Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Проблем с ГТП на автомобил с АГУ, вписана в талона

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Проблем с ГТП на автомобил с АГУ, вписана в талона

    Автомобилът е внос от Италия с монтирана АГУ още в магазина и 10г по-късно сменена бутилка. Това е описано в италианския талон. Колата е внесена в България и закупена преди 1 година. Регистрирана е в КАТ. В талона пише и двете горива. Една година по-късно (т.е. сега) автомобилът трябва да мине ГТП. Отивам и ми казват, че няма да излезе, че е с газ и не могат да ми направят прегледа. Трябвало да мина първоначален преглед на АГУ. Обаждам се в пункт, където правят такива прегледи и ми искат документ за монтажа на уредбата. Който документ (ако италианския талон изобщо върши работа) е в КАТ.

    Някой имал ли е подобни драми?

    Пунктовете за първоначален преглед на АГУ имали различни такси за услугата. Някой има ли информация за София къде колко взимат?

  • #2
    E как няма да излезе, че е с газ, след като уредбата е вписана в талона?!?
    Ние не сме неутрални!

    Коментар


    • orela
      orela коментира
      Редактиране на коментар
      В системата на ГПТ щяло да излезе, че колата е без газ (защото това се вкарвало от първоначалния преглед на АГУ, а не от КАТ), а в талона пише, че е с газ и ако ме спрат на мен ще ми пишат акт, че в ГПТ няма АГУ и пункта за ГПТ ще го глобят, че "не е видял", че колата е с АГУ.

    • Чавдар (V93)
      Чавдар (V93) коментира
      Редактиране на коментар
      А кой го е вкарвал за колите, които са с регистрирана АГУ отпреди последните промени в наредбата?

    • orela
      orela коментира
      Редактиране на коментар
      А де? Увъртях се в тази история и затова искам да видя дали няма някой минал по същия път

  • #3
    Просто смени мястото на което ще ти правят прегледа. Щом е вписана в талоните издадени от КАТ в България - да си гледат работата.

    Коментар


    • #4
      И моята е така - дойде от Италия с АГУ, при регистрацията декмври 2019 я вписах в талона, и преди две седмици минах по тоя път.
      Наистина искат първоначален преглед ( дали основателно или за да изкарат още 50-тина лева не знам), във Варна го правели само на няколко места, искат не знамси какви документи и дрън-дрън.
      И наистина ако провериш на друго място ще минеш - както и аз.
      Имай предвид, че много, ама МНОГО близък мой роднина има пункт за ГТП ,и там не можах да мина - служителите не посмели да го направят. Минах при непознати.

      Коментар


      • orela
        orela коментира
        Редактиране на коментар
        А сега в ГТП пише ли, че колата ти е с АГУ или не?

    • #5
      Хубу де... Как да разбирам това ? ​​​​​​
      Някъде се минава, а някъде не, системата не им го позволява или ги е страх от нещо?
      Който търси , намира !
      Човекът е човек, когато е на път !

      Коментар


      • ивайло
        ивайло коментира
        Редактиране на коментар
        Ами точно така - някъде се минава,а някъде ги е страх от нещо.

    • #6
      По принцип, с въвеждането на номера на автомобила в системата, излиза потвърждение, че прегледа може да започне или отказ, като обикновено излиза и причината за отказа. Ако даже не са пожелали да пробват, това си е чиста проба нежелание от страна на преглеждащите. От ноември обаче е в сила и допълнението за срока на годност на бутилките за пропан-бутан - 10 години. От януари т.г. уж би трябвало автомобилите с бутилки над 10 години да се приемат за технически неизправни и да се спират от движение.
      Чужбина - това е митът за задгробния живот. Който попадне там, не се връща.
      Из "Златния телец"

      Коментар


      • #7
        Пункт за първоначален преглед на нова бутилка трябва да провери дали всичко е монтирано както трябва,и да ти вземе 50 лв за услугата Него не би трябвало да го интересува кой,къде,как ти я е монтирал-може и баба ми да я е монтирала,не го интересува.Другото е некомпетентност,и като не знае как трябва да бъде,съчинения си прави...

        Коментар


        • #8
          Първоначално публикуван от krassitch Преглед на мнение
          Пункт за първоначален преглед на нова бутилка трябва да провери дали всичко е монтирано както трябва,и да ти вземе 50 лв за услугата Него не би трябвало да го интересува кой,къде,как ти я е монтирал-може и баба ми да я е монтирала,не го интересува.Другото е некомпетентност,и като не знае как трябва да бъде,съчинения си прави...
          Нещата по принцип са малко по-сложни, ако се спазва буквата на закона - монтажника трябва да ти издаде протокол за монтажа, в който са вписани данни за бутилката и т.н. включително данни за самия пункт, където е монтирана бутилката. С него отиваш при упълномощените смешковци, които правят проверка на монтажа и ти издават прословутия розов протокол, с който отиваш в КАТ за вписването в талона на АГУ-то. По този начин, на теория, след две-три издънки от страна на монтажника, неговият пункт може и да бъде затворен
          Чужбина - това е митът за задгробния живот. Който попадне там, не се връща.
          Из "Златния телец"

          Коментар


          • krassitch
            krassitch коментира
            Редактиране на коментар
            Монтажникът отказа да ми издаде какъвто и да е протокол-не трябвало.И,когато отидох с новата бутилка,никой не ми поиска такъв.Гледаха,проверяваха,и взеха парите.В протокола от ГТП-то вписаха че има,и е изправна

        • #9
          Нещо не ми стана ясно, а пък и аз имам нововнесен от Италия джип с газова уредба вписана в талона.

          При положение, при първоначалната регистрация газовата уредба е вписана в талона, какво точно още искат при ГТП ?
          ОМ602->Tremec T5WC->Borg Warner 4408E 1:1/2.48:1->DANA30/103.4in/DANA44->29"AT

          Коментар


          • cecoa1
            cecoa1 коментира
            Редактиране на коментар
            Искат да я има регистрирана в системата за прегледите. Т.е. упълномощено лице да е удостоверило, че уредбата ти е правилно монтирана, и да те впише в системата. Същите издават розовия лист, който ти трябва за да се впише газовата в талона, ако не е била вписана(или просто не е била поставена до тогава такава).
            Вероятно е въпрос на време, да почнат да искат минаване през същите проверители, още преди да си регистрираш нововнесена кола с газова уредба. Хората на каналите в КАТ, не могат да проверяват и уредбата, а само пишат има ли такава или няма. Съответно сега можеш да сложиш уредбата саморъчно след вноса и преди регистрацията, и ще ти я впишат в талона, но я няма в системата на прегледите, че първоначално е проверена как е сложена. А ако саморъчно сложиш АГУ на регистрирана кола, не можеш да впишеш уредбата в талона, без да минеш през такъв първоначален проверител, където я вписват и в системата за ГТП. Тая разлика не трябва да я има.

          • Джоу (x3mrjoe)
            Джоу (x3mrjoe) коментира
            Редактиране на коментар
            Аха, ясно, значи пропуск, пък дали е случаен или нее ...

        • #10
          Аз за това смених бутилката. До колкото знам, минаваш първоначален преглед -50лв. Ако има табелка на бутилката с година производство - минаваш, ако не - като мен. След този преглед ти дават розовия талон и качват колата в системата. След това вече минава и ГТП. Аз го правих до моста на Казичене, но пак казвам - първо бях сменил бутилката, защото моята беше стара.

          Коментар


          • #11
            От тая година ДАИ(Й) са измислили и друга простотия - за пари естествено - при смяна на регистрационните номера отпада валидността на прегледа.
            В четвъртък отидох в КАТ да пререгистрирам Тойота-та на мое име и да сменя Толбухинските номера с Шуменски. Момчето на канала, сменяйки задния номер ми казва:
            - Вече нямаш преглед.
            - Как така нямам преглед?! До 05.02 е.
            - Не, като смениш номерата прегледа отпада и трябва да минаваш наново. То днеска вече е късно (16:45), ама утре мини.
            - Тая простотия кога я измислихте?
            - От началото на годината е така.

            Като ви кажат, че автоматично отиват данните от КАТ в Данъчното - да, отиват, ама със забавяне. Та не можах да мина и събота сутринта
            От четвъртък като я карам съм я карал без преглед, но утре сутрин ще ида.
            Тогава ще разбера дали няма да ми искат наново вписване на бутилката в оная система, както когато е слагана газовата преди 2 години.
            Дано новера на бутилката е вързан с номера на рамата, а не с регистрационния номер.

            Коментар


            • Стоян Боюков-Sariones
              Стоян Боюков-Sariones коментира
              Редактиране на коментар
              Не е ДАИ и не е от тази година. Дали е правилно или Не е друг въпрос. Има "умни" глави в НС дето ги мислят тези работи. А иначе в ГТП трябва да е записана марката на уредбата. Както и номерът на бутилката и годината на производство. Иначе и бай Пешо у гаража ги монтира, ама някой трябва да носи отговорност.

            • royce
              royce коментира
              Редактиране на коментар
              Хммм ... значи и оня келеш в КАТ толкова знае ... ОК, моя грешка.
              За монтажа на системата си има документи, сертификат и паспорт на бутилката. И беше вписана в предния талон, имам я и в моя.
              Относно това за бай Пешо ... понякога да я монтира "бай Пешо у гаража" е по-кадърно, отколкото официални представители на газовите системи. Виждал съм "творения" и от двата типа "майсторани" ...

          Активност за темата

          Свий

          В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

          Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

          Зареждам...
          X