Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Данък и катализатор

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Данък и катализатор

Нужна ми е малко информация, преди месец си купих голф3 и при регистрацията в данъчното не ми признаха катализатора за да ползвам 50% облекчение, а колата си има катализатор.
    Как да постъпя какви докумети да търя и има ли смисъл, отстъпката е 15лв.
    "Джипът започва да върви, като спре да ти е жал за него"УАЗ 469ТЕРАНО 2,7ТДПЕЖО 307 1,6хди

До: Данък и катализатор

Ами в сервизите , които правят прегледи дават бележка че имаш катализатор и като отидеш да плащаш , я прилагаш. Но имай предвид , че важи само за автомобили с мощност до 100 кс. Не знам по каква презумпция , но за по-мощните не ги признават в данъчното. И моята има катализатор , който не е вписан и като реших да взема бележка ме разочароваха , че понеже съм 160 коня няма да я признаят.

Коментар

Най-тъпо е при Иво с моя стария Форд, има 4 катализатора на 300коня, сумарно на катализатор се падат под 100 коня... Простотия...
      Веднъж влюбен в американски автомобил след време с ужас установяваш че всичко най-прекрасно на този свят е или неикономично, или неекологично, или не се побира в гаража.

Коментар

Първоначално публикуван от quadra Преглед на мнение
        Най-тъпо е при Иво с моя стария Форд, има 4 катализатора на 300коня, сумарно на катализатор се падат под 100 коня... Простотия...
        Ами то и аз съм с два за 160 , ама кой го признава...

Коментар

Първоначално публикуван от kra_kra Преглед на мнение
          Нужна ми е малко информация, преди месец си купих голф3 и при регистрацията в данъчното не ми признаха катализатора за да ползвам 50% облекчение, а колата си има катализатор.
          Как да постъпя какви докумети да търя и има ли смисъл, отстъпката е 15лв.
          Колега, тия нещо те гъбаркат. За да ползваш данъчното облекчение е необходимо двигателят ти да е с мощност до 74 киловата (доказва се с големия талон или по номера) и да попълниш декларацията в долния край на формуляра, който се попълва при регистрация в данъчното, която гласи, че автомобилът има монтирано действащо катализаторно устройство от ..... година. Никакви сервизи, бележки и т.н.
          "Законите са много хубаво нещо, ама когато важат само за другите..."
          Неизвестен мъдрец

Коментар

Гъбаркат ме от данъчното хммм.
            "Джипът започва да върви, като спре да ти е жал за него"УАЗ 469ТЕРАНО 2,7ТДПЕЖО 307 1,6хди

Коментар

Първоначално публикуван от kra_kra Преглед на мнение
              Гъбаркат ме от данъчното хммм.
              И на мен само декларация ми искаха, в средата на тази година. Ама аз, честен...

Коментар

Първоначално публикуван от quadra Преглед на мнение
                Защо да е тъпо? Според мен идеята е да се стимулира карането на по-маломощни автомобили (било поради по-малък разход или поради друго).

За екологията със сигурност по-голямо значение има дали автомобила харчи 7/100 или 20/100, отколкото колко коня се падат на катализатора ти. Например ADAC правят изчисление, какви са въглеродните емисии на литър гориво (http://dnes.dir.bg/2007/12/07/news2419439.html) и като го сметнеш по 7 е едно, а по 20 е друго. За разхода 80/100 дето го писа kinex в една друга тема ще си замълча

Коментар

Първоначално публикуван от kuzdov Преглед на мнение
                  Колега, тия нещо те гъбаркат. За да ползваш данъчното облекчение е необходимо двигателят ти да е с мощност до 74 киловата (доказва се с големия талон или по номера) и да попълниш декларацията в долния край на формуляра, който се попълва при регистрация в данъчното, която гласи, че автомобилът има монтирано действащо катализаторно устройство от ..... година. Никакви сервизи, бележки и т.н.
                  Колегата е прав! Идеята на декларацията е точно това - ти декларираш ,че нещо е така и си носиш наказателна отговорност за деклариране на неверни данни (ако има такива). Никакви бележки от сервизи не ти трябват, ако влизаш в горните условия...Така че в данъчното да не се правят на интересни!

Коментар

И аз декларирах онзи ден колата-Паджеро 82KW има и катализатор ,но не признават ,важи само до 74KW това е ,няма измъкване.

Коментар

Ако вече веднъж е подадена декларация в данъчното, в която не е отбелязано че има катализатор, за да подадеш нова декларация (че е с катализатор) ти искат бележка от специализиран пункт за технически прегледи! Моят случай беше такъв: При предишния собственик колата се водеше с катализатор, след като я купих не съм догледал като съм попълвал декларацията и не съм отметнал че е с катализатор! Усетих се като платих по-голям данък на следващата година. Като поисках да подам нова, коригирана декларация ми казаха че за да променят първоначалната декларация трябва да им представя бележка от специализиран пункт за прегледи! В Сандански има 2-3 пункта обаче такива бележки издават само в пункта на СБА в Петрич (т.е. не навсякъде издават такива бележки)!
                      "Do not correct a fool, for he will hate you;
                      Correct a wise man, for he will appreciate you."

Коментар

Къде в софия издават такива бележки за катализатор???????

Коментар

Първоначално публикуван от miroman Преглед на мнение
                          Къде в софия издават такива бележки за катализатор???????
                          вече не важат бележките за катализатор

Коментар

A защо трябва изобщо да се декларират автомобилите ??? Ако не са фирмени де ........ Кой ви иска бележка за платен данък ?

Коментар

Първоначално публикуван от kak Преглед на мнение
                              A защо трябва изобщо да се декларират автомобилите ??? Ако не са фирмени де ........ Кой ви иска бележка за платен данък ?
                              При прекарване колата на преглед го искат.Иначе не минаваш преглед.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X