Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Гмуркане и морска болест...

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #31
    От: Гмуркане и морска болест...

    Здравей, Savov,
    Съжалявам за забавения отговор - Новата Година ме емна със задачи доста по-сериозно отколкото очаквах
    Благодаря за отделеното време да зададеш въпросите и да изкажеш предполагаема диагноза и методи за лечение.
    Ще отговоря на въпросите публично, в случай, че за някоко, от четящите темата е интересно да проследи отговорите и мнението ти за пролема ми.
    Ако няма интерес - ще ти се обадя, за да не пълним темата с личните ми проблеми.

    Колеги, ако някому е интересно да се запознае в детайли със симптомите на проблема ми и да се запознае с мнението на Savov, нека да даде знак, за да продължим публично консултацията.

    Коментар


    • #32
      От: Гмуркане и морска болест...

      Темата е много важна, вижда се че много хора имат проблем с морската болест. Много хубаво е, че доктор Савов се включи - така ще можем да научим още повече неща. Ще следим с интерес!
      Show must go on!
      LZ1VES

      Коментар


      • #33
        От: Гмуркане и морска болест...

        ОК, в такъв случай ще пиша.

        Д-р Савов, симптомите ми са: от детска възраст ми става лошо и повръщам, когато се возя на кола и други МПС. Това се случва и на предна седалка, когато се возя и на задна, дори и във влак, помня, че ми прилоша веднъж от клатушкането.
        При излитане и кацане със самолет, както и когато самолетът завива. Забелязал съм, че ако не гледам през илюминатора понасям полета по-леко.
        Професионален шофьор съм, както и моторист, изминал съм огромно количество километри, но не ми става лошо, когато шофирам освен в два случая:
        - когато съм в задръствания и припълзявам на първа и полусъединител и сведа поглед в купето за да взема нещо изтървано, например;
        - ще опитам да опиша и втория случай, при който нееднократно ми е прилошавало: на паркинга, където домува колата ми, приближавам мястото, което е отредено за мен. То е от ляво, перпендикулярно на движението. Като го наближа, правя 90 градусов завой на дясно, за да поставя колата така, че връщайки назад, без въртене на кормилото да си влезе в мястото. Това е отработено поведение от 5 години насам и го правя с по-висока от нормалната за паркиране скорост. По време на завоя премествам погледа си в огледалата, за да видя кога да спра движението напред, за да съм се позиционирал добре, и в този момент ми се завива свят.

        Във вода:
        - на лодката забелязах, че се чувствам по-малко зле, докато се вдижи, особено ако е бързо. Когато спре на едно място и се заклатушка, нещата излизат от контрол.
        - става ми лошо и когато плувам с неопрен и шнорхел, без тежести. Също така и когато просто лежа на водата, по време на вълнение.
        Потопя ли се под вода, нямам проблеми.

        При гореописаните случаи гаденето и световъртежът продължават с часове, след като е преминала причината за появата им. Понякога се случва да се оправя едва след като преспя известно време.
        Всякакви люлки и въртележки са ми недостъпни поради гореописаните проблеми. Става ми лошо дори само като гледам някой да се върти на въртележка.
        Също така ми става лошо като гледам, по телевизията, кадрите да са обърнати с главата надолу.
        Вече описах, че и когато си въртя главата за разгрявка на врата при тренировка, ми става лошо.



        Извън МПС ми става лошо и когато легна по гръб и главата ми е по-ниско или наравно с тялото. Тогава има един момент, в който ми се обръща стаята (или околната среда) пред очите, както и нещо в стомаха. След секунда-две стаята спира да се върти, обръщането в стомаха преминава и нещата се успокояват. Така мога да остана да лежа без проблем, но понякога се случва повторно завъртане, но по-слабо. При този случай, за разлика от другите, нямам или имам съвсем слаби последващи гадения и световъртеж.

        Забелязал съм, че очите ми (погледа) имат голямо значение за прилошаването, но не мога да обясня какво.

        Това са случаите, които се сетих да опиша.

        Коментар


        • #34
          От: Гмуркане и морска болест...

          Имаш абсолютно същите симптоми като моя колега. Отивай при д-р Ангов, ще ти помогне.

          П.П. Едно наблюдение, нямам представа дали е следствие от вестибуларния апарат.
          След лечението при доктора, колегата ми се напива след 100-150гр. Преди това този ефект се наблюдаваше буквално от 15гр., затова пиеше в изключително редки случаи. Даже на сватбата му ме беше помолил да отида ден по рано, за да може при обикалянето по сватовете и при родителите му, да има кой да пие от мъжката страна. След като геройски напих бащата на булката, отидохме и при баща му, справих се доста трудно и с него и с мъка си легнах. На следващият ден сватбата му ми беше малко като на кино...

          Коментар


          • #35
            От: Гмуркане и морска болест...

            Да, твърде вероятно е да си с есенциална вестибулопатия. Това не е болест, а състояние, вариант на нормата. Можем да направим все пак отоневрологично изследване за да потвърдим/отхвърлим тезата и да поговорим за начини за преодоляване на проблема. Изпращам ти координатите си като л.с.

            Коментар


            • #36
              От: Гмуркане и морска болест...

              Ето въпросния линк с метода на д-р Puma.
              http://www.pumamethod.com/index.php
              Потърсих начин да го сваля безплатно, но не успявам.
              Още един въпрос - това на голям екран -
              http://www.youtube.com/watch?v=vukPz...eature=related
              провокира ли дискомфорта, който обсъждахме днес? Ако е така, пробвай го и след 2 табл от хомеопатичния препарат.
              Успех.

              Коментар

              Активност за темата

              Свий

              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

              Зареждам...
              X