Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Протест срещу цените на горивата

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Протест срещу цените на горивата

Е, положението при Жан беше несравнимо с това в момента.

Не ме разбирай погрешно - не съм фен нито на ония, нито на тия. Даже обратното. МНОГО обратното.

В момента ако се върши някаква работа, тя е под натиск отвън. А тогава външните интереси бяха точно в посока дестабилизация. И тогава всичко си стана съвсем нарочно. Утрепването на един крупен партиен мафиот отприщи всичко. Онова вече трудно може да се случи, освен ако не пламне цяла Европа. Или поне половината ни съседи.

Точно затова твърдя че имаме изгода от членството ни в ЕС. Налагат ни правила, и следят за изпълнението им. Вече нееднократно сме доказвали че без външен натиск работа не можем да свършим. Не твърдя че ЕС е върха на сладоледа. Даже съм далеч от това. Много далеч. Обаче в момента друг изход нямаме. Нямаме нито сили, нито желание да отстояваме някакви собствени интереси и стремежи.

Със сигурност е възможно да сме много по-добре и без ЕС, обаче при днешния ни морал като общество и държава, май няма накъде.
    Последно редактирано от sparkybg; 19-05-08, 15:10.
    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
      Е, положението при Жан беше несравнимо с това в момента.

Не ме разбирай погрешно - не съм фен нито на ония, нито на тия. Даже обратното. МНОГО обратното.

В момента ако се върши някаква работа, тя е под натиск отвън. А тогава външните интереси бяха точно в посока дестабилизация. И тогава всичко си стана съвсем нарочно. Утрепването на един крупен партиен мафиот отприщи всичко. Онова вече трудно може да се случи, освен ако не пламне цяла Европа. Или поне половината ни съседи.

Точно затова твърдя че имаме изгода от членството ни в ЕС. Налагат ни правила, и следят за изпълнението им. Вече нееднократно сме доказвали че без външен натиск работа не можем да свършим. Не твърдя че ЕС е върха на сладоледа. Даже съм далеч от това. Много далеч. Обаче в момента друг изход нямаме. Нямаме нито сили, нито желание да отстояваме някакви собствени интереси и стремежи.

Със сигурност е възможно да сме много по-добре и без ЕС, обаче при днешния ни морал като общество и държава, май няма накъде.
      +1

Това е нещо което за съжаление много хора не разбират.
      Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Нека вдигат. Вчера дадоха по новините още са се вдигнали цените. Брутално. Дизел 2.44лв на ЕДРО от производителя (Лукойл ли кой беше).

Аз съм за, егати то с тея милиони коли в София е явно, че не стават нещата. Да наплющат 15 лева литъра, пък да видим дали куцо и сакато ще карат сами в колите си за щяло и нещяло.

Искрено съм ЗА високите цени напоследък. Пък ако праснат и една такса 2000 лв примерно за каране в София годишно - и там ще съм за.

Писна ми всичко да е задръстено нон-стоп, денонощно и в 99% от колите да има 1 човек. Пред нас на улицата вече става трагикомично, преди 3 години като се нанесох се спираше където си поискаш кажи речи. Сега е просто абсурдно, колите са една връз друга, спират ми постоянно пред гаража, стъпкаха градинката, а самата гледка е плачевна. Все едно е някаква автоморга, просто няма такова количество автомобили.

Хак да ни е, като сме селюци, видели сме се българите с малко повече пари и веднага всеки търчи да купува таратайки без да мисли къде ще ги паркира, дали има смисъл и дали ще има пари да ги кара изобщо.
        Последно редактирано от tutin; 23-05-08, 07:19.
        VW Touareg V10, 5000cc

Коментар

Първоначално публикуван от tutin Преглед на мнение
          Нека вдигат. Вчера дадоха по новините още са се вдигнали цените. Брутално. Дизел 2.44лв на ЕДРО от производителя (Лукойл ли кой беше).

Аз съм за, егати то с тея милиони коли в София е явно, че не стават нещата. Да наплющат 15 лева литъра, пък да видим дали куцо и сакато ще карат сами в колите си за щяло и нещяло.

Искрено съм ЗА високите цени напоследък. Пък ако праснат и една такса 2000 лв примерно за каране в София годишно - и там ще съм за.

Писна ми всичко да е задръстено нон-стоп, денонощно и в 99% от колите да има 1 човек. Пред нас на улицата вече става трагикомично, преди 3 години като се нанесох се спираше където си поискаш кажи речи. Сега е просто абсурдно, колите са една връз друга, спират ми постоянно пред гаража, стъпкаха градинката, а самата гледка е плачевна. Все едно е някаква автоморга, просто няма такова количество автомобили.

Хак да ни е, като сме селюци, видели сме се българите с малко повече пари и веднага всеки търчи да купува таратайки без да мисли къде ще ги паркира, дали има смисъл и дали ще има пари да ги кара изобщо.

Абсолютно верно! Но София не е пъпа на света. В различна големина нещата се повтарят и в останалите няколко по-големи села. Свикнахме да ни мързи да се движим на собствен ход, и сега ще плащаме. Крайно време е да преоткрием че има и други видове транспорт освен автомобилния. Крайно ми е доволно, че хората разсипали железницата, за да наливат пари в автомобилните си фирми, сега почва да им се връща тъпкано. Всяко нарушено равновесие води до катаклизми с обратна посока. Прост природен закон!
          ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО

Коментар

Тутин, предлагам ти да подемеш светлия призив "Не на личните автомобили" и пръв да си закараш автомобилите на отпадъци. Тогава няма да те бърка, че са ти спрели пред гаража, защото там няма да има автомобил.
            А глупавите "селюци" от които явно ти е писнало ще се почустват "демоде" и ще започнат да карат "таратайките" си за скрап. И ще тръгнем отново пеш обратно към пещерите...
            "Обичам България, само по една причина - защото си е моя! А иначе, кой би живял доброволно в кучи ..."

Коментар

Мисля става ясно, че НЕ адресирам хора идващи от провинцията като казва "селюци" а адресирам всички нас, които се превръщаме в животни с всеки изминал ден. Кога за последен път си карал в София в час пик ? Аз ПОЛУДЯВАМ вече ! Почти всеки ден съм на път да пребия някого, абсолютно никакъв респект за правилата, светофарите не означават нищо, за пътната маркировка няма смисъл да говоря как се респектира. Това се дължи на факта, че има 5 милярда коли в един малък град като София. Повечето от които не се използват по необходимост.

Кола почти не карам от 2 седмици, ходя пеша на работа, във връзка с повеждането на групата.

Всичките ми коли до една стоят в гаражи и не пречат на никого, когато не ги карам. Ако и на другите им се дават по 100 лева на гараж на месец за всяка от колите им - поне автоморгата по улиците няма да е факт. Но не - всеки глад ще остане, но кола ще кара. Пък къде я паркира, с какво ще я храни и т.н. не са фактори.

Тъй като съм любител на колите и особено на мощните и необичайните такива - нямам никакво намерение да си връщам колите за скрап. Но дали имам 1 или 15 коли, до момента, до който не седят на улицата и по зелените площи - това не пречи и не засяга никого. Аз повече от една не мога да карам едновременно така или иначе
              VW Touareg V10, 5000cc

Коментар

И тази тема взе да се изражда,т.е да губи смисъла си.На мен нещо като ми е скъпо просто не го купувам.А търсенето на горива води до тяхното поскъпване,логично.И ако наистина ни е прекалено скъпо,би трябвало търсенето да спадне драстично.Някой ще каже,ами бизнеса?Не се косете,всичко влиза в крайната цена.И превозвачи и прочее,незабавно калкулират всичко в цените.И всеки от нас по един или друг начин иска да продава скъпо(независимо дали е стока,труд или услуга),а да пазарува евтино.Не че имам нещо против евтиното гориво де...
                Виден столичен ихтиолог

Коментар

Е всъщност и двамата сте прави. Наистина е неприятно кола, караща се по 2 пъти в месеца, да седи пред блока и да събира прах, и да пречи на другите.

Обаче и аз карам предимно сам през седмицата. На работа пеша не мога да ходя, защото ще загубя много време, което предпочитам да прекарам в по-приятни неща, например със семейството си. Понякога ходя с колело, обаче няма никакви условия за това тук, и в крайна сметка вместо да влзеш малко във форма и да си подобриш здравето, често се случва да се нагълташ едно хубаво с изгорели газове.

А с колело се стига с една идея по-бавно, а понякога дори по-бързо, отколкото с кола - многократно тествано. Обаче алеи и дори минимални улеснения има на много малко места. А за културата ни на движение по пътищата, смятам изобщо няма нужда да отваряме въпрос.

А колата за имащите по-динамична работа е необходимост, а не лукс, или прищявка. Това, което мога да свърша с кола за 2 часа, понякога, ако разчитам на ходене пеша и градски транспорт, ми отнема половината ден, ако не и целия.

Изобщо въпроса е доста комплексен. А и всъщност не толкова трудно решим. На София и трябват може би по 2 или 3 основни артерии Север-Юг и Изток-Запад, по които да няма светофари - както е Цариградско шосе след орлов мост. Люлин - Младост ще се стига за 20-ина минути. Иначе и десет платна във всяка посока на се направят, първия светофар по трасето запушва всичко.

Абе не сме у ред нещо. Ние едно метро строиме един болюк време (по мои изчисления може би 20-ина години), и още нищо не сме направили. А белите хора с нужната организация това го правят може би за 2-3.
                  Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Абе правилно или неправилно - скъпите горива ще откажат много хора от карането. Факт.

Големите градове трябва да бъдат недостъпни за каране, освен за хора, които могат да обосноват това икономически за нжудите си. Вход за София, Варна, Пловдив и Бургас - 2000 лв на година. Ако щеш (не ти конкретно, използвам израз тук ).
                    VW Touareg V10, 5000cc

Коментар

Първоначално публикуван от бат'Марто Преглед на мнение
                      И тази тема взе да се изражда,т.е да губи смисъла си.На мен нещо като ми е скъпо просто не го купувам.А търсенето на горива води до тяхното поскъпване,логично.И ако наистина ни е прекалено скъпо,би трябвало търсенето да спадне драстично.Някой ще каже,ами бизнеса?Не се косете,всичко влиза в крайната цена.И превозвачи и прочее,незабавно калкулират всичко в цените.И всеки от нас по един или друг начин иска да продава скъпо(независимо дали е стока,труд или услуга),а да пазарува евтино.Не че имам нещо против евтиното гориво де...
                      Айде не купувай ток, отопление, бензин, вода. Не купувай хранителни продукти.

Нали се сещаш че понякога няма избор. Като сложиш и по един-два монополиста за какво ли не в сметката, уравнението става съвсем сложно.

Пазарната икономика е удобно оправдание за много неща, обаче в случая цените на горивата у нас са напълно спекулативни, и зависят много повече от нас като държава, отколкото от цената на петрола - отново много удобно оправдание.

Като как при същата пазарна икономика бензина в САЩ е доста по-евтин от този в ЕС например? А и те пищят, дори повече от нас.

А темата си е същата. Високата цена в България си е чисто по наше желание. Високата инфлация - също. Никой не е изисквал от нас нива на акцизите, каквито са днес. А ако се направи проста сметка, веднага се вижда защо го правят. Не е в полза на интереса на "електората" със сигурност.

Коментар

Carpooling ?

Някой чувал ли е ? А някой практикува ли го ? Като стане 30 лева литъра ще видите как набързо ще се виждат по 2-3-4 човека в един автомобил. И така цената се цепи на 4 и готово - 75% намаление.
                        VW Touareg V10, 5000cc

Коментар

Абе правилно или неправилно - скъпите горива ще откажат много хора от карането. Факт.

Големите градове трябва да бъдат недостъпни за каране, освен за хора, които могат да обосноват това икономически за нжудите си. Вход за София, Варна, Пловдив и Бургас - 2000 лв на година. Ако щеш (не ти конкретно, използвам израз тук ).
                          Добре, аз съм навит. Ама и като карам по-екологична кола, да е по ниско, например. Или като карам на метан - също. (аз не карам на метан - да не се заблуди някой). Или като в семейството ми има ЕДНА кола, а не ПО ЕДНА за всеки, пак да е по-малко.

Идеята е не да се спре всичко тотално, а да се насърчава правилното и икономично ползване.

Обаче идва важния въпрос - за какво ще се използват тия 2000лв? Дали няма просто да влязат в нечии джоб, и толкоз. Дали няма да се окрадат, и релно от тях да останат едни 20лв за реално свършена работа?

Коментар

Carpooling сме го чували, но не знам дали ще започне у нас.
                            Всъщност е от времето на Суцката криза- в САЩ някой отива на работа с кола и качва още 3ма, съвсем непознати хора. Със спадането на цената на бензина тази добра практика е прекратена. С това ниво на престъпност и егоизъм просто не виждам как ще започнем да го правим. Иначе е чудесна идея.
                            There is no dark side of the moon really. As a matter of fact it's all dark.
                            No wahalla.

Коментар

То мисля всички го знаем отговора на този въпрос. По принцип би трябвало да се използват за подобряване на инфраструктурата на съответните градове и техните центрове.

Обаче схемата в БГ знаете как става - всички пари се прибират от прай-министъра, пък той наред дава 200 милиона на телефон 112, а за градовете дудуци.
                              VW Touareg V10, 5000cc

Коментар

Първоначално публикуван от Tramp Преглед на мнение
                                Carpooling сме го чували, но не знам дали ще започне у нас.
                                Всъщност е от времето на Суцката криза- в САЩ някой отива на работа с кола и качва още 3ма, съвсем непознати хора. Със спадането на цената на бензина тази добра практика е прекратена. С това ниво на престъпност и егоизъм просто не виждам как ще започнем да го правим. Иначе е чудесна идея.
                                Има начин - просто не с тотално непознати, а с колеги. Разбира се зависи кой какво и къде работи, сигурно не може да удволетвори всички случаи и нужди, но не рядко в една фирма работят повече от един човек от един и същи квартал. Пък за големите компании това е 100% сигурно.
                                VW Touareg V10, 5000cc

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X