Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Изисквания за фирмени сделки на БГ фирма в ЕС след 01.01.07

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Изисквания за фирмени сделки на БГ фирма в ЕС след 01.01.07

Някой дали може да ми помогне с информация какво ще ми е нужно в Германия за да закупя оборудване за фирмата да речем и да си го транспортирам сам до в къщи. Проблема е че в момента в страната е пълен хаос както и очаквах и никой не може да каже нищо. Да не говорим че булстатите важат до 31.01, пък след тва трявало нещо ново да се издава. От германия ми искат регистрацията на фирмата ама не е ясно дали българската или ДДС регистрацията, дали трява да го превеждам освен това май и паспорта на собственика. Въобще тъмна индия която ще се проясни след няколко месеца ама както винаги на мен ми трява за момента, щото живота не може да спре и да изчака наще чиновници да се раздвижат и да вземат некво Много Важно решение.Изобщо като че ли на 1 ви януари разбрахме че ще влизаме в ЕС и всички се юрнаха да имитират работа и вземане на решения. Важното е че си взимат заплатите и премиите, другото ще се нагоди от самосебе си.
    Поздрави и предварително благодаря
    ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО

може и да си срещал този форум подобен на нашия, но предполагам , че тук евентуално ще има повече инфо - виждал съм смслепи отговори.
    http://forum.mitnica.com/index.php
    успех дано ти е полезно

Коментар

Данъчният номер отпада и остава сама БУЛСТАТът с едно BG отпред и това е. Като ти поискат VAT Number даваш него и край. Чува се, че ще сменят цифрите в номерата, ама дотогава важи това и нямаш грижи.

За да си транспортираш нещо сам в "багажника на колата" ти трябват единствено фактура (не е задължителна) и товарителница - т.нар. CMR. Все едно вожиш нещо от Варна.

Коментар

Първоначално публикуван от Obersturmbahnfuehrer
        Данъчният номер отпада и остава сама БУЛСТАТът с едно BG отпред и това е. Като ти поискат VAT Number даваш него и край. Чува се, че ще сменят цифрите в номерата, ама дотогава важи това и нямаш грижи.

За да си транспортираш нещо сам в "багажника на колата" ти трябват единствено фактура (не е задължителна) и товарителница - т.нар. CMR. Все едно вожиш нещо от Варна.
        Да и аз мислех така обаче тази сутрин говорих с контрагента в Германия и той каза че иска паспорта на собственика сниман както и копие на регистрацията, пък тя е на български и не става ясно дали регистрацията на фирмата или ДДс такава. На тези ми въпроси от среща вдигат рамене и аз съм в чудо защото след 2 дни пътувам а тия неща все още са неясни, или по-точно мислех че са ясни ама сега ме сюрпризираха, да не говорим че искам да взема и 3 т. ремарке което ще е ново, пък и там кой знае какво ли ще излезе. Като гледам как седи въпросът с автомобилите сигурно и с него ще имам проблеми
        ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО

Коментар

преведи си регистрацията на фирмата на немски .. поне там да нямаш усложнения - мисля че това ще свърши работа.
          а по отношение на ремаркето ... трябва ти задължително фактура и ТАЛОН ! (или документ от техните институции)
          тука ме направиха луда калинка с едно ремарке от Англия само с Фактура. .. и то старо

Коментар

Е, това вече е друг въпрос - немецът може и брачно свидетелство да ти поиска. Даваш му БУЛСТАТА и го питаш дали иска да продава или не. Вчера ни се изсипа цял ТИР с един хвърчащ лист - товарителницата и това беше. Преди идваше с по един пръст документация.

Коментар

доколкото разбирам чоека иска да ис свърши работа и да не му отива зян пътуването. Дали оня иска да продава е друг въпрос, но докато не се канализират подобен род неща, мисля че официален превод ще му запуши устата. Съгласен съм, че работата е тъпизъм ..

а Тира вероятно сте го платили по банков път ... и наистина сега освен въпросния лист друго не му трябва. Не е същото.

Коментар

Ми ДДС регистрацията е един талон като кредитна карта кво да му превеждам. то има едно име и номера, пък паспорта наистина нещо афиф ми се вижда. А тва за тира ме радва щото то така и трябва да бъде нали затова беше зора. Учудващо е че ми искат тея документи при положение че аз съм платил и топо банков път. Ама накрая ще взема целия тефтер с документи и да си избира квото иска. Ама пак имам чувството че ще гледам пате в кълчища. То не знам някъде в друга държава да има толкоз бумащина около регистрацията на една фирма, пък може и да греша
                ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО

Коментар

А, бе що омесваш нещата? Продавачът може да иска и родословно дърво, но това няма нищо общо. Онова са документи за сключване на сделката. Единственият документ, който му трябва при напускането на склада на продавача, за пресичането на Европата и за цъфването в София е товарителницата. Спре ли го някъде полиция за проверка, показва задължително товарителницата и евентуално фактурата, ако я има и му се показва.

ДДС не трябва да се начислява, а се плаща тук, наред с другите простотии в месечния отчет по ДДС на фирмата. Ако смотаеш фактурата и си платил от някаква лична сметка, познай какво става с ДДСто. За физическите лица е по-различно, но щом говори за БУЛСТАТИ, значи не те касае.

А, камионът е групажен, извършващ международен транспорт, т.е. "не е платен по банков път".

Коментар

А, намерих едно друго, ама тва вероятно ще трява заклет счетоводител да го превежда! Листа имам в предвид, ама пак не ми е много ясно какво това би му помогнало.
                    ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО

Коментар

А, бе що омесваш нещата? Продавачът може да иска и родословно дърво, но това няма нищо общо. Онова са документи за сключване на сделката. Единственият документ, който му трябва при напускането на склада на продавача, за пресичането на Европата и за цъфването в София е товарителницата. Спре ли го някъде полиция за проверка, показва задължително товарителницата и евентуално фактурата, ако я има и му се показва.

ДДС не трябва да се начислява, а се плаща тук, наред с другите простотии в месечния отчет по ДДС на фирмата. Ако смотаеш фактурата и си платил от някаква лична сметка, познай какво става с ДДСто. За физическите лица е по-различно, но щом говори за БУЛСТАТИ, значи не те касае.

А, камионът е групажен, извършващ международен транспорт, т.е. "не е платен по банков път".
                      Абсолютно верно, дори ако имаш фактура би трябвало да не се изисква дори ЧМР. Идеята е че това което караш трябва да е доказано с някакъв документ ЧМР, фактура или и двете от къде и за къде е! С това би трябвало да се приключи! А продавача какво го интересува толкова, даваш му данните и толкоз. Не енужно да се задълбава чак толкоз, че то ако тук е така всеки трява да си ходи с куфарчето с регистрациите!
                      ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО

Коментар

имах предвид товара, няма какво да се хващаш за думата.

Коментар

Не се хващам за думата, ами пояснявам, че товарът изобщо не е наш и отгоре на всичко е на няколко клиента - един платил по банков път, друг изобщо не плаща, щото стоката си е от него за него и т.н.

Коментар

Ето официалната страница на НАП - http://www.nra.bg/
                            Със съдържащи ламелен или сферичен графит над 2,14% не разговарям.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                            X