работа. Там всичко е ИЗВОЮВАНО с оръжие.
                              Тук ...... с давене на мераци в поредната ракиика.
                              Ако не схващаш за какво си говорим - или си от тях или си глупав.
                              Извинявай за откровението ?
                              Ако схващаш и просто поддържаш спора - добре .
                              Човече, къде в моя пост говоря за коли, номера, гъби, билки,и др истории. Всичко това сигурно е така, както си го написал там. Аз говоря за нерегламентираното каране на колела и джипове в горите извън обозначените маршрути. Там това е забранено. Казваш, че мразиш всякакъв род забрани. Ами и аз мразя-примерно мразя забраната да бродя из горите и да стрелям по толкова симпатичното животинче от аватара ти. Това как ти звучи, а. Спокойно, лъжа те. Забрани има, това е факт. И те не са за тези като теб и мен, дето обичаме мечките, а за другите, дето биха ги избили без да се замислят. Какво пречи да се кара по определени маршрути. И за джипове и за велосипеди. Виждал съм много културно каращи джиповете си хора. Но съм виждал и такива, дето спират на стръмното и си сменяват маслото, ПУСКАЙКИ ГО ДА ИЗТЕЧЕ НА ПОЛЯНАТА. Разбираш ли за какво говоря. Такъв народ сме, че вторите са повече. Е за тях са забраните и ние трябва да се съобразяваме. А горния ми пост беше просто моето предложение за това как да се реши проблема. И как е решен в онези държави.
                              Поздрави.

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X