Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Фондове за рисков капитал?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Фондове за рисков капитал?

Здравейте, някой имал ли си е вземане-даване с фонд за рисков капитал?
    Питането ми е дали някой е наясно със схемата на финансиране? Наскоро имах поредица срещи с такъв един фонд, който е готов да финансира мой проект. Но на последната среща се оказа, че от моя страна се очаква да заплатя разноските на консултант, който да дойде в България да оцени проекта. Разхода който се очаква да направя е около 40'000 $.
    Питането ми е нормално ли е това? След като те са хората с парите, нормално ли е да изискват от мен подобни разходи?

До: Фондове за рисков капитал?

Здрасти,
    По принцип при тези фондове (понякога и самостоятелни хора начирани business angels) би трябвало ти да отидеш с идеята или най-малкото с микроскопична част от финансирането. Естествено те получават лъвския пай от дружеството и печалбата, но не е в това въпросът.

Много странно взучи да искат точно такова нещо, особено под формата на комисионна. Няма да коментирам сумата, но ако проектът е средноголям, то такава комисоинна е по-скоро астрономическа... Вече ак ое мащабен ,тогава нещата са други....

Дай повече информция за финансовите параметри. Важното е каква част от приходите е тази комисионна (като процент).
    Георги Гатев

Коментар

Първоначално публикуван от petrof Преглед на мнение
      Наскоро имах поредица срещи с такъв един фонд, който е готов да финансира мой проект. Но на последната среща се оказа, че от моя страна се очаква да заплатя разноските на консултант, който да дойде в България да оцени проекта. Разхода който се очаква да направя е около 40'000 $.
      Питането ми е нормално ли е това? След като те са хората с парите, нормално ли е да изискват от мен подобни разходи?
      ТЕ не ти ли представиха писмени условията си на финансиране.
      Предварително не си ли се запознал със вида на Договора.?
      Какви клиенти имат те..проучил ли си историята им?Откъде сте се открили..!? Много въпроси , на които отговора е важен.

Има толкова много Измамници по света..и за много по-малки суми.
      Нали те ще инвестират!? - защо тогава Ти трябва да плащаш първи 40 000 долара, на някой който има вероятност никога повече да не видиш! Това , ми мирише на чиста проба измама.
      Предложи им да платиш тази сума в последствие , след като сте осъществили проекта , изкарали сте пари и сте щастливи и доволни и двете страни...Тогава , ти на драго сърце им приспадни тази сума..
      Успех в надлъгването.
      СИЛНИТЕ КРАДАТ ОТ ЧУЖДИ ДЪРЖАВИ, СЛАБИТЕ - ОТ СВОЯТ НАРОД !

Коментар

Трябва да си поговориш с тях по-подробно за условията. Какво означава "готови да финансират"? Ако са го казали само устно или в писмо без подпис и печат, разбирай "заинтригувахте ни, но трябва да ви проверим". Обикновено за това е и таксата за консултант, искат да му поемеш разходите, за да дойде, провери всичко на място и съответно да каже да или не. Не му ли хареса нещо ти отказват и ги губиш, изгубил си му времето. По принцип си е доста мъглива и рискована и за теб работа, дори и в най-реномираната компания е напълно възможно да загубиш тази такса. По-скоро обаче е нещо нормално, ако не си успял да ги убедиш напълно само на хартия и обикновено подлежи на пазарлък, колкото по-голям дял си склонен да им отстъпиш, толкова е по-малка. За размера вече не мога да кажа нищо, зависи от проекта, от хонорара на консултанта, времето, за което ще е тук, от къде идва и т.н. Ама 40 000 долара, ако не влиза и някаква част за самоучастие, все са си много... Естествено има и мошенници, които се изхранват само от тези такси... трябва да се внимава.
        Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Такъв тип фондове се интересуват основно от изхода от инвестицията след определен срок от време и условия, за които Вие следва да имате информация още началото на инвестицията.

Коментар

Първоначално публикуван от pe4en Преглед на мнение
            ТЕ не ти ли представиха писмени условията си на финансиране.
            Предварително не си ли се запознал със вида на Договора.?
            Какви клиенти имат те..проучил ли си историята им?Откъде сте се открили..!? Много въпроси , на които отговора е важен.

Има толкова много Измамници по света..и за много по-малки суми.
            Нали те ще инвестират!? - защо тогава Ти трябва да плащаш първи 40 000 долара, на някой който има вероятност никога повече да не видиш! Това , ми мирише на чиста проба измама.
            Предложи им да платиш тази сума в последствие , след като сте осъществили проекта , изкарали сте пари и сте щастливи и доволни и двете страни...Тогава , ти на драго сърце им приспадни тази сума..
            Успех в надлъгването.
            Ами към фонда ме насочи една сериозна счетоводна къща, които са им представители за България. А пък самия фонд никъде не го откривам интернет, абсолютно никаква информация.

Имах 3 срещи с тях, като чак на третата и последна среща ми казаха че се очаква да поема аз тези разходи.
            Сумата наистина е малка в сравнение с общия рамер на евентуалния проект (около 2%), но пък ми е много съмнително ей така да платя 40'000 $ без да е започнало нищо. Дори и да имаме писмен договор, че после ще се осъществи финансирането, никаква гаранция нямам че ...
            Изпратиха ми за подпис едно Letter of Commitment, но не искам да поемам ангажимент с подписа си че после знае ли човек.
            Върнах им отговор пред 3 дни точно в този дух: да платя сумата впоследствие, когато фирмата запоне да получава приходи и т.н.

Сега чакам да видя ще ми отговорят ли.

Много ми е чудно, че ако е някакъв вид измама как сериозна фирма ще си сложи главата в торбата да им става представител ?

Ще чакам отговор на мейла ми и ще видим.
            Последно редактирано от petrof; 18-06-08, 19:27.

Коментар

Щом няма информация в интернет за този фонд....
              Каквото и да е, пак трябва да има нещо. Това плащане в началото си намирисва на 95% измама.
              Георги Гатев

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
              X