Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Юридически съвет - Прави ли са НАП или крадат от нас?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Юридически съвет - Прави ли са НАП или крадат от нас?

Много се заиграхте.
    Ремаркето по същество не е ли ППС без двигател?!
    Ремаркето по същество има ли си собствено Свидетелство за регистрация, или е вписано в това на основното, теглещо ППС?!
    Това ме подсеща, че в английските талони на колите с LPG май пишеше Dual Fuel. Не беше ли и в българските така?!

И не, багажът в багажника не е част от автомобила, а си е багаж
    И АГУ-то не можеш да си го вземеш като багаж, с едно просто отваряне на капака на багажника. В даден момент това АГУ се е превърнало в част от автомобила.
    Honda CR-V RD8 K20A4 i-vtec Auto,
    Honda CR-V RD8 K20A4 i-vtec Manual
    Honda Accord CN1 N22A1 i-ctdi Manual

Коментар

silverfox +1

малко е пресилено, ама то автомобила и без шофьор не може да функционира все още. Та ако ще следваме буквата, а не смисъла... добре, че не са запорирали автомобила докато някой е бил на шафьорската седалка, че изгоря .

Извинявам се за спама, ама имам чувството, че законите (правилата най-общо) се правят с цел да помогнат за регулиране на отношенията в едно общество, и все ще се намери някой да ги претакова/претълкува/използва по начин по който не са мислени. Не, че криативнистта е лошо нещо, просто не се прилага в правилната посока. Тоя камък го мятам и в градината на автора на темата, а също и в градината bobeck
      В тая връзка, ако някой е купил(има документ доказващ собственост) и добавил нещо, към кола която е произведена, регистрирана, работила и функционирала и без това нещо, то най-нормално ми се струва да си му се върне.
      Toyota Land Cruiser BJ70 1985
      Lexus LS430

Коментар

Интересен ми е казуса : Купувам си автомобил с АГУ не вписана в талона и изведнъж се явява някой и предявява претенции да му я върна като ми представя фактура за закупуване като доказателство ? При покупка трябва ли да искам от стария собственик освен паспорт на АГУ и фактура за закупуването й ?

Коментар

Първоначално публикуван от skitnik Преглед на мнение
          За договор за наем например не е изискуема ... май. Това разбрах след бърза справка в Гугъл. Поне практиката на ВКС не я изисква.
          Форма за действителност и форма за доказване са различни неща. Ако сега представиш антидатиран договор за наем, симулацията ще блести, като прожектор. Аз бих се въздържала да представям документ с невярно съдържание, където и да е.

Първоначално публикуван от vento5 Преглед на мнение
          В тая връзка, ако някой е купил(има документ доказващ собственост) и добавил нещо, към кола която е произведена, регистрирана, работила и функционирала и без това нещо, то най-нормално ми се струва да си му се върне.
          ..ако си е запазил собствеността върху него. Колегата цитира основанието по-горе. Ако е прехвърлил/предал вещта заедно с добавката без ограничения, действието се простира и по отношение на нея. Освен ако за добавката не се изисква специална форма.
          Suzuki Jimny, 1.3, 2009

Коментар

Първоначално публикуван от vento5 Преглед на мнение
            silverfox +1

малко е пресилено, ама то автомобила и без шофьор не може да функционира все още. Та ако ще следваме буквата, а не смисъла... добре, че не са запорирали автомобила докато някой е бил на шафьорската седалка, че изгоря .

Извинявам се за спама, ама имам чувството, че законите (правилата най-общо) се правят с цел да помогнат за регулиране на отношенията в едно общество, и все ще се намери някой да ги претакова/претълкува/използва по начин по който не са мислени. Не, че криативнистта е лошо нещо, просто не се прилага в правилната посока. Тоя камък го мятам и в градината на автора на темата, а също и в градината bobeck
            Аз приемам камъка в моята градина. Допускам, че може и да не съм прав. Но все пак не съм казал, че собственика на АГУ-то трябва да пие една студена вода. При всички случаи следва да бъде обезщетен, според мен поне изглежда от собственика на колата. В конкретния случай има едно изпълнително производство, колата вече е иззета от публичния изпълнител. Не става ясно у кого се е намирала тогава , при описа тези възражения били ли са направени, документи били ли са показани? Едва в последствие едно трето лице започва да предявява претенции към части от нея. Нещо повече. Изготвя се един антидатиран документ...
            А иначе май взехме доста да смесваме казусите, то не са багажи, ремаркета...Посоченото от Danika във втората част на поста й напълно дава отговор на въпроса на колегата stankos.
            Subaru Outback H6 MY 05 продаден :(
            Opel Frontera V6

Коментар

Не знам какви казуси и фактически обстановки дето ги ползвате наляво и надясно смесваме. Задавам насочващи въпроси на твоите умозаключения (или съждения, че гледам обичаш да размяташ юридически термини), на които явно не можеш да отговориш.
              По начина по който го е представил пред НАП автора на темата, то имаме газова уредба предадена за ползване на собственик на автомобил. Собственикът на газовата трябва да си я търси от собственика на автомобила, т.е. този на който я е дал. Автомобилът е конфискуван заедно с газовата. Собственикът на автомобила трябва да докаже пред този, който го е конфискувал, че в него има чужда вещ, която може да бъде демонтирана без съществено да се повреди автомобила. Както Дочев още в началото отбеляза, но никой не го отрази - автомобилът не е конфискуван от НАП, а от съда. НАП не са компетентни да връщат части от вещи предадени им за продажба. Ако собственикът на газовата трябва да съди някой, то това е собственика на автомобила, тъй като вече е доказал, че му я е дал за ползване, а собсвеникът на автомобила трябва да си я търси от този, който я е конфискувал.
              Аз също като Даника бих внимавал къде представям документи с невярно съдържание. Аз лично бих доказал, че собственика на автомобила ми го е предоставил за временно ползване, аз съм му сложил газова с идеята да я демонтирам като си го вземе. Понеже явно не е имало време това да се случи преди конфискацията, сега си я искам. С това се запознава наблюдаващия прокурор по делото, като се отбелязва, че демонтажа няма да повреди съществено автомобила, за да преразгледа съда делото и да разреши демонтиране на газовата. Такава си е мойта елементарна логика без да смесвам никакви казуси, фактически обстановки и прочее юридическа шльокавица (извинявай Даника ).

ПС:
              Първоначално публикуван от bobeck Преглед на мнение
              Едва в последствие едно трето лице започва да предявява претенции към части от нея.
              Аз като собственик на нещо, мисля имам право да предявя претенции към него във всеки един момент, а не непосредтсвено преди конфискацията.
              Последно редактирано от silverfox; 10-01-16, 14:35.
              Седя и си мисля... по едно време усещам, че само седя...

Коментар

Първоначално публикуван от silverfox Преглед на мнение
                за да преразгледа съда делото и да разреши демонтиране на газовата.
                Не може съдът да прави такива "иди ми - дойди ми", както не може да се преиграят 15 минути от първото полувреме с нов играч (щото старият е бил куц), след приключването на мача и това да промени резултата.
                Всеки процес си има фази и този, доколкото разбирам е преминал във фазата на изпълнителното производство. Способите за защита на правата на собственик на вещ, върху която е насочено изпълнение, без той да има отношение към задължението (пряко или косвено) са други, но и те са обвързани със срок и форма.
                Suzuki Jimny, 1.3, 2009

Коментар

Аха, ясно.

ПС: За всички цитиращи разни мнения, които били изчерпали темата да им кажа. Темата се изчерпа чак сега с това:

Първоначално публикуван от Danika Преглед на мнение
                  Способите за защита на правата на собственик на вещ, върху която е насочено изпълнение, без той да има отношение към задължението (пряко или косвено) са други, но и те са обвързани със срок и форма.
                  Последно редактирано от silverfox; 10-01-16, 14:55.

Коментар

...За всички цитиращи разни мнения, които били изчерпали темата да им кажа. Темата се изчерпа чак сега с това:
                    Освен ако сроковете все още не са изтекли... Тогава темата отново се връща в началото - какво би могло да се направи в този случай (в законоустановения срок за реакция)...
                    Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
                    Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

Като се знае вече какво да се търси, чичко Гугъл го намира лесно: Жалбата се подава до окръжния съд чрез съдебния изпълнител. Срокът е седемдневен. Сега сме 10-ти Януари...

Коментар

.... а собсвеникът на автомобила трябва да си я търси от този, който я е конфискувал....
                        Собственикът на автомобила да търси нещо , което не е негово ли?

Като се знае вече какво да се търси, чичко Гугъл го намира лесно: Жалбата се подава до окръжния съд чрез съдебния изпълнител. Срокът е седемдневен. Сега сме 10-ти Януари...
                        Ц. Потърси пак.Жокер: Публично изпълнително дело, публичен изпълнител.
                        Последно редактирано от bobeck; 10-01-16, 17:06. Причина: допълнение
                        Opel Frontera V6

Коментар

Ей, още малко и в затвора ще ме вкарате. Нито съм правил договор за наем, нито ще правя.
                          За времето което ще загубя по дела, ще изкарам пари колкото за газовото и то ако го спечеля. Така че, както rusev ме посъветва още в началото:
                          Няма да се хабя и ще отстъпя.
                          За мен темата беше изключително полезна и образователна, особено пред вид бъдещите ми намерения. Благодаря на всички отзовали се с конструктивни мнения. За съжаление, за пореден път се убеждавам, че правото и справедливостта нямат много общо.
                          I get High by going Down

Коментар

Собственикът на автомобила да търси нещо , което не е негово ли?
                            Има логика, но аз ако твърдя, че съм дал нещо на някого за временно ползване, би следвало да си го търся от него. Не знам щом е конфискувано, дали го освобождава от отговорност да го върне или собственика трябва да си го търси от тоя дето го е конфискувал, но силно се съмнявам. Аз може и да не знам, че е конфискувано. Как ще си го потърся в законния срок?

Ц. Потърси пак.Жокер: Публично изпълнително дело, публичен изпълнител.
                            Аха - тук е отговорено. Ще си сменя професията още малко с вас

ДОПК:
                            Глава двадесет и седма
                            ЗАЩИТА СРЕЩУ ПРИНУДИТЕЛНО ИЗПЪЛНЕНИЕ
                            Обжалване
                            Чл. 266. (1) (Изм. - ДВ, бр. 12 от 2009 г., в сила от 1.05.2009 г. - изм., бр. 32 от 2009 г., в силаот 1.01.2010 г.) Действията на публичния изпълнител могат да се обжалват от длъжника или оттретото задължено лице пред директора на компетентната териториална дирекция чрез публичния изпълнител, който ги е извършил. Жалбата се подава в 7-дневен срок от извършването на действието, ако лицето е присъствало или е било уведомено за извършването му, а в останалите случаи - от деня на съобщението. За третите лица срокът тече от узнаване на действието.
                            (2) Длъжникът прилага към жалбата си препис за публичния изпълнител, а третото задължено лице - и препис за длъжника.

Срокът пак е 7 дневен, а той вече не може да каже, че не е знаел досега.

Коментар

Аха - тук е отговорено. Ще си сменя професията още малко с вас

ДОПК:

Срокът пак е 7 дневен, а той вече не може да каже, че не е знаел досега.
                              Топло. Дай още малко надолу. Аз бих се спрял на чл.266, ал.4 ДОПК. След това отиваме на чл.267, ал.2, т.4 и чл.269 ДОПК. Обаче пак не стана ясно какво точно се е случило, от кого и как е иззета колата. А може и да бъркам някои понятия. То вече станаха 10 години как напуснах НАП и е вярно, че не се занимавам с точно такива дела.

Първоначално публикуван от skitnik Преглед на мнение
                              .... За съжаление, за пореден път се убеждавам, че правото и справедливостта нямат много общо...
                              С това не бих се съгласил, макар понякога да изглежда точно така. Ясно, че на мен не вярваш. Аз не държа да ми вярваш. Питаш в един форум и всеки който си мисли, че може да каже нещо полезно го прави. Обаче и други колеги посочиха, че като си направил подобрения, следва до получиш обезщетение за това. Ти си прецени от кого и как.
                              Opel Frontera V6

Коментар

Топло. Дай още малко надолу. Аз бих се спрял на чл.266, ал.4 ДОПК. След това отиваме на чл.267, ал.2, т.4 и чл.269 ДОПК.
                                Само дето не може да обикаляш членовете както ти е кеф. Първо имаме уточнен срок за подаване на жалба в чл. 266, ал. 1 и той е 7 дневен за трети лица, който тече от момента в който са се запонали с действието. Тези, които ти си описал са свързани с подаването на въпросната жалба, която в случая не е подадена:
                                Чл. 266 (4) Жалбата не спира действията по принудителното изпълнение, освен ако е подадена от трето лице със самостоятелни права върху вещта, върху която е насочено принудителното изпълнение. Самостоятелните права се удостоверяват с писмени доказателства, приложени към жалбата.
                                Чл. 267. (1) Решаващият орган разглежда жалбата въз основа на данните по преписката ипредставените от страните доказателства.
                                (2) Решаващият орган в 14-дневен срок от постъпване на редовна жалба се произнася срешение, с което може да:
                                ...
                                4. отмени или откаже отменянето на изпълнителното действие, обжалвано от третото лице съссамостоятелни права върху вещта, върху която е насочено принудителното изпълнение; когатожалбата не бъде уважена, третото лице може да предяви иск в 30-дневен срок от получаването напреписа от решението;
                                Чл. 269. (1) Трето лице, чието право е засегнато от изпълнението, може да предяви иск, за даустанови правото си.(2) Искът се предявява срещу длъжника и взискателя.(3) Съдът уведомява публичния изпълнител, ако бъде образувано исково производство. В тозислучай публичният изпълнител може да премине към друг способ за принудително събиране или да спре производството.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X