Обява

Свий
Няма добавени обяви.

ДДС - Джип 6+1 от Фирма на Фирма / Частно лице

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• ДДС - Джип 6+1 от Фирма на Фирма / Частно лице

Един въпрос тук не мога да го разгадая. Предвид това, че държавата признава при покупка на джипове, ванове и баничарки 6+1, пикапи 3+1 и товарни 1+1 ДДС. Днес вече много фирми предлагат МПС-тата си з продан. Тук възникват два въпроса, които биха били полезни според мен на много бъдещи собственици. (малко хаотично стрелям, ако някой се сеща за други неща да допълва)

А - Продажба на МПС от Фирма на Фирма
    1 - ДДС на реаалната покупателна стойност ли се обявява, на по-висока или по-ниска цена. Какви плюсове и минуси има при едното и при другото
    2 - Избягва ли се нотариус както при покупка от частно лице на частно / държавната такса (мисля, че така се казваше), която реално прави прехвърлянето скъпо при МПС с по-висока себестойност.
    3 - Важат ли привилегиите които ползваме при покупка на нова кола на фирма, да се взима ДДС на всякакви разходи по колата - части, автомивки, гориво и т.н.
    4 - Изключая товарните автомобили пти които данъка е на база тегло, при другите, данъците остават ли същите?
    5 - Уж има закон който го забранява, но реално как стоят нещата - трябва ли да се пишат пълномощни за управление на МПС-то?
    6 - Месечна/Годишна документация. Какви са задължителните отчети - пътни книжки, на колко време трябва да се водят и трябва ли изобщо да се водят. Също и някакви други специфични допълнения?

Б - Продажба на МПС от Фирма на Фирма
    1 - Много фирми обявяват за продан МПС в обявите си си с Цена без ДДС. Като тук следва въпроса, про покупка от частно лице, може ли да се спести начисляването на ДДС. Това няма ли да е в ущърб за фирмата продавач? Включително съм виждал и обяви в автокъщи с коли върнати или иззети от лизинг, също обявени цени без ДДС. Мой колга пък си купи ван 6+1 и с продавача се договорили нещо и си разделили ДДС-то...но какъв е номера тук не ми става ясно?
    2 - Как стоят нещата с продажбата и нотариуса, подобно на споменатите в А-подточка.

Пак казвам, ако някой се сеща за други плюсове и минуси или нещо интересно по темата, нека допълва с въпроси или информация
    ....!

От: ДДС - Джип 6+1 от Фирма на Фирма / Частно лице

Щом задаваш такива въпроси предполагам имаш фирма регистрирана по ЗДДС ! Защо не попиташ счетоводителя си ?

Коментар

Е-е, друже, кой ще напише наръчник за измама на НАП във общодостъпен форум!?
      Чужбина - това е митът за задгробния живот. Който попадне там, не се връща.
      Из "Златния телец"

Коментар

И аз съм харесал един товарен Кайен. Нека някой да ни обясни как се прави покупката!
        Garage 31 Ltd - Classic Land Cruisers restoration

Коментар

Фирмата продавач издава фактура с начислен ДДС на фирмата купувач . Нотариална заверка не е необходима . Нерегистрирано по ЗДДС лице няма право да начислява данък. Както и не регистриран купувач няма право да ползва данъчен кредит

Коментар

Първоначално публикуван от stankos Преглед на мнение
            ... Нотариална заверка не е необходима ...
            ...и как точно ще го пререгистрираш в КАТ без нот. договор?
            Без нотар. заверка са само новите /без първа регистрация/ и старите "нов внос" /без регистрация в БГ/...
            Всъщност за фактурирането няма значение дали е 4+1 или 6+1 /или товарен N1/ - то има значение за т.н. данъчен кредит, който не е задължително да ползваш... Още повече, с последните предложения за двойно отчитане /т.н. данък уикенд /...

Няма никаква пречка да си купиш МПС-то на ниска стойност и да си ползваш данъчен кредит само върху консумативите...
            помогнете да открием откраднатите двигатели http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=59117

Коментар

Пререгистрирал съм в КАТ София фирмен автомобил само с фактура и нотариално заверено пълномощно без какъвто и да било договор ! Длъжен съм да уточня , че това е било преди около 5-6 години и към момента е възможно да са изменени изискванията , но да не съм разбрал !

Коментар

Минават от години тия договори, не само за МПС-та, дори и за недвижими имоти. Въпроса е какви последици пораждат и доколко са действителни. Според мен абсолютно не са, това не пречи обаче хората да си ги сключват и хич не им дреме. Истината е,че такава покупко-продажба е нищожна и дори в КАТ да сменят регстрацията, това хич не опрвя нещата. Препоръчително е да си го сключите както си му е реда, с нотариална форма.

Коментар

Първоначално публикуван от stankos Преглед на мнение
                  Пререгистрирал съм в КАТ София фирмен автомобил само с фактура и нотариално заверено пълномощно без какъвто и да било договор ! Длъжен съм да уточня , че това е било преди около 5-6 години и към момента е възможно да са изменени изискванията , но да не съм разбрал !
                  Никакъв шанс това да е вярно! Закона не ми е известно да е гласял нещо по-различно преди и сега в частта за договорите за регистрирани ППС.
                  Последно редактирано от Стоян Боюков-Sariones; 09-01-16, 14:17. Причина: Ю
                  Животът е това, което се случва, докато ние кроим планове....

тел. имаше преди, ама сега е в профила щото ...

Коментар

Факт. Не са ми искали договор. Не се занимавам с това и беше по скоро инцидентен случай . При закупуване на личен автомобил е било винаги само с договор.

Коментар

Стояне, явно пълномощното е било да продаде сам на себе си.
                      Иначе нещата са от прости по-прости, стига да имаш счети , ако пък нямаш - как така си регнат по ДДС !?
                      И до колкото този форум не е счети.бг или лекс.бг не виждам смисъл от развиване на темата в 20 страници.
                      Накратко:
                      1 - всякак може
                      2 - не
                      3 - да
                      4 - да
                      5 - не
                      6 - да
                      и т.н.
                      подаръци за мъже от FACOM
                      промоция на читави инструменти

и на хоби такива

тел. О879 Ч8Ч 2З5

Коментар

На мен пък глупави спорове не ми се водят. От 2000г. не мисля, че е променян закона.

Чл. 144

(1) Собствеността на моторните превозни средства се прехвърля с писмен договор.
                        (2) При прехвърляне на собствеността на регистрирани автомобили, на регистрирани ремаркета с товароносимост над 10 тона и на регистрирани мотоциклети с работен обем на двигателя над 350 куб. см подписите на страните трябва да бъдат нотариално заверени.

Коментар

Счетоводител съм в счетоводна къща ( това към момента на примера ) . Идва шефа и казва , че е обещал на наш важен клиент да оправим новата му кола , където е необходимо КАТ, данъчно и пр. Понеже обичате да се хващате за буквите новата е кола втора употреба , а данъчното местни данъци и такси към общината. На поисканите от мен пари за "почерпка" отговори , че не можем да си ги вземем от клиента и да действам така. И така по каналния ред си я оправих без договор и без ползване на жокери , а само с данъчна фактура.
                          Не карам на сила на някой да ми вярва .
                          Така е по-ефтинко защо да се набутвам на счетоводител като мога да питам у форума ! Защо да се набутвам на адвокат като мога сам да се представлявам ! Защо да се набутвам за майстор като мога сам да си я оправя пред блока колата !
                          Повече безплатен акъл йок.

Коментар

Много неща може да сте правили за "важния клиент", но "Промяна собственост" не е било сред тях.
                            п.п. Разбира се може с невероятен късмет да си попаднал на поне три колежки, бъркащи ДДС фактура с нотариално заверен договор. Ма не ми се вярва де.

Коментар

Последният ми автомобил който закупих април 2014г , бе купен от фирма с фактура и бе регистриран в КАТ София без нотариален договор.
                              емил златков
                              паджеро 2.5тд
                              ве стром 650

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X