Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Тревога да съдбата на пещерата Башовишки печ, гара Орешец, Видинско

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Тревога да съдбата на пещерата Башовишки печ, гара Орешец, Видинско

    НАЦИОНАЛНА КОМИСИЯ ПО ОПАЗВАНЕ НА КАРСТА И ПЕЩЕРИТЕ
    До
    Министъра на околната среда и водите
    бул. "Мария Луиза" 22
    1000 София

    Копие: Дирекция „Национална служба за защита на природата“
    Уважаеми г-н министър,
    Преди всичко, с настоящето писмо Ви уведомяваме, че поради вътрешно-организационни причини съществуващата Комисия по опазване на карста и пещерите при Българската федерация по спелеология се трансформира в самостоятелна структура с име „Национална комисия по опазване на карста и пещерите“. Комисията съставена от широк кръг специалисти и деятели в областта на опазването на карста и пещерите във всичките им аспекти и има широко институционално представителство. Надяваме, се че независимо от обстоятелствата ползотворното сътрудничество между органите на министерството и комисията ще продължи. По този повод моля Ви да се обръщате към нас по всички специализирани въпроси отнасящи се опазването на карста и пещерите .
    На второ място бихме желали да изразим тревога и сериозно безпокойство върху факта, че съвместната ни работа за опазването на пещерата Башовишки печ при гара Орешец, Видинско е в критичен застой, което създава реални предпоставки за нейното физическо унищожение.
    По-конкретно. С наше писмо (ваш вх.№ 48-00-102/31.01.2014) внесохме аргументирано искане за отмяна на Решение №13-4/2009 по ОВОС на Министъра на околната среда и водите, с което е одобрено осъществяването на инвестиционно предложение да „Добив на подземни богатства-строителни материали- варовици от находище „Орешец“ в землището на гара Орешец, общ.Димово, обл.Видин. В тази връзка е проведена междуведомствена среща, на която , за съжаление, поради посочената по-горе структурна промяна не можехме да участваме. Досега няма движение по поставения от нас въпрос и кариерата продължава да работи в угроза на абиотичната и биотечната цялост на най- голямата пещера в северозападна България.
    Същевременно по наше предложение Националният природонаучен музей при БАН внесе аргументирано предложени за обявяване на пещерата за „природна забележитеност „ (ваш. вх.№ 33-00-18/07.02.2014). Не ни е известно да има каквото и да е било движение по въпроса, въпреки че предоставихме, исканата допълнително информация за местоположението на пещерата и нейният план!
    Обръщам Ви внимание на факта, че въпросът за опазването на пещерата Башовишки печ бе поставен официално на вниманието на МОСВ още през 2010 година (ваш.вх.№48-00-1314/08.10.2010) и благодарение на приложените от страна на министерството процедурни хватки, забавяния, увъртания и абсолютна липса на добронамереност, почти 5 години не намира подобаващо решение! Фактическото положение е такова, че всяко по-нататъшно забавяне на която и да е процедура по опазването и защитата на пещерата ще доведе до унищожаването – респективно до тежки загуби в контекста на нейната природна и научна значимост.
    Настоятелно моля, за предприемането от страна на министерството на спешни и неотложни мерки и мероприятия за активизиране на процедурите по отмяна на Решение №13-4/2009 по ОВОС и обявяването на пещерата за природна забележителност!
    В противен случай, колкото и да не ни е приятно, ще се наложи да ангажираме с проблема българската общественост, международната спелеоложка общност и нейните институции в лицето на Международния спелеоложки съюз при ЮНЕСКО, Европейската федерация по спелеологи, Балканския спелеоложки съюз и не на последно място ЕК.

    Искрено се надяваме на Вашето разбиране и експедитивност!
    С уважение,
    (п) Алексей Жалов

  • #2
    От: Тревога да съдбата на пещерата Башовишки печ, гара Орешец, Видинско

    А когато някой е дал разрешение и одобрение чужденци да идат да изследват региона и пещерите, да копат и да си вземат каквото им хареса къде бяхте???

    Не съм сигурен дали за тази пещера или някоя от другите наоколо са намерени останки, кости и други които датират около и преди най-старите доказани такива В СВЕТА, няма нужда да казвам, че нищо от намереното НЕ е в България и няма нужда да казвам, че в региона от иманяри надали е останало и едно пиронче и един здрав артефакт, ама вие хубаво, натъжавайте се и се мъчете да слагате след дъжд качулка.

    Според мен пак едни организации, пак се борят за едни лесни евро пари и пак ще се захранват едни бездънни джобове...
    Бъдете живи и здрави!

    Коментар

    Активност за темата

    Свий

    В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

    Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

    Зареждам...
    X