Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Тол такси и други административни разходи за товарен автомобил 2021

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Тол такси и други административни разходи за товарен автомобил 2021

    Накратко - какво трябва да приготви (освен книжка със съответната категория) непрофесионалния потребител на товарен автомобил над 3.5 тона . В частност - бус, който се използва за кемпер.
    От официалната информация - без значение дали е регистриран като товарен или специален автомобил, ако общата маса е 3.5-12 т. се дължи тол такса, за която вече НЕ може да се купи винетка за определен период от време. Остава варианта пътна карта - абсолютно неприложимо за "любителска употреба" и варианта "проследяващо устройство" с догоовр и плащане според изминатите километри. За това устройство се плащат едни 2 лв./мес без ДДС за договора и още едни 3.30 лв/мес. за устройството или общо 5.30 без ДДС на месец или около 65 лв/год. без ДДС за услугата... после по 4-5-6-7 лв/100 км според евро категорията за отчетения път. Това ли е с тол таксите и има ли уловки?
    Въпроси към знаещите:
    1. Таксуването според АПИ е само за магистралите и първокласните пътища, които са тотал под 4000 км, останалите 15 000 км от републиканската пътна мрежа са 0.00 лв.
    Ако използвам мобилно устройство за проследяване и се движа по смесен маршрут - например от София до Варна мина по маршрут по който има 100 км. магистрала, 100 км първокласен път и 300 км второкласен ще платя за 200 или за 500 км?
    2. За движение само по второкласни пътища никаква винетка ли не е необходима.

    Извън тол таксите всякакви други въпроси свързани с административните тежести, които предполага употребата на автомобил с маса 3.5-7.5 тона са добре дошли за обсъждане.
    Technical Rescue Direct - life lies in courage
    http://www.offroad-bulgaria.com/show...60#post3258660

  • #2
    Сашо, а ако возилото се води М1 Кемпер по талон?

    Местните и на мен включая това ни е заветната цел, по-евтини данъци, по-евтини фериботи, винетки и т.н. и всичко е легално, а аз съм няколко пъти над 3.5т
    Бъдете живи и здрави!

    Коментар


    • icerunner
      icerunner коментира
      Редактиране на коментар
      Към момента в България играе само масата - ако е над 3.5 тона - никой не го е... дали е М1 или N2. Всъщност, ако само толл таксите са драмата и се плаща наистина само за първокласни пътища и магистрали не е толкова страшно...

  • #3
    В зависимост от възрастта на товарния автомобил, може да се налага да минава ГТП два пъти в годината. Ама това не е кой знае какво.
    Данъка зависи от товароносимостта, а ако е писан специален автомобил, си е твърдо една цена, пак не е кой знае какво и в двата случая.
    Грубо, застраховка ГО, плюс годишен данък, плюс два ГТП, не повече от 700лв. Ако не сключиш някоя по-скъпа ГО, че там има и такива опции.
    За тола ако шмекеруваха нещо, щеше да се е разчуло. Така че би трябвало да няма изненади.
    Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

    Коментар


    • krassitch
      krassitch коментира
      Редактиране на коментар
      Товарните вече минават на ГТП 1 път годишно...

    • icerunner
      icerunner коментира
      Редактиране на коментар
      А тахограф или друга простотия за автомобил до 5000 кг.? Или там вече зависи дали е М1 или Н2? Всъщност този който гледам е пътнически, но в декра без проблем вадят седалки и свалят места, обща маса обаче НЕ променят, независимо че модела (спринтер) го има и до 3.5 тона

    • cecoa1
      cecoa1 коментира
      Редактиране на коментар
      Не знам кога "вече", но товарни автомобили, ремаркета и какво още беше, когато са над 10 годишна възраст, минават на ГТП през 6 месеца.
      Тахограф, доколкото знам не е нужен, когато превозното средство не се използва за транспорт с търговски цели и е до 7,5т. В случая още повече, че ще е на физическо лице.
      Чл.3 тук - https://rta.government.bg/images/Ima...edba/nh-3.html
      Последно редактирано от cecoa1; 01-02-21, 18:46.

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
X