Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Данък за свален от отчет автомобил

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Данък за свален от отчет автомобил

Възникна спор, как да отпишем от общината превозно средство с прекратена регистрация. Официално зададох въпрос към Столична община - дирекция "Приходи и администриране на местни данъци и такси". Ето какво отговориха:

"...На основание чл.58, ал.4 от Закона за местни данъци и такси, е предвидено да не заплащат този данък онези превозни средства, които са свалени от отчет и са разкоплектовани.Само при наличието на тези две условия няма да се дължи данък за това моторно превозно средство. Разкомплектоването се удостоверява с издадено за тази цел удостоверение от лицензирани за това фирми.
    Това е условие и изискване, заложено от законодателят и намерило отражение в Закона за местни данъци и такси."

Правописът е запазен, но не това е важното!
    Излиза че, според законодателя, не е достатъчно да прекратиш регистрацията в КАТ, а трябва да си дадеш колата на "Вторични", за да вземеш нужния документ. А ако искам да я ползвам за резервни части или както намеря за добре (например за гълъбарник )? Тя е лична собственост и имам право да се разпореждам с нея, според личното ми желание. Ще се съхранява в частен имот и няма да заема общинско място. И какво? Ще трябва да и плащам данък?!
    Какъв е мотива на законодателя? Да пълним гушите на "лицензирани фирми"?!
    Lancia Delta HF Integrale Evolucione

До: Данък за свален от отчет автомобил

Май не е точно така. Моята я отписах след тригодишно ходене по мъките. Бях писал из другите теми. Дори до съд бях стигнал. Но накрая се оказа, че има точен регламент. След като взех бележката от КАТ, че е бракувана, отидох в Местни данъци и такси и подадох декларация, че ще се разкомплектова за части. Усмихнаха ми се любезно и въпросът се приключи с получаване на номерче, доказващо кога съм я отписал при тях.
    Но има логика с лицензираните фирми. Тя е, че не бива ръждилниците да се оставят на пътя и някой друг да ги събира. Това е добре измислено, според мен. Но като си пуснете декларацията, вече могат много лесно да ви захапят, при положение, че колата остане навън.
    По принцип, текстът е такъв:
    4) (Нова, ДВ, бр. 45 от 2002 г., изм. доп. ДВ бр. 105/2006 г.) За превозно средство, което няма да се ползва, данък не се събира, при условие че до края на предходната година собственикът му е върнал свидетелството за регистрация и е представил удостоверение за разкомплектоване.

Заложен препъникамък, за да се плащат данъци докрай...

При търсене из закона, не видях кой има право да издава това удостоверение. Сигурно има доста изключения, например: изгоряло или откраднато МПС. Очевидно, че тук документът не е за "разкомплектоване".
    Сега да кажат адвокатите тук, как всъщност се прилага законът.
    Последно редактирано от Еmil; 14-09-09, 22:22.

Коментар

И какво? Ще трябва да и плащам данък?!
      Какъв е мотива на законодателя? Да пълним гушите на "лицензирани фирми"?! [/QUOTE]

... напоследък не виждам разликата между гореизброените ... Кажи ми каква е разликата между законодател и лицензирана фирма ...Ти не знаеш кой и по какъв начин е в лицензираната фирма, докато не се огледаш в законодателя по обстойно ...

Така е да, но Общините са в правото си да решават след дерегистрацията процедурата и пак стигаме до ...горното ...
      [I][SIZE=1]...системен администратор-винаги има начин...:)[/SIZE][/I]

Коментар

Нали се сещате, че общинските управи работят в две основни направления:
        1. Пълнене на общински бюджет
        2. Пълнене бюджета на приятелски фирми.

Схемата е заложена от законодателите, тъй като всеки подобен закон се прекарва с "подкрепата" на съответните партийни спонсори, които стоят зад определени фирми. Като замисъл не е чак толкова лошо, въпреки че скоро гледах предаване, как се прави в Англия. Правя уговорката, че за мен англичаните не са пример на демократичност и човечност, но в някои отношения може да бъде използван опитът им. Та, значи при тях, колата стои на улицата. Минава съответната служба, заедно с полицай, който проверява дали автомобилът е с платени застраховки и такси. Установява, че не е. Звънва и пита дали собственикът ще плати веднага застраховката(забележете, не само данъка!). На което той отговаря-"колата е повредена, не искам да платя, вземайте я"! И готово. Няма молби, тичане в КАТ, общини, "лицензирани" фирми. Натоварват я и въпросът е приключен. Ама, за да се направи това при нас, някой трябва да си мръдне задника-да РАБОТИ. Явно е по-лесно сами да си организирате транспорта и да отидете в "лицензираната" фирма, а те само да си приберат паричките! Система за "наши хора"!

Между другото, както е тръгнало, няма да се учудя да въведат "остатъчен данък", който да плащаме доживотно за всяка някога регистрирана кола.
        Последно редактирано от Еmil; 17-09-09, 11:13.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
        X